Vissen op steur, tips & tricks

vissen-op-steur-carpfeeling1

Ondanks dat karpervisvakanties qua bestemming steeds verder lijken te gaan, is het Franse land nog steeds immers populair. Op veel betaalwateren zwemmen naast moddervette karpers, ook diverse ‘bijvangsten’ rond die de hengel flink krom kunnen trekken. Denk hierbij aan grote meerval en steur. Vooral zo’n steur is vaak een leuke bijvangst omdat ze vaak het luchtledige kiezen om zich van de haak te ontdoen. Daarnaast zijn deze imposante vissen oersterk en doen qua kracht niet onder voor karper. Maar hoe vang je een steur? Maar hoe moet je gericht op steur vissen? Hoe behandel je hem zodra je hem hebt gevangen en waar moet je qua materiaal en techniek op letten? Al deze vragen behandel ik in het onderstaande artikel!

 

Advertentie:

  



De steur

Op veel Franse betaalwateren zijn zowel Diamant- als Siberische steuren te vinden. Ze worden al snel lang en hebben daardoor ook het nodige gewicht. Een steur van een meter kan al richting de 10 kilo in gewicht gaan, een exemplaar van 1.40m richting de 30 pond. De steur kan groot en zwaar worden. De Diamantsteur tot zelfs een lengte van 6 meter en gewichten van enkele honderden kilo’s. 

Steuren zijn imposante beesten!
Steuren zijn imposante beesten!

Waar vang je ze mee?

Ondanks dat de steur van origine een echte carnivoor is, jonge steuren leven op schaal- en schelpdieren, oudere steuren op vis, worden ze op betaalwater gevangen op diverse aassoorten. Wat is dan het beste aas voor steur? Uit mijn ervaring gaat hun voorkeur uit naar savoury (vlees) en vissmaken maar ook op verschillende zoete boilies en mais heb ik steur gevangen. Ze foerageren voornamelijk op vlakke bodem of bovenop een talud. Doordat de mond onder de kop zit, stofzuigen ze in feite een voerstek leeg.

De mond van een steur is anders dan andere vissen en wanneer je voor het eerst een steur moet onthaken, dan zal het misschien even schrikken zijn. Toch worden steuren in de regel altijd in de onderlip gehaakt. Deze onderlip kan je iets naar beneden duwen waardoor je beter bij de haak kan. De bek van een steur is erg stug te noemen. Een klein puntbektangetje is geen overbodige luxe om de haak te verwijderen.

De snowman presentatie is aardig gewild bij ze!

Aas voor steur

Zoals net gezegd prefereren steuren vismeel– of savoury boilies. Deze kunnen worden aangeboden op een standaard onderlijn met iets verlengde hair. Niet alle aaspresentaties die bij karper succesvol zijn, werken ook bij steur. De snowman is een presentatie die prima werkt, de pop-up rig leverde dikwijls lossers op. Een steur is een echte bodem foerageerder en zwevend aas helpt niet mee. Wat ik ook ervaarde was dat presentaties met dubbele bottombaits niet altijd goed haakte. Meerdere malen was het juist de dubbele 15mm presentatie die lossers in de hand hielp. De mond van een steur is respectievelijk klein en deze presentatie levert problemen op. De beste techniek voor het vissen op steur is dus vissen met een single bottombait op de hair of een snowman!


De dril

De aanbeet van een steur kan slordig zijn. Dit wilt zeggen dat een steur aanbeet meestal niet direct een volle run betekent. Doordat ze over een voerstek heen foerageren, verraden ze zich vaak al snel doordat je veel loze piepjes krijgt op je optonic. Ook lijnzwemmers zijn eerder regel dan uitzondering. De truc zit hem erin om niet te snel aan te slaan. Wacht net zolang totdat je lijn door de slip begint te gaan! Ik heb meerdere malen in het luchtledige aangeslagen zonder de steur te haken enkel omdat ik op een kromme top aansloeg. Wachten is dus het toverwoord.

De bek van een steur is bijzonder (bron foto: wildewijdewereld.nl)
De bek van een steur is bijzonder (bron foto: wildewijdewereld.nl)

Het onthaken

Heb je eenmaal een steur met succes aangeslagen, dan begint een gevecht om u tegen te zeggen. Een steur is in de regel sterker dan een karper en de meeste steuren springen uit het water om de haak te lossen. Probeer een steur altijd zo moe mogelijk te drillen en ja, dit kan soms lang duren. Een steur gaat echt tot het uiterste en geeft zich pas over wanneer hij echt niet meer kan. Dit gegeven is zeer belangrijk voor het landen van de vis. Ondanks dat zo’n imposante steur natuurlijk even op de foto moet, is het aan te raden hem niet uit het water te halen. Onthaak hem in het water en probeer vanuit daar je foto’s te nemen. Dit heeft in principe drie redenen;

  • De meeste steuren zijn langer dan een meter. Het gemiddelde landingsnet is hiervoor niet gemaakt. De steur ligt hierdoor dubbelgevouwen in het net. Door de lengte en het gewicht van de steur, is dit niet alleen funest voor de steur maar ook voor je net zelf.
  • De steur vecht door tot zijn laatste adem. Het bevorderd niet om de steur dan ook uit het water te halen. Gevolg is dat de steur lang zal moeten rehabiliteren alvorens hij na het terugzetten, weer wegzwemt. Onthaken in het water zorgt ervoor dat dit rehabiliteren een stuk korter duurt!
  • Je moet te allen tijde ervoor zorgen dat je de steur recht houdt. Doe je dit niet dan heb je kans dat je inwendige organen beschadigd door het gewicht van de vis. In het water heeft de zwaartekracht gewoonweg minder vat hierop.


Zoals eerder gezegd is een puntbektangetje geen overbodige luxe om de haak te verwijderen. Een andere tip is om bij het terugzetten het rehabiliteren te ondersteunen door de steur rustig bij de staart te pakken en hem van voor naar achter door het water te wiegen. Hierdoor spoel je als het ware het water door zijn kieuwen waardoor de steur meer zuurstof krijgt. Zet een steur ook nooit terug vanuit je landingsnet maar vanuit een weighsling. Zit je met de lengte van de steur, rits je weighsling aan beide zijdes open voor meer ruimte en controleer goed hoe hij ligt wanneer je aan de wandel gaat! 

Steur als plaag

Op sommige wateren kunnen steuren een echte plaag zijn. Ben je op karper aan het vissen, dan mag de vangst van steuren niet de bovenhand voeren. Ondanks dat steuren prehistorisch ogen en al een lange geschiedenis achter zich hebben, lijkt het erop dat het niet de slimste jongens onderwater zijn. Het zijn namelijk gulzige veelvraten die weinig leren van een vangst. Je moet er niet raar van op staan te kijken als je een steur twee keer op een dag of week vangt. Vaak foerageren ze in een bepaald gebied en gaan ze meerdere malen voor de bijl op een zelfde voertje en/of aaspresentatie. Het tegengaan van een steurvangst is enkel wat lastig. Het vissen met pop-up rigs en zoet aas helpt iets mee maar is geen garantie. 

Zelfs relatief kleine steur is al sterk te noemen
Zelfs relatief kleine steur is al sterk te noemen

Het materiaal om te vissen op steur

Als laatste ga ik in op het te gebruiken materiaal. In de regel voldoen karperhengels en molens prima mits je een steur rustig afdrilt. Gebruik je slip wijs en geef de vis de ruimte die hij nodig heeft. De uithaal van een steur kan flink zijn en je slip aardig ontregelen. Houd dan ook je hand op de slipknop en geef hem ruimte wanneer nodig. Land een steur het liefste niet. Dit bespaart je een kapot landingsnet en is beter voor de steur. Daarnaast zijn zelfs de grootste onthaakmatten vaak niet toereikend voor deze imposante dieren. Lekker in het water onthaken en fotograferen dus! Qua hoofdlijn en eindmontage voldoen de meeste karperpresentaties. Controleer alleen wel goed je haak na een vangst want deze kan zomaar bot of uitgebogen zijn.

Kortom

Een steur is een sportvis pur sang en het vissen op steur wordt steeds populairder. De enorme kracht van deze vis is een ervaring die je mee gemaakt moet hebben. Ga alleen goed met ze om want door hun grootte zijn ze ook makkelijk te beschadigen. Behandel ze met zorg en heb respect voor dit unieke wezen. Wil je gericht steur vangen? In Nederland zijn diverse steurvijvers waar dat kan.

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *