Review E.C.U. MK1 Compacts R-Plus

ECU MK1 Compacts review

Ik denk dat we wel kunnen stellen dat de geesteskindjes van Scott Edwards na hun introductie al vrij snel populair werden. Zijn MK1 Compacts vulden de niche in tussen de moderne beetmelder technologie van hedendag en het oldskool uiterlijk wat vooral de tarts onder ons kon bekoren. Waar een eerste generatie product wordt gelanceerd, zo zien we vaak dat een verbeterde opvolgende versie wordt ontwikkeld. Scott Edwards koos niet perse voor een opvolger maar ontwikkelde twee nieuwe beetmelders die naast de huidige E.C.U. MK1 Compacts verkocht konden worden. Deze S-Plus en R-Plus versies zitten vol met nieuwe features! In deze review neem ik je mee in de wereld van de laatste generatie van de MK1 Compact R-Plus. Een beetmelder om van te watertanden!

 

Advertentie:

Hareco  



Het begin: de MK1 Compacts

Zoals net gezegd begon het allemaal met de MK1 Compacts. Een gloednieuwe beetmelder, ontwikkeld op basis van een jongensdroom van Scott. Design technisch was de MK1 Compact een fraaie verschijning met features die veel vissers kon bekoren. Een minder groot succes was dat deze beetmelders waren voorzien van een swim receiver. Een short range receiver om rondom je stek te gebruiken. Anno 2018 zijn we als karpervissers verwend met receivers die makkelijk 200+ meter bereiken. De swim receiver met een bereik van 50 meter was dan ook even wennen voor veel karpervissers. Swim receivers zelf zijn ook erg oldskool te noemen en komen nog uit een tijd van sounderboxen die door middel van een kabel van beetmelder naar sounderbox werden verbonden. Het bereik was net zolang als de lengte van je kabel.

Customized E.C.U. MK1 Compacts 'GATO Edition
Customized E.C.U. MK1 Compacts ‘GATO Edition’

Toch waren swim receivers op de MK1 Compact in eerste instantie een bewuste keuze. Op de Engelse wateren is het dicht bij je hengels blijven een (on)geschreven regel. De originele MK1 Compacts waren juist voor de Engelse gravelpits ontwikkeld en niet direct voor de Europese markt. Met de nieuwe MK1 Compact R-Plus is dit veranderd en heeft Scott gehoor gegeven aan de wens om de beetmelders uit te rusten met een long range receiver.

MK1 Compacts versus MK1 Compacts R-Plus

Ten opzichte van de MK1 Compacts, zijn de nieuwe MK1 Compacts R-Plus op diverse vlakken verbeterd wat al begint bij de behuizing. De case is namelijk opnieuw ontworpen en is iets hoger geworden. De aan/uit toggle switch is van plaats veranderd, van onder de beetmelder naar erop. Het E.C.U logo is veranderd van een domed stickerbadge naar een professioneel plaatje en er zijn drukknoppen bijgekomen voor nieuwe functies. Esthetisch gezien is er verder een low battery indicator led bijgekomen en is de beetmelder voorzien van een externe ‘drop-down’ antenne zoals we ook kennen op Delkim TXI’s. Ook is op deze nieuwe versie aan de onderkant een 2.5mm jack outlet toegevoegd om je verlichte hangers en swingers aan te sluiten.

Weer en wind vormen geen enkel probleem voor de MK1 Compact R-Plus
Weer en wind vormen geen enkel probleem voor de MK1 Compact R-Plus

Extra opties

Technisch gezien zijn deze beetmelders voorzien van een gloednieuwe PCB en zijn er enkele gave functies bijgekomen. Zowel de running als latching led zijn multi-colour leds en kunnen individueel ingesteld worden in maar liefs 6 kleuren, waaronder het populaire paars. Qua drukknoppen zijn er een paar opties bijgekomen waaronder een mute button. Hiermee kan je je beetmelder tijdelijk geluidloos maken om hem bijvoorbeeld in te stellen. 1x drukken zorgt voor 30 seconden stilte, 2x drukken voor 60 seconden. Tevens is de L-button behouden om de felheid van je leds te dimmen. Deze knop is alleen verplaatst naar de rechter kant van de beetmelder. De R-Plus werkt als laatste op de bekende PP3 9 volt blokbatterijen. Aangeraden wordt om te kiezen voor lithium batterijen om levensduur en prestatie te bevorderen zoals een Xcell Lithium 1200mAh batterij.

De R-Plus is voorzien van 2.5mm Jack uitgang voor verlichte hangers
De R-Plus is voorzien van 2.5mm Jack uitgang voor verlichte hangers

Drop-Back functie

Qua beetregistratie zijn de MK1 R-Plus alarms voorzien van features als Anti Line Skip Rollerwheels en een Slick Glide Rollerwheel feature. Hierdoor heeft je hoofdlijn meer grip op de rollerwheel en zijn deze beetmelders perfect voor het vissen met slappe lijnen. Wat tevens nieuw is, is de Drop-Back functie zoals we ook kennen van Fox. Bij een terugloper zal de beetmelder een afwijkend audio- en lichtsignaal doorgeven om snel te kunnen reageren.

De beetmelders zijn in diverse omstandigheden aan de tand gevoeld
De beetmelders zijn in diverse omstandigheden aan de tand gevoeld

Features receiver

Ook de receiver is opnieuw ontworpen en is voorzien van een nieuwe case. De meest in het oog springende verandering is de dubbele antenne waardoor het bereik van 50 meter is opgeschroefd naar 200 meter. Qua opties kent de receiver een aantal al bekende mogelijkheden, maar ook een paar baanbrekende! De receiver is onder andere uitgerust met een led dimmer knop, een knop om je receiver bij een aanbeet te laten vibreren en een volumeknop. Daarnaast is de receiver voorzien van een programmeerknop om je beetmelders te pairen. Er is zelfs een resetknop om het geheugen van je receiver te wissen mocht je een andere programma wensen. Ook de receiver is voorzien van een low battery indicator led. De van rvs gemaakte aan/uit toggle switch is op dezelfde plek gebleven.

De receiver is met twee antennes een bijzondere én effectieve toevoeging
De receiver is met twee antennes een bijzondere én effectieve toevoeging

RT range testing

Technisch gezien is het mogelijk om maar liefs 6 beetmelders te ontvangen op de receiver. Per kanaal is de led qua kleur te veranderen door middel van individuele drukknoppen onder de led. Een fantastische en baanbrekende feature is RT range testing. Druk je namelijk op de RT-knop dan kun je zien aan de leds of je binnen bereik bent! Ben je binnen bereik, dan gaat de led van desbetreffende beetmelder op je receiver knipperen. Buiten bereik brandt de led niet. Een stukje innovatie!

S-Plus versus R-Plus

Naast de R-Plus is er ook een uitgeklede versie verkrijgbaar die luistert naar de naam S-Plus. Deze S-Plus variant is non-remote en dus niet te gebruiken in combinatie met een receiver. Vergelijk hem bijvoorbeeld met een standaard Delkim Plus beetmelder. De S-Plus beetmelder is 45 euro goedkoper en uitgebracht voor karpervissers die eigenlijk alleen maar dagsessies vissen en nooit gebruik maken van een receiver.

Net als bij een Delkim TXI is de R-Plus voorzien van een drop-down antenne
Net als bij een Delkim TXI is de R-Plus voorzien van een drop-down antenne

Tackle tart upgrades

Waar deze beetmelders al heel vintage ogen, zo zijn er recent al diverse upgrades online gekomen om ook deze beetmelders te personifiëren. Het Engelse Kudos Tackle heeft al een upgrade set ontwikkeld om de muffler, rollerwheel en rod risers (snag ears) te vervangen voor gekleurde parts. Ook het Nederlandse M2 Bait & Tackle verkoopt een Stainless Speaker Cone en glow in the dark stickers om je muffler nog meer te verfraaien. Ook zijn er via dezelfde partij zogenaamde Domed Flags te koop om je standaard E.C.U logo te vervangen. Voor de beetmelders zijn vanuit E.C.U zelf al diverse alarm pouches verkrijgbaar met of zonder zakje voor je hanger. Een in DPM camo uitgevoerde receiver pouch voor de R-Plus receiver is tevens verkrijgbaar. Gezien de nieuwe R-Plus alarms zijn uitgerust met een 2.5mm jack uitgang, is de verwachting dat later dit jaar ook speciale E.C.U hangers uit gaan komen. Stay tuned! 

Er zijn diverse gave upgrades verkrijgbaar
Er zijn diverse gave upgrades verkrijgbaar

High end materiaal

Edwards Custom Upgrades staat voor kwaliteit en bij deze nieuwe MK1 Compacts R-Plus is dat niet anders. De presentatiesets worden geleverd in een robuuste zwarte koffer welke naast receiver en alarms voorzien is van diverse reserve onderdelen inclusief bijbehorende schroevendraaier. In principe is elk onderdeel wat los kan komen op je beetmelder extra bijgeleverd, wat mijns inziens echt een topservice is! De prijs voor een 3+1 set bedraagt € 562,99. Losse R-Plus beetmelders kosten € 169,99 per stuk. Je koopt ze via de verdeler voor Nederland en dat is M2 Bait & Tackle.

Details in batterijklepje en Rod Risers
Details in batterijklepje en Rod Risers

Praktijktest van de MK1 Compacts

E.C.U heeft een 3+1 set beschikbaar gesteld om deze eens haarfijn aan de tand te voelen. Zowel ik zelf als mijn vismaat Arno van Amerongen hebben deze set de afgelopen tijd getest. Door het toen aanstaande vaderschap heb ik de set aan hem meegegeven op een aantal tweedaagse, erg natte, sessies. Hij viste hierbij op een diepe grindafgraving met de nodige obstakels. De juiste beetregistratie was hierbij van cruciaal belang. Zijn ervaring met de R-Plus is dat deze zeer secuur af te stellen is zodat zelfs de subtielste aanbeet goed wordt geregistreerd. Daarnaast waren de velen regenbuien die tijdens deze natte najaar sessies naar beneden kwamen geen enkel probleem voor de beetmelders. Een feature waar Arno ook erg over te spreken was, was Range Testing. Nooit eerder was het zo makkelijk om te achterhalen of je receiver nog binnen het bereik van je beetmelders was.

Ik zelf vind de R-Plus een flinke verbetering op de eerste generatie Compacts. Het verplaatsen van de aan/uit knop is een verstandige keuze geweest. Het vergroten van het bereik en ook zeker de multi-colour leds zodat je de kleur van je beetmelders kan aanpassen aan je voorkeur, is een geweldige optie. Zoals ook Arno al vond is Range Testing op de receiver echt fantastisch. Door een simpele handeling weet je of je beetmelder aanstaat en binnen bereik is. Als laatste is ook de Low Battery indicatie led handig om te zien of er nog voldoende power zit in je pieper.

De aan/uit Toggle Switch aan de voorkant is een grote plus
De aan/uit Toggle Switch aan de voorkant is een grote plus

Natuurlijk valt er altijd wel een verbeterpuntje te vinden en dat is bij deze R-Plus beetmelders niet anders. Ondanks diverse features als Anti Line Skip en Slick Glide rollerwheels, kan het gebeuren dat vooral dikke hoofdlijnen van je magrollers afglijden/afkrullen. Dit heeft ermee te maken dat het gedeelte wat je hengel ondersteunt vrij laag zit waardoor de blank van je hengel dicht op je magroller ligt. Dit euvel is vooral wanneer je met lichte hangers vist en slack lining toepast. Het is niet direct iets wat heel belangrijk is maar even checken of je lijn goed in de roller ligt, iets wat je bij alle magrollers moet doen, is wel belangrijk. 

Check of je lijn goed in de magroller ligt
Check of je lijn goed in de magroller ligt

Kortom

De R-Plus van Edwards Custom Upgrade is een flinke verbetering op een al goed product. Vooral de nieuwe stijl en features zorgen ervoor dat deze beetmelders nog meer professionaliteit en volwassenheid uitstralen. Het zijn beetmelders die doen wat je ervan mag verwachten en behoren tot het absolute topsegment. Natuurlijk is de prijs er ook naar maar je koopt dan ook een set die in elke omstandigheid het beste naar voren brengt wat beetregistratie anno 2019 te bieden heeft.

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *