Review ND Tackle Bluetooth Beetmelderset K9/R9

ND Tackle Bluetooth K9 beetmelder review

Begin september kreeg ik de vraag of ik een nieuwe beetmelderset wilde testen. Met een weeksessie op de planning in oktober leek het me een goede mogelijkheid om de beetmelders te testen. Tot mijn verassing betreft het de New Direction Tackle Bluetooth Beetmelder set K9+R9. Een hele mond vol voor 4 beetmelders en een sounderbox. New Direction Tackle (afgekort naar ND Tackle) is een merk dat ik al sinds het ontstaan volg. De beetmelder en sounderbox hebben enkele bijzondere features die ik in deze review zal bespreken.

 

Advertentie:

  



Ik vis al jaren met heel simpele beetmelders. Een setje Fox beetmelders zonder spreekwoordelijke toetsers en bellen. Een betrouwbare beetmelder zonder toon- of gevoeligheidsinstelling. Een beetmelder moet mij wakker maken. Dus alle poespas hoeft van mij niet en dat scheelt me ook nog eens honderden euro’s in de portemonnee. In eerste instantie zou je dus zeggen dat deze piepers met bluetooth en allerlei bijzondere functies niets voor mij zijn…  Of ben ik daarmee de juiste tester voor deze nieuwe beetmelders? Ik nam de proef op de som. De beetmelders gingen mee naar Parc Soubise, waar Sjef Lemmens en ik een week mochten verblijven.

De ND beetmelderset komt in een handige case en is overzichtelijk ingedeeld
De ND Tackle K9+R9 beetmelderset komt in een handige case en is overzichtelijk ingedeeld.

De eerste indruk

De beetmelderset wordt geleverd in een stevige, strakke koffer, zoals we ook kennen van andere merken. In de koffer zitten 4 beetmelders, een sounderbox, een bandje om de sounderbox op te hangen en 8 snagears. Het koffertje is voorzien van zacht foam waarin alle onderdelen precies passen. Ook voor de snagears, zo voorkom je ze dat ze ergens in je tacklebox verdwijnen en wellicht nooit meer te vinden zijn. De beetmelders hebben verschillende kleuren. Ik kreeg de kleuren paars, blauw, groen en rood. Persoonlijk zou ik liever alles één kleur hebben, maar deze optie is er helaas (nog) niet.

De beetmelders en sounderbox werken op twee 1/2AA 3,6 volt batterijen. De batterijen zijn eenvoudig te verwisselen door middel van een schuifklepje. Een schroevendraaier is dus niet nodig! Het koppelen van de beetmelders met de sounderbox gaat vrij simpel middels de bijgeleverde instructie.

De K9 beetmelder van ND Tackle

Design van de ND Tackle K9

Het design van de ND Tackle K9 beetmelders en de R9 sounderbox is natuurlijk vrij persoonlijk. De beetmelders zijn slank en hebben een matzwarte, rubberachtige, stroeve afwerking en liggen makkelijk in de hand. De draaiknopjes zijn van stevig zwart aluminium. De luidspreker heeft een strak design met in het midden het logo. De buitenrand van de luidspreker dient ook als nightlight. Op de voorkant van de beetmelder staan twee gekleurde ledlampjes en de achterkant is voorzien van een nachtlampje. Een mooi richtpunt als je met de boot op het water zit. De beetmelder is voorzien van kleine snagears welke simpel zijn te vervangen door grote, lichtgevende, snagears.

De knoppen van de ND Tackle K9 beetmelder
De knoppen van de ND Tackle K9 beetmelder

Persoonlijk ben ik geen grote fan het design. De matzwarte afwerking is prima, maar de gladde, hoogglans draaiknopjes passen niet bij het design. Op de draaiknopjes staat zeer opvallend een V (volume en een S (sensibility) en erom heen staan de cijfers 0 t/m 9. Dit zorgt voor een minder strakke uitstraling van de beetmelders. Er is tenslotte veel aandacht besteed aan het design wat er strak uitziet. Ook het logo in het midden vind ik te groot en te aanwezig. De nightlights vind ik dan wel weer zeer fraai.

Verschillende snagears

Zowel de korte als de lange snagears zijn zeer functioneel. Ik had verwacht de lange snag-ears niet te gebruiken, aangezien ik dit op foto’s niet mooi vond. Maar ik heb ze er toch op gedraaid en ze gaan er niet meer af. Naast het functionele aspect ziet het er prima uit (al had ik liever ook hier een gelijke afwerking gehad als de beetmelder en geen glanzend hard plastic. Daarnaast vind ik het een meerwaarde dat de puntjes van de lange snagears oplichten bij een run. Tijdens de sessie heeft de beetmelder flink wat te voorduren gehad. Mijn lompigheid heeft er voor gezorgd dat zowel de beetmelder als de sounderbox verschillende malen een steen van dicht bij hebben gezien, maar geen krasje of probleempje. Subjectief gezien zie ik dus verbeterpunten, objectief gezien is het een prima design en is de beetmelder stevig en eenvoudig te bedienen.

Knoppen aan de zijkant van de De knoppen van de ND Tackle K9 beetmelder

De sounderbox heeft een strak design, vergelijkbaar met de beetmelder. De sounderbox is klein, voorzien van een kleurendisplay en 5 verschillende kleuren leds. Het grote voordeel is het kleine formaat en de platte bodem. De sounderbox kun je op je bivvy-tafel zetten zonder dat deze omvalt. Op de sounderbox zit een knuppeltje. Deze is te klein, bediening kan hierdoor lastig zijn. En dan heb ik geen kleine vingers. De leesbaarheid op het ledschermpje is prima. Ook hier is het logo weer groot aanwezig, naar mijn mening iets te groot.

ND Tackle K9 Beetmelder

De beetmelder heeft veel verschillende functies. Je kunt middels twee draaiknoppen op de voorkant het volume en de gevoeligheid instellen in 10 stappen. Het volume kan uitgezet worden. De draaiknop heeft een prima formaat en is ook voor mensen met wat grotere vingers goed te bedienen. Doordat het geen traploze draaiknop is merk je goed wanneer hij van stand verspringt.

Aan beide zijkanten zit een drukknop. De knop aan de linkerzijde kan gebruikt worden om de beetmelder 30 sec. te dempen. Ideaal bij het goed afstellen van je hengel! Tevens kan hiermee de nachtmodus ingesteld worden op uit, aan of automatisch. De drukknop aan de rechterzijde wordt gebruikt om de beetmelder aan en uit te zetten en om de toonhoogte in te stellen. Persoonlijk heb ik nog geen ‘lekker’ geluid kunnen vinden. De hoge tonen zijn behoorlijk fel, wat vooral bij de eerste paar runs in de nacht voor een hartverzakking zorgden.

De nightlights zorgen ervoor dat je de beetmelders vanaf het water kunt zien, maar ook vanaf de tent
De nightlights zorgen ervoor dat je de beetmelders vanaf het water kunt zien, maar ook vanaf de tent

Inmiddels ben ik gewend aan de geluiden en word ik ‘rustig’ wakker. Toch blijft het geluid voor mij persoonlijk een storende factor. Daarnaast vind ik het jammer dat je geen volle fluiters krijgt, maar een opeenvolging van piepjes, bij een volle run lijkt het wel op een volle fluiter, maar het is het niet. De beetmelder is voorzien van een draaiwiel waar de lijn in ligt. Het midden van het wieltje is voorzien van een rubbertje, zodat de lijn grip krijgt. Daarnaast kun je een lichtgevende swinger bevestigen aan de beetmelder. De beetmelder is voorzien van een stevige schroefdraad met zowel een stevige rubberen ring, als een moertje waardoor je de beetmelders altijd stevig en recht op de buzzerbar kunt zetten.

ND Tackle R9 Sounderbox

De R9 sounderbox zit vol met nieuwe en voor mij onbekende functies. Een van de opvallendste functies is een kleurendisplay waarop je kunt zien hoeveel lijn er door de pieper gaat. Zowel bij een run, als bij een terugzakker zie je het aantal cm dat de beetmelder geregistreerd heeft. Het grote voordeel is dat je kunt zien of het een lijnzwemmer is, of een langzame run. Hierdoor hoef je niet telkens uit je warme slaapzak om buiten te kijken wat die 3 piepjes achter elkaar zijn. Persoonlijk vind ik dit echt een groot voordeel.

De ND Tackle R9 sounderbox
De ND Tackle R9 sounderbox

Wat ook zeer prettig is, zeker voor de luie visser als ik, is dat je de beetmelder kunt instellen met je sounderbox. Heb je de beetmelders zeer gevoelig staan en begint het ‘s nachts flink te waaien. Dan kun je vanuit je tent via de sounderbox de gevoeligheid instellen. Tevens zie je batterijstatus van de beetmelders op de sounderbox. Bij een run gaat het bijbehorende ledje (in kleur) branden en zie je op de sounderbox staan welke beetmelder het is.

De sounderbox is voorzien van een aan- en uitschakelaar. Deze schakelaar heeft 3 standen: Uit, alleen trilfunctie en geluid. Ik heb de sounderbox regelmatig in mijn broekzak bewaard en doordat de schakelaar uitsteekt veranderd de stand nog wel eens. Op de sounderbox kun je het volume aanpassen. Mijn tip: Zet de sounderbox niet vol open. Ik wist niet dat zo’n klein apparaatje zoveel lawaai kon maken! Ik kan je garanderen, dat was geen pretje toen ik uit het niets een volle run kreeg de eerste nacht. Zeker in combinatie met de hoge tonen was het niet lekker wakker worden. Wel weet ik zeker dat de gehele vijver wist dat ik beet had.

Het bereik van de R9 sounderbox

Bij het testen van het bereik van de sounderbox bleek deze niet de beloofde 200 meter te halen. Met een losse beetmelder en de sounderbox kwamen we niet verder dan 60 meter. Ter vergelijk hebben we dit ook getest met een Fox en Nash beetmelder. Deze kwamen ruim 3 keer zo ver. Maar 60 meter is meer dan voldoende in mijn ogen.

Naast de sounderbox, kun je ook je telefoon gebruiken als sounderbox. Door een app te downloaden en de telefoon via Bleutooth te koppelen heb je een tweede sounderbox. Als ik ga vissen zijn het meestal langere sessies (weekend-week). Dan heeft het geen nut om mijn telefoon te gebruiken als sounderbox, want de batterij is dan binnen no-time leeg.

Ik testte de ND Tackle K9 beetmelderset een week in Frankrijk

Over het energieverbruik kan ik nog geen oordeel geven. Ik heb de beetmelders gedurende een volle week dag en nacht aangehad er flink wat mee ‘gespeeld’ en met 50 runs hebben ze ook behoorlijk wat werk te doen gehad. Toch waren de batterijen volgens de batterij-indicatie nog volledig vol. Daarbij moet vermeld worden dat ik de telefoon amper tot niet heb gebruikt als receiver. Er zijn tegenwoordig ook losse accu’s te koop, waardoor de batterijduur extra lang is. Deze zet je los op de beetmelder. Voor mij is dit niet nodig en ik vind het ook niet mooi. Voor mij een overbodige toevoeging.

Positieve punten

  • Stevige beetmelders met veel functies
  • Nightlight voor en achter
  • Verschillende indicaties voor oplopers en terugzakkers (zowel geluid als verlichting)
  • Kleine sounderbox met platte bodem
  • De mogelijkheid om de beetmelderinstellingen te wijzigen op je sounderbox
  • Het display met daarop de informatie over je run
  • Losse lichtgevende snagears

Verbeterpunten

  • Design
  • Toon
  • Knuppel op de sounderbox is moeilijk te bedienen
  • Set leveren in 1 kleur

Eindoordeel

De New Direction Tackle Bluetooth Beetmelder set K9+R9 is een vernieuwende en veelzijdige beetmelderset. Over de looks valt te twisten, maar de kwaliteit is naar behoren. Er zitten voor mij overbodige functies op, maar met de verdigitalisering van de (vis)wereld zijn het leuke opties. De beetmelder heeft mij in een week van veel runs, veel regen, wind en modder niet één keer in de steek gelaten. De extra functies zijn voor mij van meerwaarde geweest tijdens mijn vissessie. Heb ik er meer vis door gevangen? Nee in dit geval niet. Ik viste op open water zonder obstakels. Dus de vis kon vrij weg zwemmen. Mar ik vis regelmatig tegen obstakels en dan zijn enkele functies, zoals het kunnen aflezen hoeveel cm lijn er meegenomen is, wel van meerwaarde.

Een zeer degelijke beetmelder

In tegenstelling tot mijn eerste gedachte ga ik de komende sessies deze ND Tackle K9 beetmelders gebruiken en laat ik mijn Fox beetmelders thuis. Dus ben je opzoek naar iets anders met leuke functies en een goede kwaliteit?! Dan is deze set van New Direction wel de moeite waard. De complete set koop je voor ongeveer € 420 euro bij New Direction Tackle op Amazon.

Let op: Ik heb deze set slechts een volle week getest onder wisselende weersomstandigheden. Over langdurig gebruik kan ik nog geen uitspraak doen.

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *