Een uitrusting voor het karpervissen is te koop van enkele tientjes tot werkelijk duizenden euro’s. Dan is het toch zonde als deze spullen door slecht onderhoud of stalling kunnen worden weggegooid? In dit artikel geef ik je wat tips en tricks om voor je gear te zorgen. Zo blijft je waardevolle uitrusting een stuk langer in optima forma en kan je er dus ook langer van genieten!
Advertentie:
Onderhoud is belangrijk
Je kunt het je vast wel inbeelden: Je hebt een goede sessie gevist en lekker gevangen dat weekend. Je komt zondagavond laat thuis, bent gaar door een gebrek aan slaap en misschien wel slecht weer, en maandagochtend gaat de wekker weer om half 7. Eigenlijk wil je maar één ding en dat is douchen en naar bed. Je visspullen donder je maar in een hoek, dat komt morgen wel weer. Vervolgens staan je natte spullen in de opbergzakken na een week nog steeds in een warme schuur. En na nog een paar weken staat er schimmel op je tentdoek, groeien er paddenstoeltjes uit je tas en komt er een bedorven lucht uit je foudraal… Herkenbaar?
Het is heel belangrijk om de tent, landingsnet, onthaakmat en eigenlijk alles wat nat is geworden, thuis te laten drogen. Deze zijn ontzettend gevoelig voor schimmelvorming en het gaat er ook niet lekkerder van ruiken.
Laat alles goed drogen na een vistrip
Zelf klap ik de brolly uit in de tuin en laat deze daar drogen. Ik hang mijn net(ten) altijd over de schutting en vouw mijn (bootmodel) onthaakmat helemaal uit zodat ook (naakt)slakjes, spinnen, oorwormen en pieren etc. eruit kunnen. De (weigh)sling, bewaarzak en recovery sling gaan ook over de schutting om te drogen. Ik kan mij voorstellen dat het best lastig kan zijn als je maar weinig ruimte hebt, maar probeer inventief te zijn. Bij een regenachtige week heb ik zelfs mijn groene onderkomen eens midden in de huiskamer laten drogen. Let op, wel ‘s nachts toen niemand er last van had.
Maar denk ook aan je stretcher en slaapzak. Ik heb mijn benchmark wel eens na een tijdje open geklapt en kwam toen tot mijn schrik een hoop witte schimmel tegen. Het had die sessie niet geregend, maar het was wel een dag met een hoge luchtvochtigheid. Ik had er dus goed aan gedaan om de stretcher een nachtje te luchten. Mijn dure slaapzak breng ik na elk seizoen naar de stomerij. Na een nacht vissen klop ik de zak ook nog wel eens uit.
Het schoonmaken van je boot
Ook de rubberboot wordt na het vissen uitgespoeld en droog gemaakt. Als het niet lukt, doe dit dan thuis. Even de moeite nemen, dan heb je er veel langer plezier van. Je zult de eerste niet zijn die knaagschade heeft door muizen die zich tegoed doen aan achtergebleven aas in de boot(tas)! Maak ook je voerboot schoon, vooral als je tijgernotenslijm en bijvoorbeeld liquids gebruikt. Het gaat plakken en als het opdroogt is het heel moeilijk goed schoon te krijgen. Ook zullen er de meest kleurrijke schimmels op groeien.
Vooral in het voorjaar maak ik regelmatig mijn netten, slings en onthaakmat schoon met een sopje en laat ze daarna weken in Dettol om te ontsmetten. Het lijkt wat overdreven, maar mijn spullen staan in een bijschuur waar ik dagelijks doorheen loop en dan is het niet fijn om die vieze bedorven lucht te ruiken. En de Dettol is om eventueel virussen te doden. Baat het niet dan schaadt het niet.
Opslag en vervoer
Voordat ik de hengels in elkaar steek, poets ik met een speciaal borsteltje het insteekdeel schoon om krassen te voorkomen. Na het vissen schud ik mijn groene onderkomen even uit. Meestal rollen er wel een paar spinnen en torren uit. Als hij droog is, rol ik hem in het grondzeil, dit is een extra beschermlaag voor het kwetsbare tentdoek. Voor mijn kwetsbare receiver, alarmsysteem en hoofdlamp heb ik een mooi transportkistje en natuurlijk voor mijn Delkims de rubberen bescherm kapjes.
Zorg dat thuis je spullen niet alleen droog worden opgeborgen, maar dus ook schoon. Er blijft wel eens wat voer achter in je (voer)boot en je tassen. Muizen weten dus als geen ander dat voer te traceren en vreten zich letterlijk een weg naar het voer. Sla boilies en partikels op in emmers of tonnen. Hoe ze het ruiken, ik weet het niet, maar ik heb al vaker als eens, een aangevreten deksel gehad die op een emmer met partikels zat. Probeer tenten en hengelsleeves hoog op te hangen. Je zal niet de eerste zijn die een gat in de tent, rubberboot, waadpak of het kurk van je hengel heeft. Ik heb de tent en boot op de gladde emmers waarin het voer zit, geplaatst. In de hoop dat de muizen hier niet tegenop kunnen klimmen.
Tot slot je waadpak. Hang deze op de kop op, dit zal beter zijn ivm de naden die kunnen uitrekken. Er zijn zelfs speciale ophang haken voor. Ideaal!
Heb je zelf nog tips? Deel ze dan met ons in de comments!
Lees ook de volgende artikelen voor meer onderhoudtips!
Advertentie: