Review Aeropress Go Coffee Maker


Een warme mok koffie aan de waterkant is voor veel vissers het begin van een visdag. Sinds jaar en dag zijn er dan ook handige outdoorproducten te koop voor dit bakkie troost. Van de oldskool thermoskan tot high end coffeemakers als een Nanopresso. Een koffiemaker die de laatste jaren met flinke sprongen aan het groeien is, is de Aeropress. Ook in de hengelsport zien we deze gadget steeds vaker voorbij komen en met liefhebbers als Gaz Fareham die deze coffeemaker al een tijd lang in zijn films gebruikt, zal de animo alleen maar groeien. Wij scoorden zo’n Aeropress en wel de nieuwe Go versie en schreven onze bevindingen op. 

 

Advertentie:

CC Moore  



De onderdelen van de Aeropress Go coffee maker
De onderdelen van de Aeropress Go coffee maker

Aeropress?

De Aeropress coffeepress is ontwikkeld in 2005 en is het antwoord op het conventionele mokkapotje. Het is eigenlijk het beste van twee werelden. Die van de opgiet techniek en die van het maken van koffie onder druk zoals bijvoorbeeld bij een espresso. Niet dat dit apparaat voldoende druk opbouwt voor een officiële espresso maar qua smaak kom je aardig in de buurt. De Aeropress, wat is dat dan? De Aeropress is een gepatenteerde coffeemaker die bestaat uit een  persbuis met pers met eronder een filterhouder. Het idee is vrij simpel. Je verwijdert eerst de pers uit de buis, je plaatst een speciaal filter in de filterhouder en klikt deze aan de onderkant van de persbuis. Je zet de complete tool op je favo mok.

Wat je vervolgens doet is gemalen koffie toevoegen in de buis. Er zit een speciaal maatlepeltje bij die overeenkomst met de maten die op de persbuis staan. Op de persbuis zie je de getallen 1 t/m 3. Eén afgevlakte schep koffie betekent dat je heet water toevoegt tot de 1 op de persbuis. Doe je dit dan maak je als het ware een espresso-achtige sterke koffie. Wil je meer een normaal bakkie zwart dan hanteer ik bijvoorbeeld 1 afgevlakte schep gemalen koffie en vul heet water bij tot nummer 3. Dit moet je voor jezelf een beetje uitvogelen. Ieder zijn smaak natuurlijk. 

De Aeropress Go werkt op kleine ronde filters
De Aeropress Go werkt op kleine ronde filters

Roeren en persen!

Bij de set zit een zogenaamde stirrer. Nadat je gemalen koffie en heet water hebt toegevoegd, roer je met deze stirrer de koffie voor circa 30 seconden door. Je hanteert eigenlijk een opgietmethode. Je zal zien dat er al wat koffie door je filter heen zal lopen. De rest van de koffie maak je door de pers te pakken en deze bovenop de persbuis te zetten. Nu is het zaak om druk te zetten. Zorg ervoor dat je mok op een vlakke ondergrond staat. De pers gaat stug naar beneden en dit kost wat kracht. Je zet namelijk behoorlijk wat druk. Je zal zien dat naarmate de pers verder naar beneden zakt, dit makkelijker gaat. Is de pers helemaal naar beneden gedrukt dan is je koffie klaar!

Vul de persbuis met de gemalen koffie
Vul de persbuis met de gemalen koffie

Wat krijg je bij de Aeropress Go?

Ik heb zelf de Aeropress Go gereviewed en dat is de nieuwe outdoorversie van de Aeropress Original. Het verschil zit in gewicht (160 gram t.o.v. 230 gram) en de speciale cup met siliconen deksel die tevens ook je opbergcase (ca. 9.5cm x 9.5cm x 13cm) is. Bij de Go zit een stirrer, 350 filters, filter opbergcase en speciaal koffieschepje erbij. Alles is zo ontworpen dat hij compact in je vistas is op te bergen. Qua formaat neemt de compacte Go minder ruimte in dan bijvoorbeeld een percolator. Toch neemt het gebruik van een Aeropress iets meer ruimte in je vistas. Waar de percolator het water kookt in het onderste compartiment, zo moet je bij de Aeropress zelf eerst water koken. Je zal dus een extra fluitketeltje mee moeten nemen.

Een fluitketel dien je nog wel mee te nemen

Het gebruik van de Aeropress Go

Het gebruik is, net zoals met velen nieuwe producten, even wennen. Toch kan een kind de was doen. Schepje koffie erin, heet water erbij, even roeren, persen en klaar ben je. Wat ik zelf erg fijn vind is dat de Aeropress Go van kunststof is gemaakt. Waar ik in het verleden geregeld mijn fikken verbrandde aan de percolator (aluminium wordt zo heet), is dat met deze coffeemaker wel anders. Je kan veel sneller een tweede bakkie maken wat wel zo sociaal is naar je vismaat toe. Ook het reinigen is een stuk sneller dan bij een percolator. Heb je je koffie er doorheen geperst, dan verwijder je de filterhouder, druk je de pers nog even door en het gemalen koffietabletje schiet eruit. Hoe makkelijk is dat! Thuis mag de Aeropress Go de vaatwasser in wat het helemaal afmaakt.

Aeropress Go
Alle onderdelen zitten opgeborgen in een compacte case die tevens dient als mok

De smaak van de koffie

Dan de smaak en dat is er eentje die natuurlijk subjectief is. Ik ben een fervent koffiedrinker en heb thuis diverse zetmethoden om koffie te maken. Van deze Aeropress tot een bonenautomaat. Van een Vietnamese Thin tot een French Press of percolator. De smaak van een bakkie uit de Aeropress is prima. Waar ik zelf de smaak van koffie uit een percolator vaak aangebrand vind (de percolator wordt zo heet dat de gemalen koffie flink wordt opgewarmd) zo is de koffie uit een Aeropress meer als het bakkie wat ik thuis ook drink.

Wel moet ik zeggen dat je zelf de ideale samenstelling moet vinden bij deze coffeemaker. Eén schepje op nummer 3 aan water is mijn favoriet, maar je zal dit zelf moeten ervaren. Een echte espresso kan deze coffeemaker niet maken. Daarvoor is er niet voldoende druk voorhanden. Wel komt er een sterke bak uit die aardig in de buurt komt. 

Koop kwaliteit!

Wat voor alle coffeemakers geldt en ook voor deze versie, de kwaliteit van je koffie wordt voor het grootste gedeelte bepaald door de koffiebonen/ground coffee die je gebruikt. Van diverse derden zijn bijvoorbeeld grinders (koffiebonen malers) te koop die voorzien zijn van een adapter om de koffiebonen zo je Aeropress in te malen. Denk bijvoorbeeld aan de Rhino Compact Coffee Hand Grinder. Zo kan je al een vers gemalen bakkie zetten ten opzichte van voorgemalen koffie. Je maakt het helemaal af met kwaliteitsbonen (Specialty Coffee). Je kan deze uiteraard in de betere speciaalzaak kopen of natuurlijk online.

Wil je een beetje in de hengelsport blijven dan is de Blenkerd Ground Coffee (gemalen), Wofte Coffee (gemalen of bonen) of Monkey Climber Brasil Monkey Coffee Blend wellicht wat voor jou! Zorg er wel voor dat je je koffie donker en koel bewaard. Een Fox Cookware Coffee and Tea Storage of Wofte Coffee Canister is een pré. 

Houd je koffiegerei compact

De voor- en nadelen van de Aeropress go

De voordelen:

  • Een compacte coffeemaker die slechts 160 gram weegt
  • De Go is voorzien van een compacte case die tevens dient als mok.
  • De Aeropress Go is van kunststof waardoor je je minder snel verbrandt. Je kan hierdoor sneller een 2e bakkie zetten voor je vismaat
  • Een Aeropress Go wordt standaard geleverd met 350 filters!
  • De Aeropress is vaatwasserbestendig, een percolator niet. 
  • Optie voor espresso achtige koffie of lungo. 
  • Optioneel is een grinder met adapter om verse bonenkoffie te zetten.
  • Lekkere koffie!

De nadelen:

  • Je dient een extra fluitketel mee te nemen t.o.v. een percolator
  • Je hebt filters nodig t.o.v. een percolator
  • Het persen van de koffie door de persbuis gaat stug en je hebt kans op wegschieten. 
  • De prijs van €35,00 is iets aan de hoge kant.
Lekkere koffie!

Kortom

Ik kan er niet om heen, de Aeropress Go is dé coffeemaker voor aan de waterkant. Ja, je zal een extra fluitketel moeten meenemen ten opzichte van een percolator maar de kwaliteit die uit deze tool komt is super. Het is niet voor niets dat de Aeropress Go dit jaar de Rei Editors Choice Award winner was. Een Aeropress Go kost je rond de €35,00 euro en hier zitten maar liefs 350 filters al bij. Je kan dus even vooruit. Mijn verwachting is dat de Aeropress de komende jaren de hengelsport markt verder zal veroveren. Willen we optimaal van onze hobby genieten, dan maakt een bakkie zwart het af. Een aanrader!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *