Review Saber Sensorbeam

Saber Sensorbeam head torch review

In het donker je hoofdlamp weer eens zoeken en dan vervolgens ook nog eens de aan/uit knop zoeken is iets wat de meeste van ons wel bekend voorkomt denk ik. Met dit idee in het achterhoofd heeft Saber vorig jaar hun Sensorbeam Head Torch gelanceerd. Deze hoofdlamp zet je aan door een zwaai met je arm/hand voor de hoofdlamp te geven. Inmiddels heb ik deze hoofdlamp een half jaartje in gebruik en dus tijd om mijn bevindingen te delen met jullie.

 

Advertentie:

Hareco  



Specificaties van de Saber Sensorbeam hoofdlamp

Laten we eerst eens kijken naar de specificaties van deze hoofdlamp en als zuinige Zeeuw beginnen we met de prijs, want deze hoofdlamp schaf je al aan voor 16,99 GBP wat dus neerkomt op een kleine 20 Euro. Niet de allergoedkoopste, maar zeker ook niet de hoofdprijs als je het vergelijkt met andere hoofdlampen. Maar wat krijg je daar nu voor:

  • 140 Lumen witlicht (2 lichtsterktes en een knipperstand)
  • Groene verlichting
  • Bedienbaar via een knop en aan/uit via de sensor
  • 1200 mAh accu die via Micro-USB is op te laden
  • Weeg slechts 74 gram
  • Hoofdband
  • Stevige case en Micro-USB kabel
De knop geeft blauw licht zodra de sensor is ingeschakeld
De knop geeft blauw licht zodra de sensor is ingeschakeld

De Sensor

De grote selling point van deze hoofdlamp is natuurlijk het feit dat je hem kan aanzetten door er simpelweg met je hand voor te zwaaien. Eigenlijk is het nog simpeler, want zodra er iets beweegt op maximaal 15 centimeter van de sensor zal deze reageren. De sensor zal dan de hoofdlamp aan of uit zetten. Na het een tijdje gebruikt te hebben kan ik er toch niet gewend aanraken. Het aanzetten gaat eigenlijk vanzelf sprekend, maar zodra ik dan mijn tent probeer uit te komen trigger ik op de één of andere manier toch weer de sensor waardoor deze de hoofdlamp weer uitschakelt.

Ook heb ik gemerkt dat het dus op meer reageert dan alleen je hand of iets dergelijks. Staat de sensor bijvoorbeeld aan en pak je even je telefoon dan zal de lamp ook hier op reageren. Hij gaat dan soms zelf flikkeren (ligt aan de soort telefoon). Het idee achter de sensor is dus erg handig, maar hij is net iets te gevoelig wat mij betreft. Wat ik dus vaak doe is de sensor weer uitschakelen zodra de lamp aanstaat. Persoonlijk had ik dus graag gezien dat de sensor alleen de lamp zou aanschakelen.

Saber sensorbeam 2

Gebruik

Met de 1200 mAh accu heeft hij een theoretische batterijduur van 20h. Nu heb ik dit zelf niet volledig getest, maar wel diverse sessies van meerdere dagen waar de lamp het zonder opladen volhield. En kunnen we dus stellen dat een volle lamp gemakkelijk een weekend sessie meegaat. Raakt hij toch leeg dan kan je hem opladen via USB en dit duurt maximaal 2.5 uur. Het design van de hoofdlamp is een beetje standaard, maar daar is voor de rest niks mis mee aangezien het gewicht slechts 74 gram is draagt hij zeer comfortabel.

Lichtopbrengst

In de felle stand leveren de witte leds 140 lumen wat in veel gevallen meer dan genoeg is wat mij betreft. Het viel me wel erg op dat het licht zeer wit en fel is, waardoor het zelfs misschien lijkt dat hij nog meer lumen levert dan dat ze zeggen. Naast de witte leds heeft hij ook twee groene led’s waardoor je beter kan zien zonder dat dit je nachtvisie aantast. In veel andere lampen vind je een rode verlichting, maar met de groene verlichting kan je meer details zien. Ook heb ik het idee dat het groene licht minder ‘spiegelt’, wat je vooral merkt als je bijvoorbeeld een magazine wilt lezen.

De Sensorbeam is op te laden via een Micro-USB
De Sensorbeam is op te laden via een Micro-USB

Conclusie

Het idee achter de Sensorbeam is geweldig en blinkt uit in eenvoud. Persoonlijk vind ik de sensor net iets te gevoelig om het ook echt handig te maken en deactiveer ik de hoofdlamp al weer vaak als ik met de rits van mijn tent bezig ben. Ik had het een stuk gemakkelijker gevonden als hij alleen aansprong op de sensor. Dit zegt natuurlijk ook iets over mij, want betreft de werking doet hij exact wat hij moet doen en heeft de sensor een bereik van ongeveer 15 cm. Ondanks dat ik dus niet echt tevreden ben over de sensor zelf moet ik wel toegeven dat je voor een zacht prijsje een zeer fijne hoofdlamp heb waar vergelijkbare hoofdlampen van andere merken een stuk duurder zijn. Voor meer informatie kijk je op de website van Saber Tackle.

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *