De volgende situatie herken je vast wel: je zit lekker op je stekje en je hengels liggen op scherp. De verwachtingen zijn hoog, maar je krijgt maar geen aanbeet. Dan zie je binnen werpafstand (en op een interessante diepte) een karper springen. Wat doe je? De meeste karpervissers zullen niets ondernemen en afwachten tot ze alsnog een run krijgen. Toch is het vaak lonend om een rig richting de plek te gooien waar je de karper zag springen. Vissers die dit vaker doen vangen regelmatig bonusvissen. In dit artikel geven we je enkele tips om ook effectief werpend achter de (springende) karpers aan te gaan.
Waarom springen karpers?
Laten we gelijk een leuk discussiepuntje opgooien, want waarom springen karpers eigenlijk? Er gaan veel theorieën de ronde. Zo denken veel karpervissers dat het springen een manier van communiceren is tussen karpers. Soms zie je karpers ook springend aankomen en springen rondom een voerplek. Dat voedt deels deze bewering.
Persoonlijk denk ik dat de redenen voor het springen van karpers veel praktischer van aard zijn. Dat komt wellicht omdat ik zelf koi karpers heb zwemmen in mijn tuin en deze karpers eigenlijk alleen springen als er iets aan de hand is. Natuurlijk springt iedere koi sporadisch wel eens, maar als ze echt veel springen dan is er vaak iets aan de hand met de kwaliteit van het water of hebben de vissen last van parasieten. Tijd om wat metingen en onderzoeken uit te voeren! In de koi wereld wordt dan ook vaak aangegeven dat karpers springen om het water te ontvluchten. Dat zouden ze doen vanwege een slechte kwaliteit of parasieten.
In de vrije natuur zie ik het ook nog wel voorkomen dat karpers bij het wroeten in de bodem zand en troep in de kieuwen en op het lijf. Dat zouden ze kunnen opschonen door te springen. Dat zou wellicht ook het springen op een voerplek verklaren?! Op de website van Sportvisserij Nederland valt ook te lezen dat karpers door te springen het ‘ontgassen’ van de zwemblaas versnellen.
Buiten alle bovenstaande beweringen staat één ding wel vast: als je een karper ziet springen weet je precies waar hij is (of was). Tijd om daar zelf op in te springen!
Kies voor een goede montage
Als je een karper ziet springen kan het dus enorm lonend zijn om er zo snel mogelijk een rig naartoe te werpen. Je weet immers waar de karper zwemt en vaak zwemmen ze niet alleen. Door zo dicht mogelijk te werpen naar de plek waar je de vis zag plonzen, zit je in ieder geval dicht in de buurt. Een goede montage om naar springende karpers te werpen is daarbij natuurlijk erg belangrijk. Je wilt immers je rig niet in de war gooien als je deze kans krijgt.
Goede montages zijn bijvoorbeeld een helicopter montage en, mijn absolute favoriet, een chod. Deze laten zich snel en goed werpen zonder je druk te hoeven maken over de manier waarop hij op de bodem komt te liggen. Het voordeel van een chod is natuurlijk ook dat het niet uitmaakt of er wier op de bodem ligt, want (mits hoog genoeg afgesteld) zal de chod daar mooi op komen te liggen. En misschien is dat wel precies de reden waarom de karpers er rondhangen!
Bonus hengel voor springende karpers
In steeds meer gevallen is het toegestaan om met drie hengels op karper te vissen. In veel gevallen kies ik er voor om in zo’n geval met twee hengels te vissen op de stekken waar ik karper verwacht en eventueel gevoerd heb. De derde hengel gebruik ik het liefste om in te kunnen spelen op de situaties die zich voordoen. Deze hengel is 9 van de 10 keer opgetuigd met een chod montage en vis ik single hookbait.
Als ik beweging zie van springende of draaiende karper zal ik deze hengel richting die vis werpen. Deze hengel zie ik dan ook als een soort bonus of ‘flex’ hengel, waarmee ik actief blijf vissen. Zie ik een vis springen binnen werpafstand dan zal ik deze rig als eerste binnen draaien en naar de actie werpen, liefst zo snel mogelijk zodat je zelfs nog de deiningen van de sprong ziet. Ik laat de rig dan zeker een half uur liggen, tenzij er op een andere plek veel meer actie volgt.
Heel regelmatig is het precies deze hengel die een aanbeet oplevert. Een mooi voorbeeld daarvan is een sessie in mei 2020. Met nog een uurtje te gaan voor het einde van de sessie zag ik een karper springen achter de rand van een lelieveld, ver van de plek waar ik zelf zat te vissen. Ik draaide direct één van mijn hengels binnen die toevallig al was voorzien van een chod. De chod wierp ik binnen een meter van de plek waar ik de vis nog geen minuut eerder had zien springen. Ongeveer een kwartier later kreeg ik een snoeiharde run en ving ik een prachtige spiegelkarper nadat ik zelf zo’n 40 uur zonder actie had gezeten. En dit is bij lange na niet het enige praktijkvoorbeeld van hoe effectief deze tactiek is! Geef het eens een kans en houd het water goed in de gaten 😉
Advertentie: