Haal alles uit beperkte vistijd

Haal alles uit beperkte vistijd - Jan Nijgh

Een goede voorbereiding is het halve werk

We kennen het allemaal wel, weinig vistijd, verplichtingen vanuit huis of vanuit werk. Ook ik heb hiermee te maken en een belangrijk aspect in mijn visserij is de voorbereiding. Ik wil de vistijd die ik heb zo effectief mogelijk benutten. En eenmaal aan de waterkant, wil ik mijn plan van aanpak al klaar hebben. Onder voorbereiding vallen alle mogelijke situaties waar ik mee te maken heb of mee te maken kan krijgen. Hieronder zal ik kort wat uitleg proberen te geven over de voorbereidingen die je thuis al kunt treffen waardoor je het maximale uit je beperkte vistijd kunt halen.

 

Advertentie:

The Carp Specialist  



Ik zit aan de waterkant en scroll wat door mijn Instagram. Ik zie het bericht van Carpfeeling voorbij komen, waarbij ze vragen om auteurs voor hun pagina. Ik kijk nog eens naar mijn hengels en vraag mijzelf af wat ik de ‘beginnende visser’, en mannen die al jaren onze prachtige hobby beoefenen, te vertellen heb en wat heb ik in de afgelopen 6 á 7 jaar geleerd heb. Het omgaan met beperkte vistijd is daarbij voor mij erg belangrijk geweest.

Ik zorg dat ik ben voorbereid en mijn onderlijnen op orde heb
Ik zorg dat ik ben voorbereid en mijn onderlijnen op orde heb

Stekkeuze

Locatie, locatie, locatie! In elke film, in elk artikel en op elke site, zal je deze uitdrukking vaak voorbij zien komen. Ook voor mij speelt dit een grote rol in mijn visserij. Als je jouw stek hebt bepaald, is het van belang om te weten hoe het er onderwater uitziet. Dit kan met een spod- of markerhengel. Als je dit niet hebt kan het ook met een normale hengel en een loodje. Neem eens even de tijd om te kijken of je voor jezelf een visueel beeld kunt schetsen van het bodemverloop.

Door in het zoeken én uitpeilen van de gevonden stek iets meer tijd te steken, weet ik zeker dat dit je meer en sneller vis gaat opleveren, ook met beperkte vistijd. Zeg nu eens eerlijk. Wat is er vervelender om na een blank van een aantal uur je hengels in te draaien en te zien dat je al die tijd verkeerd lag te vissen?

Materiaal

Ook je materiaal moet, zeker als je korte sessie vist en vast zit aan bepaalde tijden, goed op orde zijn. Met materiaal bedoel ik niet zozeer je ‘hardware’, maar juist je end tackle. Ook al neemt het knopen van een onderlijn voor de meeste vissers maar een paar minuten tijd in beslag, tijd is tijd en als de hengels op de kant liggen vang je niks. Doordat jij je stek van te goed in kaart hebt gebracht, kan je thuis al meer inspelen met je voorbereiding. Denk hierbij aan de loodsystem, rigs en aaspresentatie. Voor mij is de stelregel dan ook dat ik ervoor zorg dat ik van 2 á 3 soorten onderlijnen een goede voorraad heb voor geknoopt. Na elke aanbeet verwissel ik dan ook mijn onderlijn. Zo ben ik er zeker van dat ik met een scherpe haak vis en in mijn beperkte vistijd niet voor niets zit!

Een mooie spiegel ondanks beperkte vistijd
Een mooie spiegel ondanks beperkte vistijd

Compact en snel

Waar ik de laatste jaren steeds meer baat bij heb gekregen is een compacte uitrusting. Waar ik voorheen wel 4 of 5 keer naar mijn auto moest lopen om al mijn spullen eruit te halen, zou ik nu alle benodigde spullen op een fiets kunnen vervoeren. Zo maak ik tegenwoordig gebruik van ‘rectractable butt rods’. Daarnaast heb ik een tweedelige schepnetsteel en vervoer ik al mijn tackle in een rugzak. Uiteraard komen hier een onthaakmat en emmer met voer, die tevens als stoel gaat functioneren, nog bij! Meer heb je in mijn ogen niet nodig. En wat je niet nodig hebt hoef je dus ook niet mee te nemen. Zeker als je meerdere stekken van tevoren hebt aangevoerd en van plan bent deze stuk voor stuk af te romen, is het niet wenselijk om 2 uur over een verplaatsing te doen.

De laatste maanden en jaren zie je dat alle grote merken steeds meer inspelen om een ‘compacte visserij’ betaalbaar en mogelijk te maken. Zijn jouw spullen aan vervanging toe én wil je wat compacter op pad? Ga dan zeker eens bij je lokale hengelsportzaak langs om te bepalen wat voor jouw visserij mogelijk is!

Tip: Zoek je spullen uit je tas is uit. Leg alles uit je tas in de tuin en maak 2 vakken, 1 vak van dingen die je altijd bij je moet hebben en 1 vak die je bij korte sessies thuis zou kunnen laten.
Tip: Zoek je spullen uit je tas is uit. Leg alles uit je tas in de tuin en maak 2 vakken, 1 vak van dingen die je altijd bij je moet hebben en 1 vak die je bij korte sessies thuis zou kunnen laten.

Aaskeuze

Dan een vraag die ik regelmatig krijg op social media: “Welk aas gebruik jij?” Laat ik beginnen met het feit dat vertrouwen een hele grote rol speelt in mijn aaskeuze! Maar om antwoord te geven op deze vraag, ben ik iemand die vaak en veel met boilies vist. Uiteraard komen tijgernoten, hennep, boekweit en veel soorten partikels ook in mijn visserij voor. Toch moet ik eerlijk bekennen dat boilies de overmacht hebben!

Wat ik zelf doe tijdens het (voor)voeren, is gebruik maken van verschillende ‘gewichten’ van het aas. Verschillende diameters boilies kan hier een voorbeeld van zijn, maar zelf maak ik vaak gebruik van halve en gecrushte boilies. De vis heeft bij verschillende aasdelen een andere zuigkracht nodig en hier kan je handig op inspelen. Zelf voorzie ik mijn haakaas vaak van een stukje kurk. Zo kan je het gewicht van de haak gebruiken om een ‘wafter effect’ te creëren. Uiteraard kan je dit ook doen met een stukje getrimde pop up, om je haakaas wat visuele attractie mee te geven. Let er wel op dat je haakaas niet te veel ‘danst’ op de bodem, dit kan zorgen dat je haak vuil pakt of bot wordt!

Zoals ik net al benoemde, is er niks vervelender als erachter komen dat je haak tijdens het afdalen naar de bodem vuil heeft geprikt. Daarom ben ik mega fan van kleine PVA zakjes of sticks, waarbij je daar bijna nooit last van hebt! Een ander bijkomend voordeel is dat er altijd een mooi klein hoopje met voer om en rond je haakaas ligt! Win-winsituatie toch?

Gebruik een PVA zakje voor een scherpe aanbieding
(Bij)voeren met verschillende diameters, verschillende soorten boilies door elkaar gebruiken, halveren, soaken, er valt genoeg te variëren met boilies!

Lezen, luisteren, leren

Dan een tip die niet zo gericht is op mijn visserij, maar waar ik zeker de laatste jaren veel van heb opgestoken. Podcasts, artikelen, magazines, alles gericht op de karpervisserij. Over elk onderwerp binnen onze visserij is er wel een stuk geschreven, een film over gemaakt of is er een ‘How to’ van gemaakt! Het internet staat vol met tips en tricks van bekende en minder bekende vissers. In ieder artikel staat wel een goede tip. Het is misschien niet direct van toepassing op je huidige visserij, maar je kunt het altijd meenemen naar je latere visserij.

Als afsluiter. Besteed ondanks je beperkte vistijd zo veel mogelijk tijd, als kan en wordt toegelaten, aan de waterkant. Experimenteer met onderlijnen, systemen, (haak)aas en zie wat voor jou werkt. Steek wat extra tijd in het observeren van vis en struin eens een keer extra langs de waterkant om te zien waar de vis zich ophoudt. Want één ding hebben we allemaal gemeen: thuis vang je niks!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *