Daar waar rivier de Aube in de Seine stroomt en zich een rivier van formaat vormt. Daar waar stokoude beboste gebieden gelegen zijn in een licht glooiend landschap. Hier in de Champagne regio nabij Romily sur Seine in Frankrijk vinden we het betaalwater Etang de Berniere. Het betreft een ruim 10 hectare groot meer met een lengte van 650 meter en een gemiddelde breedte van 160 meter. Het water is glashelder en volledig omzoomd met bomen. Aan de zuidelijke zijde ligt een oud bos en daardoor zie je hier veel wild in de gedaante van roofvogels.
Tijdens ons bezoek mocht ik getuige zijn van een havik die een stern probeerde te vangen, wat resulteerde in een topgun achtig tafereel boven mijn visstek die eindigde met een havik met een knorrende maag, waar maak je dat nog mee? De ijsvogel vliegt af en aan en in het donker hoor je de uilen die bivakkeren in het bos. Een zwanenkoppel en een groepje eenden bevolken het wateroppervlak. Een beverrat zwemt zijn rondjes en zit soms onder de hengeltoppen naar je te staren, terwijl op de achtergrond een ringslang door het water beweegt.
De stekverdeling op Etang de Berniere
Bij aankomst aan het water zijn we gelijk het meer rond geweest om te kijken of we vis konden lokaliseren. Dit lukte niet, maar we kregen wel al een aardig idee van het water. Handig, want de stekken worden middels loting verdeeld. Opvallend genoeg bleek stek 10 heel interessant, terwijl deze op de kaart juist een beetje in een verdomhoekje leek te zitten en zeer beperkt leek te zijn in de mogelijkheden. Niets is minder waar, ruimte zat en een goede strategische ligging.
Onze gedachten gingen uit naar de kom waar stek 1 t/m 4 gelegen is. De wind stond hier al een tijdje in en zou de hele week daar blijven volgens de verwachtingen. Toen we in de vangstrapporten lazen dat in de afgelopen week goed was gevangen vanaf stek 3 was de 1e keuze snel gemaakt. In de loting trok ik keuzenummer 5 en Frank “lucky basterd” trok keuze nr 2. Frank koos voor stek 3 en ik besloot strategisch op 4 te gaan zitten om in- en uitzwemmende vis in de kom op te kunnen vangen.
De eerste 24 uur
Mijn eerste dag leek veelbelovend, maar flinke regen gooide wel wat roet in het eten. Door het weer kon ik niet super nauwkeurig peilen en het was moeilijk om de lichtere plekken tussen het wier te zien door de regen en wind. Achteraf gezien heb ik daardoor tijdens de eerste nacht niet heel scherp gevist. Enkele brasems en een zeelt werden al wel snel geland en het was wachten tot de karper kwam. Maar dat gebeurde niet, bij mij althans. Frank wist namelijk vanaf zijn stek wel een mooie kogelronde spiegelkarper te vangen van 13 kg. De volgende dag was het zonnig en kon ik al snel mijn fouten zien en herstellen.
Zo zie je maar dat het niet handig is om gelijk te beginnen met storten als je niet weet hoe of wat. Ik had flink wat details over het hoofd gezien met betrekking tot de wierstand en de mogelijke routes. Vol goede moed ging ik dan ook de tweede nacht in, hopende wakker gemaakt te worden door een gillende beetmelder. Maar wederom bleef het uit. Ook bij Frank bleef het de tweede nacht stil en de twijfels omtrent de stekken namen stiekem al wel toe.
Dag 3 + een weersverandering
De derde dag stak er een flinke wind op, de schuimkoppen stonden op het water en de wind stond nu keihard tegen onze oever aan te beuken. Ideaal zou je zeggen, maar helaas geen teken van leven gezien. Ondertussen werd er op de rest van het meer ook niet bijster goed gevangen, maar er kwam wel af en toe een vis uit. Dat was bij ons niet het geval en we besloten daarom ook op dag 4 om te verkassen. Frank verkaste naar stek 8, een ruime stek tweepersoons stek waar hij een groot gebied kon bevissen, maar wel flinke afstanden moest gooien van zo’n 110 a 120 meter.
Ik koos voor stek 10 die inmiddels weer vrijgekomen was. Gedurende het weekend had er een Engelse visser gezeten die slechts het weekend bleef. Hij had daar 2 aanbeten gehad in 2 dagen tijd en na een vol etmaal rust op de stek zou dit wel eens een goede optie kunnen zijn.
Verkassen op Etang de Berniere
Tijdens de eerste avond op de nieuwe stek slaagde Frank er wederom in om een snelle vangst te boeken. Ook ditmaal bleek het om een ronde spiegel van net geen 13 kg te gaan, die al binnen anderhalf uur na het ingooien afliep. Bij mij bleef het tijdens de eerste nacht stil, maar midden op de tweede dag zag ik mijn slappe lijn uit het water oprijzen. Nog voor de beetmelder een piep gaf pakte ik de hengel op en draaide ik de boel strak. De vis aan de andere kant van de lijn keerde zich naar mij toe en boog even later schuin af om hierna direct de haak te lossen. Ik baalde als een stekker, over het hele meer waren de vangsten deze week zeer matig in vergelijking tot alle andere weken dit jaar.
En dan verspeel je mogelijk die ene vis die alles goed kan maken. Na een grondige inspectie van de haak, rig en het systeem kon ik geen enkele conclusie trekken waarom deze vis loste. Ik verving de onderlijn wel voor een systeem dat een totaal andere manier van inhaken heeft, maar het mocht niet baten. Het bleek mijn enige kans op karper deze 6 nachten en vrijdag keerde ik visloos en verslagen terug naar huis.
Ook Frank wist de rest van de sessie geen karper meer te haken. Toch zou ik hier zeker weer een keer terug willen komen. De sfeer is goed, de omgeving prachtig en het water is een leuke uitdaging voor de wat meer ervaren visser. Ik wil zeker een keer terug in een andere tijd van het jaar.
Helder water en veel wier
Zoals gezegd is het water glashelder en op windstille dagen kan je 3 tot 4 meter diep kijken. Hierdoor zijn bij zonnig weer de plateaus, ondieptes, zandbanken en open plekken in het wier heel gemakkelijk waar te nemen. Over het gehele meer is wiergroei aanwezig. De vis springt met regelmaat en verraadt hiermee duidelijk zijn aanwezigheid. Ondanks de aanwezigheid van behoorlijk wat wier valt er prima te vissen. Met een markerhengel en een polaroid bril kom je een heel eind. Er mag in principe niet gevaren worden, maar als het wier erg dicht is laat de beheerder het toe dat er met de 3 aanwezige roeibootjes naar stekken gezocht en aangevoerd wordt.
De boot mag wel gebruikt worden om een vastgezwommen vis te redden. Niet iedere stek is voorzien van een boot en de boten en zwemvesten moeten worden gedeeld met de andere vissers. Je kunt hem dus niet continu op je stek houden.
Regels en werpend vissen op Etang de Berniere
De hengels moeten echter wel ingegooid worden en dat vereist op dit water toch wel minimaal 12ft 2 3/4 lbs hengels om fatsoenlijk weg te komen binnen de ruimte die je beschikbaar hebt. Lichtere of kortere hengels zullen je visserij absoluut beperken. Er zijn stekken waar afstanden van 100-130 meter gegooid dienen te worden om in de goede zone te komen. Wil je deze stekken bevissen neem dan gerust een echte werpkanonnen van 13ft 3,5lbs mee. Het is echter niet per se nodig, want er is genoeg plek op het meer om een stek te kiezen waar je met je lichtere materiaal goed weg komt.
Door de aanwezigheid van behoorlijk scherp wier is het echt aan te raden om schuurbestendige lijnen te gebruiken. Na de vangst kan je zomaar een paar meter van je lijn moeten vervangen door beschadigingen van wier. De minimaal te gebruiken lijnsterkte is 15lbs. Dat komt grofweg neer op minimaal 0,35mm lijn, verschillend per merk en type. Bewaarzakken moet je thuis laten, die mogen niet gebruikt worden. Ook je schepnet, weighsling en onthaakmat moeten thuis blijven. Deze worden door de beheerder in bruikleen gegeven tegen een borg van 50 euro. Het materiaal dat wordt uitgeleend is meer dan behoorlijk, maar ik zou wel je netfloat meenemen want die zitten niet op de netten.
Handige items om mee te nemen!
Een waadpak is onontbeerlijk. Op veel stekken ligt er een paar meter brede wierrand voor de stek waardoor je met waadpak het water in moet om de vis te scheppen. Zelf had ik een markerhengel en een spodhengel mee en dat was wel erg prettig. Zonder markerhengel wordt het erg lastig zoeken naar de open plekken. Banksticks krijg je met moeite in de grond, maar een kleine rodpod is al meer dan voldoende om dit probleem te tackelen.
Ondanks dat het een grindgroeve is zijn er geen hele diepe plekken en weinig grindplaten te vinden. De gravers hebben goed hun best gedaan en daardoor bestaat de bodem voor het overgrote deel uit rivierklei. De gemiddelde diepte is 3,5 meter, afhankelijk van de waterstand.
De stekken
In de noordoostelijke kom liggen de stekken 1 t/m 4. Hier staat zo’n 3,5 tot 4,5 meter water. In de versmalling die naar het bredere deel loopt is het water beduidend minder diep en daar zijn veel grote kale plekken te vinden waar de vis veelvuldig overheen zwemt en zich laat zien. In het midden van deze kom, op ongeveer 50 meter uit de oever, houdt de wiergroei grotendeels op. Kort aan de kant zijn een aantal mooie open plekken te vinden die regelmatig vis op kunnen leveren.
In de omgeving van stek 12, 13 en 5 is het wier beduidend dikker, maar er lopen duidelijk gangenstelsels door die de vis gebruikt als snelweg. Stek 11, 6 en 7 hebben duidelijk minder wier voor hun neus er liggen grote open plekken die duidelijk zichtbaar zijn vanaf de kant. Deze zijn zeer goed aan te werpen, ook door minder ervaren vissers.
Stek 8 is een verhaal apart. In de koude jaargetijden levert de linkerzijde, die beduidend dieper is dan de rest van het meer, prima zijn visjes op. Sterker nog, het is naar verluidt de beste winterstek. Hier vind je enkele grindplateaus. De rechterzijde daarentegen vist meer richting het open water en de punt van de landtong. Hier moet je echt flinke afstanden kunnen werpen om in de viszone te komen. Als je meer dan 100 meter met gemak kunt gooien dan is deze stek een zeer goede keuze aangezien hij regelmatig vis oplevert, ook in de warmere maanden.
De Back Bay
Stek 9 is gelegen aan het uiteinde van Back Bay. Back Bay is niets meer dan een 25 meter breed kanaaltje dat volledig afgeblokt wordt door stek 10. Desondanks komen op de warmere dagen de vissen hier in en liggen heerlijk te zonnen. Stalken en oppervlakte vissen is hier een goede optie, maar er wordt zelden tot nooit ’s nachts gevist. Meer dan 2 hengels kan je hier met goed fatsoen niet kwijt en dan moet je ook niet willen. Het zou mij niet verbazen dat juist hier gaan nachtvissen heel lucratief kan zijn tijdens zeer warme dagen, maar de stek en de mogelijkheden zijn niet uitnodigend en geven je niet het ‘visvakantie in Frankrijk gevoel’. Daarnaast staat er een grote afvalcontainer nabij stek 9 die met warm weer een vies luchtje verspreid rondom die stek.
Stek 10
De volgende stek is stek 10. Die ziet er daarentegen heel carpy uit en is ook een van de betere stekken op het meer. je kan gedeeltelijk het wijd op vissen en de hoeken van de ingang naar Back Bay afblokken. Vanuit deze stek kan je op plekken gooien waar niemand bij in de buurt komt en daarmee kom je in de veilige zone achter het schiereiland terecht. Vergeet niet de wierrijke begroeide kom links van je, daar komt nogal eens een verassing uit.
Tussen het schiereiland en stek 11 ligt een soort van dijkje onder water op een afstand van 60 meter. Deze is duidelijk te voelen met de markerhengel door de aanwezigheid van wat grind in de klei. Er staan wel kleine plukjes wier op, maar het overgrote deel is onbegroeid. Voorbij deze dijk vind je een paar grote open plekken in het wier op ongeveer 100m afstand recht vooruit.
Verdeling van de stekken op Etang de Berniere
De dubbele stekken hebben een globale ligging van 200 meter uit elkaar, waardoor je elkaar zeker niet in de weg zit en in elkaars water terecht komt. De enkele stekken zijn korter op elkaar en tegenover elkaar gesitueerd, maar hebben wel allemaal een zeer strategische ligging en voldoende visruimte voor 1 persoon. Hier is goed over nagedacht.
Alle stekken zijn behoorlijk vlak en voorzien van een laagje grind en houten versteviging aan de waterkant. Al met al zeer comfortabel. De stekken 3 en 4 zijn gelegen bij graslanden en geven je echt het gevoel helemaal alleen te zijn. De stekken zijn zeer schoon en ruim genoeg voor een grote bivvy van 3×3,5m. Er zijn vier dubbele stekken en als een koppel kiest voor een dubbele stek dan wordt de enkele stek direct er naast gesloten zodat er genoeg visruimte overblijft.
De loting gaat als volgt: Nummer 1 heeft de eerste stekkeuze, nummer 2 de tweede enzovoorts.
Heeft je vismaat nr 3 en jij nr 8 dan kan je vismaat een dubbele stek voor jullie beide kiezen en komt jouw nummer 8 te vervallen. Simpel en doeltreffend.
‘Boilies only’
Er mag alleen met boilies gevist worden. Je mag dus geen partikels of pellets gebruiken, geen lunchworst, hondenbrokken, plastic imitatie aas noem maar op. Pop-ups en wafters zijn gewoon boilies en dat mag wel. Neem dus ook niet toch wat aas mee wat niet is toegestaan want je komt erg snel in de verleiding op een boilies only water en als je betrapt wordt is dat het einde van de visvakantie.
In de vangstverslagen die bij de beheerder ter beschikking zijn konden we duidelijk zien dat er gemiddeld tussen de 40 en 60 vissen per week gevangen worden. Helaas was de week dat wij er waren beduidend minder en het was werkelijk schrapen voor een aanbeet. Er worden maximaal 10 vissers tegelijk toegelaten op het meer en dat betekent dus gemiddeld 5 a 6 vissen per persoon per week. Maar er zitten echt prachtige exemplaren en van een meer dan behoorlijk formaat.
Menig personal best zal hier kunnen sneuvelen. Het bestand bestaat bij benadering uit zo’n 450 vissen tussen de 20 en ruim over 60 lbs (ongeveer 9 tot 30kg). 70% Van het bestand bestaat uit spiegelkarper en 30% uit schubs.
Het beheer op Etang de Berniere
De beheerder is uiterst vriendelijk en behulpzaam en staat klaar met tips als je dat graag wil. Hij houdt zich goed op de hoogte van de resultaten gedurende de week over alle vissers zodat daar beter op ingespeeld kan worden door iedereen. De beheerder vist zelf ook regelmatig een paar uurtjes en kiest standaard een plek waar niemand last van hem heeft. Hij is 24 uur per dag aanwezig op het terrein en te benaderen voor een praatje.
De voorzieningen zijn zeer goed. De toiletten en douche zijn netjes en schoon. Er is een aparte douche en toiletruimte voor dames. In het clubhuis staat een grote vrieskist voor je aas en een grote koelkist voor voedsel en drankjes. Je zult deze wel moeten delen met de andere vissers. Heb je meer aas bij je dan de andere vissers, dan heb je kans dat je wat aas buiten de vriezer moet opslaan. In ons geval was dit absoluut niet nodig, daar er genoeg ruimte over bleef. Je hoeft dus niet elke dag boodschappen te doen.
Voor het opladen van je apparaten kan je het beste een accu meenemen om dit bij de tent te kunnen doen. Het is namelijk best ver lopen vanaf de andere kant van het water naar het clubhuis. Het water is geheel omheind en voorzien van videobewaking bij de ingang. Je kan gerust je spullen laten staan als je boodschappen gaat doen of even wil douchen.
Onze conclusie na het vissen op Etang de Berniere
Etang de Berniere is echt een aanrader voor mensen die er van houden in alle rust in een mooie omgeving heerlijk te genieten en kans willen maken op schitterende vissen. Het water is in de meeste weken niet echt heel moeilijk en het is goed mogelijk elke dag vis te vangen. Maar door de beperking die je opgelegd wordt dat je alleen met boilies mag vissen is de vis flink geconditioneerd en ze kennen het klappen van de zweep. De wiervelden maken het er niet makkelijker op en daarmee zou ik het water bestempelen als een water voor de wat meer gevorderde vissers op zoek naar een uitdaging en willen werken voor de vis. Om een indruk te geven van het water hebben we onderstaande sfeervideo voor je gemaakt. Kijk en geniet.
Update: Anno 2022 wordt dit water aangeboden door The Carp Specialist.
Advertentie: