We kunnen er heel wat uren mee vullen, boeken over schrijven en eindeloze discussies hebben met medevissers. De laatste meter en zelfs centimeters. Ik kan begrijpen dat je als beginnende visser soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ook voor de ervaren visser is het vaak lastig bij te houden. Er komen jaarlijks veel rigs bij. Maar, ook al zijn er honderden verschillende onderlijnen op de markt te verkrijgen, het principe is in al die jaren niet veranderd. We willen de vis bij een aasopname in de onderlip haken en ervoor zorgen dat de haak tijdens de dril ook goed vast blijft zitten.
Iedereen kent tegenwoordig wel de KD Rig, een rig die vernoemd is naar de bedenker Kenny Dorsett en tegenwoordig veel gebruikt wordt. Misschien omdat hij vrij eenvoudig te knopen is maar toch een erg agressieve draaiende rig is. Inmiddels zijn er al een aantal variaties op deze rig verschenen en Patricia laat in dit artikel zien hoe je de KD Rig knoopt en het ontstaan van deze rig.
In deze editie van "De rig van" kijken we naar Nash Rekkerig zoals die gebruikt wordt door Mark Pansar. Deze rig wordt elastisch zodra deze in aanraking komt met water en kan dus zeer goed gebruikt worden om bijvoorbeeld het kopschudden tegen te gaan. 
Er is natuurlijk al massaal over haken en rigs geschreven, maar toch zag Tom vele vraagtekens en discussies tijdens een lezing van Ton. Na een berichtje in onze groeps app over een nieuwe haak werd het duidelijk dat de meeste toch anders tegen rigs aan kijken. In dit artikel kijken we dan ook naar verschillende rigs en hoe de crew deze inzet.
De Ronnie rig is enorm populair en wordt door veel vissers met succes toegepast in hun visserij. Deze lage pop-up presentatie valt goed in de smaak bij de karpers en levert veel vis op. Het maken van een Ronnie Rig kan echter een intensief karweitje zijn met veel frustratie. Gelukkig is dat voor mij verleden tijd met de komst van de Fang Gyro. Deze nieuwe haak is bij de introductie van de nieuwe Nash Pinpoint haken gelanceerd en is gebaseerd op het enorme succes van de Fang haken. Deze haak is echter voorzien van een wartel met big eye swivel, waardoor je de Fang Gyro perfect kunt inzetten voor Ronnie rigs of 360° rigs. In deze how to laat ik je zien hoe je eenvoudig een Ronnie rig knoopt met deze haak. Geloof me, het is een fluitje van een cent.
Ondanks dat elk jaar er fantastische nieuwe end tackle uitkomt en dito rigs worden verzonnen, gebruik ik in mijn visserij maar enkele rigs en dat al voor velen jaren. Natuurlijk heb ik weleens een uitzondering gemaakt en een nieuw soort rig uitgeprobeerd maar vaak is het toch vertrouwen wat ik mis. Mijn visserij speelt zich voornamelijk af op stromend water en mijn rigs zijn dan ook simpel en effectief. Qua pop-up rig is het de Hinged Stiff Rig die ik vaak inzet en qua bottom rig een combinatie die zich misschien het best laat passen tussen een claw rig, combi rig en de long hair bottom bait rig. In deze how to laat ik je zien hoe ik deze simpele rig knoop en de materialen die ik hiervoor gebruik. 
Een longshank haak staat bekend als een haak die heel agressief is, maar een hoop schade kan aanrichten in de bek van de karper. Ook wat agressief drillen is niet echt aan te raden met een longshank haak. Scott Lloyd zocht naar een oplossing om toch de voordelen van de longshank te hebben, maar niet de nadelen. The Noodle Rig was het resultaat die bij sommige ook als 'half a stick' door het leven gaat. Dat deze rig effectief is blijkt wel uit het feit dat Scott ook de befaamde Burghfield Common hiermee heeft gevangen.
De rig waar je de laatste tijd veel over hoort is natuurlijk de Ronnie rig. Een pop-up rig die erg laag boven de bodem staat en ook nog eens heel gemakkelijk te maken is. De boom sectie kan je natuurlijk aanpassen naar de omstandigheden, maar er zijn limieten. Een andere veel gebruikte pop-up rig is de Chod rig. Een ideale rig die je eigenlijk op bijna iedere bodem kunt gebruiken. Je kunt beide rigs natuurlijk ook combineren en dan krijg je de 'Roddie Rig'. In deze howto laten we zien hoe je deze kan maken.
De Slip D Rig is een rig die al erg ver teruggaat. Hij werd uitgevonden door de Engelsman Martin Clarke in 1986. Natuurlijk waren de materialen toen anders en werd hij zelfs vervaardigd uit flosdraad. Met de tegenwoordige coated braid hooklinks kan je deze erg gemakkelijk zelf maken. Zelf ben ik erg fan de IQ D Rig, maar deze heeft als nadeel (of voordeel) dat hij volledig van stijf materiaal is gemaakt. Met de Slip D Rig combineer je soepel met stijf. Deze rig is geschikt voor alle soorten aas en kan ook gebruikt worden voor pop-ups.
Een zeer afwijkende en zeer effectief gebleken variant op de gewone chod rig is de Hopper rig. Deze dankt zijn naam aan het gebruik van een wafter in plaats van een pop-up, waardoor het aas aantrekkelijk over de stek heen ‘hopt’ en niet stil boven de bodem zweeft. Naast het gebruik van een wafter is de Hopper ook voorzien van een licht elastisch gedeelte tussen de rig en het lood, waardoor de inhaking verandert en de rig beter onder spanning blijft na de aanbeet. Je kunt hem natuurlijk ook traditioneel met een pop-up vissen.
De Engelse topvisser Frank Warwick heeft door de jaren heen al veel handige rigs bedacht en succesvol ingezet. Vandaag staan we stil bij één van deze klassiekers en hebben we Ton 'The Dude' Hogenkamp gevraagd om deze rig voor ons te beschrijven. We hebben het in dit geval over de Anker rig (Anchor rig in het Engels). Deze Anker rig zorgt er voor dat de haak iets wordt opgetild, waardoor de kans op een succesvolle inhaking wordt verhoogt...
Veel rigs worden in Engeland bedacht en dat is met de deze rig niet anders. De hinged stiff rig is natuurlijk al jaren bekend na het ongekende succes van o.a. Terry Hearn. De laatste jaren zijn de chod en multi rig enorm populair geworden en eigenlijk is deze nieuwe 'multi hinge rig' een combinatie van deze drie. De rig is uitstekend te gebruiken boven een voerbed en staat laag boven de bodem. Je kunt zelf variëren met de hoogte van de pop-up en de lengte van de rig. Door het dubbele chod materiaal is het opstaande deel erg stijf en blijft hij goed in model. Daarbij komt het grote voordeel dat je eenvoudig je haak kunt vervangen als deze beschadigd is...
Vorige week lieten we zien hoe je de German rig gemakkelijk zelf kan maken. Het enigste nadeel van deze rig (bijna alle stiff rigs) is dat de haak niet kan draaien met een kleine tweak gebaseerd op de Ronnie rig los dit op. Lewis Read van Gardner noemt deze de "Turbo Tweak".
Wie de Engelse media een beetje volgt zal hem misschien al voorbij hebben zien komen, namelijk: "The Ronnie Rig". Een rig die schijnbaar een lange tijd geheim is gehouden, maar wel voor spectaculaire vangsten heeft gezorgd. Tijd dus om uit te leggen hoe je deze rig zelf maakt.
Wie het interview met Claudia heeft gelezen zal het wel opgevallen zijn dat ze een rig gebruikte die nog niet in onze lijst van rigs stond, namelijk de 'German Rig'. Je kan deze rig gebruiken met wafters, bottombaits of met een snowman presentatie. Deze rig is eigenlijk een variant op de bekende IQ D-rig, maar veel makkelijker te knopen. Het aas zit net zoals bij de IQ D-rig gemonteerd op een micro swivel, maar in dit geval zit deze direct op de haak gemonteerd en word gestopt door een hook bead. In dit artikel laten we zien hoe je deze rig heel gemakkelijk zelf maakt.