De rig waar je de laatste tijd veel over hoort is natuurlijk de Ronnie rig. Een pop-up rig die erg laag boven de bodem staat en ook nog eens heel gemakkelijk te maken is. De boom sectie kan je natuurlijk aanpassen naar de omstandigheden, maar er zijn limieten. Een andere veel gebruikte pop-up rig is de Chod rig. Een ideale rig die je eigenlijk op bijna iedere bodem kunt gebruiken. Je kunt beide rigs natuurlijk ook combineren en dan krijg je de 'Roddie Rig'. In deze howto laten we zien hoe je deze kan maken.
De Slip D Rig is een rig die al erg ver teruggaat. Hij werd uitgevonden door de Engelsman Martin Clarke in 1986. Natuurlijk waren de materialen toen anders en werd hij zelfs vervaardigd uit flosdraad. Met de tegenwoordige coated braid hooklinks kan je deze erg gemakkelijk zelf maken. Zelf ben ik erg fan de IQ D Rig, maar deze heeft als nadeel (of voordeel) dat hij volledig van stijf materiaal is gemaakt. Met de Slip D Rig combineer je soepel met stijf. Deze rig is geschikt voor alle soorten aas en kan ook gebruikt worden voor pop-ups.
Een zeer afwijkende en zeer effectief gebleken variant op de gewone chod rig is de Hopper rig. Deze dankt zijn naam aan het gebruik van een wafter in plaats van een pop-up, waardoor het aas aantrekkelijk over de stek heen ‘hopt’ en niet stil boven de bodem zweeft. Naast het gebruik van een wafter is de Hopper ook voorzien van een licht elastisch gedeelte tussen de rig en het lood, waardoor de inhaking verandert en de rig beter onder spanning blijft na de aanbeet. Je kunt hem natuurlijk ook traditioneel met een pop-up vissen.
De Engelse topvisser Frank Warwick heeft door de jaren heen al veel handige rigs bedacht en succesvol ingezet. Vandaag staan we stil bij één van deze klassiekers en hebben we Ton 'The Dude' Hogenkamp gevraagd om deze rig voor ons te beschrijven. We hebben het in dit geval over de Anker rig (Anchor rig in het Engels). Deze Anker rig zorgt er voor dat de haak iets wordt opgetild, waardoor de kans op een succesvolle inhaking wordt verhoogt...
Veel rigs worden in Engeland bedacht en dat is met de deze rig niet anders. De hinged stiff rig is natuurlijk al jaren bekend na het ongekende succes van o.a. Terry Hearn. De laatste jaren zijn de chod en multi rig enorm populair geworden en eigenlijk is deze nieuwe 'multi hinge rig' een combinatie van deze drie. De rig is uitstekend te gebruiken boven een voerbed en staat laag boven de bodem. Je kunt zelf variëren met de hoogte van de pop-up en de lengte van de rig. Door het dubbele chod materiaal is het opstaande deel erg stijf en blijft hij goed in model. Daarbij komt het grote voordeel dat je eenvoudig je haak kunt vervangen als deze beschadigd is...
Vorige week lieten we zien hoe je de German rig gemakkelijk zelf kan maken. Het enigste nadeel van deze rig (bijna alle stiff rigs) is dat de haak niet kan draaien met een kleine tweak gebaseerd op de Ronnie rig los dit op. Lewis Read van Gardner noemt deze de "Turbo Tweak".
Wie de Engelse media een beetje volgt zal hem misschien al voorbij hebben zien komen, namelijk: "The Ronnie Rig". Een rig die schijnbaar een lange tijd geheim is gehouden, maar wel voor spectaculaire vangsten heeft gezorgd. Tijd dus om uit te leggen hoe je deze rig zelf maakt.
Wie het interview met Claudia heeft gelezen zal het wel opgevallen zijn dat ze een rig gebruikte die nog niet in onze lijst van rigs stond, namelijk de 'German Rig'. Je kan deze rig gebruiken met wafters, bottombaits of met een snowman presentatie. Deze rig is eigenlijk een variant op de bekende IQ D-rig, maar veel makkelijker te knopen. Het aas zit net zoals bij de IQ D-rig gemonteerd op een micro swivel, maar in dit geval zit deze direct op de haak gemonteerd en word gestopt door een hook bead. In dit artikel laten we zien hoe je deze rig heel gemakkelijk zelf maakt.
Tijdens mijn eerste karperseizoen in 1995 had ik nog totaal geen idee waar ik mee bezig was. Ik luisterde aandachtig naar andere karpervissers die mij vertelden hoe je zou moeten vissen. Een boilie aan een hair, op de bodem, rigs van 30 cm soepele zwevende onderlijnmaterialen en een pop-up die maximaal 3 cm boven de bodem gevist werd aan de zelfde rig met een knijploodje op de lijn. Liefst op een Partridge Piggyback haak natuurlijk. Dit was dé methode en daar week je niet veel vanaf. Op een dag in dat voorjaar zag ik karpers zwemmen in een brede ondiepe sloot die overwoekerd was met lelies. De lelies raakten de oppervlakte nog niet, maar opvallend genoeg zat er karper vlak boven en net tussen de lelievelden. Ze bleken continu het zelfde rondje te zwemmen.Na veel mislukte pogingen er één te verleiden knoopte ik een lange rig met een 20 mm pop-up aan de hair en vergat opzettelijk het zinkloodje. Het resultaat was een pop-up die op 50 cm van de bodem werd gevist en 5 cm boven de lelies hing (mijn eerste poging met de nu bekende zig-rig). Deze rig werd strategisch geplaatst in de zwemroute van de vissen. Binnen een half uur was het bingo en ik mocht de grootste vis van de groep zien losschieten na nog geen minuut drillen op een uitgebogen piggyback haak.
Vorig jaar was de Hinged Stiff rig toch wel een van de rigs de veel in de belangstelling stond als je het mij vraagt. Althans ik zag hem veel voorbij komen, toen ik een keertje stond te babbelen met Bas en ook deze voor bij kwam liet hij in de vluchtigheid een iets gemodificeerde rig zien, het leek me een chod maar dan met een longshank. Eigenlijk praten we er niet verder over tot hij een tijdje terug in een groeps chat voor bij kwam. En het beestje had ook een naam: de Flick Rig.
Iedereen kent het wel 2 halve boilies op de hair (verticaal). Maar ik dacht bij mezelf: tja dat kennen de meeste ook wel. Tijdens een van de sessie kwam er iets in me op en moest dit uitwerken! het was stoeien met hoe ik de haak goed in liet haken en het nauwelijks tot niet gehinderd werd. Het viel niet mee maar ik kwam er uit een grotere haak (wide gape 6) en de afstand van "hair tot haak" was  belangrijk. Na het afwerken van de rig kon ik niet wachten om hem  uit te varen! tijdens dezelfde sessie een paar uur later kreeg ik een terug loper op de hengel waar de rig aan zat.. adrenaline stroomde als een gek door me heen, het was eindelijk gelukt! 
De meeste van ons zullen wel weten dat je het liefst een karper haakt in de onderlip. Deze is namelijk veel harder dan de rest en zal je haak dus beter houvast vinden en losschieters voorkomen. De meeste onderlijnen zijn ook vanuit die gedachte bedacht maar je kan middels een simpele uitbreiding je favoriete rig nog effectiever maken. Dit doe je door je haak te verzwaren middels een zogenaamde "Shot on the hook", hierdoor zal je haak veel sneller en agressiever draaien. In de howto van vandaag laten we zien hoe jij een shot on the hook zelf kan maken.
In de winter verandert alles, niet alleen je kleding maar vaak ook de visstek. Het belangrijkste voor mij wat er verandert als de watertemperatuur beneden de 8 graden komt zijn de rigjes. De lengte van mijn rigjes wordt gehalveerd van 20cm naar 10cm, de hair gaat van 4 cm naar 2 cm en de haak gaat van maatje 6 of 8 naar een maatje 4. Waarom doe ik dat allemaal? Ik zal nader toelichten waarom ik deze keuzes maak.
Anno 2015 zijn chodrigs en aanverwanten zeer populair in de karpervisserij. Wie liever met inline of leadclip systemen vist in plaats van de helicopter rig, is de Hinged Stiff Rig de rig voor het vissen met pop-ups. De Hinged Stiff Rig is namelijk een verlengde chodrig welke direct op het vastlood gevist kan worden. In de howto van vandaag laten we zien hoe jij de Hinged Stiff Rig zelf kan maken. Laten we beginnen!
Sinds de intrede van de Multirig zijn er veel mensen die gebruik maken van deze onderlijn. Logisch, aangezien het een veelzijdige onderlijn is waar veel grote vissen mee zijn gevangen. Nu is er een manier om deze onderlijn een stuk stijver te krijgen. Een soort Chod Rig, die je rechtstreeks op je leader of als een 'gewone rig' kunt vissen.