Blow back rig

De laatste jaren hebben al veel rigs de revue gepasseerd op CarpFeeling, maar tot nu toe ontsprong de ‘blow back rig’ de dans. Je vindt hem in veel rigboxes terug en hij heeft door de jaren heen dan ook bewezen als een zeer effectieve rig.

Het idee achter de blow back rig is simpel. Als de karper de rig uit wil spuwen dan zal het haakaas, dankzij de rigring, terugglijden naar het oog van de haak. Door de snelheid waarmee dit gaat zal het haakaas zoveel druk uitoefenen op de haak dat deze in een uitstekende ‘prikstand’ komt te staan en de vis nog meer moeite heeft om het hele zooitje kwijt te raken.

Deze rig wordt vaak gebruikt in combinatie met een snowman, maar kan evengoed worden ingezet met een enkele haakboilie. Bij deze rig wordt meestal gebruik gemaakt van een longshankhaak omdat deze zich uitstekend leent voor de rig. Let hierbij wel op dat je bij het gebruik van een longshankhaak niet al te stevig kunt drillen. 
 


1 • Longshankhaak (maat 6/8)
2 • Kleine rigring
3 • Soepel onderlijnmateriaal
4 • Krimpkous
5 • Schaartje
 


Neem het onderlijnmateriaal en kies een gewenste lengte. Ik maak in dit voorbeeld gebruik van een gecoate onderlijn die ik strip tot ongeveer 5 centimeter vanaf de haak. Maak een lusje voor de hair. Haal de lijn door de rigring en maak een lus. Bepaal hierbij zelf hoe ver het haakaas vanaf de haakbocht moet komen te staan. Leg een simpele knoop op de rigring zodat deze vast zit.
 


Haal de haakpunt door de rigring en haal het uiteinde van je onderlijnmateriaal door het oog van de haak. 
 


Houd de rigring vast op de plaats waar je deze gepositioneerd wilt hebben en maak een knotless knoop. Zelf plaats ik de rigring het liefst aan het begin van de haakbocht. 
 


Plaats een klein stukje krimpkous op het oog van de haak en breng deze, middels stoom, in de gewenste positie. Monteer nu een wartel of lus aan het einde van de onderlijn en je rig is klaar.

Succes met het uittesten van deze rig.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.