Fox Edges Zig Aligna Kit

Ondanks dat de bladen en de websites van de grote fabrikanten vol geschreven staan met tips voor het zigvissen, zien we het aan de waterkant eigenlijk bar weinig gebeuren. Ik zelf denk dat het te maken heeft met een vertrouwenskwestie waar wij vissers niet goed mee om kunnen gaan. Zo’n zig is in principe een single hookbait presentatie, bijvoeren kan maar lijkt verstorend te werken en ook het ingooien van zo’n lange onderlijn roept vragen op over de anti tangle werking. Toch zitten de meeste karpers veel meer uren met hun pens op half water dan met hun snufferd op de bodem. Zo’n zig zou in theorie dus een schot in de roos moeten zijn. In de howto  van vandaag show ik een product wat het zigvissen volgens de fabrikant een stuk makkelijker moet maken. Laten we aan de slag gaan met de Zig Aligna Kit van Fox International aangevuld met wat tips van mijn kant.

Wat heb je allemaal nodig voor dit systeem
Wat heb je allemaal nodig voor dit systeem
Foto: Tim van Zanten

De Zig Aligna Kit van Fox bestaat uit foam in de kleuren zwart, geel en rood, een 6-tal Zig Aligna’s in drie kleuren en een speciale Loading Tool. Verdere onderdelen die benodigd zijn voor het maken van een zig zijn als volgt:

1. Quick Change Swivel
2. Anti -tangle sleeve
3. Inline loodsysteem of centerpoint systeem
4. Een drijvende lijn (Rig Marole Specimon 10lb)
5. Wide gape haak maat 8. (Deception Angling D-TWG #8)
6. 1. ply/brin PVA string en/of wokkels (Carp Spirit Soluron)

Stap 1

De eerste stap om je Zig Aligna te maken is door een kleurtje te kiezen en de Aligna over je drijvende lijn te schuiven. Let erop dat het oog waar straks het foampje in komt aan de linkerkant zit. Anders zit de Aligna verkeerd om.

Steek de Aligna over je drijvende lijn
Steek de Aligna over je drijvende lijn
Foto: Tim van Zanten

Stap 2

Kies een haak naar keuze en knoop hem aan het einde van de drijvende lijn. De voorkeur voor het haaktype is een wide gape en de maximale grootte is haakmaat 6. Fox prefereert zelf om een wide gape te kiezen met een naar binnengebogen punt welke meer houvast heeft. Let erop dat je een haak kiest met een klein oog! Zoals bij wel meer aligner producten van hun dien je een haak te gebruiken met een zeer klein oog. Hierdoor zal een groot deel van de haken op de markt niet passen wat mijns inziens een enorme misser is. Een tip die ik wil meegeven is door de haak door middel van een knotless knot vast te knopen waarbij je de hair afknipt. 

Monteer een wide gape op de drijvende lijn
Monteer een wide gape op de drijvende lijn
Foto: Tim van Zanten

Stap 3

Bonne, we zijn bij stap 3 aanbelandt wat ook het meest subiele klusje is. De Zig Aligna moet namelijk over de haaksteel worden getrokken. Zoals ik bij stap 2 al aangaf is de keuze van de haak enorm belangrijk. In het voorbeeld van Fox knoop je de drijvende lijn via een palomar of bloedknoop aan de haak. Je zal merken dat dit je problemen zal gaan opleveren wanneer je de Aligna wilt plaatsen. In dit voorbeeld heb ik hem wel gewoon geknoopt maar ik adviseer zelf om een knotless knot te gebruiken. 

Het wringen van de Aligna over de haaksteel gaat niet zonder slag of stoot. Maak de haakknoop nat met wat speeksel en draai de Aligna subtiel wanneer je de haaksteel erin duwt. De Zig Aligna’s zijn van een rubberachtig materiaal gemaakt en zeer subtiel en broos. Voordat je het weet druk je de haaksteel aan de achterkant erdoor en dan kan je opnieuw beginnen. Doe dit dan ook met beleid. 

De Zig Aligna is op de haak bevestigd
De Zig Aligna is op de haak bevestigd
Foto: Tim van Zanten

Stap 4

In de 4e stap gaan we het oog van de Zig Aligna vullen met een stukje foam. Bij de kit zitten drie staafjes foam bijgeleverd in de kleuren zwart, geel en rood. Kies een kleurtje naar keuze en steek het staafje foam in de bijgeleverde Loading Tool. Steek nu de tool van achter naar voren door het oog van de Zig Aligna en duw en draai net zolang totdat het foampje door het oog zit. Je kan nu door je nagels in het foam te zetten hem iets verder trekken. 

Stop de gewenste kleur foam in de Loading Tool
Stop de gewenste kleur foam in de Loading Tool
Foto: Tim van Zanten

Stap 5

Bepaal de gewenste lengte van het foam en knip het foam indien gewenst aan beide zijden af zodat de inhaking wordt bevorderd.

Knip het foam af om de inhaking te bevorderen
Knip het foam af om de inhaking te bevorderen
Foto: Tim van Zanten

Stap 6

In principe is je zigrig bijna klaar. De lengte van je drijvende lijn kan je nu bepalen of je kan wachten tot aan de waterkant. Mocht je de lengte al weten, dan is het zaak de lengte uit te meten met een rolmaat, hem af te knippen, een anti tangle sleeve te bevestigen en aan het einde een lus te knopen welke je later op een quick change swivel kan monteren. In dit voorbeeld knip ik mijn drijvende lijn af op 85 centimeter waarna ik na het knopen van een lus een 77 centimeter overhoudt. 

Omdat de verdere montage minstens even belangrijk is als de zig zelf, zal ik ook hier mijn gedachte over laten uitgaan. Doordat een zig als het ware een lange onderlijn is, prefereer ik zwaar lood. Met zwaar lood doel ik op lood boven de 100 gram. In dit voorbeeld kies ik voor de SF Leads van Pro Line. Loden gebaseerd op het centerpoint principe lenen zich namelijk uitstekend voor de zig aangezien de vis na het pakken van de zig op het volle loodgewicht stuit en zelfs extra (water)weerstand krijgt door het platte ontwerp van de SF loden. Voor het monteren van een SF Lead monteer je eerst een verlengd tailrubber een leadclip op je hoofdlijn. Hoe langer het tailrubber, hoe meer anti tangle werking je hebt.

Monteer een leadclip en verlengd tailrubber op je hoofdlijn
Monteer een leadclip en verlengd tailrubber op je hoofdlijn
Foto: Tim van Zanten

Stap 7

Knoop een quick change swivel aan je hoofdlijn en klik de wartel in je leadclip.

Monteer een quick change swivel aan je hoofdlijn
Monteer een quick change swivel aan je hoofdlijn
Foto: Tim van Zanten

Stap 8

Monteer de leadclip op het SF Lead, en zet de hoofdlijn via het tailrubber strak vast op het lood. Klik vervolgens je zig aan de quick change swivel en rijg de anti tangle sleeve over de wartel. Je montage is klaar!

Monteer je zig aan het lood
Monteer je zig aan het lood
Foto: Tim van Zanten

Stap 9

Nu de montage klaar is kan hij te water worden gelaten. Nu is dat met zo’n lange onderlijn even lastig. Er zijn verschillende manieren om dit handig te doen. De eerste is gewoon door je zig uit te werpen. Zorg dat je de ruimte hebt om met zo’n lange montage te gooien, denk aan bomen, en zorg er tevens voor dat je systeem zoveel mogelijk anti tangle is. Gebruik dus lange tailrubbers en anti tangle sleeves! Zorg er bij het werpen als laatste voor dat je haak onderweg geen takken en/of blad kan meepakken. 

Met PVA string bind je je zig bij elkaar
Met PVA string bind je je zig bij elkaar
Foto: Tim van Zanten

De 2e manier is door je zig eerst op te binden met PVA. Zo is het een compact geheel wat je makkelijker kan werpen of kan droppen met je voerboot. Je kan hiervoor zowel string, tape als wokkels gebruiken. Kies bij string voor een 1 ply/brin variant. Dit wilt zeggen dat hij uit 1 vezel is samengesteld en daardoor super dun is. Dit bevorderd de oplostijd. Knoop de opgerolde zig bij elkaar op twee plaatsen. 

Gebruik PVA wokkels
Gebruik PVA wokkels
Foto: Tim van Zanten

Ook met PVA wokkels kan je dit trucje oplossen. Knijp een wokkel dubbel, bevochtig hem even tussen je lippen en vouw hem om je opgerolde zig heen. Let er wel op dat PVA producten een oplostijd hebben en het dus een stuk langer kan duren voordat je zig omhoog staat en helemaal met koud water. Een ander nadeel is, is dat een stukje foam een hoog drijfgehalte heeft maar ook het gewicht van de haak moet compenseren. Hierdoor zorgt hij niet voor de opwaartse kracht die je bij een pop-up wel hebt (groter drijfoppervlakte). Het gevolg is dat je zig niet genoeg opwaartse kracht heeft om los te komen van een PVA wokkel of knoop. Het gebruik van PVA kan maar de voorkeur gaat uit naar gewoon werpen of wegbrengen met een voerboot.

Ik wens jullie allen veel succes met het experimenteren met de zigrig. Het is een geweldige manier van vissen die zeker doeltreffend is. Hopelijk had je wat aan mijn tips en zien we snel de eerste vangstfoto’s hier verschijnen op CarpFeeling!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.