Oude methodes roesten niet!

Het moet een jaar of 20 geleden zijn, toen er een vaste groep karper vissers bijna woonde aan een Elektriciteitscentrale ergens aan de oorden van een rivier.. . Bij aankomst wist je vaak al of de vis actief was of niet? Deze bewuste middag stond er wel 50 jaar karper ervaring rond een hengelsetup te discussiëren over een systeem. Het Zwols systeem, “iets wat drijft”. Minuten/uren/dagen konden ze hier over discussiëren.

Ik als jeugdige karper visser knikte en knikte en had toen geen uitgesproken mening. Wel had het mijn interesse gewekt en zodoende ben ik met kunst en vliegwerk er mee gaan vissen. Geloof me dat was geen pretje, want het systeem vergde nog een behoorlijke werptechniek. En als 13/14 jarige was dat geen gemakkelijke opgave.

Halverwege de jaren 90 viste veel mensen met dit systeem met als belangrijkste reden: je onderlijn ligt niet strak op de bodem. En dat was voor die tijd heel gewoon, alles moest flexibel zijn. Zodoende creëer je de minste weerstand bij het opnemen van je aas. Echter het karpervissen is net zoals de mode. Het éne moment is het hot en het ander moment not. Zo zie je maar hoe de gedachten/technieken van karpervissers de laatste jaren veranderd zijn in een relatief korte tijd. Daar in tegen hoor je vaak genoeg “Vroeger was alles beter”.

Het Zwols systeem

De laatste ontwikkelen gaan zo hard, dat velen dit systeem niet eens meer kennen. Ook mijn visserij is meegegaan in de moderne vistechniek. En heb dit systeem bij de overige “overbodige” visspullen neergelegd, want tegenwoordig moet alles zo mooi mogelijk gepresenteerd worden. Het liefst strak/gecamoufleerd en je onderlijn/lood nog bekleden met weed. Dit wordt ook nog eens bevestigd met super mooie onderwater beelden. Waarbij onze onderwaterbuffels ons soms gigantisch bij het loodje nemen. Het lijkt wel of je naar “de Leukste thuis" zit te kijken. Binnen 10 seconden, 3 keer ons super uitgedokterde systeem uitspugen. En vervolgens geen piepje krijgen terwijl je al bijna met de hengel in je handen staat. Op zo’n moment word ik gek en ben ik voor het thuisfront een week lang niet te spreken. Dit komt mede omdat dit vaak de mooiere vissen zijn (lees zwaardere) vissen. Spreken we dan van dressuur? Want de kleinere vissen azen toch minder voorzichtig. Kennen die de slag van de zweep nog niet zo goed?

Een fraaie spiegel die tijdens latere sessies ook viel voor het Zwols systeem

Dit heeft mij doen besluiten om het anders te doen, maar wat? Dit is denk ik het meest gepiekerd onderwerp in de grijze massa van een karpervisser: anders voeren, andere stek, slappe lijnen? Dit kon het allemaal niet zijn in mijn beleving. Bij het bekijken van mijn voerstek door middel van een onderwater “emmer” lag er her en der nog wat voer. Wat wel opviel waren de enorme kuilen (die vis ligt gewoon te flipperen met zijn vinnen, en alles wat weg dwarrelde is voor zijn gevoel veilig). Dit sluite ook uit dat de stek goed is. Slappe lijnen was iets wat onmogelijk is op de stek. Wat dan… 

Lag de oplossing al jaren in mijn viskoffer?? het Zwols systeem, eigenlijk ging er van alles door mij heen, dit kan toch niet meer anno 2015. Maar voor wie kan het eigenlijk niet, voor de Kudde karpervissers die alles volgens het boekje doen? En al zenuwachtig worden als er ook maar iets afwijkt van het ideale plaatje. Het systeem zorgt ervoor dat je onderlijn nooit strak op de bodem kan liggen. Wat in mijn ogen een groot voordeel kan hebben.

Het systeem zelf is 7.5cm en is eenvoudig zelf te maken. (sleeves, staaldraad,wartel,kurkje) en om toch nog mee te gaan in de gekte rondom het camouflage gedeelte, een zwarte spuitbus. Dit geheel bevestig je aan een onderlijn van 30 cm!! wat dit systeem eigenlijk in mijn beleving creëert is een gewichtloze hefboom. Hiermee hoopte ik extra vertrouwen te winnen op de onderwaterbuffels, en zo hopend dat de onderlijn nu wel “weg zou dwarrelen”. Want volgens mij was dit echt het probleem.

Als onderlijn materiaal gebruik ik de ACE Camo 25LB met een Solar 101. Omdat we tegenwoordig het hele systeem kunnen uitvaren met de voerboot, heb ik geen zorgen meer dat het hele systeem in de knoop ligt. (als je geen voerboot hebt, dan kan je het systeem het beste ingooien, zoals je “spod” hengel ingooit) gooien – hengel naar achteren – voordat het systeem het water raakt met de hengel naar voren buigen (hefboom).

Aan de voorbereiding van de geplande sessie kon het niet meer liggen. Windrichting, watertemperatuur, barometer alles werd nauwkeurig bij gehouden. De dagen voor de sessie zag alles er perfect uit tot dat iemand op tv zei: "OET MORGEN" Daarna was mijn vis humeur 100% gedraaid. Storm, onweer en keiharde ruk winden waren de voorspelling. Ik moest een beslissing nemen. Werkgever bellen met de mededeling: “Als jullie mij missen ben ik vissen”. Of de hele sessie uitstellen. Eigenlijk was dat geen optie, want naar deze sessie zou er een drukke periode aanbreken op het werk en moest ik het hebben van “korte sessies”.

De dag daarna reed ik 5 dagen eerder als gepland richting het water. Even flitste er iets door mij heen, stek bezet? Vlug zette ik dit van mij af, want dit was nog nooit gebeurd. Bij aankomst was er inderdaad niemand te zien aan het water. Ik hoorde zelfs geen vogels, was dit de stilte voor de storm. De eerste uren heb ik zitten turen over het water. Het was angst aanjagend stil. Geen teken van leven. De nacht viel over de plas, en deed mij besluiten de slaapzak op te zoeken. Door de regen viel ik snel in dromenland en wetende dat het een ochtend water was had ik er nog het volste vertrouwen in. Ik besloot om de wekker te zetten rond een uur of 06:00 om mijn rigs te voorzien van vers aas. 2 uur naar het verversen van de boel begon mij linker ACE alarm te krijsen. Tijdens de dril schiet er van alles door mij heen. Zou dit een van de vissen zijn die mij altijd te slim zijn af geweest? En heeft het Zwols systeem dus gewonnen of is dit gewoon een anabolen vis. Tijdens het scheppen bleek het een prachtige spiegel te zijn van 11 kilo. Blij was ik met deze vangst maar iets in mij vertelde mij deze hengel zo snel als mogelijk weer op de aasstek te deponeren. Binnen 15 minuten lag mijn Zwolse systeem weer scherp op zijn plek. Een paar handen voer werden wederom op de rand van het talud gedropt. Daarna kon ik nagenieten van de vangst onder het genot van een heerlijk bakkie koffie.

Op de één of andere manier had ik toch weer een snelle aanbeet verwacht, het duurde echter verscheidene uren voordat ik een hele trage run kreeg op mijn linker hengel. Tijdens het aanslaan had ik direct het gevoel “kleintje”. Hoe erg kan het zijn, want ik ben juist altijd degene die zegt wie het kleine niet eert, is het grote niet weert. Naar een redelijk makkelijke dril zie ik de vis voor het eerst een meter of 5 uit de kant, de schim was echter niet zo klein, het was absoluut 1 van de mooiere vissen van dit water. De laatste meters/minuten van de dril waren slopend, niet omdat de vis zoveel weerstand boodt, maar wel omdat ik het niet meer had van de spanning,als dit als dat je kent het wel van alles schiet er door je hoofd. Er viel daarom ook een enorme last van mij af toen ik het landingnet onder de vis schoof. Een kreet van opluchting deed menig meerkoet en eend opschrikken op dit anders zo rustige water.

Zelfs op zwaar bevist betaalwater in Frankrijk vis ik graag met dit systeem.

Ik plaatse de vis voorzichtig op de onthakingsmat en staarde met grote ogen naar een machtige vis die zijn meerdere had moet erkennen in het zwolse systeem. De weegschaal met sling op nul gezet en voorzichtig de vis erin geplaatst, met twee handen aan het handvat tilde ik de weegklok omhoog en de naald kwam trillend tot stilstand op een magische 20 kg. De vis toen snel in de bewaarzak en veilig in diep water weg gehangen. Normaal neem ik de foto’s met de zelfontspanner maar dat ging hem nu niet worden. Een telefoontje naar mijn vismaat en hij zou zo snel mogelijk komen. Volgens mijn horloge was hij snel aanwezig, maar voor mijn gevoel duurde het uren. Na de felicitaties snel de vis op de gevoelige plaat gezet. Tijdens het terugzetten van deze enorme vis ging er nog een hengel af. Deze vis kreeg niet de waardering die hij eigenlijk verdiende (13 kilo). Maar ik liep nog dagen op een enorme vis wolk. Sinds die tijd vis ik weer met het Zwols systeem, goed gehaakt en onder deze omstandigheden/aasgedrag het ideale systeem voor mij. Het toont mijns inziens dus ook aan dat het loont om anders te vissen dan anderen, geen schaap van een kudde die de laatste dvd uit zijn hoofd kent en alleen zo vist als de rest. Het Zwolse systeem is geen wonderrig maar net even anders dan de rest.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.