De onthaakmat

Wie kent ze niet, de oude vergeelde foto’s van trotse karpervissers met één of meerdere karpers in hun armen, op schoot of voor zich op de grond. In het begin van de karpervisserij had niemand ook nog maar gehoord aan de term onthaakmat, maar gelukkig is het gebruik van een onthaakmat tegenwoordig vrijwel standaard en niet meer weg te denken uit de visserij. Ondanks de goede ‘inburgering’ van de onthaakmat komt het helaas nog regelmatig voor dat mensen de mat thuis laten liggen, vergeten of bewust niet kopen. Uiteraard kan ik u niet verplichten om zelf een onthaakmat te gebruiken, maar ik wil je met behulp van dit artikel wel adviseren om hier goed over na te denken en de juiste keuze te maken.

Vooropgesteld wil ik hierbij nog even melden dat ik zelf ook wel eens een kleine vis op een dik pak gras gelegd heb bij het vissen met de pen. Of dit onder die omstandigheden wel of niet acceptabel was laat ik in het midden, maar achteraf gezien had ik liever toch de onthaakmat eronder liggen om de veiligheid van de vis te waarborgen.

Wat is het nut van de onthaakmat??

Iemand die van vissen houdt zal er alles aan doen om een gevangen vis ongeschonden terug te zetten. Door de vis op een onthaakmat te leggen voorkom je dat de vis beschadigd door het contact met de ondergrond (stenen, beton, zand etc.) en kan je de vis veilig onthaken, wegen, fotograferen en terugzetten. Met veel moderne matten is het ook mogelijk om een beschermende flap dicht te maken (d.m.v. een rit, klittenband of elastiek) zodat je de vis kort de rug kunt toekeren om je fotocamera, weegklok of bewaarzak te pakken. Vergeet niet om de onthaakmat goed nat te maken zodat de slijmlaag van de karper zo min mogelijk wordt aangetast.


Ook ik heb die 'fout' wel eens gemaakt


Waarom geen mat aanschaffen?

Eigenlijk is het te gek voor woorden dat sommige vissers honderden tot duizenden euro’s uitgeven aan hun vismateriaal maar geen, of een slechte kwaliteit, onthaakmat gebruiken. Soms geven vissers aan dat ze geen mat kunnen vervoeren op de fiets of dat hun auto al vol genoeg zit. Dat kan er bij mij niet in!

Zoveel keuze, welke kies ik??

In theorie is iedere onthaakmat een vooruitgang op het vissen zonder onthaakmat. Toch zijn de extreem dunne matjes die verkocht worden niet aan te raden voor de visserij op de karpers. Je kunt je namelijk vast wel voorstellen dat de karper met zijn massieve bouw een aardig lichaamsgewicht met zich meebrengt. Dit gewicht maakt de karper ook zeer kwetsbaar op harde ondergronden. Kies daarom altijd voor een zachte onthaakmat waar de karper geen direct contact heeft met de grond. Niet zelden is de karper op de kant ook nog erg actief en zal hij door het spartelen op een harde ondergrond (inwendig) letsel oplopen, en dat willen we niet!


Een karper van 16 kg ligt veilig in de dikke onthaakmat (2003)


De meest bekende onthaakmat is die van het zogenoemde ‘Cipro’ model. Deze onthaakmat is ooit ontworpen door de firma Cipro en sindsdien door vele bedrijven als voorbeeld gebruikt voor hun onthaakmatten. Dit is uiteraard niet voor niets, want deze mat bevat veel erg veel goede eigenschappen. Dit type onthaakmat is voorzien van stevige randen waarbinnen een lager gelegen deel ligt zodat de vis niet van de onthaakmat kan glijden. Deze onthaakmatten zijn gevuld met kleine piepschuim balletjes die de vis van de grond houden. Doordat diverse bedrijven deze mat nu aanbieden is de prijs van de mat erg verschillend en kan je voor dertig euro al een dergelijke onthaakmat aanschaffen!


Een Cipro mode, voorzien van piepschuim balletje


Gelukkig zijn er in de laatste jaren veel verschillende type onthaakmatten op de markt verschenen. De kwaliteit van het materiaal is enorm toegenomen en men heeft de matten ook steeds functioneler gemaakt, waardoor het terugzetten van vissen makkelijker is geworden.

Als we kijken naar functionele verbeteringen heeft het toevoegen van draagriemen, een ritsbare bovenzijde, ritsbare zijkanten en dikke schuimmatten  de kwaliteit van de matten flink doen toenemen. Een goed voorbeeld hiervan is de populaire ‘cradle’ onthaakmat waarbij alle pluspunten gecombineerd zijn! Deze mat met hoge opstaande randen wordt ook vaak gebruikt door bootvissers doordat ze erg handig in gebruik zijn en een optimale bescherming aan de vissen bieden.


De cradle van Nash. Voorzien van flap en veilig boven de grond


Andere voorbeelden van goede onthaakmatten zijn bijvoorbeeld de Nash Monster Cradle, de opblaasbare Fox Carp Cradle en de onthaakmatten van Pro Line.

Size does matter!?

Realiseer je bij de aanschaf van een onthaakmat dat hij moet voldoen voor grote karpers. Iedere visser koestert de hoop dat hij of zij ooit de vangst van zijn leven doet in de vorm van een monsterkarper. Soms weet je dat een dergelijke vis op het water aanwezig is, maar soms is het ook puur toeval. Het zou dan erg zonde zijn als dit gebeurd en je eigenlijk niet berekend bent op een dergelijke vangst. Om jullie daar een heel duidelijk voorbeeld van te geven wil ik jullie kort een situatie uit mijn eigen visserij voorleggen…

Ik besloot op een nieuw water jacht te maken op een enorme spiegelkarper. De afmetingen van de vis waren vooraf bij mij bekend. De bewuste vis is langer dan een meter en weegt meer dan 25kg! Omdat ik nu kans maakte op een dergelijke vis besloot ik, ondanks de aanwezigheid van een goede onthaakmat, een extra grote mat aan te schaffen zodat ik de veiligheid van de vis maximaal kon waarborgen. Tijdens een van mijn sessies ving een andere karpervisser deze spiegelkarper, maar de onthaakmat die hij bij zich droeg was niet berekend op de vis. Snel heb ik daarom mijn eigen onthaakmat ingezet om de vis veilig te behandelen zodat we deze later zonder beschadigingen konden terugzetten.

Met dit voorbeeld uit de praktijk wil ik alleen aangeven dat het soms goed is om even vooruit te denken in je eigen visserij. Maak je nog geen gebruik van een onthaakmat, dan hoop ik dat dit artikel je doet beseffen dat een onthaakmat geen overbodige luxe is en standaard aanwezig moet zijn om je visstek. Het kost je een paar tientjes om de felbegeerde karper weer net zo terug te zetten als dat je hem ving.
Keep them safe!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.