Floater hook rig

De eerste keer dat ik deze rig onder ogen kreeg was in een artikel van Ernesto Kamminga. Vooral voorzichtig azende vissen gaan vaak voor de bijl met deze killer! Ik moet zeggen dat het er in eerste instantie een beetje vreemd uit ziet. Een haak met een stukje kurk op zijn rug... Toch vind ik de gedachte hierachter erg goed. Wanneer je de haak op deze manier optilt valt automatisch de haakpunt naar beneden. Precies waar we hem willen hebben!

Het is bij deze rig erg belangrijk dat de hair de boilie van boven verlaat. Dit houd de haak namelijk recht en precies op de goede hoogte. Om dit voor elkaar te krijgen kun je het best gebruik maken van een halve pop-up en een halve zinkende boilie.


1 • Krimpkous of aligners
2 • Stukje tube
3 • Kurk
4 • Haak (curved shank)
5 • Onderlijnmateriaal (coated braid)
6 • Stanleymes


Pak de gewenste lengte coated braid en strip hier de laatste 12 cm coating weg. Aan het einde hiervan maak je een klein lusje voor de hair. 


Pak hierna een stukje kurk van ongeveer 1 cm (afhankelijk van de maat van je haak) en maak met je stanleymes een kleine uitsparing tot aan het centrum. Dit wordt uiteindelijk over de rug van je haak geschoven. Zorg er dus voor dat deze uitsparing niet té groot is. Hij moet namelijk wel stevig om de haak zitten.


Prik met een scherpe boilienaald voorzichtig door het verlengde van het kurkje. Doe dit net boven de zojuist gemaakte uitsparing. Trek hierna je onderlijn materiaal voorzichtig door het kurkje heen. Bevestig nu een klein stukje tube.


Rijg je haak door het stukje tube en duw de rug van je haak in de uitsparing. Zoals je kunt zien op de foto houdt dit stukje tube het kurkje strak tegen de rug van de haak.


Met een knottless knot kun je de haak vastzetten en het stukje kurk insluiten. Om ervoor te zorgen dat de haak mooi op de bodem komt te staan (en snel draait wanneer dit nodig is) bevestig je een stukje krimpkous of een aligner.


Snij met je stanlymes een pop-up en zinkende boilie door de helft. Wanneer je de twee helften tegen elkaar legt heb je een boilie waarvan een kant drijft en een kant zinkt. Deze boilies zijn ook kant en klaar te verkrijgen maar dit werkt ook erg goed.


Bevestig de 'half om half' boilie aan je hair en je floater hook rig is klaar. Zorg er wel voor dat de halve pop-up aan de onderkant van de hair zit. Op deze manier zal de hair altijd aan de bovenkant het aas verlaten.

Zoals je op de foto kunt zien neemt de rig een heel aggresieve houding aan. De punt wijst namelijk altijd naar beneden. Dodelijk voor moeilijk vangbare vissen...

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.