The Hairy Rig

Nu rig camouflage een steeds grotere rol gaat spelen in de karpervisserij wordt alles uit de trukendoos gehaald. De schittering van een haak kan een schuwe karper gemakkelijk verjagen. Wanneer je de haak een alg / wier look geeft zal dit er heel natuurlijk uitzien. Hierdoor zal zelfs de meest schuwe karper nietsvermoedend verder azen. Een bijkomend voordeel is dat je haak nou aanvoelt als vegetatie waardoor de gevoelige bek van de karper de haak niet zal herkennen.

Om deze rig te maken hoef je geen ervaren vliegbinder te zijn. Je hebt alleen maar een dunne braid, een contra gewichtje of pulla tool en wat marabou veren nodig. Marabou veren zijn te koop bij de meeste hobby zaken en vliegvis winkels. Kies een kleur die goed aansluit bij de vegetatie en de bodem van het water.1 • Je favoriete rig
2 • Pulla Tool of contra gewichtje
3 • Scherp schaartje
4 • Dunne braid
5 • Marabou veren


Klem je rig vast met een Vice. Mocht je niet in het bezit zijn van dit gereedschap, gebruik dan een  arterietang of bankschroef. Kijk wel goed uit dat je hiermee je haak niet beschadigt.


Pak ongeveer 30 cm braid en maak hiervan een grote lus. Knoop hem goed vast en leg hem over je haak zoals te zien is op de foto. Hang je pulla tool of contra gewicht in deze lus.


Pak nou een marabou veer en knip hiervan de punten af. Deze bewegen onderwater namelijk het mooist.


Stop de afgeknipte punten tussen de lus. Verdeel ze goed zodat ze niet te dicht op elkaar zitten. Hou ze lichtelijk onder spanning zodat de veren er niet uit vallen.


Draai de pulla tool nou rond. Blijf draaien totdat de veren een soort 'plumeau' vormen. Blijf net zo lang draaien tot de kinken strak tegen je haak zitten.


Wikkel de lijn strak om de haaksteel. Begin hiermee in de haakbocht zodat je kunt eindigen bij het oog van de haak. Vouw na elke slag de veren naar achteren zodat alles een beetje naar achteren wijst. Wanneer je klaar bent, knip je de lus open en knoopt de twee uiteinden aan elkaar zodat dit goed vast zit aan de steel. Om er zeker van te zijn dat de knoop niet meer los gaat loont het de knoop te zekeren met secondelijm of nagellak.


Pak nou de haak stevig vast tussen je duim en wijsvinger en trek de losse veren weg. Op deze manier kun je ook een mooie vorm in de veren krijgen.


Je 'hairy rig' is klaar! Gebruik de kleur veren die het best bij het type water past!

Succes ermee!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.