The Polly Rig

Weer een prachtige uitvinding van een van de meest innovatieve karpervissers die we kennen. Ik heb het natuurlijk over Frank Warwick. Karpers maken bijna altijd gebruik van het gewicht van het haakaas om de haak uit te spugen. Om dit probleem te tackelen kwam Frank met de Polly Rig. Een ware dressuur killer.

De Polly Rig is een rig die na het straktrekken van de onderlijn de boilie langs de rig naar beneden trekt. Dit zorgt ervoor dat de karper alleen nog maar een haak in zijn bek heeft en dus niet meer gebruik kan maken van het gewicht van de boilie. Deze rig is vrij lastig om te maken, dus neem er even rustig de tijd voor.


1 • Dunne fleurnaald
2 • kraal (van hard plastic)
3 • Rubberen Afhouder
4 • Soepel onderlijnmateriaal
5 • Wartel (maat 8 en 11)
6 • Je favoriete haak


Knip zo'n 30 cm soepel onderlijnmateriaal af. Met deze lengte heb je een rig van ongeveer 12 cm. Pak ook je rubberen afhouder en knip deze ongeveer door de helft. Je gebruikt het gedeelte dat taps toeloopt.


Pak het stukje soepel onderlijnmateriaal en knoop dit met een bloedknoop of knotless knot aan je haak. Het ziet er nou uit zoals op de bovenstaande foto.


Rijg je afhouder, kraaltje en de wartel over het onderlijnmateriaal. Let er hierbij op dat de afhouder met de opening naar het oog van het haakje wijst.


Haal nou je fleurnaald door de afhouder en kraal, en trek het onderlijnmateriaal terug zodat de lijn met een lus door het oog van de wartel loopt. Pak je wartel (maatje 11) en knoop deze vast aan het uiteinde van je onderlijn zoals te zien is op de foto.


Positioneer de wartel op de rug van de haak, maak de afhouder goed nat en schuif deze over het oog van je haak. Bevestig nu met een elastiekje je boilie aan de wartel. Het is nu mogelijk de haak te kantelen waardoor je precies de hoek kunt creëren die jou het beste lijkt.


Dan is het nu tijd om de Polly Rig te testen. Pak in je ene hand de haak en in de andere de wartel. Wanneer je aan de haak trekt, zul je zien dat de boilie langs het onderlijnmateriaal naar beneden schuift, tegen de kraal aan. De haak is nou helemaal vrij. Dit zal ook gebeuren na het strakzwemmen van de onderlijn.

Je kunt de rig natuurlijk altijd verlengen door aan de wartel nog een stukje fluorcarbon of ander soepel onderlijnmateriaal te knopen.

Succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.