Daiwa SS2600 Upgrades: ABEC-7 Bearing upgrade

Na aanleiding van mijn vorige drie vlogs over het upgraden van een Daiwa Whisker SS2600 molen, kreeg ik vanuit diverse hoeken vragen of ik ook kon laten zien hoe je een full bearing upgrade uitvoert op zo’n SS2600. De afgelopen tijd heb ik mijn huiswerk gedaan, mijn eigen molentjes gedemonteerd en weer gemonteerd om erachter te komen of het voor de leek überhaupt te doen is deze upgrade uit te voeren. In dit artikel laat ik je zien hoe je de lagers van het technische molengedeelte upgrade van de standaard lagers naar kwalitatief hoogstaande ABEC-7 lagers. Voor de smering gebruik ik in deze howto een Trulinoya Maintenance Kit.

Het originele lager van de Daiwa SS2600 moederas

Daiwa SS2600 anatomie

Bij een full bearing upgrade worden alle lagers vervangen voor kwalitatief hoogstaande versies en worden nylon bussen vervangen voor lagers. In een Daiwa SS2600 zitten van origine drie lagers. Dit is het lager van de moederas en twee lagers die het draaimechanisme, startend bij de molenhendel, ondersteunen en stabiliseren. Het lager van de moederas is een zogenaamd pivion lager wat aangeeft dat hij een dichte behuizing heeft. De lagers van het draaimechanisme zijn drive bearings en hebben een open behuizing.  

Nylon bushings

Naast deze kogellagers bevat de molen nog diverse nylon bussen of in het Engels, bushings genaamd. Onder andere in de lijnroller, in de bail kick roller, op diverse plekken in het molenhuis en het pennetje (volgplaatje) die de worm shaft begeleidt, de Oscillating Pawl Bush, zijn van die plekken. Technisch gezien is enkel de bushing van de worm shaft te lageren. De bushings van de lijnroller en Oscillating Pawl zijn zo extreem dun dat hier geen lager upgrade voor te krijgen is. Als laatst kan je twee lagers toevoegen aan de molen door het vervangen van de standaard molenhendel. Het vervangen en lageren van je molenhendel is vaak een meer esthetische upgrade maar zorgt ervoor dat je hendel wat makkelijker om zijn as draait. Hierbij wordt de originele messing spie (shaft) vervangen voor een dubbel gelagerde variant.

Lagers zijn een precieze aangelegenheid

Als we kijken naar full bearing upgrades voor een Daiwa SS2600 dan gaat het meestal om het upgraden/vervangen naar 6 lagers. Denk aan de upgrades van Custom Reels UK. Gezien bovenstaande informatie zal dit het volgende betekenen. De drie standaard lagers worden vervangen door high performance lagers en de bushing van de worm shaft wordt tevens vervangen door een high performance lager. De laatste lager upgrade vindt in de molenhendel plaats. Zoals net beschreven is het namelijk mogelijk om de hendel te voorzien van 2 lagers.

ABEC

De lagers die in een Daiwa SS2600 zitten zijn afkomstig van het Thaise NMB. Hierbij is het niet duidelijk welke normering deze lagers hebben. Enkel dat ze van roestvaststaal gemaakt zijn. De klassering van lagers geschiedt onder andere door de ISO-norm en, vooral in de sportwereld, door het ABEC cijfer. Zo is er een schaal van ABEC-1 tot Abec-9 waarbij ABEC-6 en Abec-8 niet bestaan. De ABEC-classificering vertelt niks over de kwaliteit van het lager maar meer over de precisie. In deze upgrade vervang ik de drie standaard lagers voor high precision ABEC-7 varianten. De reden hiervoor is een molen waarbij de draaiende componenten optimaal werken en gestabiliseerd liggen. Niet alleen verduurzaam je de molen maar zorg je er ook voor dat alles soepeler draait.

De ABEC schaal

Aankoop lagers

De lagers die ik ga inbouwen zijn aangekocht via het Amerikaanse HPR Bearings die onder andere via Ebay te benaderen zijn. Het doorgeven van het productnummer van het originele lager is voldoende. Deze nummers kun je vinden in de ‘reel schematic’ van de molen of in onderstaande tabel. De prijs per lagersetje van drie stuks bedraagt inclusief verzendkosten een 23,00 euro. Heb je ook de bushing van de worm shaft nog niet gelagerd, dan komt er nog 4,00 euro bij. Zoals eerder gezegd gaat het hier om high precision ABEC-7 lagers. Lagers met lager ABEC-cijfer zullen ongetwijfeld goedkoper zijn.

De afmetingen van de benodigde lagers

Trulinoya Maintance Kit

Voor de smering gebruik ik in deze howto een grease en reel oil van het Maleisische Trulinoya. Trulinoya is gespecialiseerd in de roofvisserij en heeft een speciale molen onderhoudskit uitgebracht voor high performance spinning reels. Bij het spinnen worden de draaiende componenten van je molen nog zwaarder belast en veelvoudiger. Daardoor dat deze smeermiddelen meer gericht zijn op duurzaamheid, slijtage en hoge performance. Alternatieven voor deze vrij lastig verkrijgbare kit zijn TG’s Rocket Fuel (Red Label of Tournament Formula Rocket Fuel) of de standaard molensmeermiddelen van Penn, Shimano of Daiwa.

De Trulinoya Maintenance Kit

Geen full bearing upgrade

Aangezien ik mij in de vlog beperk tot enkel de technische upgrade van de molen, kan je niet spreken over een full bearing upgrade. Daarvoor zou je namelijk ook het handvat van de molenhendel moeten lageren. Ik heb hiervoor navraag gedaan bij Tom de Maat van Dutch Reel Pimping en bij Barry Mundy van het Engelse Cazbar Innovations. Volgens Tom de Maat is het lageren van je molenhendel klinkklare onzin. ‘De originele molenhendels zijn ook niet gelagerd’, aldus hem. Cazbar Innovations biedt deze upgrade wel aan en biedt zelfs de mogelijkheid om je molenhendel te voorzien van dubbele lagers! Hiermee zou je dus een 6 bearing upgrade kunnen uitvoeren gelijk aan de upgrade van Custom Reels UK. Er zit alleen een addertje onder het gras. Doordat deze upgrade namelijk zeer precies en tijdrovend is, kost deze upgrade je maar liefs 60 pond (68,00 euro) per molen! Voor dat geld zou je beter een worm shaft upgrade kunnen uitvoeren en daarom dat ik mij in dit artikel beperk tot de inwendige upgrade.

Veel kijkplezier gewenst!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.