De loodrevolutie anno 2016

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat we jullie een update hebben gegeven over de problematiek omtrent een mogelijk loodverbod. Daarom is het hoog tijd om weer eens een update te geven over de laatste ontwikkelingen op het gebied van het verbod, de innovaties en de substituten. Lood is en blijft een onderwerp van gesprek en ondanks dat het beruchte loodverbod er nog niet is, is duidelijk te merken dat de markt in beweging is. Dit en meer vertel ik je in 'de loodrevolutie anno 2016'.

Huisvlijt van Maurizio Vassalle van MTC Baits (Bron foto: Erwin Vos)Huisvlijt van Maurizio Vassalle van MTC Baits (Bron foto: Erwin Vos)

Alvorens ik vertel waarom de markt in beweging is, is het goed om eerst de beginselen te weten. Politiek Europa heeft namelijk het voornemen om het giftige lood een verbod op te leggen. Een verbod wat voor velen industrie en branches gevolgen heeft waaronder de hengelsport. Lood is immers een van de essentiële onderdelen van de gemiddelde montage. Dit verbod stond voor 2015 in de agenda maar leek door meerdere redenen niet haalbaar. Inmiddels gaan we naar de herfst van 2016 en lijkt het stil te zijn omtrent dit loodverbod. In voorgaande updates vertelde ik jullie al over de memo die de EFFTA en EAA (European Anglers Association) in juni 2015 afgaf. Hierin vroegen zij fabrikanten, groothandels, hengelsportzaken en de sportvisser zelf om geen lood meer te fabriceren, in te kopen en te gebruiken maar loodvervangers.

Steenlood van het Spaanse AquagramSteenlood van het Spaanse Aquagram

Zoals ik in de vorige update al constateerde, zou deze memo geen gevolg krijgen als er geen druk vanuit de overheid zou zijn of als er geen verdienmodel is voor fabrikanten. Zonder druk of winstoogpunt zullen fabrikanten niet investeren in duur onderzoek. Conventioneel lood is simpelweg te lucratief. Ondanks dat de druk er bijna niet is, is het goed om te zien dat er in Europa verschillende initiatieven zijn ontstaan die gehoor hebben gegeven aan de EFFTA en EAA. In deze update vertellen we de verhalen van het Franse Caperlan, het Oostenrijkse Rubig, het Nederlandse Go Green, Karperidee en Modified Materials bv en het Tjechische Zenergo.

De kleine innovators

Als we kijken naar loodsubstituten door de jaren heen dan is het opmerkelijk dat het allemaal kleine fabrikanten betrof. Het Stonze System van Pallatrax was wellicht het grootste initiatief maar het waren vooral kleine spelers die substituten op de markt brachten. Denk aan de Diamond Weights glasloden of de steenloden van het Spaanse Aquagram. Een kanttekening zijn de Engelse fabrikanten van loodhagels die lood kleiner dan 0.06mm al verplicht van een substituut moesten maken. Merken als Dinsmores en Anchor Tackle brachten  daarom loodvrije shots op de markt.

Loodvrije shots van het Engelse Dinsmores (Bron foto: anglersportgroup.com)Loodvrije shots van het Engelse Dinsmores (Bron foto: anglersportgroup.com)

Het gebruik van Zamak

Innovatie wat betreft loodsubstituten lijkt dus niet uit de hoek te komen van de grote fabrikanten. Dit hadden we misschien ook wel verwacht. Toch bracht het afgelopen jaar innovatie uit een nog onverwachtere hoek, namelijk de hoek van de Franse sportgigant Decatlon en hun hengelsportmerk Caperlan. Hun Ballast range aan werpgewichten zijn namelijk gemaakt van een materiaal waar we in de hengelsport minder bekend mee waren. Dit materiaal is Zamak. Een groep van legeringen van voornamelijk zink en aluminium en kleine hoeveelheden magnesium en koper. Zamak wordt ondermeer gebruikt voor het vervaardigen van roofvis blinkers en molencomponenten maar heeft dus ook als loodvervanger zijn weg gevonden via Caperlan. Het grote voordeel van Zamak is dat het smeltpunt laag ligt en hierdoor makkelijk te vormen is. De dichtheid ligt tussen de 6.3 gram en 6.7 gram per cm3 wat minder is dan staal en de helft minder dan lood. Toch wordt er aardig geëxperimenteerd met verschillende types Zamak en kan hier zo eens de oplossing uitkomen.

Werpgewichten van Zamak (Caperlan Ballast)Werpgewichten van Zamak (Caperlan Ballast) 

Rubig SteelAngler

Staal wordt al een aantal jaar gezien als een goede kanshebber. Initiatieven uit het verleden waren echter nooit zover doorgevoerd dat ze daadwerkelijk gereed waren voor een volwaardige productie. Het Oostenrijkse Rubig leverde met hun SteelAngler werpgewichten het bewijs dat het wel degelijk kan. Zij leveren gecoat stalen werpgewichten met een hele aardige donkergroene coating. Er zijn drie verschillende type loden verkrijgbaar variërend tussen de 100 en 140 gram. De redenen voor de keuze van staal zijn volgens Rubig als volgt. Staal is door de natuur afbreekbaar en is harder dan lood waardoor je het werpgewicht een stuk minder snel beschadigd. Het nadeel van staal is dat door de dichtheid, 5 gram per cm3, een groter stuk staal benodigd is voor eenzelfde werpgewicht. Desondanks opende Rubig een deur naar een betaalbaar loodsubstituut.

Werpgewichten van staal van het Oostenrijkse Rubig SteelAngler (bron foto: Sportvisserij Nederland)Werpgewichten van staal van het Oostenrijkse Rubig SteelAngler (Bron foto: Sportvisserij Nederland)

UFO Sinkers

Een ander prachtig alternatief is het geesteskindje van het Tjechische Zenergo genaamd UFO Sinkers. Dit loodsubstituut is gemaakt van een combinatie van beton en andere (geheime) componenten. Dit klinkt spannend maar deze werpgewichten voldoen aan alle Europese normen. De dichtheid van dit materiaal is niet bijster hoog. Namelijk slechts 4 gram per cm3 wat 3x lager is dan lood. Toch zijn deze UFO Sinkers een hele aardige benadering. Ze bieden 5 varianten aan in gewichten tot zelfs 500 gram. Doordat het materiaal poreus is, nemen de werpgewichten ook nog eens liquids en soaks op. UFO Sinkers zal in samenwerking met Ross Honey voor het World Carp Classic 2016 een speciale variant uitbrengen. Elk team zal een set van drie 250 grams speciale sinkers krijgen met unieke opdruk. Dit zullen ongetwijfeld collector items gaan worden!

De voor de WCC 2016 ontworpen werpgewichten van UFO SinkerDe voor de WCC 2016 ontworpen werpgewichten van UFO Sinker

Modified Materials bv

Ook in Nederland is er onderzoek gedaan naar goede betaalbare en betrouwbare loodsubstituten. Een van die bedrijven is Modified Materials bv van Jos Lobée die onderzoek heeft gedaan naar verschillende materialen. Zo hebben zij werpgewichten ontwikkeld en getest van ondermeer gietijzer, composiet en mineraal. De variant van composiet, Eco-composiet, is een combinatie van ijzerkorrels met een binder. De mineraal variant is Eco-heavystone.

Werpgewichten gemaakt van verschillende materialen door Modified Materials bvWerpgewichten gemaakt van verschillende materialen door Modified Materials bv

Harry Nummerdor’s Go Green

Dit stuk zal niet compleet zijn zonder ook de effort van Harry Nummerdor te behandelen. Harry is namelijk een van de pioniers op het gebied van loodsubstituten. Dit jaar lijkt het erop dat zijn Go Green concept voet aan wal begint te krijgen. Dit concept is erop gericht om door middel van speciale mallen zelf je loodvervanger te creëren. Deze mal schaf je eenmalig aan waarna je hem vult met een speciaal mengsel van kunststeen en staalpoeder. Door deze combinatie van materialen heb je niet te maken met het volume van natuursteen en kan je het soortelijk gewicht zelf bepalen door middel van toevoeging van staalpoeder. Zoals nu beschreven zullen er circa 10 moedermallen uitkomen wanneer er genoeg animo is voor dit concept. Support kan je geven via zijn persoonlijke Facebook pagina.

Prachtige loodsubstituten van Harry Nummerdor van Go GreenPrachtige loodsubstituten van Harry Nummerdor van Go Green

W&J MTL (Karperidee)

Kenmerkend aan de loodsubstituten die we hierboven beschreven is dat zij qua vorm bijna allen fysiek zijn gebaseerd op conventioneel lood. De bekende peer- en druppelvormige loodtypes zeg maar. Dat is misschien ook nodig om een loodalternatief laagdrempelig te houden. Toch is de vorm van lood meer dan esthetiek. In het verleden zagen we natuurlijk al het Ironmate Aero Steel concept van Christian Potma, Q-baits en Easy Caster die probeerde luchtweerstand te verbeteren door middel van een zigzagstrip op loden van metaal. Toch zagen we de afgelopen jaren verder weinig innovatie meer op het ontwerp van het lood totdat in februari 2015 de website Karperidee online ging van Johan en Walter. Zij kwamen met een nieuwe benadering wat misschien soelaas biedt voor de vorm van het toekomstig werpgewicht.

De ontwikkeling van de MTL van Karperidee (Bron foto: Karperidee)De ontwikkeling van de MTL van Karperidee (Bron foto: Karperidee)

Hun innovatie heeft de MTL wat staat voor massatraagheidslood. Dit lood is gebaseerd op massatraagheid (Newton), Opwaartse kracht (Archimedes) en weerstand van bewegende voorwerpen in water (Von Kármán). De achterliggende gedachte achter dit lood is vrij theoretisch en voor sommige wellicht wat complex. Waar de MTL in het kort op neerkomt is dat gekeken wordt naar de best mogelijke eigenschappen qua vorm van een werpgewicht. In feite komt dit neer op een perfecte inhaling zonder veel gewicht in te zetten door het werpgewicht zo te vormen dat deze veel weerstand biedt onderwater. Een toekomstig werpgewicht zal niet enkel op materiaalkeuze worden gekozen omdat het werpgewicht dezelfde doelen moet hebben als conventioneel lood. Denk aan werpgewicht en inhaakvermogen. MTL is zo’n innovatie waarbij gewicht niet meer zo’n grote rol speelt maar vorm des te meer. Voor meer informatie over deze innovatie, raad ik je aan hun website te bezoeken.

Verschillende MTL’s die hangen te drogen. (Bron foto: Karperidee)Verschillende MTL’s die hangen te drogen. (Bron foto: Karperidee)

Lood in de media

Niet alleen fabrikanten kwamen met nieuwe producten en visies. Ook in de media is het afgelopen jaar door verschillende auteurs aandacht besteedt aan dit onderwerp. We zullen er een paar behandelen. Vorig jaar mei schreef Marcel Ulje, directeur van PB Products, nog over een van de meest hekele onderwerpen in de loodproblematiek. Het moedwillig lossen van lood om karpers uit obstakels te houden. In april dit jaar schreef CarpFeeling auteur Bob van Biemen in zijn artikel ‘Zware kost’ over de inhakingskans van loodsubstituten. In het kader van het MTL principe hierboven een artikel om zeker te lezen. In juni dit jaar was het Gerwin Gerlach die in De Karper 95 een artikel publiceerde met de titel ‘ Loodvervangers’. Een artikel over de nodige substituten voor lood, materiaalkennis en de alom bekende loodcode. Ook Tijmen van der Sande ging dit jaar in een tweedelig artikel op KWO in op de pro’s en con’ s van stenen werpgewichten. Het is te zeggen dat er dus aardig wat geschreven is omtrent dit onderwerp. Ook het aankomende World Carp Classic en de deal die is gemaakt met UFO Sinkers, zal de loodproblematiek ook internationaal op de kaart brengen. Een goede zaak!

Inline leads van klei gemaakt door Matt Latzo (Bron foto: CatsandCarp.com)Inline leads van klei gemaakt door Matt Latzo (Bron foto: CatsandCarp.com)

Omtrent een daadwerkelijk loodverbod lijkt het nog rustig te zijn. Op het Belgische kluwereasyweb.be is zelfs een bericht te vinden over verruimde uitzonderingen van lood in elektronica. Lood in elektronische apparatuur is al sinds jaar en dag verboden in de EU maar voor medische apparatuur werden nog uitzonderingen gemaakt. Op 25 juni 2016 is er nog een vrijstelling bijgekomen voor loodsoldeer in externe contacten in de temperatuursensoren die periodiek bij temperaturen van -150 graden worden gebruikt. Een hele mond vol voor een vrijstelling die niet met onze hobby te maken heeft. Toch geeft het aan dat een loodverbod niet resoluut tot stand zal komen. Per branche zal bekeken worden of een volwaardig loodverbod haalbaar is en substituten beschikbaar. Zo niet dan kunnen termijnen en vrijstellingen worden afgesproken.

Wetgeving is lang niet altijd resoluut (Bron foto: Kluwereasyweb)Wetgeving is lang niet altijd resoluut (Bron foto: Kluwereasyweb)

De laatste loodsystemen

Voordat ik naar de conclusie ga van deze jaarlijkse update, is het interessant om te zien welke nieuwe loodsystemen er het afgelopen jaar op de markt zijn gekomen. Ik zal onder andere het Caperlan Ballast Link, het Strategy C.S. System en de CarpyChris P.O.M Leads onder de loep nemen. Laten we beginnen.

Strategy C.S. System

We starten met een van de laatste innovaties op het gebied van loodsystemen en dat is het C.S. System van Strategy. C.S. System staat voor Central Shocker System en is het antwoord op andere centerpoint systemen als het COG System van Korda. Dit lood bevat een speciale insert die zo gevormd is dat de leader als het ware op het lood ligt en aan het einde wordt gezekerd door middel van een wartel. Bij lijnbreuk kan de karper het loodgewicht gebruiken om de rig vrij te spelen. Daarnaast zorgt het centerpoint principe ervoor dat een goede inhaking wordt bespoedigd en zelfs aasopname beter wordt geregistreerd.

Het nieuwe C.S. System van Spro StrategyHet nieuwe C.S. System van Strategy

Caperlan Ballast Link

Een andere innovatie is in eerste instantie geen innovatie die direct komt uit de karpervisserij. Ballast Link van Caperlan is namelijk een loodvrij alternatief voor zowel surfcasting als vastloodsystemen. Deze speciale houder voor stenen is gemaakt van zacht recyclebaar kunststof. Hij is ovaal gevormd zodat hij ook tijdens de worp niet teveel zal afwijken. Je plaatst een steen in de houder, vouwt hem dicht en monteert hem aan je loodclip. Het oog van de houder past direct op de grotere loodclips als de Snag Clip van Carp ‘r Us. Voor gebruik in combinatie met kleine loodclips biedt een splitring soelaas. De Ballast Link is een prima alternatief op het gebruik van fietsband om je stenen aan je montage te bevestigen. Een methode die we vooral in de Zuid Europese landen nog weleens zien op de grote rivieren en bassins. Het product is wat minder interessant voor de vissers die hun montage zo subtiel mogelijk willen houden. Ondanks het gebruik van een steen is de houder zelf goed zichtbaar onderwater.

De simpele manier om een steen te bevestigen, Caperlan Ballast LinkDe simpele manier om een steen te bevestigen, Caperlan Ballast Link

CarpyChris P.O.M. Leads

Het laatste product wat ik wil behandelen is het P.O.M. Lead System van het Engelse CarpyChris. Dit centerpoint lood is een van de voorgangers van het Korda COG-system maar dan een stuk betaalbaarder. Nu is het P.O.M. Lead System niet direct nieuw te noemen. Het systeem bestaat al een paar jaar. Toch is het merk CarpyChris sinds dit jaar ook te koop in Nederland via M2 Bait & Tackle waardoor dit lood dus nieuw is op de Nederlandse markt. In tegenstelling tot het COG-system, werkt het P.O.M. lood niet via een tweede link. Het lood wordt namelijk op een loodclip bevestigd waarna de onderlijn door een speciale tonwartel wordt gehaald op het lood. Op deze manier zorg je ervoor dat de karper het volle loodgewicht voor zijn kiezen krijgt wat de inhaking bevorderd.

Hexi P.O.M. Leads van CarpyChris (Bron foto: http://charltoncarper.blogspot.nl)Hexi P.O.M. Leads van CarpyChris (Bron foto: http://charltoncarper.blogspot.nl)

Kortom:

Het is duidelijk dat loodsubstituten meer dan ooit in de belangstelling staan. Het afgelopen jaar zijn er meerdere fabrikanten opgestaan, is er meer geschreven en lijkt het erop dat er gehoor is gegeven aan de EFFTA en EAA. Uit onverwachte hoek komt steeds meer draagvlak voor de loodproblematiek. Dat merken als Decathlon zich bezig houden met loodvervangers is een prachtig begin. Jammer is het om te zien dat de grote fabrikanten nog steeds niet thuis geven en door blijven gaan met de verkoop van lood. Wanneer hun overstag gaan zal enkel de tijd leren. Ik verwacht dat als er pressie komt vanuit de EU dat ze pas wakker zullen worden. Tot die tijd moeten we vooral de kleine fabrikanten supporten met de innovaties die zij op de markt brengen. Het lijkt erop dat er licht is aan het einde van de tunnel. Het perfecte loodsubstituut laat niet lang meer op zich wachten!

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.