De opkomst van titanium producten

Anno 2015 zijn de materialen waarvan producten worden gemaakt bijna hightech te noemen. Hengels van diverse hoogwaardige soorten carbon, molens met aerograde aluminium en magnesium spoelen, loodvervangers van wolfraam en banksticks van hoogwaardig roestvaststaal zijn aan de orde van de dag. Een andere innovatie die we de afgelopen jaren voorbij zagen komen was de opkomst van titanium in de hengelsport. Titanium kenmerkt zich door eigenschappen als enorm sterk, corrosiebestendig en lichtgewicht. Een samenstelling van eigenschappen die we al decennia lang zoeken in rodsupport materialen en molens. In het artikel van vandaag gaan we dieper in op de eigenschappen van titanium en de toepassingen zoals we die nu kennen.

Hangers van titanium van het Engelse MPE Tackle
Hangers van titanium van het Engelse MPE Tackle
Foto: MPE Tackle

Toepassingen

In de hengelsport zijn het voornamelijk roestvaststaal en aluminium die we tezamen met diverse soorten kunst- en koolstoffen tegenkomen in producten.  De innovatie in materialen moet dan ook toe te schrijven zijn aan het feit dat deze materialen niet altijd zaligmakend zijn of dat andere materialen voor een serieuze verbetering kunnen zorgen. Carbon zorgde zo bijvoorbeeld voor rodpods en banksticks met minder gewicht en hengelblanks die stugger en veerkrachtiger waren. Magnesium bijvoorbeeld werd door Shimano toegepast in hun MGS modellen en de keuze hiervoor was om het gewicht van de molen, in combinatie met het Ci4 materiaal, zo laag mogelijk te houden om zo een betere verhouding met de hengel te creëren wat velen eigenschappen als de werpeigenschap ten goede zou komen. Welke voordelen zou titanium dan hebben boven de conventionele materialen?

De uit titanium vervaardigde Leopard II rodpod van Defiant MPS
De uit titanium vervaardigde Leopard II rodpod van Defiant MPS
Foto: Defiant MPS

Eigenschappen

Titanium heeft enkele eigenschappen die we net al vermeldden. Titanium is net zo sterk als staal maar heeft maar 60% dichtheid. Dit betekent simpelweg dat titanium 40% lichter is. De E-modules, de elasticiteit van een materiaal, is wel lager dan van roestvaststaal. Dit betekent dat het gemiddelde van de stijfheid/dichtheid niet erg groot is. Titanium is daarentegen wel een stukje duurder dan staal en ook een stuk moeilijker te bewerken. De vloeigrens van titanium ligt 5 maal lager dan van staal en dat betekent dat er veel kracht nodig is om titanium permanent te vervormen. Dit zal meer kosten met zich meebrengen in het productieproces maar is voor de koper van een molen of bankstick enkel gunstig. Titanium is nagenoeg onverslijtbaar en bijvoorbeeld de molenas van een Penn Affinity, welke over een beugel en as van titanium beschikt, zal nihil slijtage kennen hoe hard je hem ook op zijn lazer geeft.

De Titanium SIC geleideogen voor je hengel van Fuji
De Titanium SIC geleideogen voor je hengel van Fuji
Foto: -

Een laatste positieve eigenschap van titanium is de net al genoemde corrosiebestendigheid. Waar roestvaststaal, afhankelijk van de grade, toch kan gaan roesten, zo zal dit bij titanium een stuk minder snel gebeuren. Vooral in een zout milieu een zeer belangrijke eigenschap. Echter is een molen zo sterk als de zwakste onderdelen en zijn titanium onderdelen enkel interessant als de molen degelijk gebouwd is en andere cruciale onderdelen ook van kwalitatief hoogwaardige materialen zijn gemaakt. Een molen met een titanium hoofdas maar met een aluminium of stalen binnenwerk die verpakt zit in een ‘lek’ molenhuis, zal op den duur niet zo lekker meer lopen door water en zand. 

Een 6000FS molen van Sonik Tackle met titanium gecoate lijnroller
Een 6000FS molen van Sonik Tackle met titanium gecoate lijnroller
Foto: Sonik Tackle

Titanium versus magnesium

Bonne, het Amerikaanse Penn gebruikt titanium in hun molens en het Japanse Shimano bijvoorbeeld magnesium. Wat zijn nu de verschillen tussen deze twee metalen? Magnesium is allereerst een stuk lichter dan titanium en zelfs lichter dan aluminium. Zo heeft titanium een dichtheid van 4.5 gram per kubieke centimeter waar magnesium een dichtheid heeft van slechts 1.738 gram per kubieke centimeter.  De elasticiteit van magnesium is 2x zo laag en in de regel dus lichter, sterker en stijver.  Magnesium is tevens goedkoper en makkelijker te bewerken maar ook veel meer corrosief en daardoor minder duurzaam. 

Prijsdaling titanium

Titanium kost een 45,00 euro de kilo wat aardig prijzig is. Een artikel op Kennisnet uit 2012 meldde alleen al dat titanium op termijn goedkoper zal gaan worden. Dit door verbeterde productieprocessen zoals de FFC-Cambridge techniek. Doch zal dit eerder decennia dan jaren gaan duren. Daarnaast is het bewerken vakwerk en zeer arbeidsintensief wat de prijs van titanium producten ook omhoog gooit. Toch vallen de molens waar titanium componenten inzitten prijstechnisch wel mee. Voor rodsupport producten waar het percentage titanium groter is, is dit anders. Titanium rodsupport producten zijn duidelijk duurder dan conventioneel staal of aluminium. 

Dalende prijzen van zowel titanium als magnesium
Dalende prijzen van zowel titanium als magnesium
Foto: -

Kortom,

Het zal nog wel even duren voordat titanium helemaal is ingeburgerd in de hengelsport. De stap van molenfabrikanten als een Penn of Sonik Tackle zorgt er in ieder geval voor dat er voortgang is. Als we kijken naar de rodsupport fabrikanten dan zien we grotere veranderingen. Zo was het Engelse Defiant MPS al vroeg in de weer met titanium en zelfs grondlegger van de eerste rodsupport producten van dit materiaal. Ook MPE Tackle, Wychwood, Custom Angling Solutions en zelf Leeda leveren al dit soort producten. Nu kan dit ook verklaard worden doordat rodsupport materialen een stukje grover zijn in het productieproces dan de fijnemechaniek van een molen. Het zal tijd kosten voordat titanium verder zijn intreden zal doen in de hengelsport. Daarvoor is roestvaststaal gewoon nog te algemeen gebruikt en titanium te bewerkelijk en duur. Als laatste moeten we ons afvragen of er markt is voor titanium. Titanium is enorm duurzaam maar dat is roestvaststaal bij goed gebruik ook. Soms moeten we ons afvragen of zulke higtech materialen wel echt meerwaarde hebben in ons visserij niet!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.