Fotografie (voor dummies) aan de waterkant deel 1

Na een te rustige nacht wordt je wakker, de eerste stralen van de ochtendzon vallen op je bivvy en de laaghangende mist hangt over het stille water. Wat een uitzicht…….toch jammer dat het op dit moment regelmatig misgaat om het perfecte plaatje te schieten. Althans bij mij is dit regelmatig het geval en daarom ben ik mezelf meer gaan verdiepen in de fotografie wat betreft de natuur en karpervissen. In de afgelopen jaren zijn er al enkele artikelen over fotografie geschreven op de website en dit tweedelig artikel is meer een bundeling van de geschreven artikelen maar dan in dummie taal.

Het juiste moment is al een hele kunst!Het juiste moment is al een hele kunst!

Fotocamera

Bijna elke karpervisser heeft een fotocamera mee en of het nu om een simpele smartphone camera gaat of de duurste met de allernieuwste snufjes, het blijft een feit dat elke visser zijn mooie moment wil vastleggen. Je zou al snel zeggen dat de fotocamera het belangrijkste is om jouw mooiste foto's te maken, toch is dat niet zo en de fotocamera is slechts een onderdeel van de mooie plaatjes. Natuurlijk verschilt de kwaliteit van de uiteindelijke foto per type en merk, maar de instellingen, de achtergrond en de juiste compositie speelt ook zeker mee. Ik ben dan ook van mening dat als je met een aantal zaken rekening houd welke niet al te moeilijk zijn,je je foto net dat beetje ‘extra’ krijgt!

Het perfecte plaatje

Soort Camera’s

Vroeger maakte de goedkope fototoestellen ook echt geen mooie foto’s, maar dan bedoel ik ook de tijd van de fotorolletjes zeg maar. In deze tijd zijn er eigenlijk geen camera's meer die slechte foto's maken. En de discussie dat je wel of niet een dure spiegelreflex of systeemcamera moet hebben hangt er echt vanaf wat je graag wilt. Het is echt niet noodzakelijk deze te hebben voor mooie foto's, wel is het natuurlijk zo dat deze meer functies hebben etc. Zo past een compactcamera gemakkelijk in je broekzak maar dat hoef je met een systeem of spiegelcamera echt niet te proberen. Als je niet teveel eisen stelt aan je camera en het simpel wilt houden is een compactcamera meer dan genoeg voor jou. Wil je toch net iets meer zelf de regie bepalen en je kennis wat opbouwen op gebied van de fotografie is een systeemcamera waarschijnlijk meer iets voor jou. Deze camera is ook een redelijk compact toestel, maar heeft natuurlijk meer opties dan de compactcamera. De camera heeft net als een spiegelreflexcamera een verwisselbare lens alleen is het aanbod in lenzen voor systeemcamera’s nog wat beperkt, maar als je met deze camera begint is er in ieder geval een ruim aanbod om mee te starten. Het grootste verschil tussen een spiegelreflex is het ontbreken van de spiegel. Een spiegelreflexcamera heeft een optische zoeker, de systeemcamera is compacter en heeft een digitale zoeker. Als je door de optische zoeker kijkt, kijk je meteen via een pentaprisma en de spiegel door het objectief naar je onderwerp. Bij een systeemcamera wordt het beeld eerst omgezet naar een digitaal signaal. Misschien klinkt het allemaal wat ingewikkeld dus laten we voor de duidelijkheid even de voor en nadelen op een rijtje zetten:

Compactcamera’s

Bijvoorbeeld de Sony Cybershot DSC-HX90VNikon Coolpix A900 compact en de Panasonic Lumix DMC-SZ10.

Voordelen:

 • Lichtgewicht waardoor hij compact is om mee te nemen
 • Niet duur
 • Eenvoudig te bedienen
 • Gemakkelijk foto’s maken door de automatische instellingen

Nadelen:

 • Het verwisselen van de lenzen is in de meeste gevallen niet mogelijk
 • Handmatige instelmogelijkheden zijn vaak beperkt

Systeemcamera’s

Bijvoorbeeld de Sony Alpha A7 III systeemcamera Body , Panasonic Lumix DC-GH5  en de Fujifilm X-T3 .

Voordelen:

 • Eenvoudig in gebruik voor een hoge beeldkwaliteit
 • Diverse soorten lenzen verkrijgbaar

Nadelen:

 • Over het algemeen minder lenzen verkrijgbaar dan bij spiegelreflexcamera’s
 • De lenzen verwisselen van de ene naar de ander camera is niet altijd mogelijk

Spiegelreflexcamera’s

Houd er rekening mee dat de camera's in drie categorieën verkrijgbaar zijn, namelijk het instapmodel, middenklasse en professioneel. Bijvoorbeeld de Canon EOS 2000D DSLR , Canon EOS 6D Mark II DSLR + 24-105mm IS STM en de
Canon EOS 5D Mark IV DSLR Body + 24-105mm IS II USM 

Voordelen:

 • Lenzen kan je gemakkelijk verwisselen en voor iedere situatie heb je keuze in een andere lens
 • Voor iedere situatie veel handmatige instelmogelijkheden
 • Mogelijk om meerdere foto's achter elkaar te maken
 • Een betere beeldkwaliteit door de grotere sensor dan bij de compactcamera's

Nadelen:

 • Duurder dan compactcamera’s
 • Spiegelreflexcamera’s zijn over het algemeen redelijk groot en zwaarder dan een compactcamera
 • De lenzen zijn meestal duurder dan de camera zelf

Instellingen van de camera

Zelf maak ik vaak gebruik van de automatische functie, omdat tegenwoordig de moderne camera's slim genoeg zijn voor de mooie foto’s. Al ben ik wel van mening als je eenmaal je camera wat beter kent en leert begrijpen, dat het naar alle waarschijnlijkheid de moeite waard is om de automatische stand achterwege te laten voor mooiere foto's. De drie belangrijkste instellingen waarmee je de belichting regelt voor je foto noemen we de belichtingsdriehoek omdat deze instellingen samenwerken welke bestaan uit:

Diafragma

Het diafragma is één van de drie belangrijkste onderdelen van je camera waarmee je bepaald hoe je foto er uiteindelijk uit komt te zien, het is namelijk het onderdeel van de camera dat bepaalt hoeveel licht de film of digitale sensor bereikt. Als je het diafragma gaat verstellen blijft er altijd een kleine opening over in het midden van je lens en als je het diafragma sluit tot het verste punt, dan komt er door het kleine gaatje nog maar weinig licht door tot de sensor. Hoe ver het diafragma openstaat wordt aangegeven met F-waarden. Hoe groter deze F-waarde wordt, hoe kleiner de opening van het diafragma is. Als je zo veel mogelijk scherpte - diepte wilt, dan zet je het diafragma zoveel mogelijk open en dat betekent dus dat je de F-waarde zo laag mogelijk zet.


Bron: Dick Akkerhuis Fotografie

Sluitertijd

Als het diafragma ver open staat kan er dus meer licht de sluiter bereiken en dat is handig om onscherpe foto’s tegen te gaan. Maar hoe korter de sluiter open staat, des te minder licht er op de sensor valt, waarbij je weer een te donkere foto (onderbelicht) kan krijgen. Een te lange sluitertijd kan als resultaat hebben dat een foto te licht wordt (overbelicht). Je zal dus de juiste balans moeten gaan vinden tussen de sluitertijd en diafragma voor de mooiste foto’s.

ISO - waarde (Lichtgevoeligheid)

De ISO waarde staat voor de gevoeligheid van de sensor voor licht. Het is namelijk zo hoe hoger de ISO waarde, hoe gevoeliger voor licht en ook hier zal je met de diafragma en sluitertijd een balans in moeten vinden.

Ook bij ons gaat het nog wel eens mis

Keep on Smiling

Natuurlijk poseren we altijd ‘even’ met onze vangst, optillen en ‘keep on smiling’ en de karper mag weer zwemmen. Stop…..zo doen we dat dus vanaf nu niet meer doen. Het is belangrijk dat je je herinnering op het juiste moment goed vastlegt en gaan vanaf nu rekening houden met drie aspecten zodat je de mooiste foto’s kan maken.

Achtergrond 

Met een dergelijke achtergrond creëer je rust in de foto waardoor alle aandacht naar de vanger en de vis gaat. Het is dan van belang voor een achtergrond te kiezen die zo min mogelijk afleidt. Denk dan bijvoorbeeld aan storende elementen zoals vuilniszakken en een half stuk van je bivvy tent. Probeer ook rekening te houden met het contrast tussen de visser en de achtergrond. Je zal zien dat de vis dan mooier naar voren komt op de foto. Natuurlijk moet je wel iets op de achtergrond hebben en denk bijvoorbeeld aan de bosranden, struiken, richting het water, een heldere lucht of een grasveld. Soms is het beter om even een stap in het water te zetten om een mooie rietkraag als achtergrond te hebben bijvoorbeeld.

De rietkraag en wateroppervlakte is een belangrijk detail

Focus op de karper 

Bij een foto van je vangst wil je als het goed is focus op de karper hebben en niet op je bivvy tent, fiets of andere voorwerpen. Nu is het ook wel zo dat de persoon zijn houding en uitstraling de foto grotendeels bepaald, je kan ook beter naar de vis kijken dan in de lens kijken. Je zorgt er dan voor dat de aandacht naar de vis wordt getrokken i.p.v. naar jou. Bij het nemen van de foto is het belangrijk dat jouw camera zich ook focust op de karper. Bij automatische stand zullen de meeste camera's zich focussen op je gezicht. Niet doen dus! Hoe slim je camera ook denkt te zijn, zorg er altijd voor dat als je de foto maakt dat je camera ook weet dat je de karper wil fotograferen.

Focus op de karper

Hoe meer, hoe beter

Mocht er iemand nog een fotocamera hebben met een rolletje dan adviseer ik dit onderwerp even te skippen, maar ik vrees dat er nog weinig zijn onder ons met zo'n camera. Nu is het alleen nog van belang hoe groot je geheugenkaart is om alles op te kunnen slaan. Doordat je dus eindeloos foto’s kunt maken kan je door blijven schieten terwijl je vismaat de karper in positie probeert te brengen. Met wat geluk komt dan ‘dat ene moment’ dat een extra mooie foto oplevert. Ik denk dat we al regelmatig foto’s voorbij hebben zien komen dat de karper op dat moment net even geen zin in poseren had. Als je het mij vraagt zijn dat soms echt gave foto’s.

Niet echt gefocust op de cameraNiet echt gefocust op de camera

Binnenkort in deel 2 gaan we verder kijken naar het s’nachts fotograferen, de techniek achter de camera's, het bewerken van de foto’s en het gebruik van de zelfontspanner.

Laat ons zeker weten welk plaatje jij aan de hand van dit artikel gemaakt hebt. Succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.