Hengelbouw voor dummies ( deel 1 )

De vele jaren intensief gebruik en misbruik hebben hun sporen nagelaten en de tand des tijd heeft toegeslagen. De keren dat het tweetal in de zon hebben liggen bakken is haast niet meer te tellen. Hun huid inmiddels vaal geel, gebarsten en vol littekens. Toch valt het besluit  zwaar om de trouwe jongens te vervangen door nieuwe exemplaren. Niet alleen de emotionele waarde maar ook  kwalitatief zijn ze onvervangbaar. Persoonlijk vind ik de jaren ‘80 en ‘90 werkelijk een top periode voor wat betreft het aanbod aan kwaliteit blanks die hun gelijke niet kennen als het aankomt op dril genot. Namen als Hardy, Tri-Cast, Sportex, Century, Harrison, North-Western en enkele andere topmerken laten nog steeds menig hart sneller kloppen. 
 

Wie herinnerd ze niet de mooie grijs zwarte Kevin Maddocks Dualtapers met die mooie rode wikkelingen? Of die fantastische kevlar blanks van de Armalite en Black Max van Century, de Kev-carp van Sportex, of de Kev-lites van North Western. Stuk voor stuk hengels die hun naam waar hebben gemaakt en die na 25 jaar nog steeds tot de top behoren.
 


Vintage is het nieuwe moderne. Oftewel het gebruik van niet alleen oud maar vooral vertrouwd materiaal is weer helemaal booming. Met name onder de tackle-tarts is het gebruik van oud materiaal een trend. Daiwa Tournies, Shimano Spheros, en hengels van de gerenommeerde hengelbouwers van toen doen het weer goed.

Persoonlijk denk ik niet dat dit een hype is. Naar mijn bescheiden mening grijpen mensen niet alleen terug op dit materiaal voor de looks, maar voor de bewezen kwaliteit. Met name omdat het aanbod aan kwalitatief vergelijkbaar materiaal op zijn zachts gezegd matig is of niet te betalen. In de 80er en 90er jaren werd er toch minder ingespeeld op massaproductie. Al denk ik dat het kantelpunt van kwaliteit naar kwantiteit halverwege de 90er jaren ligt. Eerder kocht je niet elk seizoen een nieuw setje hengels of molens. Vergeet ook niet dat deze materialen in die jaren een fortuin kosten en de verkrijgbaarheid niet altijd even makkelijk was. Nu ruim 25 jaar later heeft met name internet ervoor gezorgd dat top producten van nu en toen goed verkrijgbaar zijn. Maar met een groot verschil, de prijs van het oude spul is nu een stuk beter te behappen.
 


Oude semi fabriekshengels van Maddocks


Terug naar het heden. Veel tegenwoordige blanks zijn toch van een andere slag, uitzonderingen natuurlijk daargelaten. De nieuwe generatie hengels moet inboeten op dril genot, finesse en gevoel, iets wat de oudere blanks wel in zich hebben. Helaas zijn diverse goede blanks niet meer nieuw verkrijgbaar of dusdanig dóór ontwikkeld dat ze totaal niet meer vergelijkbaar zijn met de oudere broertjes. Logischerwijs zou je redeneren dat er door de jaren kwalitatief enorme sprongen vooruit gemaakt zouden moeten zijn. Kijkende naar het standaard aanbod aan fabriekshengels ben ik persoonlijk een andere mening toebedeeld. De fast-taper en bezemsteel trend is vanuit de UK  komen overwaaien. Werpeigenschappen worden verkozen boven dril eigenschappen. Uiteraard is dit een persoonlijke keuze.

Ik geef toe, niet in alle situaties is een soepele hengel goed inzetbaar. Maar het wordt voor de mensen die van dril genot houden steeds moeilijker parabolische hengels met een stevige ruggengraat te vinden. En volgens mij bestaat er geen enkele merk meer dat nog hengels onder de 2,5lb verkoopt. Is dit zware materiaal net als in mijn geval niet jouw “cup of tea” en wil je parabolische hengels van een bescheiden pondje of twee, dan zijn er maar enkele opties, te weten hand gebouwde hengels door een gespecialiseerde hengelbouwer, marktplaats en nog een derde optie maar daar straks meer over.
 


Parabolische blanks


Gespecialiseerde hengelbouwers verkopen uiteraard de crème de la crème van de karperhengels. Vaak betreft het hand afgebouwde blanks van top kwaliteit al dan niet afgebouwd naar eigen inzicht met de beste componenten op de markt. Er hangt alleen één maar aan dit custom hengelbouwen, namelijk de prijs. Een setje van 3 stuks kost zo’n beetje een volledig maandsalaris van Jan modaal. 

Dan de tweede optie, marktplaats of e-bay. Ik hoef natuurlijk niemand te vertellen dat voor het geld van een setje nieuwe hengels van een mindere kwaliteit op een van deze sites regelmatig top hengels weg zijn te halen. Voor een euro of 300 koop je vaak al een setje van de bovengenoemde merken of met enig geluk zelfs een set CJW hengels van de tweede hand. 
 


Volledig naar eigen inzicht en smaak


"Man, die oude dingen zien er toch niet uit!  Hebben geen full duplon, geen bling bling reelhouder of geen 50mm buttring!" Klopt helemaal, uiterlijk voorkomen van een hengel is uiteraard smaak gebonden. Maar over de kwaliteit van de bovengenoemde blanks hoef ik niet uit de doeken te doen. Die staat als een huis. Zitten we nu met een probleem? Nee totaal niet, waarom zetten we niet zelf een full duplon, andere reelhouder of cone op die hengel. Of waarom vermaken we hem niet helemaal. Hengelbouw componenten zijn tegenwoordig volop verkrijgbaar.

 


Onderdelen zijn gemakkelijk verkrijgbaar


"Man, Dat is toch veel te moeilijk!" Nee, of je zou over twee uiterst linkse handen moeten beschikken. Zelf had ik nul komma nul ervaring in het bouwen van hengels. Tijdens mijn visvakantie bij Bob Meiracker kwam ik voor de eerste keer in aanmerking met zelf gemaakte hengels. Bob had Sportex Kev-carp blanks al enkele keren gebouwd en verbouwd, daarbij maakte hij zelf zijn schepnet en baiting-spoon stelen. Ik sprak tijdens mijn verblijf met Bob over het zelf maken van hengels. Om even in Bob’s woorden te spreken “Stelt toch niks voor man!”

Bij thuiskomst werd er met de ingewonnen informatie natuurlijk niks meer gedaan. Tot ik in de zomer van 2010 aan het penvissen was met een oude shimano stradic 2lbs en mij realiseerde dat dit toch wel verdomme een lekker blankje was om te pennen. Alleen de afbouw was alles behalve praktisch voor het penvissen en naar mijn mening ook slecht afgestemd op de blank. Waarom sloopte ik dat ding niet gewoon. “Stelt toch niks voor man” en van het een kwam het ander. Avonden van schuren, oogverdelingen uitzetten en handgrepen ontwerpen in Autocad, ogen binden etc. hebben er inmiddels toe geleid dat de Stradic niet meer is te herkennen en met succes is getransformeerd naar penhengel. Volledig naar eigen inzicht en smaak.
 


Zo worden ze tegenwoordig niet veel meer gemaakt...


Ik geef toe dat sommige facetten niet altijd even makkelijk bleken te zijn en even wat doorzettingsvermogen vroegen. Ondanks ik een grote fout heb gemaakt waarover later meer, viel het mij als dummie reuzen mee en heb ik eerlijk gezegd een hobby binnen mijn hobby gevonden. Daarbij komt nog eens kijken dat je nooit zoveel voldoening uit een hengel kan halen als dat je deze helemaal zelf hebt gebouwd. 
 

In de komende korte reeks artikelen zal ik mijn bevindingen als onervaren hengelbouwer stap voor stap beschrijven. Geen hengelbouw-les op universitair niveau, maar een laagdrempelige uitleg van zaken waar ik tegen aan ben gelopen tijdens mijn eerste verbouwing cq. renovatie. Wellicht weet ik jou wel te overtuigen van het plezier dat hier aan te beleven valt. Schroom niet en kijk eens in die hoek van de stal. Daar staat vast die ene oude hengel waarmee je al jaren niet meer hebt gevist.
 


Niets drilt leuker dan je eigen gebouwde hengel


Personaliseer hem, alles en iedereen moet tegenwoordig zijn eigen stijl hebben dus waarom je hengels niet. Als eerste stap in de goede richting heb ik hieronder een groot deel van de leveranciers van hengelbouw componenten verzamelt. Ben je geïnteresseerd, google dan maar eens op de onderstaande namen en je zal versteld staan hoeveel aanbod er is. En geloof me de horizon reikt verder als de minimalistisch afgebouwde fabriekshengels je laten geloven.
 

Blanks:
Century, Harrison, Pacific-Bay, Rainshadow, Talon, Sage, Sportex, CTS (New Zealand), Cotswold rods, CMW- Angeln, Karl Bartsch, Falcon-rods, Wychwood, Rod-Visions, CJW.

Ogen:
Fuji, ALPS, Seymo, REC, Kiggan, Pacific-Bay

Reelhouders:
Fuji, ALPS, American Tackle

Bindgaren:
Gudebrod, pro-wrap

Winding checks en rvs onderdelen:
CMW-Angeln, Rod-Visons, CJW

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.