Hengelbouw voor dummies (deel 2)

Koning winter heeft zijn intrede definitief gedaan. Ondanks ik hier in het Zuid Limburgse Landgraaf weinig van merk ligt heel Nederland bedekt onder een flink pak sneeuw en regeert de langste file aller tijden en de Elfstedentocht het Nieuws.

Voor karpervissend Nederland is de tijd van stijf water en diverse beurzen definitief aangebroken. Mooie tijd dus om je hengel een opknapbeurt te geven. De beurzen zijn een uitgelezen kans om bij diverse hengelbouwers te kijken wat er nieuw is op hengelbouw gebied. Persoonlijk ben ik niet in de gelegenheid om Carp 2013 te bezoeken, hopelijk zit Carpsqaure in het Belgische Mechelen er wel in. Ik zeer benieuwd naar de nieuwe Fuji K-guides en hoop een ei te kunnen leggen in welke kleur mijn Sportex FBC hengels gespoten gaan worden. Maar Back to business
 


Laten we beginnen bij het begin. Vooraleerst we kunnen beginnen met het bouwen van een hengel moeten we een blank hebben. In feite zijn er 2 mogelijkheden. Enerzijds kun je een nieuwe blank aanschaffen, anderzijds kun je een bestaande hengel strippen.

Laten we bij de makkelijkste optie beginnen. Het aanschaffen van een nieuwe blank. Alvorens je een blank aanschaft overleg goed waarvoor je hem gaat gebruiken. Wil je een 3,5lbs werp kanon of toch die 2lbs parabolische stok. Wil je een geslepen ongelakte blank waarbij de structuur van het gebruikte materiaal zichtbaar en soms voelbaar is. Of wil je die strakke gekleurde blank. Mogelijkheden te over.

Je zult inmiddels gemerkt hebben dat ik een zwak heb voor Sportex blanks. Helaas heeft Sportex zich toegelegd op het vervaardigen van complete hengels en verkopen ze nagenoeg geen losse blanks meer. Gelukkig zijn er nog alternatieven genoeg in elke prijs range. Blanks zijn er naar elke beurs, van 7 tientjes voor een Wychwood en zelfs soms een PAC-BAY blankje tot de absolute top blanks van CTS, Harrison, Talon en Century die tot tegen de €250 kunnen reiken.
 


Dit zijn de meest ideale mesjes voor het schrapen


Let wel, de prijs bepaalt niet altijd de kwaliteit die jij in een hengel zoekt. Beste is om eens wat blankjes in de hand te pakken en te zwiepen en eens krom te  trekken. Op deze manier krijg je de meeste feeling met de hengel. Het kan best zijn dat die blank van een paar tientjes je beter ligt als die ene dure blank. Nogmaals het is maar net waar je persoonlijke voorkeuren liggen.

Dan de tweede en meest arbeid intensieve optie. Het strippen en opnieuw lakken van een oude hengel. Veel vissers hebben wel een absolute favoriete set hengels die nooit meer weg gaat. Gewoon omdat ze zo lekker werpen, zo lekker drillen of omdat je die ene mooie herinnering eraan hebt. Daarbij is een nieuwe blank kopen natuurlijk niet zo spannend als het rebuilden van die oude stok. En van het een kom je dus op het ander, we gaan de blank ontdoen van zijn versiersels.
 


Het strippen van de blank

Allereerst de benodigde materialen:

Scheermesjes (flexibel dubbelgeslepen type bijv. Gilette verkrijgbaar bij drogist)
 Stanleymes
 Aansteker
 Waterproof schuurpapier korrel u1200 tot 2500
 Evt. zaagje en kniptang of een Dremel multi-tool
 


Zorg voor verschillende mesjes
 

We beginnen met het verwijderen van het top oog. Zet het scheermesje haaks op de wikkeling van het top oog en schraap zolang over de wikkeling totdat de structuur van het garen zichtbaar is. Leg nu het mesje plat op de blank en snij heel voorzichtig met de blank mee het garen in totdat dit iets open gaat staan. Pulk dan met je vinger het garen los. Je zal zien dat je de overige lak die nog op de wikkeling aanwezig is er in een keer af kan trekken. Neem dan de aansteker en verwarm het top-oog. In de regel wordt de lijm iets zachter en kun je met een beetje kracht het top oog eraf schuiven. Let op, draai niet aan het top-oog, de top kan het verdraaien niet aan en zal breken.

Voor de overige ogen herhalen we de methode als bij het top-oog. Deze zullen iets makkelijker loskomen omdat de blank niet in het oog vastzit. De lak zal de voet van het oog echter gefixeerd hebben op de blank. Nadat de wikkelingen verwijderd zijn komen het oog vrij makkelijk los als je het deze zijwaarts eraf trekt.
 


Boven het zelfde stuk blank maar na twee keer schrapen


Als de ogen verwijdert zijn is het tijd om de handgreep te verwijderen. Met een stanleymes kan de handgreep eraf gesneden worden. Ook hier geldt dat het mes plat op de blank gelegd wordt zodat er geen diepe krassen in de blank kunnen komen. De reel houder is een ander verhaal. Deze zit vaak met een 2 componenten epoxy lijm vast op een kartonnen vul ring. Dit kan lastig te verwijderen zijn. De lijm verwarmen en de reelhouder eraf schuiven is een optie maar werkt vaak niet.  Heeft verhitten niet het gewenste resultaat blijft er niet veel over dan de reelhouder eraf te zagen. Dit dient echter zeer precies te gebeuren. Beschadigd de blank dan breekt de hengel naar alle waarschijnlijkheid op dat punt. Een kras kan hier al voldoende zijn. Maar hierover straks meer.
 


Ga door totdat de carbon duidelijk zichtbaar is


Zaag hier ook weer met de lengte van de blank mee, op deze manier is de kans op beschadigen het kleinst. Let op dat de zaag niet schuin wegloopt en alsnog de blank raakt. Ben je in het bezit van een Dremel, slijp de reelhouder voorzichtig over de lengte in en vouw hem zijwaarts open. Met deze apparaatjes heb je toch net iets meer feeling en precisie als bij een junior zaagje. Bij het gebruik van een Dremel zijn nog twee voordelen. Je bent nu in staat de reelhouder haaks op de blank over de lengte in te zagen en doordat de reelhouder opgevuld is met het karton heb je iets meer speling. Doe er je voordeel mee.
 


Let op dat de zaag niet wegloopt dit komt je duur te staan
 

Als het goed is hebben we nu een kale blank met nog diverse lak en lijm resten erop. We zijn beland bij het meest arbeidsintensieve werkje, namelijk het verwijderen van de laklaag. Hoe meer aandacht hieraan besteed wordt hoe mooier het eind resultaat. Zeker als je kiest voor een blanke lak. Lak en lijmresten verwijderen kan op 2 manieren, met een chemisch oplosmiddel of met het scheermes. De 2e variant geniet mijn voorkeur omdat ik niet zeker durf te zeggen of het oplosmiddel de blank aantast. Ik heb tijdens mijn eerste projectje contact gehad met andere hengelbouwers welke wel met chemische afbijt de lak verwijderden en geen problemen veroorzaakte maar persoonlijk durf ik dit niet aan. 
 


Let op de verdikking bij de pen en oversteek


Afijn, we nemen het scheermes en zetten dit haaks op de blank en schrapen dan zachtjes over de laklaag. De blanke lak zal in een witte krul van de hengel af zal komen. Deze laklaag laat zich dan ook vrij makkelijk verwijderen. Mijn Shimano Stradic had een donker paarse kleur-lak onder de blanke lak. Deze heb ik op dezelfde manier verwijdert. De lak is echter een stuk dunner aangebracht, schraap dus niet te hard. Als de blank volledig geschraapt is zul je zien dat er alsnog hele dunne plekjes lak zitten die moeilijk te schrapen zijn. Nu komt het schuurpapier van pas. Schuur met het waterproof papier voorzichtig over de blank totdat de laatste lak restjes eraf zijn. Maak de blank veelvuldig nat en draag een stofkapje. De stof die vrij komt als je droog schuurt is zeer fijn en kan voor de nodige irritaties zorgen. Zij het niet in ogen en neus, dan wel bij moeders de vrouw. Je bent gewaarschuwd.
 


Let op het elips vormige afgeschaafde stuk onachtzaamheid wordt afgestraft


Nog twee aandachtspunten bij het schrapen en schuren. Let op dat er geen braampjes aan het scheermes zitten, en gebruik geen grof schuurpapier. Zelf heb ik korrel 1200 en 2500 zonder problemen gebruikt. Te grof schuurpapier en onachtzaamheid bij het schrapen kan kleine pluisjes op de blank veroorzaken welke niet meer weg te werken zijn en ten alle tijden zichtbaar blijven na het lakken. Sterker nog pluisjes die op de kale blank niet storend zijn kunnen na het lakken voor lelijke plekken zorgen.
 


Restanten van de karton vulling onder de reelhouder


De moed zal waarschijnlijk tot ver in de schoenen zijn gezakt na het schrapen en schuren. Vrouwlief zal inmiddels klagen over het stof en troep in huis. Maar er is licht aan het eind van de tunnel. In het volgende deel zal ik ingaan op het zoeken van de harde en zachte kant, het lakken cq. spuiten van de blank en het samenstellen van de handgreep. 

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.