Hengelbouw voor dummies (deel 4)

Sinds het verschijnen van deel 1 heb ik van diverse personen de vraag gekregen waar hengelbouw materiaal verkrijgbaar is. In het eerste deel heb mij beperkt tot het opsommen van diverse merken. Gezien de vraag alsnog een kleine aanvulling van webshops, en hengelbouwers waarvan ik zeker weet dat deze hengelbouwmaterialen verkopen.
 


Oplettende lezers zal opvallen dat enkele bekende namen ontbreken. Dit heeft er simpelweg mee te maken dat ik niet zeker weet of deze ook losse componenten verkopen. Het is dus altijd de overweging waard de ontbrekende bouwers of winkeliers te bellen voor de verkoop van onderdelen. Vooral hengelbouwers hebben zelf gefabriceerde componenten die nergens anders verkrijgbaar zijn, iets wat de exclusiviteit natuurlijk ten goede komt. Kleine opmerking hierbij is dat niet iedere hengelbouwer zijn custom made onderdelen los wil verkopen.

www.wvr-rodbuilding.comwww.rodvisions.nlwww.fishboneshop.bewww.tackle24.de | www.cmw-angeln.de  | www.cjw-hengels.nl | www.karl-bartsch.dewww.falconrods.com www.twente-shop.nlwww.traditional.nl
 


Schuur nu het geheel glad met korrel 400


In het vorige deel hebben jullie kunnen lezen hoe de kurkringen en reel-houder verlijmd worden op de blank. Het is nu geen kale stok meer en het geheel begint langzaam op een hengel te lijken. Al is het nog geen strakke kurkgreep zoals wij dit graag zouden willen zien. Waar de motivatie tijdens het schuren naar het absolute nulpunt is gezakt zal deze nu gaan pieken. Niet gek want er zit schot in de zaak. 
 


Afwerken van het kurk

We gaan het kurk afwerken en afwerkingen in de vorm van rvs ringetjes, winding check en cone plaatsen. Wat hebben we nodig voor de afwering van het kurk:

• Platte vijl.
• Schuurpapier korrel 120, en 400 en schuurblok. Indien je in bezit bent van een excentrische schuurmachine kan deze ook gebruikt worden op het laagste toerental. 
 Evt half ronde vijl voor uitlopende eindes.
• Afplak tape voor het afplakken van het eerste stuk blank en reelhouder.
 


De winding check is op maat gemaakt met een stukje tape
het grote stuk tape is om krassen te voorkomen


Ik ga er voor het gemak vanuit dat niet iedereen in bezit is van een draaibank en zal dan ook uitleg geven hoe het kurk handmatig geschuurd moet worden.

Voor de knutselfreaks een kleine tip, met een bankschroef een boormachine en een uit de witvisserij afkomstige rollersteun is perfect een draaibank te maken. Zolang de cone niet geplaatst is kun je de hengel in de boor machine spannen dmv een potlood en een wijn-kurk. Schuur de wijn-kurk conisch en bevestig deze over de ingekorte potlood en fixeer deze met een drupje lijm. Je kan nu de potlood inspannen in de boorkop. En de holle blank hier over heen schuiven totdat deze klemt, de andere kant in de rollersteun leggen en draaien maar. Stel wel het toerental zo laag mogelijk en zorg dat het zaakje stabiel blijft. Ben je dus een beetje handig, doe er je voordeel mee.
 


De winding check zit op zijn plaats


Terug bij het old fashioned handwerk. Het zal opgevallen zijn dat het nagenoeg onmogelijk is de centrale gaten in de kurkringen perfect centrisch groter te schuren. Hierdoor zullen de kurkringen niet strak op elkaar aansluiten. Hiervoor gaan we de vijl gebruiken, houd deze schuin ten opzichte van het kurk en vijl al ronddraaiend de ergste oneffenheden weg. De meeste vijlen zijn aan de zijkanten ook geslepen, let dus op dat je niet te fanatiek aan het vijlen slaat en zijwaarts een groef in het kurk slijpt. Herhaal deze handeling totdat er geen randen meer op het kurk zitten waar het schuurpapier achter kan blijven hangen.

Is het geheel enigszins vlak, dan kunnen we overstappen naar schuurpapier korrel 120 op een schuurblok. Schuur nu het kurk mooi vlak tot op de gewenste dikte. Schuur zoveel mogelijk in de lengte richting. Je schuurt dan namelijk met de nerf mee en de kans op los brekende stukjes is nu het kleinst. Heb je moeite met het vlak schuren en blijf je groeven trekken, dan is er nog geen man overboord. Pak een vlak stuk MDF, Multiplex of ander vlak plaat materiaal en lijm hier een groot vel schuurpapier op. Doordat het raakvlak groter is dan bij een schuurblok is de kans op weglopen nagenoeg nihil. Leg de plank op een vlakke ondergrond en schuur de greep hier al rond draaiend overheen. Tot het gewenste resultaat.
 


De cone is op dezlfde manier als de windingcheck passend gemaakt en gelijmd


Wil je die typische Hardy handgreep met ronde verdikkingen op het einde of juist een rond naar de blank aflopend eindstuk. Dan moet je toch zelf een draaibankje maken of lenen. Voor de vlakke stukken kun je gewoon een strookje schuurpapier tegen het ronddraaiende kurk houden en heen en weer bewegen over het te schuren stuk. Je zal zien dat dit vrij snel gaat. Voor de bolling gaan we een contramal maken met een stuk MDF of Multiplex. Zaag de gewenste vorm uit en plak hier een reep schuurpapier op.  Laat de hengel rustig ronddraaien en druk de contramal nu rustig tegen het kurk tot dat het deze in de gewenste vorm is geschuurd. Helaas benik niet in de gelegenheid hier geen foto’s van tonen. Mijn voorkeur gaat uit naar strakke rechte grepen en heb doorgaans dan ook alleen met het handje geschuurd. Ik adviseer dan ook om bij je eerste keer het een beetje simpel te houden om wat feeling op te bouwen.

Heb je het kurk in de gewenste vorm en dikte is het zaak deze zo glad mogelijk af te werken. Dit doen we met korrel 400. Neem een los vel schuurpapier en vouw deze rond het handvat. Schuur over de lengte van de greep totdat het kurk mooi glad is.
 


De handgreep is gereed klaar om hem krom te trekken


Kleine tip, schuur de greep niet te dun. Na een seizoen vissen zal het kurk iets bevuild raken. Deze bevuiling valt gemakkelijk weg te schuren. Even een reepje korrel 120 erover totdat de toplaag eraf is en weer afwerken met een korrel 400. Bij een te dun geschuurd kurk is dit natuurlijk niet zo vaak mogelijk omdat er toch wat vlees op de blank moet blijven zitten.
 


Foam

Kurk is misschien wel de meest luxe maar zeker niet het meest voorkomende materiaal om je handgreep mee te bekleden. Al jaar en dag is EVA of foam het meest gebruikte materiaal. Niet gek want het kost maar een fractie van kurk. Rond de ‘90er jaren had een karper-hengel bij voorbaat een in 3 gedeeld foam handvat, tegenwoordig doet de full foam greep het weer zeer goed vooral bij de tackle-tarts. Er zijn in ieder geval mogelijkheden zat. 
 


KRAK!!!

Wat hebben we nodig:

• Schilders tape
• 2K epoxy lijm
• Evt. Stanley mes om foam op maat te snijden

Foam word in tegenstelling tot kurk verkocht in parallelle stukken met een diameter van 25 of 27mm en tot een lengte van 600mm. Daarbij is er ook een heel scala aan vormstukken te verkrijgen. Dit omdat foam niet in de gewenste vorm geschuurd kan worden. Dus wil je uitlopende foam grepen, of juist die ouderwetse sigaarvormige grepen, het is allemaal geen probleem. In feite verschilt de montage van foam niet veel van de rvs ringen, cone en reelhouder. Het foam wordt geleverd met een centraal gat dat uiteraard iets groter moet zijn dan de blank diamater. De tussenliggende ruimte vullen we weer uit met schilders tape. De foam kan met dezelfde 2K epoxy verlijmd worden als de reelhouder. Let wel op met het gebruik van andere soorten lijm, foam kan niet tegen elk soort lijm. Een sterk oplosmiddel houdende lijm kan het foam deels oplossen. Als je net dat vormstukje hebt gevonden en is het iets te lang, geen probleem met een scherp stanley mes is dit makkelijk in te korten.
 


Herinner je het elips vormige afschaafsel zie hier het resultaat


Cone, rvs ringen en winding checks: We zijn beland bij het aanbrengen van verfraaiingen als rvs ringen en Winding checks. Wat hebben we hiervoor nodig:

• 2K epoxy lijm
• Schilderstape
• Schuifmaat

De aanschaf van de juiste maat is zeer belangrijk. Meet met een schuifmaat de diameter van de blank op precies op het punt waar een van deze onderdelen dient te komen. De meeste ringetjes worden verkocht met oplopende maten van 0,5mm. In tegenstelling tot de diameter van ogen wordt bij rvs ringetjes etc altijd de binnen diameter opgegeven. Bij de meeste internetshops staat dit erbij vermeld. Even controleren bespaard je een hoop frustratie.

De rvs onderdelen moeten altijd een fractie groter gekocht worden dan de gemeten blank diameter Zelf pak ik voor winding checks de blank diameter + 1mm en voor rvs ringetjes op de sluiting de blank diameter +0,5mm.
 


De oude Ultimate hengel biedt uitkomst en is passend gemaakt met tape


De speling gaan we uitvullen met dunne reepjes schilders tape totdat het rvs onderdeel hier mooi strak overheen past. Smeer vervolgens de tape dun in met 2K epoxy lijm en schuif de ringetjes of winding check eroverheen. Als bij alle met 2K epoxy verlijmde onderdelen zitten deze na plus minus een kwartiertje vast.

Cones worden op dezelfde manier opgevuld en gelijmd. Er is echter een klein verschil met rvs ringen. Cones worden verkocht met een vaste binnen diameter, ook deze kan simpel met tape uit gevuld worden. Heb je de laatste stukje blank iets te lang afgemeten en past de cone niet perfect. Zaag dan met een ijzerzaag een reepje van de blank af. 

Ik neem jullie terug naar het voorjaar van 2010, tal van winteravonden schuren zitten erop. De handgreep inclusief windingcheck en cone zijn mooi afgewerkt en er zitten zelfs al enkele sierwikkelingen op de hengel. Trots als een pauw laat ik het resultaat aan vriendin lief zien en vraag haar de top eens even vast te houden. Hengels zijn gemaakt om te buigen, en buigen zal hij dus ook en wel meteen. In al mijn enthousiasme ben ik vergeten dat ik een klein foutje had gemaakt met het wegzagen van de oude reelhouder. Herinner je dat ellips vormige afschaafsel nog uit het eerste deel? Afijn, terug naar die zomer middag. De top werd vast gehouden en de hengel werd in een curve getrokken. Een luide KRAK was hoorbaar en mijn tweedelige hengel was veranderd in een driedelige. Mijn zelfvertrouwen weggevaagd in een fractie van een seconde. Ik hoef jullie natuurlijk niet te vertellen dat het de rest van de middag scheldwoorden regende in Landgraaf.  
 


Carbon pen is ingelijmd in het voorste deel


Ondanks ik mij niet snel uit het veld laat slaan moet ik bekennen dat gedachten met het zaakje te stoppen vaker als eens mijn gedachten hebben gepasseerd.  s’Avonds  wist ik onder het genot van een glas whiskey de boel toch enigszins te relativeren en al snel werd een oplossing bedacht.

Mijn eerste set Ultimate Goliath karperhengels stonden nog steeds in de kelder.  De oude trouwe jongns stonden daar stof te vangen niet wetende dat een van de drie geofferd zou gaan worden voor het oplossen van mijn probleem. Met de schuifmaat werd de binnendiameter van de Shimano blank gemeten en de Ultimate werd ontdaan van een halve meter blank van die betreffende diameter. Het principe achter de reparatie was simpel, ik zou zelf een pensluiting maken. Zij het eentje die niet meer los zou kunnen gaan. Met schilderstape werd de pen perfect passend gemaakt in beide delen. Echter het achterste deel loopt natuurlijk taps uit en ik moest dus een manier verzinnen hoe deze speling uit gevuld kon worden. Na enige denkwerk zou PU constructie lijm mijn redmiddel zijn. Door het uitzettend vermogen van deze lijm zou deze ideaal zijn om elke kleine speling die er zou zijn op te vullen. De hele greep werd afgeplakt om vervuiling te voorkomen. De pen werd eerst in het voorste deel verlijmd met de PU lijm totdat deze muurvast zat. Hierna werd het achterste deel van de pen voorzien van een flinke lading Lijm en in de greep geschoven en mooi uitgelijnd met het voorste deel. Ondanks de goed doordachte oplossing bleef er toch enige twijfel. Vooral het punt waar de pen ophield in de bestaande blank baarde mij zorgen. Bij het buigen zou op dit punt aardig wat druk komen te staan. Ook dit probleem werd opgelost door een wikkeling op dit punt te leggen als versteviging. Iets wat zo zou later blijken nog niet eens zo verkeerd zou uitzien. 

Inmiddels zijn we bijna drie jaar en een kleine honderd karpers verder en ik kan je verzekeren dat dit een gigantisch stevige oplossing blijkt te zijn. Klinkt raar maar juist dit incident geeft mij een extra kick als ik weer een vis vang op mijn eigen hengel en het stokje rond gaat als een hoepel.
 


We zijn back in business


Wat ik met deze korte alinea wil zeggen is dat je je niet te snel uit het veld moet laten slaan. Er is bijna altijd wel een creatieve oplossing te verzinnen. En geloof me, tegenslagen geven echt die extra dimensie als je een mooie vis vangt aan je zelfgebouwde hengel.

Dit was alweer het voorlaatste deel over het zelf bouwen van hengels. Het einde is in zicht. In het volgende deel zal ik dieper ingaan op het plaatsen van de ogen, het wikkelen, en het lakken met een 1K en 2K lak. 
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.