Hengelbouw voor dummies (deel 5)

De blank is voorzien van foam, reelhouder, ringetjes, cone, winding checks, en het kurk is mooi glad geschuurd. Kortom we zeggen het grove werk vaarwel. Het is tijd voor fingerspitzengefühl want we gaan de laatste hand aan de hengel slaan. De ogen moeten nog gewikkeld en gelakt worden. Laten we starten met wat achtergrond informatie over het bindgaren en de soorten lak.
 


Wikkelgarens

Bindgaren wordt geproduceerd in twee verschillende diktes, namelijk maat A (0,15mm) en D (0,25). Dikte A is in de regel voor hengels die voorzien van een dunne blank en een lichte oogsetting. Denk hierbij aan pen, match, spin en vliegenhengels. Op een kleine uitzondering na is de A variant niet kleur vast. Dit wil zeggen dat de kleur donkerder kleurt als deze gelakt wordt. Zo word een koperkleurige wikkeling na het lakken donkerbruin en een blauwe wikkeling nagenoeg zwart na het lakken maar hierover straks meer.


Wikkelgaren A heeft ook de eigenschap lichtjes transparant te worden als deze gelakt is. De voet van het oog zal dan ook gaan doorschijnen. Het transparante karakter van de wikkelingen kan zeer mooi werken als je een kleur gespoten blank gaat gebruiken. BB specimen rods heeft op de website onder de rubriek handhengels enkele afbeeldingen van de floatrod staan waarop dit mooi zichtbaar is. Volgens mij is er een groene CTS (New Zealand) blank gebruikt in combinatie met REC recoil rings afgewikkeld met een zelfde kleur garen dat transparant is geworden. Als ik eerlijk ben subtieler als dit zul je het niet vinden.


Binnen de A variant zijn ook metallic kleuren verkrijgbaar en deze zijn wel weer kleur vast. Deze wikkelgaren wordt meestal gebruik voor het leggen van sierwikkelingen.

Houd je meer van stevigheid en een robuuster uiterlijk is er wikkelgaren D. Deze is verkrijgbaar in een kleurvaste en een niet-kleurvaste variant. De naam zegt het al de Kleur vaste variant behoud zijn kleur na het aflakken en de niet kleurvaste variant zal hetzelfde verkleuren als wikkelgaren A.

De kleurvaste variant zal in tegenstelling tot de niet-kleurvaste variant ook niet transparant worden na het aflakken, en de voet van het oog zal dan ook niet gaan doorschijnen.


Het dikkere garen zal ook na het lakken duidelijker aanwezig zijn. Niet alleen in de dikte maar ook de draden zullen goed zichtbaar zijn na het lakken.

Ga je dus voor een hengel waar veel tot extreem veel druk op de ogen komt is het dus verstandig voor wikkelgaren D te kiezen. Denk aan werpkanonnen, meerval, zee of spod hengels.
Lak

we kunnen kiezen uit twee verschillende lakken. Een 2 componenten epoxy lak, deze 2 componenten lak is verkrijgbaar bij hengelbouw shops en is bij moderne hengels de meest gebruikte lak. Deze lak dient in de regel maar één hooguit twee keer aangebracht te worden. In vergelijking van jachtlak is deze lak vrij stroperig. Het in een keer lakken heeft echter een klein nadeel. Je moet iets weten te verzinnen waardoor je hengel met slechts enkele toeren per minuut rond draait zodat de lak niet gaat druppen. Heb je dit dan is het een koud kunstje.Leg het wikkelgaren in een lus en wikkel over het uiteinde 
 
Zelf heb ik destijds een 12v gel accu aangesloten op een oude boormachine van 220v. Doordat de accu maar 12v leverde draaide de boor ongeveer 10 toeren per minuut. Er zijn ook barbecue motortje in de handel die met eng vernuft omgetoverd kunnen worden. Wees dus innovatief.

Zeer belangrijk bij het gebruik van een 2 componenten lak is dat de verhouding exact 1 op gemengd wordt. Is dit niet het geval zal de lak plakkerig blijven. Ik heb zelf een keer de fout gemaakt niet juist te mengen en ik heb de lak weer er vanaf kunnen schrapen, je bent dus gewaarschuwd. 


Leg met behulp van het bokkepootje de wikkelingen tegen elkaar


Dan de jachtlak, deze zijn gewoon bij de verfhandel verkrijgbaar. Enkele goede merken zijn Sikkens, Sigma en Ruwa. Deze lakken worden hoofdzakelijk gebruikt bij glashengels. Dit omdat het een klassiekere uitstraling heeft. Jachtlak hecht perfect op oude glasblanks, bij carbon en gelakte blanks is de hechting niet optimaal en moet de blank voor behandeld worden met een primer. Jachtlak moet in meerdere lagen aangebracht worden totdat de wikkeling goed verzadigd is en de gewenste dikte bereikt is. Door het dun aanbrengen hoef de hengel niet rond gedraaid te worden tijdens het drogen. Klinkt ideaal toch? Nou er hangt een groot nadeel aan jachtlak, de droogtijd van deze lakken is enorm en er kan vaak pas na enkele dagen de tweede laklaag aangebracht worden en duurt het tot wel een maand voordat de lak geheel is uitgehard.
 


Tot zover de inleiding tijd om te gaan wikkelen. Wat hebben we hiervoor nodig:

Scheermesje
• Schilderstape
• Bokkepootje (bij vrouwlief in de manicure doos, deze worden gebruikt om de nagelriemen terug te duwen. Vooral niet vragen, maar gewoon pakken!!)
• Wikkelgaren naar keuze
• Een goede steun waarin de hengel kan draaien, zie foto’s voor mijn geïmproviseerd wikkel plankje. Simpel te maken met wat mdf, schuim, inbussleutel en een van de gesloopte ogen
• Evt een glas om rolletje garen in te leggen.

Ik zal een lang verhaal kort houden. Het heeft weinig zin om met woorden duidelijk te maken hoe een oog aangezet moet worden. Dit is met foto’s simpelweg makkelijker. 
 


Je zal zien dat de wikkelingen niet altijd even strak tegen elkaar liggen


Wel wil ik jullie wijzen op een serie filmpjes op youtube genaamd “rodbuilding 101 wrapping guides” hierop is zeer duidelijk zichtbaar hoe het een en ander in zijn gang gaat. 

 
Dan het lakken. Ik ga voor het gemak even uit van de moeilijkste variant en wel de 2K lak. Hierbij heb ik helaas geen foto’s gemaakt. 
 


Wat hebben we nodig voor het lakken:

• 2K epoxy lak
• Draai mechanisme
• Meng cupjes
• Kwastjes 
• Meng stokjes
• Föhn 
 


Leg met behulp van het bokkepootje de wikkelingen tegen elkaar


Zorg dat de lak op kamer temperatuur is. Meng de lak precies 1 op 1. Let wel op, een van de twee componenten is iets dunner en zal dus sneller uit de spuit lopen waardoor de verhouding kan verschillen. Meng de lak met een kunststof pinnetje of iets dergelijke. Bij hengelbouw shops zijn voor een paar cent speciale mengstokjes en cupjes te bestellen. Nu komt het, duw het stokje in de lak en probeer deze te roeren zonder dat er luchtbellen in de lak komen. Eenmaal het pinnetje dus in de lak is niet op en neer bewegen maar alleen voorzichtig roeren. Meng de lak tot dat het een mooie massa is geworden. 
 


Snij het garen door als er zo'n tien wikkelingen over
het lusje liggen en die deze door de lus

 

Trek de nylon lus totdat het laatste stukje wikkelgaren
zich net vastzet onder de eerste wikkelingTrek de nylon lus door


Span de hengel in het geïmproviseerd of wellicht professioneel aangeschaft draai mechanisme en laat deze rustig rond draaien. Pak vervolgens een kwastje en breng voorzichtig een druppel lak aan op de wikkeling. Laat deze een klein beetje uitlopen en verdeel deze mooi tot op de blank net iets over de wikkeling. Door het ronddraaien zal deze mooi rond uitvloeien. Herhaal dit bij alle wikkelingen en laat de hengel vervolgens een tijdje ronddraaien (afhankelijk van de aangegeven droogtijd van de fabrikant).
 


Nog even met het bokkepootje erover en ready is kees


Heb je toch een luchtbelletje in de lak of is hij niet mooi gevloeid, geen probleem. Ga weer in de beautycase van de vrouw en pak de föhn. Houd deze gericht op de wikkeling, door de warmte zullen de luchtbelletjes verdwijnen en de lak weer mooi vloeien. Let wel op dat je de fohn niet te kort bij houdt, je zal de lak nu wegblazen. 
 


De sierwikkeling ligt precies op het einde van de ingelijmde carbon pen


De wikkelingen zitten er na je vingers enkele malen vastgeknoopt te hebben aan de blank op. De lak is mooi aangebracht en gedroogd. De ruzie voor het lenen van de beautycase van vrouwlief is uitgebleven. Kortom we hebben een hengel geheel naar eigen smaak en inzicht gebouwd. Tijd dus om een sessie te gaan plannen en het carbon te buigen tot in het handvat.
 


Voor een amateur niet slecht


Je mag van mij aannemen dat de eerste vis die je vangt op een zelf gebouwde hengel je bij zal blijven hoe groot deze ook zal zijn. Er is geen 20kilo vis voor nodig om die dril en vangst te beleven zoals je maar enkele vangsten zal beleven.
 


Voor en na de rebuild


Ik hoop dat ik met deze korte reeks artikelen mensen heb kunnen aansporen de stap te zetten. Want wees nu eerlijk, kan er ook maar een fabrieksmatige hengel op tegen een hand gebouwde stok precies zoals jij hem wil? Ik dacht het niet!
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.