Kennisdocument: Putty

header: Bron foto: Angling Iron

Anno 2019 kunnen we stellen dat pop-up rigs booming zijn. Met veel nieuwe gave pop-up rigs als de Ronnie Rig, German Rig of bijvoorbeeld Hinged Stiff Rig, is de vraag naar goede sinkers om die pop-up bij de bodem te houden groter geworden. De afgelopen jaren is juist deze ontwikkeling harder gegaan dan ooit tevoren. De Tungsten sinker is op de markt gekomen evenals loodvrije en gecamoufleerde hagelshots. Daarnaast zijn er ook ontwikkelingen geweest als het gaat om the good old putty en daar wil ik het in dit kennisdocument over hebben. Wat is putty nu precies, hoe gebruik je het en waar moet je op letten bij aanschaf? Dit alles en meer in onderstaand relaas. 

Kryston Heavy Metal bevat maar liefs 96% tungsten

Putty?

Putty is zoals we weten een klevende op kauwgom lijkende substantie waarmee we (onder)lijnen kunnen verzwaren of verlichten. Putty is verkrijgbaar in diverse camouflage kleuren en verkrijgbaar via velen merken. Het meest bekend is de zinkende versie welke fijne deeltjes wolfraam bevat, de zogenaamde tungsten putty. Naast zinkende putty bestaat er ook drijvende putty om bijvoorbeeld je aaspresentatie op te liften van de bodem.

Lead putty versus tungsten putty

Als vissers putty moeten omschrijven dan lees/hoor je meestal de term kneedbaar lood. Dit is in de regel niet geheel onjuist maar gezien de hedendaagse putty varianten voorzien zijn van tungsten (Wolfraam) niet meer actueel. De term ‘kneedbaar lood’ is dan ook niet echt meer van deze tijd en komt uit de tijd dat putty nog gemaakt werd van ondermeer loodpoeder als gewichtig component. Eind jaren ’80, begin jaren ’90 werd putty al gebruikt met als basis loodpoeder. Doordat lood zwaar is maar minder zwaar dan wolfraam, moesten er flinke ballen putty op de onderlijn gekneed worden. Toen in de jaren ’90 de eerste fabrikanten kwamen met een op wolfraam gebaseerde putty, was dit een echte evolutie en konden rigs veel secuurder en subtieler uitgebalanceerd worden. Merken die furore maakten waren ondermeer Evode met hun Anglers Weight, Kesmark met hun Ballast en natuurlijk Dave Chilton’s Kryston met Heavy Metal. 

Evode Anglers Weight was een van de eerste tungsten putty op de markt. (Bron foto: Shaun Harrison)

Zoals net gezegd was de overgang van loodpoeder naar wolfraam poeder in putty een grote innovatie. Waar lood 11,3 gram per kubieke centimeter weegt, zo is wolfraam met 18,4 gram per kubieke centimeter een flink stuk zwaarder. Hoe meer wolfraam putty bevat, hoe zwaarder het product zal zijn. Toch is ruwe wolfraam flink aan de prijs en zijn er zeer dure productieprocessen benodigd (heating e.d.) om de eigenschappen van goede putty (kleefkracht, gewicht, rekbaarheid, zachter maken door middel van warmte / uitharding in water) te behalen. Hiervoor dienen de minuscule wolfraamkorrels (micron tungsten) worden aangemaakt met speciale ingredienten wat de prijs van een klein plakje enorm op hoogt. In de wereld zijn maar enkele fabrieken die dit product maken. Veel putty komt dus van de zelfde aanbieder vandaan. De eigenschappen van de putty per merk kan verschillen door de samenstelling van gebruikte ingredienten. 

Misschien wel de zwaarste putty op de markt en een voorloper: Kryston Heavy Metal

Samenstelling tungsten putty

Goede putty is dus duur en dat is ook een gegeven wat we vaak horen in de karpervisserij. Daarom dat er veel putty op de markt is wat is voorzien van wax. (was) Wax is niets meer dan een goedkope filler om de prijs naar beneden te drukken. Je begrijpt dat putty met een hoog percentage wax een veel minder zinkend vermogen heeft dan nagenoeg pure (high density) putty. Wax is van zichzelf namelijk een drijvend product wat als het ware het zinkend vermogen van tungsten benadeeld. Een product op de markt met een hoog tungsten gehalte is bijvoorbeeld Heavy Metal van Kryston. Deze putty bevat maar liefs 96% tungsten en 4% additionele ingredienten en geen wax. Goedkopere tungsten putty kan zelfs tot 40% wax bevatten en heeft dus bijna twee keer minder zinkend vermogen. Hier is ook vaak de prijs naar en dus zal je meer putty moeten gebruiken voor hetzelfde resultaat.

Tungsten Putty van Gemini Tackle behoort tot de beste op de markt.

Wax test van putty

Dave Chilton van Kryston gaf recent een aantal tips om te zien of de putty die je hebt gekocht wax bevat. Dit is te zien aan 3 eigenschappen. Allereerst heeft van wax voorziene putty een bepaalde glans, ten tweede zal van wax voorziene putty wanneer je het verhit met een aansteker, direct oplossen. Het derde aspect is dat goede putty minimaal even zwaar moet zijn als lood (11,3 gram per kubieke centimeter) Zal je dus een blokje van 1cm3 kneden, dan zal dit blokje rond de 11 gram moeten wegen. Hoe meer wax, hoe minder gewicht per kubieke centimeter. 

Goedkope Vike putty van Aliexpress glimt enorm en bevat veel wax.

Eigenschappen putty

Ik had ze net al hierboven even beschreven. Putty moet voldoen aan een aantal eigenschappen om dit product effectief en efficient in te zetten. Zo moet een goede putty voldoende kleefkracht bevatten om op een dunne onderlijn te blijven zitten ongeacht de worp, moet de putty high density zijn, zwaar dus, en moet de putty uitrekbaar/kneedbaar zijn en goed toe te passen zijn. De toepasbaarheid zit hem in twee zaken. Makkelijk vormbaar (optioneel mogelijk wanneer je de putty licht verwarmt en kneed) en snel uitharden in (koud) water waardoor zijn vorm blijft behouden en de putty op je onderlijn blijft zitten.

Putty moet makkelijk toe te passen zijn.

Het gebruik van putty

Putty, de ene karpervisser kan niet zonder, de ander vind het troep van de bovenste plank. Putty heeft door zijn kleefkracht de nare eigenschap zich overal aan te binden. Van de binnenkant van je rigbox tot een bijna niet weg te krijgen zwarte aanslag op je handen. Toch is het een enorm universeel in te zetten product met enkele doeltreffende toepassingen. De eerste toepassing is het subtiel en effectief verzwaren van je onderlijnmateriaal. Meestal gebeurt dit door een bolletje te kneden over je onderlijnmateriaal. De tweede toepassing is door putty te gebruiken om gevlochten onderlijnmateriaal te verzwaren. Je wrijft als het waren de putty in de vezels van je braid. De derde optie die weinig wordt toegepast is door een bolletje putty in je haakbocht te kneden waardoor deze fungeert als een shot on the hook. 

De Shot-on-the-hook met putty

Afwijkende putty varianten en hulpmiddelen

Door de jaren heen zijn er diverse verschillende soorten putty op de markt gekomen en heeft iedere zichzelf respecterende fabrikant wel zijn eigen putty in het assortiment. Ondanks dat putty veelal uit dezelfde fabrieken komt, is het de samenstelling die een product uniek en afwijkend maakt. Hieronder een aantal soorten putty en hulpmiddelen die door de jaren op de markt zijn gekomen.

Floating Putty van toen: Carp ‘r Us Iceberg (Bron foto: Tim Gudgin)

All Seasons putty

Putty in het algemeen heeft de nare eigenschap dat bij koudere temperaturen het product hard wordt en daarmee lastiger is te kneden en te vormen. Diverse fabrikanten als Taska Tackle (Baseline Tungsten Putty All Seasons) brengen een zogenaamde all seasons variant op de markt die het gehele jaar door zacht genoeg is om goed te kneden en daarmee toe te passen. 

De Baseline Tungsten Putty All Seasons Taska Carp

Tungsten free putty (Supertac)

Nagenoeg alle fabrikanten claimen dat de door hun verkochte putty milieuvriendelijk is, ecologisch verantwoord en niet schadelijk voor dieren. Het Engelse Mosquito Angling gaat hierin nog een stapje verder met hun Supertac Rig Putty. Deze putty is namelijk geheel metaalvrij en daarmee niet giftig, reukloos, herbruikbaar, 100% milieuvriendelijk en super zacht geprijsd. Doordat er geen metaaldeeltjes inzitten, heb je wel iets meer putty nodig dan bij tungsten varianten.  

Floating putty 

Zoals eerder in het artikel al besproken, bestaan er ook drijvende putty varianten. Deze zijn bedoeld om je rig juist extra drijfvermogen te geven. Denk bijvoorbeeld om je zigrig nog meer drijfvermogen mee te geven. Fabrikanten die floating putty verkopen/verkochten waren Kryston met hun product Driftwood Floating Casting Putty en Carp ‘r Us met hun product Iceberg Floating Putty. Waar zinkende putty altijd aardse kleuren kent, zo was drijvende putty ook verkrijgbaar in kleuren als geel en wit. Hierdoor kon je er zelfs een visueel goed zichtbare floater van kneden!

Floating Putty (Driftwood) van Kryston (Bron foto: Total Fishing Tackle)

Pure Filth Tungsten Putty 

Pure Filth Tungsten Putty is een product van het kleine Engelse bedrijf Hybrid Tackle. Deze putty kenmerkt zich door een extreem hoge kleefkracht. Hiermee ben je er zeker van dat je putty blijft zitten op je dunne onderlijnmateriaal bij verre worpen. 

De extreme kleefkracht van Pure Filth Tungsten Putty van Hybrid Tackle. 

Cling-On Liquid

Cling-On Liquid is een vloeibare putty variant van het Engelse Nash Tackle. Deze matgroene vloeibare tungsten putty wordt geleverd in een aluminium flesje met kwastje en hiermee kan je rigs of rig onderdelen aantippen / insmeren en zo verzwaren. De vloeistof droogt in minder dan een minuut waardoor je zelfs laagjes kan creeren. Volgens Nash Tackle is het zelfs mogelijk om de haakpunt hiermee aan te tippen en zodoende een soort van shot on the hook te creeren. 

Vloeibare Cling-On Liquid van Nash Tackle

Strategy Tungsten Putty holder

Wanneer je een bolletje putty op je onderlijn kneed, heb je de kans dat het dunne onderlijnmateriaal door je putty heen snijdt bij de worp of een aanbeet en de putty loskomt. Daarom dat veel vissers eerst een kleine loodhagel of sinker op de onderlijn plaatsen en hieromheen hun putty kneden. Zo blijft je putty simpelweg beter zitten. Strategy kwam recent met hun Tungsten Putty Holder. Een speciale houder in diverse maten die je over je onderlijn rijgt en waarin je je putty kan vast kneden. Handig!

De handige Tungsten Putty Holder van Strategy

Kortom,

Het gebruik van putty is een effectieve manier om je rig perfect uit te loden. Het gebruik kent zijn nadelen maar doordat je zelf de hoeveelheid kan bepalen, heeft putty voordelen ten opzichte van vaste producten als loodhagels en sinkers. Zoals hierboven gesteld is de ene putty de andere niet. In de regel kunnen we stellen dat goedkopere putty meer wax bevat en daarmee minder zinkvermogen. Duurdere putty zal meer wolfraam bevatten en je hebt hier dus ook minder van nodig dan bij goedkope varianten. Net als met veel dingen is het merk en type putty persoonlijk. Probeer meerdere soorten uit van diverse merken en ontdek welke putty voor jouw het fijnste werkt. Zinken doen ze in de regel allemaal mits je natuurlijk een floating putty hebt gepakt. 

 

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.