Een passie voor onderlijnen

Als ik om zes uur in de morgen aankom aan de waterkant is Ton Hogenkamp alias ‘The Dude’ al aanwezig. Vandaag vis ik een ochtendje met hem mee en ik wil er graag achter komen waar zijn passie voor onderlijnen vandaan komt. Als de shelter te midden van code geel en zware windstoten is opgebouwd kunnen we de hengels inwerpen. Althans, hier komt gelijk Ton's passie voor onderlijnen om de hoek kijken. Waar ik snel de standaard rigjes uit mijn rigcase pak en wil inwerpen, verschijnt bij Ton een heel arsenaal aan onderlijnen in alle types, vormen en maten. Ton observeert vervolgens het water waar hij niet eerder gevist heeft, stelt vragen over de bodemstructuur en past zijn onderlijnen en haakaas aan op de situatie. Hier komt gelijk het verschil om de hoek kijken van een gepassioneerde onderlijnenmaker met een verhaal.

Een onstuimige najaarssessie met The Dude

Een onstuimige najaarssessie met The Dude

Ik stelde Ton Hogenkamp, alias The Dude een paar vragen;

Wanneer ben je begonnen met vissen en waar komt je vispassie vandaan?

”Mijn vispassie is me met de paplepel ingegoten: het is een echt familie ding. Al generaties wordt er binnen mijn familie gevist op karper. Ik heb het vissen geleerd van mijn oudere broer en mijn vader en zo zal ik de karper skills weer doorgeven aan mijn zoon die er ook steeds fanatieker mee bezig is. ”

Hoe vaak vis je in de maand op karper?

”Ik probeer één a twee keer in de week een korte productieve sessie te plannen, waarvan het grootste gedeelte is bestemd voor het uittesten van nieuwe en bestaande onderlijnen. Een karper vangen geeft daarbij een goed beeld van de aanpassingen die ik heb toegevoegd aan de zelfbedachte en handgeknoopte onderlijnen. ”

The Dude’s Wier rig

The Dude’s Wier rig

Vanwaar de naam The Dude?

”Dit is mijn ‘surfdude’ naam en komt uit de jaren ’80. De periode dat ik vier jaar lang mee windsurfde in de wereldkampioensklasse. Vol trots draagt mijn onderlijnenrange dan ook deze naam, een stukje herkenning in de karperwereld. ”

Waar komt je passie voor onderlijnen eigenlijk vandaan?

”Het streven naar een optimale inhaking is voor mij de ultieme zoektocht naar de perfecte onderlijn. Zekerheden bij het vangen van vis, het kunnen verleiden van ‘die’ vissen die nooit gevangen worden en visveiligheid zijn mijn drive. Het mooiste vind ik om een gevangen karper weer terug te zetten zonder enige sporen van inhaking. ”

Ben je verbonden aan een merk?

”In het verleden heb ik voor meerdere merken achter de schermen knoopadviesen gegeven en onderlijn producten gemaakt. Daarnaast stond ik op diverse hengelsport beurzen. Op dit moment vis ik met de aaslijn van Cipro, een mooie serie aasproducten waarvan de poederdips mijn favoriet zijn.”

”Op dit moment vis ik met de aaslijn van Cipro”

”Op dit moment vis ik met de aaslijn van Cipro”

Ruig weer

Stortregens dalen neer en de shelter schud als een malle heen en weer, de beetmelders blijven voorlopig nog stil op wat loze stormpiepjes na. ‘The Dude’ legt mij ondertussen van alles uit over de onderlijnen die hij heeft meegebracht en met het grootste gemak knoopt en fabriceerd hij het ene naar het andere lijntje. Opeens klinkt Ton’s reciever, een harde run heeft zich aangekondigd. Als even later de karper op de onthaakmat ligt, begrijp ik precies wat hij bedoelt, de karper is keurig gehaakt!. De haak zit achter het harde plaatje in de onderlip, daar waar Ton hem het liefste ziet.

De perfecte inhaking

De perfecte inhaking

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

”Op dit moment is mijn webshop net gelanceerd. Dit is een webshop met daarin een vaste range aan handmade onderlijnen, met daarbij een uitleg hoe en met welk haakaas ze in te zetten en waaruit ze opgebouwd zijn. Hiermee wil ik mogelijk maken dat iedereen straks met mijn onderlijnen kan vissen en optimale resultaten kan behalen qua vangsten en visveiligheid. ”

The Dude’s Screamer Rig

The Dude’s Screamer Rig

Tot slot,

Ton heeft mij er in deze korte ochtendsessie van overtuigd dat karpervissen zoveel meer is dan zomaar een hobby en dat de keuze en inzet van verschillende materialen waaronder onderlijnen, het grote verschil kan maken tussen vangen en blanken en tussen puntgave exemplaren op de mat of karpers met mondbeschadigingen.

Meer weten? Ga naar; www.thedudeonderlijnen.nl of surf naar zijn Facebook pagina!

Alvar Besemer,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.