Bootvissen op de Lot: een verbreding!

Dat vissen in het buitenland, voornamelijk Frankrijk voor de meesten, iets speciaals te bieden heeft behoeft geen uitleg. Bootvissen op een Franse rivier lijkt de ultieme uitdaging en de Lot in het bijzonder is zo’n mooie plek. De ‘’frankrijkspinsels’’ kreeg ik maar niet uit m’n hoofd. In 2016 heb ik de tijd genomen om uit te zoeken of een droom werkelijkheid kon worden. Het zou moeten kunnen?! De samenwerking tussen Soul of the Lot en WOKO is inmiddels een feit en vanaf volgend jaar liggen april liggen er 4 boten op de Lot voor extra mogelijkheden. Inmiddels is ook het stuwstuk bepaald voor de 2 extra boten. Met genoeg plannen in mijn hoofd ben ik terug geweest in het vroege voorjaar van 2017, dit keer met Niels. Een mooie voorbereiding op 2018.

De Lot

‘’Nieuwe’’ interessante stuwen!

Deze keer kozen Niels en ik voor een vroege voorjaarssessie: 26 april tot 7 mei 2017. Boudewijn kon dit keer niet mee vanwege zijn fitheid en Niels had wel interesse in een verkenningssessie op de rivier. Wel vol gas, want Niels houdt ook niet van half werk! Het afgelopen voorjaar was gepland om nieuwe stuwstukken te onderzoeken. We zijn nu 3 jaar actief geweest op het stuk waar de boten van Soul of the Lot liggen en in deze trip willen we vanaf het stuwstuk Fumel, meerdere stuwstukken hogerop vissen. Met Hans werd besproken dat we met de trailer naar een nieuw stuwstuk gebracht konden worden en dat zijn dus compleet nieuwe stuwvakken voor ons. Zelfde tactiek? Bestand? Welk uitzicht kunnen we verwachten? Zijn we niet ‘’te vroeg’’? Welke vissen kunnen we vangen? Daar komen we uiteindelijk voor! Actie!

Door de sluis met de boot

Fumel, Bouyssac en Touzac

We besloten om op 3 stuwstukken tegelijkertijd te voeren en vissen. Zo gezegd zo gedaan. We zijn gestart met 2 plekken op Fumel, stuw 1. De tweede dag hebben we 6 uur gevaren en nog 2 plekken op stuw 2  Bouyssac en 3 Touzac bezocht. Hierna sloeg het weer om. Van 25 graden zon, naar 16 graden bewolkt met nachtvorst. Niets aan te doen.. Gewoon het plan voortzetten!

De eerste stek op stuw 1, die we alvorens met de auto hadden bevoerd leverde niets op. Stuw 1 is breed stuk met een mooi diepteverloop. Hier vingen we een paar mooie vissen alleen nog geen aantallen.

De auteur met een prachtige rivierschub

De derde dag zijn we verkast naar stuw 3: Touzac. De eerste sessie leverde meteen 6 vissen op,  waarbij opvallend veel spiegels. Hier hadden we al 3 dagen lang 7,5 kg per dag gevoerd. Best tricky met een dalende watertemperatuur van 19 naar 14 graden. Kortom: 2 variabele nachtstekken op stuw 1 en een 3. Doordat we elke dag 2,5 uur heen en 2 uur terug moesten varen om de stek op stuw 3 te bevoeren, besloten we twee dagstekken aan te voeren op het snelstromende stuwstuk 2.

De laatste 4 dagen

Op dag 10 konden we beslissen welke 2 plekken we de laatste 4 dagen om en om zouden gaan bevissen. Het werd een van de nachtstekken op stuw 1: Een mooie ondiepe uitloper, ongeveer een kilometer voor de barrage stroomafwaarts. De tweede stek werd de takkenstek op Touzac, stuw 3 dus. We voerden nu 10 kg per stek per dag. Op Touzac kregen we gemiddeld 5-8 runs per nacht dus dat was niet verkeerd. Op de andere stek op stuw 1 voerden we iets minder gezien we daar minder beet kregen. Tussen het voeren in konden we op stuw 2 nog steeds 2 vissen per dag vangen. Wat een diversiteit! We vingen gemiddeld 2 vissen per nacht op stuw 1, waar het niet echt opgang kwam deze trip. Gek want het is de meest constante stuw van de 3. Echter de laatste nacht op stuw leverde weer 7 vissen op, waaronder een mooie 30er! Deze stuw is juist ondiep en snelstromend.. 

Onderling verschilden de door ons beviste stuwstukken dus sterk. Het ene deel was diep, een ander deel ondiep en juist snelstromend en helder. We konden zelfs gewoon op zicht vissen! Op het ene deel zwommen weer beduidend meer spiegels dan op het andere deel. Ook dit voorjaar schommelden de watertemperatuur en stroomsnelheid zeer sterk, maar dat is inherent aan riviervissen! Het ene moment heb je te maken met een kolkende watermassa, het andere moment stroomt het water kalm en vredig. De natuur is er in ieder geval overal adembenemend mooi! Het mooie van dit type visserij is dat er een natuurlijk en realistisch bestand huist, misschien op een paar kleine uitzettingen na. Dit zorgt ook voor een bepaalde rust als je begrijpt wat ik bedoel. Ook deze voorjaarssessie hebben we weer hele mooie riviervissen gevangen, al was het wel hard werken. Duidelijk was ook dat je vismogelijkheden zonder boot om uit te vissen op deze stukken wel heel erg beperkt zijn.

Vriend Boudewijn met een brute schub

Laatste puntjes op de i

Riviervissen vanuit de boot is voor mij een verbreding te noemen. Keer op keer is stekhoppen en een solide aanpak noodzakelijk om resultaat te boeken. Een topconcept om op elk water zo snel mogelijk in kaart te brengen. Door lange afstanden te varen zie je meer, zowel boven- als onderwater. Door meerdere typen stuwen aan te doen, constant te zorgen dat er op elke plek voer ligt en verschillende typen stekken te bevissen kam je het optimaal uit. Dit najaar staat er weer een sessie gepland met Boudewijn Margadant om samen een weer voor ons nieuw stuwstuk in kaart te brengen en om de laatste puntjes op de i te zetten!

Ook zijn er weer genoeg extra vragen die opborrelen: Welke faciliteiten zijn er om gebruik van te maken? Wat zijn de karakters van de verschillende stuwstukken? Wat is de bezetting van de aparte stuwstukken? Kan je met de boot overal komen? Welke stukken zijn groot genoeg en interessant om met een boot te vissen en welke minder? Hopelijk kunnen die laatste vragen dan ook beantwoordt worden.

Bekijk ook onderstaande video voor een mooi sfeerbeeld van de visserij.

 

Meer info over Woko? Check dan wokobootverhuur.nl of de Facebookpagina.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.