De waddenkarpers van Ameland

Zo langzamerhand begint het een soort traditie te worden, elk jaar kom ik even terug op het Waddeneiland Ameland om er te vissen op karper. De zee, het strand en alle andere bezienswaardigheden heb ik in de loop der jaren inmiddels wel gezien, ik kom hier al sinds mijn jeugd. Maar het eiland biedt ook andere dingen en is een waar paradijs voor de karpervisser.

Waddenzee

Wanneer de scheepstoeters van het ‘Oerd’ de afvaart blazen ben ik op weg, vijfenveertig minuten lang bochtjes varen door de vaargeul in de Waddenzee. Het eiland is vanaf het vaste land van Holwerd goed te zien. Telkens als ik aan boord stap van het veer borrelt er soort van nostalgisch vakantiegevoel in me op. De geur van de zee, een enkele zeehond onderweg en de aanwezigheid van een boot vol toeristen, zorgen voor het gevoel van een verre vakantie. Mijn bepakking bestaat enkel uit een rugzak en twee hengelfoedralen, ik verblijf dit jaar één nachtje op de camping bij een vriend en zijn gezin.

Eiland legende Rixt wijst je de weg....Eiland legende Rixt wijst je de weg....

Vele vismogelijkheden

Het is best ‘gek’ om op een eiland omgeven door zee te gaan vissen op zoetwater vis, toch kent Ameland een reeks van leuke vismogelijkheden: Zo zijn er de (betaal)visplassen van ’t Nijlân in Buren, waar je op forel, meerval, steur, zeebaars en karper kunt vissen. In datzelfde Buren ligt ook de ijsbaan met een groot bestand aan karpers en een dorpje verderop in Hollum bevinden zich diverse visplasjes met leuke visbestanden. Zelf vis ik op het plassengebied de Vleijen in Nes, gelegen achter het natuurcentrum en discotheek ‘De Swinging Mill’. Bij het natuurmuseum zijn tevens dagvergunningen te verkrijgen voor de Vleijen, je mag met 1 hengel vissen met zo’n dagvergunning.

De Bornrif vuurtoren uit 1880De Bornrif vuurtoren uit 1880

Mooi weer

Ik heb geluk! De barslechte zomer van 2017 schenkt mij twee mooiweer dagen en zo vertrek ik vroeg in de ochtend wanneer de laatste jeugd de ‘Mill’ verlaat, richting de Vleijen. Het is doodstil bij het plassengebied op dit vroege tijdstip. Enkel het ruizen van de zee, de kraaiende eilandhanen, hysterische scholeksters en…. smakkende karpers verbreken de ochtendrust.
Wanneer de maan overgaat in de zon komen de plassen pas echt tot leven. Het gonst er van de insecten in de omliggende rietkragen. Overal zijn nu witviskringetjes aan het oppervlak te zien, vergezeld door lange v-sporen en flinke bellenplakkaten. Zodra de eerste zonnestralen de rietkragen bereiken beginnen deze zenuwachtig heen en weer te zwiepen, de karpers hebben vandaag grote trek!

Bezienswaardigheid

Je moet er wel tegen kunnen, maar als karpervisser sta je op Ameland flink in de belangstelling bij toeristen. Door en rond het Vleijen ligt een vrij drukke fietsroute en er is tevens een recreatiestrand aanwezig met dagelijks vele badgasten. Ik vis deze twee dagen samen met een vriend en dat doen we al struinend en oppervlakte vissend rond de plassen. Zodra de zon de drie aaneengesloten wateren beschijnt, beginnen de vakantiegangers aan hun fietstochten. In de middag zijn we vaker op de foto gezet dan de karpers die we gevangen hebben. Een praatje hier en daar, wat uitleg geven over vistechnieken, de Duitse en Nederlandse kinderen en volwassenen luisteren aandachtig en kijken geïnteresseerd mee naar het schouwspel dat zich voor hun ogen voltrekt. Dit ‘schouwspel’ gaat dan ook de boeken in als onze beste sessie ooit, met twintig karpers in twee ochtenden.

Plezier voor tweePlezier voor twee

Van alles wat

De Vleijen kent een vrij ‘bijzonder’ schubkarper bestand van bruine tot lichtgekleurde schubs, mopskoppen, dolfijnen, torpedo’s en een aantal ‘verrassingen’. Het water bestaat voor zo’n 99% procent uit schubkarpers die veelal langgerekt zijn met een gemiddeld gewicht van rond de 20 pond, een enkele uitzondering daargelaten. Deze gewichten komen waarschijnlijk voort uit de vrij hoge karperbezetting. Onze karpervangsten bestaan beide dagen dan ook uit een grote variatie aan schubkarper types, met zelfs een uitschieter richting de vijfentwintig pond.

Soms een verrassingSoms een verrassing

Korte visvakantie

Wanneer mijn dril-arm enige verzuring begint te vertonen, het landingsnet is opgedroogd en de onthaakmat is opgeborgen, wordt het tijd om naar huis te gaan. Het waren twee enerverende visochtenden van weer een geslaagd karperavontuur, waar in 2018 of wellicht wel eerder een vervolg aan komt. De ‘Sier’ blaast haar aftocht en binnen enkele minuten vaar ik over een spiegelgladde Waddenzee, vergezeld door de laatste avondzon. Vanaf vaste wal in de haven van Holwerd tuur ik nog een keer naar het eiland waar ik al jaren zoveel plezier beleef, de korte visvakantie is weer voorbij.

Uitzicht over de WaddenzeeUitzicht over de Waddenzee

Alvar Besemer

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.