Karper en de oude dag

Na het vangen van een serie loeisterke schubs volgt er een rustige dril. Een zeer lange spiegelkarper glijdt hierna over het netkoord. Het monument toont als een schilderij en het is duidelijk een zeer oud exemplaar. Bij zulke langgerekte slanke vissen pak ik toch altijd even het meetlint erbij. Deze geeft 90 cm aan en het gewicht van 23 pond komt dan even op de 2e plaats. Hoe oud zou deze vis zijn? Beelden van Heidemij vissen en nazaten hiervan uit het verleden schieten voor mijn netvlies en dit oudje komt hier qua uiterlijk dicht bij in de buurt.

1

Hoe oud zal dit monument zijn?

De leeftijden die gewone karpers kunnen bereiken vallen echter in het niet bij die van sommige koikarpers. De genen hiervan zijn soms bijna van “reuzenschildpadnivo”. Het onwaarschijnlijke verhaal omtrent de leeftijd van de rode vrouwelijke koi karper Hanako overtrof ooit alle verwachtingen. Deze vis leefde in een vijver in de bergen van een Japanse familie en hij overleefde meerdere generaties mensen en werd dus steeds doorgegeven aan een nieuwe generatie binnen de familie. Nieuwsgierig naar zijn leeftijd, liet de laatste eigenaar in een laboratorium een schubonderzoek doen. Bij dit onderzoek in 1966 kwam aan het licht dat de 15 pond wegende vis toen maar liefst 215 jaar oud moest zijn. Hij overleed in 1977 op de ongekende leeftijd van 226 jaar. De vijver in de bergen had altijd een zeer goede waterkwaliteit gehad en de overige 5 toenmalige vissen zijn allen ook ouder dan 100 jaar geworden. Koi kenners beweren dat goed verzorgde koi karpers, als ze vrij van ziektes blijven, zeker 50 jaar of ouder kunnen worden. Hanako was dus wel een extreme uitschieter.

2

Hanako bereikte een recordleeftijd

Voor leeftijden van gewone karpers ga ik hier even naar de geschiedenis van het Engelse Redmire Pool. Hier is door de jaren heen geschiedenis geschreven doordat er een logboek bijgehouden werd van de vangsten. Dit gaat terug naar de 50er jaren van de vorige eeuw toen slechts een klein groepje karpervissers daar mocht vissen. Hierdoor werd duidelijk dat karpers behoorlijk oud kunnen worden. In 1952 ving Richard Walker daar zijn beroemde 40 ponds schubkarper Clarissa. Dit was voor die tijd een enorme vis die alle kranten haalde. Walker besloot de vis, vanwege zijn extreme formaat, te schenken aan de London Zoo alwaar deze nog 19 jaren in blakende gezondheid in een groot aquarium leefde. De karper werd door de jaren heen wel kleiner wat uiteraard te wijten was aan de minder omvangrijke leefomgeving. Bij zijn overlijden in 1971 woog hij nog zo,n 24 pond. Na de vangst in 1952 werd d.m.v. het onderzoek naar de jaarringen van een losse schub gekeken hoe oud de vis was. Hij bleek toen 15 jaren oud (dus van 1937) en was dus niet van de eerste uitzetting in 1934 maar een van de eerste nakomelingen van de “originals”.

3

Terry Hearn met de oude Heather the Leather

Clarissa is dus 34 jaar oud geworden, wat niet uitgesproken bejaard is. Het was Donald Leney (vandaar dat in artikelen over Redmire Pool altijd over Leney carp gesproken wordt) die in 1934 50 kleine karpers leverde aan Redmire Pool. Deze waren trouwens origineel afkomstig van de Nederlandse Heidemaatschappij uit Valkenswaard. Via deze voormalige viskwekerij werden overigens tot in de 50er jaren meerdere Engelse wateren voorzien van karper. Van veel van deze wateren is bekend dat de karpers van dit Valkenswaardse ras daar hoge leeftijden haalden. Beroemde oud geworden overige Engelse karpers zijn o.a. the Lady (Longfield), Jack, Shoulders en the Parrot (Horton) en Bazil, Heather the Leather en Arfur (Yateley). Heather (r.i.p. 2010) werd 50 jaar oud en Arfur (die als laatste”Yateley- monument” in 2014 overleed) kwam hier qua leeftijd ook bij in de buurt. Sommige vissen van Redmire Pool zijn echt extreem oud geworden. Een mooi rood gekleurde spiegel genaamd Raspberry werd rond de 70 jaar oud. Hij was hoogstwaarschijnlijk van de eerste uitzetting en overleed in 2004. In 1952 woog hij nota bene nagenoeg net zo zwaar als een halve eeuw later en ook in al die tussenliggende jaren schommelde zijn gewicht niet veel. Een andere vis werd nog ouder. Een lange rijenkarper was de laatste vis van de 50 vissen van de eerste uitzetting die overleed. Hij moet over de helft van de 70 geweest zijn.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.