10 Musthaves voor de wintervisser

Voor de meeste karpervissers, is dit het moment om de batterij weer even helemaal op te laden. De hengels staan in de schuur stof te vangen en met grote regelmaat zet je een mooie karper dvd op om het gevoel weer een beetje terug te krijgen. Stilletjes hopen dat het snel weer warmer wordt…Toch zijn er nog een hand vol keiharde bikkels. Mannen die niet terug deinzen voor een dun vliesje ijs. Niet bang zijn voor laag vliegende pinguïns. Ruwe pitten die over hun handen plassen om zich weer een beetje mens te voelen. Kerels die in de nacht hun dichtgevroren ogen "openbreken" bij het horen van een fluiter. Voor deze helden heb ik 10 handige "musthaves" om deze koude sessies een beetje warm door te komen.


1. Extra sokken

Tijdens het vissen ik de kans vrij groot dat je sokken nat worden. Om deze reden hebben de meeste van ons wel een extra paar sokken bij zich. Met lage temperaturen is het heel erg belangrijk je voeten warm te houden. Worden je voeten koud, zal je hele lijf het koud krijgen. Zorg er dus voor dat je voldoende schone/warme sokken bij je hebt en wissel zodra ze koud aan beginnen te voelen.


Lekker geitenwollen sokken2. Kruik/Fluitketel

Een half uur voor je gaat slapen een lekker bakje thee zetten en het overige kookwater in een kruikje gieten. Zo is je slaapzak warm al voor je erin gaat liggen. Een echte aanrader! Kruip lekker tegen je kruikje aan en je zult slapen als een baby!


Een kruikje doet wonderen
3. Benzinebrander

Veel mensen koken op gas. Dit kan ik je alleen sterk afraden met de lagere temperaturen. Gas stroomt namelijk voor geen meter als het koud is. Hierdoor zul je het glasflesje niet verder dan half leeg krijgen. Met een benzine brander is dit heel anders. Weer of geen weer, hij zal het altijd even goed doen. En de warmte kun je goed gebruiken!


Zorg in de winter voor een benzinebrander


4. Vaseline

Een potje vrienden vet, is iets dat met deze koude dagen altijd in mijn tas te vinden is. Smeer een beetje op je handen en je gezicht, en je zult merken dat je veel minder last hebt van de koude wind. Je creëert namelijk een soort van beschermlaagje. Smeer ook wat in de ogen van je hengel en je ogen zullen niet meer dicht vriezen.


Waar vaseline allemaal wel niet goed voor is5. Warme slaapzak

Een cruciaal punt. Een goede slaapzak… Een goede slaapzak kost vaak een aardige duit, maar wat zul je er veel plezier van hebben. Als je het 's nachts koud krijgt, zit je niet lekker. Bezuinig hier dus niet op en kijk goed rond alvorens je er één aanschaft. Je kunt natuurlijk ook altijd als extraatje een peachskin aanschaffen. Dit scheelt enorm qua warmte en is ook in de zomer te gebruiken.


Zorg voor een goede slaapzak6. Thermo-ondergoed

Het ziet er niet charmant uit, maar laten we eerlijk wezen. Je zit er niet om bewonderd te worden. Goed thermo-ondergoed zit lekker en houd je lekker warm. Ik heb vooral goede ervaringen met het thermo-ondergoed dat ze gebruiken in de wielrenners wereld. Deze variant is erg dun, heel comfortabel en erg warm!


Dun, comfortabel en warm!


7. Waxinelichtjes

Zorg dat je een aantal waxinelichtjes in je tas hebt liggen. Deze goedkope brandertjes zorgen voor een constante warmte in je bivvy. Stop ze wel in iets van een glaasje. Zo weet je zeker dat je jouw eigen tent niet in de hens zet.


Het maakt het in je bivvy een stuk gezelliger


8. Schoenen/laarzen

Warme laarzen zijn een must. Zoals ik al eerder vertelde, is het hebben van koude voeten geen pretje. Ook aan goede thermolaarzen hangt vaak een flink prijskaartje. Toch is het de investering waard.


Een must!9. Borrel

Ik weet het. Van alcohol wordt je bloed dunner, gaat het sneller stromen en krijg je het sneller koud. Toch voelt het niet zo! Een lekker borreltje voor het slapen gaan is iets wat ik niet snel oversla. Even helemaal warm van binnen!


Genieten!10. Nooddeken

Laats kwam ik bij de Hema een thermodeken tegen. Voor nog geen vijftig cent hebt je zo'n aluminium dekentje. Altijd handig om bij je te hebben en al helemaal met deze koude temperaturen. Stel jij of je vismaatje valt in het water….. je zal niet de eerste zijn.


Erwin van Hensbergen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.