30 handige karpertools (deel 1)

Steeds meer vernuftige tools komen op de markt om de aas/haak presentatie te optimaliseren. Onder deze gadgets zitten vaak zeer handige producten bij die vooral de tijdsduur en de kwaliteit bevorderen. In deze serie presenteren we jullie 30 interessante maar vooral handige tools die het vissen op karper een stuk aangenamer maken en vooral effectiever!


PB boilienaald, Strategy stringer needle, twee varianten
X2 needles, Fox Lip Close needle, Korda Splicing needle.Tool 1: Boilieneedle

De boilienaald blijft uiteraard de ultieme nummer 1. Als het om tools gaat. Deze aangepaste fleurnaald maakt het mogelijk om zowel boilies als partikels aan de hair te monteren. Voorgeboord zijn ook tijgers en pellets prima te gebruiken. Op de markt bestaan velen soorten boilienaalden met allen hun eigen dikte, lengte en materiaalkeuze. Nagenoeg elke serieuze fabrikant die karperproducten maakt, heeft een naald in zijn assortiment. De keuze is reuze! Er zijn in principe twee soorten naalden op de markt. Allereerst is er de oldskool boilienaald met het bekende weerhaakje ( safety barb). Een boilienaald die steeds minder wordt gebruikt aangezien het weerhaakje een gevlochten hair snel kapot snijdt. De tweede soort is met een klein haakje die gesloten kan worden. tegenwoordig zie je dit mechanisme steeds meer.

De markt van karpermateriaal wordt steeds groter en zo worden ook steeds meer varianten bedacht op de boilienaald. Enkele van deze varianten zijn als volgt:

Maggot needle(Solar Tackle)
Een zeer fijne boilienaald voor het rijgen van maden op de hair
Lip close needle(Fox)
Een fijne boilienaald voor het rijgen van partikels aan de hair.
Braided hair needle(Gardner)
Een uitschuifbare boilienaald waarbij de boilie in een speciaal kommetje ligt. Er kan meer kracht worden gezet waardoor zelfs de hardste boilies aan de hair geregen kunnen worden.

Boilienaalden, splicing needles en stick needles


Tool 2: Splicing needle

De splicing needle is niets meer dan een zeer fijne boilienaald die is ontworpen voor het splicen (splitten) van leadcore lijnen. Door simpel de binnenkern te verwijderen uit de leadcore, de splicing needle door het leadcore te steken, het uiteinde van de leadcore te pakken met het haakje van de splicing needle, en hem vervolgens terug te trekken, wordt een ijzersterke lus vervaardigd die krachtig genoeg is om de grootste karpers te vangen. voor dikkere leadcores raad ik overigens aan om de Lip Close needle te pakken van Fox aangezien dit makkelijker werkt.


Tool 3: Stringer/stick needle

Een stringer- of ook wel stickneedle genoemd, is een verlengde boilienaald die gebruikt wordt bij het maken van pva boiliestrings of bij het rijgen van pva sticks over de onderlijn. Door de vaak langere lengten, kunnen meerdere boilies tegelijk over een pva string worden geregen of  kan een gevuld pva netje netjes over een onderlijn worden getrokken. Door de lengten van de naalden zijn de mogelijkheden verder eindeloos. Zo kunnen ze ook gewoon als boilienaald worden gebruikt of bijvoorbeeld voor het doorrijgen van polyfone ballen als je vertikaal gaat vissen. Een tool die je absoluut bij je moet hebben!

De veel geprezen en beloonde Stick Needle van Thinking Anglers


Tool 4: Maggot Tweezer

De maggot tweezer is een vernuftig apparaatje van Fox welke het mogelijk maakt om maden zonder ze te hoeven aanraken met je handen op de hair of maggotrig geplaatst kunnen worden. in principe is het een plastic pincet die je met eigen kracht kan doseren. Een gadget voor die karpervissers die veel met maden vissen maar een hekel hebben aan de vaak vieze en stinkende geur van deze beestjes.

De Fox maggot tweezer


Tool 5: Dipstick/Boilie Tweezer

De dipstick is een handige gadget die het mogelijk maakt om boilies, pellets of ander aas te dippen zonder dat je vieze handen krijgt. Door aan de ene kant de dipstick in te drukken, komt aan de andere kant vier kleine grijpers naar voren. Hier tussen wordt de boilie geklemd. Nu is het alleen nog zaak de dipstick in de baitdip te leggen. Mocht je een beetje handig zijn dan kun je zelfs de gedipte boilie aan een hair rijgen zonder de boilie te hoeven aanraken. Dat scheelt je vieze vingers! De dipstick wordt verkocht door verschillende merken als Nash Tackle, TB, X2 en TNT tackle.

 
De Boilie Tweezer van TNT Tackle


Tool 6: Mes

En dan komen we aan bij misschien wel een van de meest gebruikte tools ter wereld, het mes. Ook binnen de karpervisserij kan een mes zeer handig zijn. Het doorsnijden van je lijntje, het in stukken snijden van aas, het openen van verpakkingen en noem maar op, zijn enkele mogelijkheden uit een eindeloze reeks. Veel karpervissers hebben een mes bij zich in de tackle box. Van kleine Zwitserse zakmessen tot buckknifes en groter.  Een mes kan gewoon voor veel doeleinden gebruikt worden. een standaardtool voor elke visser!

Een mes van Fosco in Advantage Timber camouflage


Tool 7: Plier

Een plier is niks meer dan een puntbektang die vooral in de zeevisserij veel wordt gebruikt. Buiten de puntbek, hebben de meeste van deze tangen ook een knip gedeelte waardoor ze multifunctioneel zijn.  Voor de karpervisser heeft een plier ook voordelen. Denk maar eens aan het dichtknijpen van je weerhaakje, het onthaken van een karper of per ongeluk gehaakte snoek, het doorknippen van lijnen of gewoon als hulpmiddel om je krimpkousje boven de waterkoker de buigen. De mogelijkheden met pliers zijn eindeloos. Helaas zijn ze vaak alleen gewichtig. Wie dat niks kan schelen, heeft een prima tool in de vistas. Pliers voor het vissen worden onder andere geleverd door Shimano, Daiwa, Berkley, PB Products, Greys, DLT en velen anderen merken.

Een plier en kniptang van Shimano


Tool 8: Hakenscherper/hakenvijl

We hebben het al vaak genoeg gezegd, het scherp houden van je haken is een essentieel onderdeel bij het goed haken van een karper. De hakenscherper of hakenvijl is dan ook een tool die elke karpervisser in zijn toolbox moet hebben. Hakenvijlen zijn er in velen soorten en maten. Verschillende merken als Fox (Diamond hook sharpener) JAG products (SP stones) Berkley (TEC hakenvijl), Q-baits, DLT of  Luhr Jensen hebben hakenvijlen in het assortiment. Er zijn meerder soorten en types hakenvijlen. Dit varieert van echte vijlen tot wetsteen of keramiek. Q- baits bijvoorbeeld heeft een keramische hakenscherper in het assortiment die niet alleen geschikt is voor haken maar ook voor messen. 2 in 1 dus!

De keramische hakenslijper van Q-baits


Tool 9: Compacte blikopeners

Tja, daar sta je dan aan de waterkant. Je hebt net het lipje van je maïsblikje kapot getrokken en krijgt het blikje niet meer open. Met een mes proberen te openen is een vaardigheid op zich en niet geheel ongevaarlijk. Een blikopener kan je nu alleen nog redden. Vaak heb ik het al meegemaakt. Of het lipje kapot trekken of per ongeluk maïs in blik kopen zonder te letten of er wel een lipje op zit. Daarom dat ik tegenwoordig een compacte blikopener bij me heb. Deze zijn al te koop vanaf een paar euro en besparen je veel ellende. Wat zijn nu compacte blikopeners? De volgende: Ikea zal Ikea niet zijn als ze dit soort handige gadgets niet zouden hebben en ta ta, ze hebben het!

Een simpele blikopener


Tool 10: Strip-eaze

Het volgende product wat natuurlijk niet mag ontbreken in de tackle box is de lijn stripper. De meeste bekende lijnstripper is de Strippa van het Engelse Korda. Tegenwoordig zijn er meerdere merken die ook goede strippers in het assortiment hebben. Een daarvan is het nieuwe ACE met hun stripper, de Strip-eaze. De Strip-eaze is in feite niets meer dan een schrapertje waarmee je de coating van je onderlijn verwijderd. Zo creëer je in no-time een soepel gedeelte die de inhaking verbetert. Lijnstrippers zijn gewoon de middelen om de coating van je onderlijn te verwijderen. Het kost je niet je nagels, ze snijden niet je lijn door als met een mes of schaar en zijn ook nog eens van een fijn formaat en daarmee handzaam. Een must have voor iedere visser die graag combi-rigs maakt!

De Ace Strip-eaze


Tool 11: Pulla

Een Pulla is het middel om knopen of lussen van onderlijnen mooi strak te trekken. De Pulla van Korda past precies in een wartel maatje 8 wat de meest gangbare maat is. Zo kun je altijd jezelf ervan garanderen dat de knopen in je onderlijn goed aangetrokken zijn en dus niet los kunnen slippen. Naast Korda verkoopt ook X2 (Puller) Ace (Multi Pull) en Nash Tackle (Rig & tying kit) een soort gelijk product. Bij Nash zit in de kit alleen ook nog een Diamond eye threader die later aan bod zal komen. Het controleren van je knopen door middel van een Pulla is raadzaam wil je er van verzekert zijn dat je rig perfect is!

De Pulla van Korda


Tool 12: Hairloop tyer

De meeste karpervissers vissen met een gewone hair onder de haak. Hierbij is het altijd zaak om een zo klein mogelijk lusje (lees: knoop) te maken zodat het aas bij het rijgen niet kapot wordt getrokken door de knoop. Niet iedereen is hier even handig is en vooral mensen met grote handen ervaren hier vaak moeilijkheden. Gardner heeft hier iets op gevonden door middel van de Hairloop tyer. Een simpel en doeltreffende gadget die het volgens Gardner mogelijk maakt om binnen 5 seconden een sterke, compacte en vaste lus te maken. Naast Gardner levert ook TB en Korum een soortgelijk product. Geïnteresseerd? Kijk even op de site naar mijn artikel over hairloop tyers!

De Gardner Hairloop tyer


Tool 13: Rig cone

De Solar Rig cone is de oplossing voor die mensen die graag het krimpkousje over hun haakje in de juiste positie willen krimpen. Dit enorm vernuftige apparaatje is doeltreffend door zijn eenvoud. Kies de juiste maat. steek je haakje in het gleufje. Trek je krimpkousje er langs heen, even stomen en klaar is Kees of in dit geval Tim. De Rig cone heeft meerdere maten waardoor je de curve van je krimpkousje kan aanpassen aan jouw eisen. Ook is deze gadget ideaal voor het maken van de doeltreffende Withy Pool rig. Een super gadget die niet alleen je krimpkousje in de juiste bocht krimpt, maar ook er nog eens voor kan zorgen dat je onderlijntjes allemaal in de juiste en zelfde bocht zijn gekrompen!

De Solar Rig cone


Tool 14: Rigmaster UK

Ooit is deze gadget al eens aan bod gekomen maar we doen hem hier in dit artikel dunnetjes over. De tools om je hair op de juiste aantal centimeters te krijgen! voor sommige vissers is het van crusiaal belang dat de boilie precies 1 tot 2 centimeter onder de haakbocht hangt. Andere vissers hebben moeite bij het vervaardigen van een rig om de juiste hairlengte te bepalen. Voor deze vissers hebben verschillende merken zogenaamde hairgauges ontwikkeld. Gadgets die het mogelijk maken om de hairlengte af te meten. Een van deze merken is Rigmaster UK met de Rigmaster. Een apparaatje waarmee je kan bepalen hoelang de hair moet worden maar waarmee je hem ook direct kan binden door middel van de knotless knot. Ook de Hairgauges van Solar en Defiant MPS zijn middelen om de lengte van de hair te bepalen. Instrumenten voor de verfijnde visser!

De Rigmaster UK


Tool 15: boortjes

Boortjes of in het Engels Drills genoemd, worden in onze visserij ook regelmatig gebruikt en zijn in de meeste viskoffers wel terug te vinden. In principe kunnen we onderscheidt maken tussen twee types, de eerste voor het voorboren van hard aas, de tweede voor het uithollen van aas. De eerste zijn de zogenaamde boiliedrills en zijn gemaakt om harde boilies, pellets en tijgernoten wanneer nodig voor te boren. Deze boortjes zijn vaak zeer fijn waardoor een klein gaatje wordt geboord die netjes over een hair past. Boiliedrills worden door verschillende fabrikanten geleverd als ACE, Korda, Fox, ESP, Solar en Matrix Innovations. De tweede soort boortjes zijn gemaakt om aas uit te hollen. Door aas uit te hollen en daarna te vullen met foam of kurk, kan deze drijvend gepresenteerd worden. vaak worden aassoorten als boilies en tijgernoten uitgehold. Met bijvoorbeeld een Tigernuttdrill van Ace is dit mogelijk. De grotere boortjes worden ook aangeboden door een groot aantal fabrikanten. Enkele zijn Fox, Korda, Ace, X2, Solar en Nash Tackle.


Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.