5x Bivvy alarms

Anno 2018 slepen we heel wat gear mee naar de waterkant en dat is ook het dievengilde niet ontgaan. Steeds vaker hoor je de horrorverhalen van vissers die berooft worden van hun zuurverdiende hengels, rodpods en voerboten. Doordat we als karpervissers ook vaak in de nachtelijke uurtjes vissen, zijn we een makkelijk doelwit voor een ieder die kwaad wilt. In deze editie van 5x toon ik je 5 zogenaamde bivvy alarms die ongewilde bezoekers op afstand detecteren en kenbaar maken door middel van licht en/of geluid. Laten we beginnen.

Soorten bivvy alarms

Een bivvy alarm, ook wel anti-theft alarm of motion detector genoemd, is veelal een kastje welke je op een universele bankstick of aan het doek van je tent bevestigd. Het kastje bevat een PIR bewegingssensor (motion detector) die geactiveerd wordt wanneer beweging wordt waargenomen. Sommige bivvy alarms zijn voorzien van een geïntegreerde sirene of lichtbron welke aangaan bij beweging. Andere bivvy alarms sturen enkel een signaal door naar een losse ontvanger of naar de receiver van je beetmelders. Er zijn dus zowel stand-alone bivvy alarms als varianten die je gebruikt in combinatie met de receiver van je beetmelders. Niet alleen in de visserij worden motion detectors gebruikt. Ook in de jachtwereld worden ze ingezet, al dan niet met camera, om ook wildlife op beeld vast te leggen. Onderstaand heb ik diverse interessante opties voor je uiteengezet

1. Acopa-Ball

Een bivvy alarm kan, zoals net al gezegd, zowel voorzien zijn van een geluidssirene als van een lichtbron. De Engelse Atropa-Ball is een variant die voorzien is van 5 felle witte leds die aangaan bij beweging. De PIR-sensor heeft een bereik van 100 graden verticaal en 40 graden horizontaal en detecteert tot op afstanden van 6 meter. Door middel van een bracklet kan je hem bevestigen op een bankstick. Hij kost circa 50,00 euro en je besteld hem via www.ecopa-ball.co.uk

2. Spro SPi3 Motion Detector

Een stuk goedkoper alternatief is de SPi3 Motion Detector van Spro. Dit kleine zwarte kastje bevestig je door middel van een klem op een bankstick of je bivvy. Bij activering van de bewegingssensor geeft deze stand-alone bivvy alarm een geluidsalarm. Het volume hiervan is in te stellen door middel van een draaiknop op de voorkant. Het bereik van de sensor is 3 tot 5 meter. Deze SPi3 is op de markt ook onder andere merken te vinden. Ook Carp Zoom (Anti-Theft Alarm), Ultimate (Intruder Alarm Motion Detector), York (Bivvy Alarm) en Spro C-Tec (XF Motion Detector) verkopen een soortgelijk product.

Spro SPi3 Motion Detector

3. Smart-Indicators Smart-Alarm

Het Smart-Alarm van het Nederlandse Smart-Indicators is zowel stand-alone te gebruiken, uitbreid baar met meerdere sensoren als mede te gebruiken in samenwerking met Delkim en Fox receivers. Het alarm zelf is een stilalarm welke, bij beweging, signaal doorstuurt naar de Smart-Alarm ontvanger of, optioneel, naar je Delkim of Fox receiver. De PIR heeft een bereik van 120 graden en detecteert van 4 tot 7 meter. Het alarm kan op een bankstick worden geplaatst of door middel van een optionele Mounting Bracklet aan je bivvy. Extra Smart-Alarms en een Protection Case zijn los te verkrijgen om deze kwalitatief hoogwaardige producten juist in op te bergen.  Voor meer info surf je naar; www.smart-indicators.eu. Vergelijkbare producten op de markt zijn bijvoorbeeld de Spy II van het Franse Atropa Technologie, de AlarmBitch van het Duitse BivyBitch of de jachtproducten van Spypoint. De Spy II van Atropa heeft een PIR-sensor met maar liefs 12 meter bereik, de AlarmBitch 6 meter en de Spypoint haalt zelfs meer dan 15 meter.

Smart-Indicators Smart-Alarm

4. Steve Neville Neville Eye

De 4e variant bivvy alarm is de versie die je gebruikt in combinatie met de receiver van je beetmelders. Een voorbeeld is de Neville Eye die communiceert met je Steve Neville receiver. Denk bijvoorbeeld ook aan het TH9 Anti-Theft Alarm wat communiceert met een ND Tackle R9 receiver of aan de Carp-Sounder Campsecure die communiceert met een XRS receiver van het gelijknamige merk. De Neville Eye PIR-sensor heeft een bereik van maximaal 7 meter en heeft een Advanced Filtering Program aan boord om kleine terugkomende bewegingen te elimineren. De TH9 Anti-Theft Alarm van ND Tackle is voorzien van 4 leds die oplichten en signaal naar je receiver toe wanneer hij beweging detecteert vanaf 5 meter. De Carp-Sounder Campsecure geeft bij beweging vanaf 12 meter een melding door op je XRS receiver.

Steve Neville Neville Eye

5. Westlake Pro Bivvy Alarm

Het laatste systeem wat ik wil behandelen is het uitgebreide systeem van Westlake die werkt door middel van meerdere losse bewegingssensoren. Het Westlake Pro Bivvy Alarm wordt standaard geleverd met 3 losse sensoren die je door middel van banksticks of straps kan plaatsen. De bijgeleverde receiver biedt plaats aan maximaal 5 sensoren. De sensoren registreren binnen een straal van 10 meter. Het maximale bereik tussen sensoren en receiver is 120 meter. Door middel van dit systeem kan je echt een gebied rondom je bivvy beveiligen. Alternatieven waarbij ook meerdere sensoren gebruikt kunnen worden, is het eerdere genoemde Spypoint of het Smart-Alarm van Smart-Indicators.

Westlake Pro Bivvy Alarm

Kortom

De laatste jaren zijn de hoeveelheid mogelijkheden om je vis stek te beveiligen flink toegenomen. Van goedkope oplossingen zoals de Spro Spi3 Motion Detector tot dure systemen uit de jacht zoals de producten van Spypoint. Naast dergelijke systemen zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om je stek dief proof te maken. Check ook dan zeker mijn eerdere artikel omtrent dit onderwerp met daarin diverse anti diefstal tips. Bivvy Alarm of niet, wees altijd voorzichtig, leg je dure spullen niet open en bloot en ga niet direct het gevecht aan mocht je tegen een dief aanlopen. Denk aan je eigen!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.