5x Handige items

Soms kom je dingen tegen bij andere karpervissers of op het wereldwijde web waarvan je denkt ‘waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht?’ Je bent nooit te oud om te leren. Een beschamend voorbeeldje? Ik vis nu 30 jaar gericht op karper. Ik zag voor een tijd terug een tip van Frank Avezaat over het wegzetten van boilies met de werppijp. Door deze even nat te maken splitsen de boilies niet meer zo snel. Serieus, ik wist dat dus niet. Dus bij deze een vijftal tips van mij. Hopelijk kende je ze nog niet en heb je er wat aan voor jouw visserij.

Muggen

Wie heeft er ‘s zomers geen last van? Als ze je niet lek steken dan houden ze je wel uit je slaap met hun irritante gezoem. Tegenwoordig heb je brolly systemen en tenten met inritsbare panelen, maar die kosten natuurlijk ook een hoop geld. Heb je dat geld niet? Dan kun je het simpel oplossen zoals ik dat vroeger al deed. Ik had een brolly van een goedkoop merk. Nothing fancy. Ik haalde bij Xenos of de Blokker een muggennet die je boven je bed kunt hangen. Deze hing ik dan met wasknijpers op voor de brolly. Een dubbele laag muggengaas die op de grond hangt, is gegarandeerd mug proof. Later verving ik de wasknijpers voor metalen knijpers. Het ziet er misschien niet sexy uit, maar als je maar een krap budget hebt is dit een goede oplossing. Nog een extra tipje: een wit muggennet kun je verven met kledingverf.

Een muggennet kan veel frustratie voorkomen. En ze hoeven niet duur te zijn
Een muggennet kan veel frustratie voorkomen. En ze hoeven niet duur te zijn

Connector quick releases

Misschien ken je ze al. Ik kende ze al wel maar gebruik ze pas een paar jaar. Dom, want ze zijn super handig. Je kunt ze gebruiken om bijvoorbeeld je beetmelders snel te verwisselen van paaltjes naar je  rodpod. Maar wat ik écht fijn vind is dat je ze aan je brolly kunt schroeven. Je kent het wel: het regent en dan sta je te klooien om je stormpalen aan je brolly te schroeven, 4 stuks in mijn geval. Een hoop ergernis, maar met de connectors is het met 4 keer klikken zo gepiept.

Deze kleine items zijn ontzettend handig
Deze kleine items zijn ontzettend handig

Licht in de duisternis

Ik ben er geen voorstander van. Ik weet niet hoe jij er over denkt, maar ik ben heel voorzichtig aan de waterkant. Overdag stil zijn, laag blijven en geen felle kleuren kleding dragen. Ik heb het té vaak meegemaakt dat vissen vluchten of schuw azen zodra ze de aanwezigheid merken van mensen. Als het druk is aan de waterkant heb ik zelfs meegemaakt dat het stilviel met vangen. Zodra zondagavond de meeste tenten opgeruimd waren begon ik ineens weer springende vissen te zien en kreeg ik ook weer beet. Zo ook met licht. Je maakt mij niet wijs dat vissen het niet opmerken. Ze moeten het zien. Of ze het als gevaar erkennen weet ik niet zeker, maar ik denk zelf van wel. Gebruik dus zo min mogelijk licht en vermijd sterke lichtbundels die over het water schijnen. Aan de andere kant: als je een voerboot gebruikt die in het donker je rig naar de stek brengt moet je wel met licht varen. Ik probeer dit zo veel mogelijk te beperken middels reflectoren die ik op mijn bootje heb geplakt. Ik stel het zo lang mogelijk uit om met een bundel licht op de boot te schijnen en zeker niet te lang achter elkaar. Op deze manier beperk ik zoveel mogelijk het gebruik van licht. Misschien vind je het overdreven, maar baat het niet, dan schaadt het niet. Ook kun je de reflectie stickers op je paaltjes plakken. Als je dan terug komt varen in het donker met je rubberboot zie je precies waar je hengels én dus je lijnen het water in gaan. Dat vermindert het risico dat je ze oppikt met je electro of er gewoon lomp doorheen vaart.

Een stripje reflecterend folie werkt perfect
Een stripje reflecterend folie werkt perfect

Line indicators

Een duur woord maar simpeler woord voor ‘dingen die je in je lijn hangt, net waar je lijn het water in gaat met een breekstaafje’. Op deze manier zie je in het donker waar je lijnen zich bevinden en dat is  handig als je bijvoorbeeld in het donker staat te drillen op een krappe stek en je wilt voorkomen dat de vis door je andere lijnen zwemt. Of wanneer je terug komt met de boot naar je stek en dus niet door je lijnen wilt varen. Heel simpel, maar het kan je een bak ellende voorkomen. Ik spreek uit ervaring haha.

Line indicators kunnen het je 's nachts erg makkelijk maken
Line indicators kunnen het je 's nachts erg makkelijk maken

The Whistle app

Deze bestaat al een poosje maar ik zag hem pas voorbij komen toen Saron Debets van Strategy hem liet zien. Ik was gelijk om. Deze app had me een hele hoop ellende bespaart als ik hem al eerder had ontdekt. Veel mensen, vooral jongeren, hebben niet zo veel geld om een peperdure spiegelreflexcamera te kopen. Maar de meesten hebben vaak al wel een hele dure telefoon (met of zonder abonnement). En de telefoons van tegenwoordig hebben mega veel pixels. Je kunt er super mooie foto’s mee maken, dus waarom niet van de karpers? Als je met een maatje bent of je zit in de bebouwde kom, lukt het wel met die telefoon, maar wat nu als je midden in de rimboektoe zit? Niemand in de buurt. Dan komt de Whistle app goed van pas. Zoek hem op, installeer hem, zet je telefoon op een stoel, emmer, stretcher of net als ik op een bankstick en fluiten maar. De camera op je telefoon telt af en KLIK! Ideaal. Ik zorg wel dat ik hem niet op de selfie stand heb, want die vergroot het beeld heb ik het idee. Dus krijg je lens drukken. Niet heel sjiek. Zoek hem op en probeer het maar eens.

Met de Whitsle app kan je uitstekende foto's maken
Met de Whitsle app kan je uitstekende foto's maken

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.