5x Landing Nets

Waar je een kleine voorn, baars of brasem nog omhoog kan trekken aan je lijntje, zo is het met karper wel anders. Een karper uit het water krijgen met je blote handen is een hele opgave hoe moegestreden de vis in kwestie ook is. Een landingsnet is dan ook absoluut geen overbodige luxe! Landingsnetten zijn verkrijgbaar in velen soorten en maten. Van landingsnetten met passieve steel en spreidblok tot versies met telescopische steel en een spreidblok die ‘quick fold’ is. In dit artikel gaan we kijken naar 5 speciale landingsnetten die bijzonder zijn om hun gebruiksgemak. Laten we beginnen!

Zoals net gezegd zijn er landingsnetten in velen soorten en maten. Voor elke portemonnee is er wel een landingsnet verkrijgbaar en als we naar het simpele doel kijken van dit product, hoeven er niet heel veel toeters en bellen op te zitten. Toch hebben we de afgelopen decennia ook op het gebied van landingsnetten wel innovatie meegemaakt. Naast dat spreidarmen en stelen steeds vaker van carbon werden gemaakt en spreidblokken kleiner en inventiever werden, is er ook enorm veel doorontwikkeld op het gebied van de mesh zelf. De mesh is namelijk erg bepalend voor het functioneren van een schepnet. Een fijnmazige mesh zorgt er immers voor dat water minder snel wegloopt en je bij het scheppen een extra stevige steel nodig hebt. Wel biedt fijnmazige mesh meer comfort voor de vis zelf en minder kans op beschadiging van onder andere de rugvin. Een grove mesh is beter voor het doorlaten van water en droogt daarnaast sneller dan een fijnmazig exemplaar. Het vinden van het beste van beide werelden is de crux.

Toch ga ik in dit artikel niet nader in op de mesh die je gebruikt. Velen schepnetten op de markt bieden namelijk de keuze uit meerdere soorten mesh waardoor deze factor wegvalt als we gaan kijken naar gebruiksgemak. We laten verder de factor weg dat fijnmazige netten steviger moeten zijn doordat ze simpelweg meer gewicht moeten kunnen houden. In dit artikel gaan we vooral kijken naar ontwerp.

Het minimalistische EQ landingsnet van Trakker Products
Het minimalistische EQ landingsnet van Trakker Products
Foto: Trakker Products

Redport Fastnet

Een van de belangrijkste bedrijven in de wereld van het klapnet is toch wel het Engelse Redport. Hun Fastnet is geliefd onder vissers van velen visdisciplines waaronder karpervissers. Het Fastnet is gemaakt met spreidarmen en een schepnetsteel van 1.5 meter in carbon. Hierdoor is het schepnet enorm lichtgewicht te noemen. Toch zit de echte innovatie hem in het spreidblok. Wanneer je het net inklapt, schuift het spreidblok over de schepnetsteel naar beneden. Mede hierdoor en het lichte gewicht van het net, is het Fastnet het ideale schepnet voor de struinende karpervisser. Anno 2014 is het Fastnet ook nog eens verkrijgbaar in velen maten waaronder zelfs een 50 inch exemplaar. Mede hierdoor hebben ook veel passieve karpervissers dit net toegevoegd aan hun uitrusting. Voor meer informatie surf je naar; www.redportnet.co.uk

Het Fastnet van het Engelse Redport
Het Fastnet van het Engelse Redport
Foto:

BB Specimen Rods Elite Landingsnet

 Het Elite Landingsnet van het Nederlandse BB Specimen Rods van Bart Bakker lijkt qua ontwerp veel op de conventionele netten op de markt. Toch is dit net mijn inziens een van de mooiste schepnetten van dit moment. Het uiterlijk kan ik het beste beschrijven als een stealth look waarbij goed gelet is op de details. De 2.0m steel is gemaakt van High Modulus carbon matten met een tapering van dik naar dun. Door de grote buitendiameter ligt de steel lekker in de hand en voelt hij robuust aan. Het net zelf is handgeknoopt en Bart heeft gekozen voor een grove mesh die minder water vasthoud en daardoor lichter is. Het futuristische spreidblok is van 7075 aluminium, de spreidarmen van carbon en de bussen van roestvaststaal. De combinatie van materialen zorgt voor een lichtgewicht net waarmee makkelijk te manoeuvreren is. De kleur van het spreidblok en de afbouw van de steel zijn op wens te laten vervaardigen. Voor meer informatie surf je naar; www.specimenrods.nl

Het prachtige Elite landingsnet van BB Specimen Rods
Het prachtige Elite landingsnet van BB Specimen Rods
Foto: BB Specimen Rods

Prologic C.O.M. Quick Release Landingsnet

Een van de grootste innovaties van het Franse Prologic is natuurlijk het door Nick Palmer ontworpen en gepatenteerde Quick release systeem. Dit systeem heeft Prologic verwerkt in hun versie van het quick fold landingsnet en dat is het C.O.M. Quick Release Landingsnet. De kracht zit hem in een spreidblok van roestvaststaal welke voorzien is van twee kleine quick releases waar de spreidarmen op gemonteerd kunnen worden. Op het spreidblok zelf zit een pal waarmee je de spreidarmen naar elkaar kan toe laten klappen waardoor het net spanningsloos wordt en de armen kunnen worden verwijderd. Het net is verkrijgbaar in zowel 32 als 42 inch, de steel en armen zijn gemaakt van carbon en Prologic heeft gekozen voor een gofmazige mesh waardoor het net snel droogt. Voor meer informatie surf je naar; www.prologicfishing.com

Het speciale C.O.M. Quick Release landingsnet van het Franse Prologic
Het speciale C.O.M. Quick Release landingsnet van het Franse Prologic
Foto: Prologic

Kortom

 Bovenstaande netten zijn door hun ontwerp speciaal en functioneel te noemen. Toch kan ik mij voorstellen dat jouw eisen van een landingsnet lager liggen dan bovenstaande netten. Waarom een spreidblok van titanium als eentje van kunststof ook werkt? Waarom een landingsnet met lange steel als je vaak uit de boot vist en waarom een handgemaakt exemplaar als een net van een van de bekende fabrikanten ook voldoende is in jouw visserij? Zoveel mensen, zoveel wensen. Vergeet alleen niet dat je een landingsnet koopt wat voldoet in jouw visserij. Het landingsnet moet immers een  verlenging zijn van jouw hand.

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.