5X Vislijnen

Het aller belangrijkste binnen het vissen, vislijnen. Vroeger werden er vislijnen gemaakt van gevlochten planten. Tegenwoordig zit dat iets anders en is er ontzettend veel keuze en niet iedereen weet wanneer je de een of de ander het beste in kunt zetten. In deze versie van “5x” gaan we het over vislijnen hebben!

Nylon Monofilament

Op verreweg de meeste spoelen zit nylonlijn. De nylonlijn is de klassieke vislijn en voldoet in veel gevallen aan de eisen van een visser. Nylon is een lijn die tegenwoordig vaak wordt gemaakt door een homo-polymeer(een soort nylon). Nylon is een lijn die veel rek heeft, dit kent zijn voor- en nadelen. Wanneer je tegen obstakels vist is een nylon lijn niet aan te raden omdat de rek de vis net die extra meters kan geven. Echter, bij knopen is nylon een super lijn. Door de rek functioneert het als een soort demper en verliest de lijn bijna geen trekkracht wanneer er juist geknoopt wordt. Verder zinkt nylon niet van zich zelf en is het de goedkoopste vislijn die er op de markt is. Een interessant feitje is dat nylon water opneemt. Wanneer je aan het vissen bent wordt de lijn zachter door het opgenomen water en verliest het wat trekkracht.

Nylonlijn aan de rivier

Fluorocarbon Monofilament

Fluor carbon (omgangstaal) werd in de jaren negentig geïntroduceerd in Japan. Het is een lijn die bestaat uit een stof genaamd; PVDF. Fluor carbon is een witte lijn die een zeer hoge dichtheid heeft. Doordat het een hoge dichtheid heeft zinkt het zeer goed. Verder is fluor carbon nagenoeg onzichtbaar in het water omdat het bijna de zelfde lichtindex heeft als dat van water. Verder is fluor carbon een redelijk stugge lijn omdat hij geen water opneemt. Fluor carbon is een vrij onbekende hoofdlijn maar kan je zeker meer aanbeten opleveren! De nadelen van fluor carbon zijn dat het redelijk duur is wanneer je grote spoelen hebt, het laat zich niet zo goed werpen door de hoge dichtheid en in de praktijk lijkt het wel een magneet voor rotzooi. Wanneer je fluor carbon gebruikt zal je merken dat er snel genoeg veel viezigheid op de lijn zit.

Kenmerkende witte kleur van fluor carbon!

P-Line

Zou het nou niet mogelijk zijn om de goede eigenschappen van de al genoemde lijnen bij elkaar te voegen hoor ik jullie al denken! Dat dachten er dus meer en zo kwam er de P-Line. De P-line is een nylon lijn met een coating van fluor carbon. De lijn laat zich veel gemakkelijker gooien en zinkt nog steeds redelijk tot goed. Voor de mensen die toch verder willen werpen is dit DE uitkomst!

P-Line

Gevlochten hoofdlijn

Gevlochten hoofdlijn is tot in tegenstelling van de al behandelde lijnen gemaakt van een combinatie van draden. Meestal zijn er 8 draden die in elkaar geweven zijn wat een zeer sterke lijn maakt. De lijn is ontzettend dun en snijd zo door lelie of rietvelden heen. De meeste gebruiken een gevlochten lijn omdat het geen rek heeft. Wanneer je tegen obstakels vist met gevlochten lijn heb je meteen contact met de vis. De vis kan geen extra meters rek pakken en zo kun je meer vissen bij een obstakel wegdrillen. Toch zitten er ook nadelen aan een gevlochten lijn, zo zinkt hij in de praktijk lang niet altijd zo gemakkelijk. Verder is het nou niet echt een schuurbestendige lijn, één mosselbank is meestal funest voor de lijn. Ook hangt er een bijzonder hoog prijskaartje aan een klos gevlochten lijn. Wanneer er met gevlochten lijn wordt gevist is het van groot belang dat er een nylon voorslag op ligt. De voorslag geeft de vis iets rek bij het afdrillen en zo zorg je ervoor dat de vis niet met een ingescheurde bek terug het water in gaat.

Een voorbeeld van gevlochten lijn

Voorslagen en leaders

Voorslagen en leaders zijn een apart gedeelte van de hoofdlijn. Het zijn de laatste meters voor je lood en onderlijn. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een voorslag die een hogere diameter heeft dan de hoofdlijn om zo mosselbanken etc de baas te zijn. Allereerst de leader. Een tijd geleden werd er nog veel met leadcore gevist, dat is een gevlochten lijn met als kern lood. Het zinkt als een baksteen maar is niet erg visvriendelijk. In plaats daarvan zijn er leaders op de markt gekomen die geen loden kern hebben maar nog steeds er goed zinken. Verder heb je nog fluor carbon voorslagen voor de gene die de werpeigenschappen van nylon willen hebben maar de laatste meters toch onzichtbaar willen vissen. Nylon wordt vaak gebruikt door de gevlochten hoofdlijn vissers onder ons, het levert je de rek op waar we het al eerder over hadden.

Één voorbeeld van een leader

Al met al is er super veel keuze uit allemaal verschillende lijnen binnen het karpervissen. Kijk voor jezelf waarvoor je hem wilt inzetten en maak dan een keuze. Een veel gemaakte fout is dat er bespaart wordt op de hoofdlijn. Lijn is van groot belang binnen het vissen en bespaar hier dan ook niet op! Verder is het nog slim om 2 spoelen per molen te hebben zodat je op allebei 2 verschillende soorten lijn hebt. Zo kun je maximaal anticiperen op de situatie waar je je in bevind.

Succes met kiezen en natuurlijk…….

Thight LINES!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.