Antiseptics

Antiseptics of ook wel antisepticum of desinfectans genoemd, zijn bacteriedodende middelen die veelal plaatselijk worden gebruikt. Het ontsmetten van een mens of dier wordt antisepsis genoemd. Bij desinfecteren spreken we over het ontsmetten van materialen zoals in de medische wereld. Voor zowel ontsmetten als desinfecteren worden vaak de volgende vloeistoffen gebruikt: Ethyl alcohol, Isopropanol, Chloorhexidine, Jodoforen, Iso-betadine, boorzuur en waterstofperoxide (voornamelijk door koi-dokters) Infecties van wonden van een karper  zijn ophopingen van bacteriën. Door ontsmetting wordt de bacteriekolonisatie onderdrukt net als tijdelijk de groei ervan. Op de markt zijn tal van aanbieders die antiseptics aanbieden voor het nabehandelen van wondjes in de bek van de karper of voor het behandelen van wonden op de huid (opperhuid: Dermis, lederhuid: Corium) De grote vraag die alleen al decennia luidt is die of antiseptics werkelijk kunnen bijdragen aan het genezen van een wond. In dit kennisdocument een verzameling van de tot nu toe belangrijkste feiten omtrent dit vraagstuk. Moeten we nu wel of niet de vis nabehandelen met een desinfecteermiddel?


De bekendste antiseptic, Kryston Klin-ik en het latere Klin-ik Shield

De bekendste antiseptic is Kryston Klin-ik. Ondanks dat deze groene oplossing als antiseptic wordt gedoopt, is het meer volgens Kryston. Een antiseptic is namelijk alleen voor het ontsmetten van de wond en daarmee het doden van bacteriën. Kryston claimt dat buiten dat Klin-ik ontsmet, deze ook de genezing van de haakwond vergroot. De term antiseptic zou dan in deze onderschat worden. Klin-ik zou immers voorkomen (het doden van bacteriën) en genezen (het genezingsproces van de haakwond vergroten)  Een lange tijd was Klin-ik one of a kind. Tegenwoordig zien we de markt met antiseptics groeien maar daarbij ook de toenemende vraag van vissers rondom de wereld of dergelijke oplossingen ook echt werken!

Het bruine Medicarp van Nash Tackle

Veel gehoorde opmerkingen over antiseptics is dat ze wegspoelen (de viscositeit is te laag) wanneer je de vis weer laten zwemmen, dat het genezingsproces van een vis al voldoende is of zelfs dat antiseptics schade veroorzaken aan het weefsel van de karper en dan ook hun werking juist tegen het natuurlijk proces inwerkt. Op alle punten valt wat te zeggen. Het vertrouwen dat een oplossing blijft zitten in het water is lang niet voor iedereen genoeg. Ondanks een artikel toentertijd van Kryston man Dave Chilton waarin hij alle onduidelijkheden probeerde weg te halen omtrent Klin-ik en de werking van deze oplossing die seconden zou bedragen, was niet iedereen overtuigd. Over dit artikel dadelijk meer.

Carp Dokter van Mika Products

Een tendens die we zagen was dat er naast antiseptic voor de mond ook een antiseptic kwam voor huidbehandeling. Thinking Anglers was de eerste die een Carp Care Kit leverde met daarin een mond-antiseptics, een huid-antiseptics en een cilindertje met wattenstaafjes voor het doseren. Later is deze kit onder de vlag van Korda verder op de markt gebracht. De huid-antiseptics was een iets dikkere substantie (meer gelachtig en dus een hoge viscositeit) en zou daardoor beter bestand zijn tegen de waterweerstand die de vis door het zwemmen zou oproepen. De substantie zou dus beter moeten blijven zitten. De toevoeging echter van wattenstaafjes was nog niet zo gek. Zo was het mogelijk om secuurder te werk te gaan. Antiseptics als Kryston Klin-ik, Nash Medicarp en Carp4u Cypryvet hadden dan wel een tuutje waarmee je druppelsgewijs kon doseren, het inwrijven gebeurde meestal nog met de vinger waarbij de handen vaak niet waren ontsmet en je dus water met vuur probeerde te bestrijden. Het gebruik van wattenstaafjes zoals in de Korda Care Kit en in de Carp-Tart Care Kit waren zo gek nog niet! Carp-Tart was daarbij de eerste die ook een hand desinfecteermiddel bijleverde in hun Care Kit. Zij begrepen dat als je wilt ontsmetten, je eerst een steriele omgeving moet creëren.  Producten als Mika Carp Dokter en Sportcarp Septocarp sloegen mijn inziens de plank mis door hun antiseptics te verkopen in een verstuiver. Middens een verstuiver zou je minder goed de oplossing kunnen aanbrengen op de wond. Een vloeistof die verstuift zou nooit een egale laag kunnen creëren over de (haak)wond. Het voordeel zou alleen zijn dat de vloeistof sneller zou uitharden.
 
De Care Kit van Thinking Anglers die later onder de vlag van Korda over de toonbank ging

We gaan terug naar het artikel van Kryston man Dave Chilton en zijn antwoorden op de meest gestelde vragen van karpervissers over Klin-ik. Ik zal de conclusies kort vermelden.


Wat is Kryston klin-ik?

Klin-ik is een oplossing van ingrediënten die je ook kan vinden in de medische wereld.  De oplossing is samengesteld door vooraanstaande experts . de oplossing bevat 50% natuurlijke ingrediënten en is de meest virale oplossing in tijden. Klin-ik is ook antibacterieel, schimmeldodend en parasiet dodend. Als laatste is Klin-ik zowel voor de mens als de karper onschadelijk!


Wat doet Klin-ik?

Wanneer we een vis onthaken blijft een klein gaatje in de mond over. Het is niet onwaarschijnlijk dat hier een bacteriële infectie kan ontstaan. Klin-ik is een oplossing met een lage viscositeit waardoor de vloeistof snel in de wond kan sijpelen waar de wond wordt schoongemaakt en wordt gesteriliseerd. De Klin-ik wordt snel in de bloedcellen opgenomen  waar de overige ingrediënten van Klin-ik kunnen beginnen. Deze ingrediënten versnellen het helende proces en helpen bij de regeneratie van weefsel. Dit geld niet alleen voor mondwonden maar ook voor beschadigen door paren etc. Klin-ik werkt alleen minder goed op oudere wonden.

Septocarp van het Tsjechische Sportcarp


Een voetnoot

Alvorens ik verder ga met de belangrijkste delen uit dit interview hebben we voor de volgende vragen even achtergrondinformatie nodig. Veel vissers gingen door de dunne Klin-ik (dat spoelt er toch zo af niet!)  over op gelachtige substituten. Veelal werd gegrepen naar desinfecteermiddelen uit de medische wereld. Voorbeelden van deze substituten zijn vaseline, het in Engeland populaire Bonjela, het door Alan Kirk geadviseerde Friar’s balsam en het nu niet meer verkrijgbare Adcortyl Orabase. Ook desinfecteermiddelen uit de koi wereld werden populair. Daarover later meer. We gaan verder met het interview.


Zou je een dichtingproduct of gel gebruiken?

nee, het afdichten van een (haak)wond door middel van een pasta of gel zoals veelal wordt gedaan doordat er minder vertrouwen is in dunnere vloeistoffen als Klin-ik, lijkt mij onverstandig. Je dicht namelijk de wond terwijl er nog bacteriën in de wond zitten! Dit kan enorme gevolgen hebben. De haak is namelijk nooit steriel. Hij ligt immers tijdens het vissen vaak op vieze bodems en in vies water. als voorbeeld nemen we de pleister. Veelal werd vroeger een schaafwond gereinigd met Dettol of jodium waarna de wond in de open lucht snel heelde. Bij Klin-ik doe je het zelfde. Je steriliseert de wond waarna je hem open laat waardoor deze beter geneest als dat je hem dichtstopt met een gel of pasta. Bij mensen bevorderen pleisters namelijk ook de heling niet! gel of pasta’s kunnen dus wel worden gebruikt maar eerst desinfecteren is noodzakelijk!

Verder zullen dikke gels of pasta’s nooit diep genoeg in de wond komen en werken daardoor dus oppervlakkig en vaak voor een korte periode. De gel of pasta houdt het water tegen wat juist zorgt voor een goede heling van de wond of zelfs aangroei van schubben. Aangroei van schubben kan zelfs door gels of pasta’s worden tegengewerkt.

De Carp Care Kit van Carp-Tart met hand desinfecteermiddel en forceps!


Spoelt Klin-ik niet af zodra de vis in het water wordt teruggezet?

Nee, zodra Klin-ik wordt aangebracht werkt dit in een paar seconden. Wellicht raak je de zichtbare groene kleur kwijt wanneer je de vis te water laat. Dit is slechts de zichtbare drager! Het product heeft zich dan al in de bloedbaan gewerkt en de wond is al geschoond en gesteriliseerd.

Er wordt gezegd dat het helingvermogen van karper prima is zonder medicatie, wat denk jij ervan?
Net als bij mensen zullen sommige karpers perfect helen en andere karpers juist niet. dit heeft te maken met onder andere leeftijd. Aangezien wij niet weten hoe snel een karper geneest, kunnen we beter elke karper die we haken desinfecteren.


Voetnoot

Kleine voetnoot: dieren die in en onderwater leven hebben vaak een goede helende werking. Dit doordat ze bestand moeten zijn tegen de bacteriën die in- en onderwater leven. Een mooie voorbeeld zijn krokodillen die zelfs een antibiotica in hun bloed hebben om wonden snel te laten helen!

Hoelang blijft een flesje Klin-ik goed en hoeveel vissen kunnen we ermee behandelen?
In een flesje zit genoeg medicatie om 300 vissen mee te behandelen. Er is immers niet veel Klin-ik nodig om de vis juist te behandelen. Klin-ik dient ook alleen aangebracht te worden als daar ook echt nood voor is. Zijn de huid en vinnen in goede staat, dan hoeft natuurlijk geen Klin-ik worden aangebracht.  De houdbaarheidsdatum van Klin-ik is afhankelijk van de opslag. In een koude ruimte zal het product een paar jaar zijn kracht behouden.


Als Klin-ik zo veilig is, waarom dan die gifgroene kleur?

Klin-ik is veilig voor zowel mens, dier als milieu. Het enigste symptoom als mensen het binnenkrijgen is een bittere nasmaak. Het product is niet giftig! De groene kleur van Klin-ik wordt veroorzaakt door het krachtige virale ingrediënt wat essentieel is voor de werking. Er zitten geen anilinekleurstoffen, malachiet of gentiaanviooltje in wat bij eerdere oplossingen van andere fabrikanten wel het geval was en bovendien gevaarlijk bleek.

Einde interview!

Cypryvet van Carp4u

Het bovenstaande artikel heeft nooit echt voet aan land gekregen in Nederland en België en ik ben dan ook benieuwd hoeveel vissers dit artikel kennen. Volgens mij is mijn bovenstaande vertaling zelfs de eerste geconcludeerde vertaling tot nu toe. Ondanks dat dit artikel is geschreven door een van de mannen achter Kryston en er wellicht een commerciële lading zit in dit verhaal, is het toch interessant om meer te weten achter een product als dit.  Nu alleen de vraag wat we ermee doen? Juist! Na blijven denken! Ondanks bovenstaand artikel was het namelijk Kryston die met een nieuw product op de markt kwam. Het zogenaamde Kryston Klin-ik Shield. Deze gelachtige substantie had dezelfde werking als de gewone Klin-ik alleen werd er een laagje gecreëerd over de wond. Kryston geeft hierbij zelf aan dat deze substantie alleen gebruikt kan worden zonder de normale Klin-ik. Alleen zal deze substantie minder snel doordringen tot de wond. In combinatie met de gewone Klin-ik zouden alle voordelen wel worden benut. Marketingtruc of juiste gedachtegang?

Kryston Klin-ik Shield

Opmerkelijk is namelijk dat als we bovenstaande interview nalezen, Dave Chilton zelf zegt dat een laagje over de wond ervoor zorgt dat de genezing wordt vertraagd. Wellicht moest Klin-ik Shield dan ook het antwoord worden op de in Engeland populaire medische producten als Bonjela en Adcortyl Orabase. Wellicht dus toch een stukje marketing! Dat zelfde laagje over de wond komen we overigens ook tegen bij het nieuwe Carp4u Cypryvet. Zijn er nog meer andere opmerkelijke feiten te benoemen? Laten we eens kijken in de koi-wereld.


Antiseptics uit de koi-wereld

Binnen de koi-wereld wordt nog meer aandacht besteed aan de verzorging van koi-karpers. Dit heeft alles te maken met het hobbyisme van het houden van deze vaak zeldzame en dure vissen. De juiste soorten koi-karpers zijn namelijk voor Jan modaal onbetaalbaar. Ook binnen de koi-wereld wordt gewerkt met antiseptics voor het behandelen van wondjes. Natuurlijk praten we hier niet over inwendige (haak)wonden maar over oppervlakte en vinbeschadigingen. Binnen de koi-wereld zijn enorm veel van deze antiseptics te verkrijgen. Enkele veelgebruikte namen zijn onder andere Waterstof Peroxide (ontsmetter) , Koi Care Propolis, Io-sal en Baubio. Propolis wordt zelfs door enkele karpervissers wel gebruikt als alternatief voor de antiseptics van de hengelsportfabrikanten.  Antiseptics zijn vaak enorm prijzig in verhouding met het hengelsportspul. Daarbij mogen we er ook vanuit gaan dat het hier beter spul betreft dan onze hengelsport antiseptics. Daarbij moet ik wel de voetnoot plaatsen dat het houden van koi’s een hobby is voor de vaak welvarender persoon door de dure onkosten van deze hobby en daarmee de prijzen ook wel omhoog worden gedreven. Toch is er 1 opmerkelijk detail tussen de antiseptics uit de hengelsport en die van de koi wereld. Als volgt.

Propolis

Ondanks dat Kryston beweert dat Klin-ik werkt in een paar seconden en Klin-ik Shield maarliefst 72 uur blijft zitten, zien we bij de duurdere producten uit de koi-wereld dat deze vaak meerdere malen dienen toegepast te worden voor een optimale genezing! Zo moet Io-sal tot 4 dagen worden toegepast, Baobio Woundmed elke 7 dagen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een ander interessant detail is dat een product als Propolis minder goed werkt onder de 13 graden! Hoe goed zijn dan de anti-septics uit de hengelsportwereld als deze gerenommeerde producten niet na eenmalig gebruik efficiënt werken en zelfs afhankelijk zijn van watertemperatuur?

Soms spelen we voor eigen rechter

Daarnaast moet je je afvragen of wel met zijn allen aan de waterkant wel voor dokter moeten gaan spelen. We hebben immers geen kennis van de medicatie en velen weten niet hoe ze op de juiste manier een wond moeten behandelen. Wellicht zorgt deze onwetendheid voor een grotere schade dan we kunnen bedenken.  Ondanks mijn licht genuanceerde mening tussen de regels in, in dit kennisdocument, leg ik de conclusie bij jullie. Geloven we in de heilige en blijkbaar simpele werking van Kryston Klin-ik, geloven we in het motto ‘baat het niet dan schaadt het niet’ of creëren we onze eigen mening als we kijken naar de substituten uit de koi-wereld?  Het is aan jullie!


Als laatste zou dit artikel niet compleet zijn zonder eerst enkele nog belangrijke zaken te vermelden die de haakwond flink kunnen reduceren. Hoe groter de wond, hoe meer kans er is dat er bacteriën zich gaan vormen en een infectie wordt gecreëerd. Hierbij komt wederom een groot discussiepunt aan de orde die gaat over haakgrote en weerhaken. Daarom dat ik kort maar krachtig de volgende punten wil maken.

• Een kleine haak pakt meer vlees dan een grote! Grote haken betekent meer kans op uitscheuren van de bek! Neem dus minimaal een haakmaatje 6!
• Weerhaakloze haken zullen sneller gaan wrikken dan haken met weerhaak. Haken met weerhaak creëren een groter gaatje in de bek. Doch brengen haken die wrikken meer schade aan.
• Gebruik geen longshanks in obstakelrijk water! de hefboomwerking door de lange steel zorgt voor een verkeerde belasting op de haak!
• Gebruik geen benthooks of nailers daar deze vaak grote schade in de bek aanrichten bij verkeerd gebruik!
• De plek van inhaking van de haak kan zelf bepaald worden door het aanpassen van je rigs! Doe onderzoek hierna!
• Hard drillen zorgt sneller voor scheurende bekken!
• Gebruik geen stalen onderlijnen en kies een zo rond mogelijk onderlijnmateriaal wat zo min mogelijk in de bekhoek kan inslijten.


En dan nog een paar Fish Care tips

• Gebruik een natte onthaakmat en leg deze op een vlakke ondergrond.
• Dek de ogen van de karper af met een natte doek (stress is vaak een groot probleem)
• Houdt een waterbucket bij de hand om de vis nat te houden.
• Gebruik een forceps, arterietang, onthaaktang of plier om de haak secuur te lossen.
• Bij gebruik van antiseptics, breng ze gelijk aan zodat de antiseptic zijn werk direct kan doen en eerder hard wordt of inwerkt!
• Houdt de vis niet langer dan nodig op het droge!
• Gebruik een hand desinfecteermiddel om je handen steriel te maken alvorens de vis te behandelen!
• Gebruik wattenstaafjes om de antiseptic aan te brengen.


Filmpje professionele wondbehandeling bij koi-karper


Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.