Aquariumonderzoek (deel 1)

Een maand geleden heb ik een aquarium buiten gezet en gevuld met een gedeelte fijne kiezels om een zandbodem te creëren en een gedeelte grove kiezels om een onregelmatige steenbodem te creëren. Het aquarium heb ik een maand buiten laten staan om hem zodoende te laten vullen met regen. Nu een maand later heeft de natuur gedaan wat zij hoort te doen. De draadalg groeit weelderig en het water heeft een gemiddelde troebelheid gekregen. Mijn doel was om een natuurlijke zandput na te bootsen. Nu een maand later is dat me aardig gelukt. Doel van dit alles is voor een nieuwe reeks artikelen op CarpFeeling. De komende tijd zal ik diverse producten onderwater leggen om te kijken hoe zij afsteken tegen zowel een zandbodem als een grove bodem.

In dit eerste artikel van het aquariumonderzoek beginnen we met verschillende transparante producten. Zo heb ik de Osprey Tactical range, de glasloden van Diamond Weights en de doorzichtige Snaggerz van ACP aan een test onderworpen. Dit waren mijn bevindingen.


De Osprey Tactical Photo-Chromic range


De opzet

Het creëren van optimale rigcamouflage kan op diverse manieren. Een daarvan is om de rig en het loodsysteem qua kleur aan te passen aan de bodem. Vaak is dit ook het probleem doordat op elk water de bodem anders van structuur en kleur is. Het vinden van de juiste kleur onderlijnmateriaal en safety system is daardoor lastiger dan vaak gedacht. Onder andere Osprey dacht hier anders door en ontwikkelde de Photo-Chromic range. Een serie producten die transparant van kleur zijn en moeten wegvallen tegen elke bodem. In de opzet van dit onderzoek wilde ik het safety system van Osprey aan een test onderwerpen. Zo heb ik gekozen voor de safetyclips, de tailrubbers en de sleeves van dit erkende merk.

Osprey Tactical safetyclips, sleeves en tailrubbers

Verder was deze setup een mooie manier om ook de Diamond Weights glasloden te testen. Willen we immers een transparante camouflage teweegbrengen, dan moeten we de puntjes op de i zetten.

Ook een doorzichtige Snaggerz op een zandkleurige haak zou interessante stof zijn om te bestuderen! In plaats van tube koos ik in deze setup overigens voor een dikke fluocarbon lijn. De oude Ghost Butterfly van PB Products.

Glaslood van Diamond Weights


De test kon beginnen!


De setup is klaar voor de test


De resultaten

Ik laat de rig te water en begin met het testen op de zandbodem. Ik probeer de setup zo natuurlijk mogelijk te laten afzinken zodat ik de resultaten niet kan beïnvloeden.

De eerste keer droppen

Voor mij was het zeer interessant om te zien dat de Diamond Weights redelijk wegvallen tegen de bodem. Wat opvalt is dat de randen van het lood licht reflecteren wat zichtbaar zal kunnen zijn voor de karper wanneer je op een ondiepe bodem vist waar de zon op staat. Wat verder opvalt is dat het Osprey Tactical safety system, duidelijk zichtbaar is op de bodem. Vooral bij het tailrubber is door de verdikking de transparantie weg. Het is bij transparante producten zo dat ze strak over de bodem gevist dienen te worden. Zodra er licht onder het safety system kan komen, zal er enige reflectie zijn en zal de zichtbaarheid vergroot worden. in dit voorbeeld durf ik te stellen dat zelfs een zware dikke fluocarbon lijn, niet voldoende gewicht kan brengen om de presentatie strak tegen de boden aan te krijgen. het gebruik van sliding backleads zou in dit geval de presentatie kunnen verbeteren.

De tweede keer droppen

Bij een tweede keer droppen zien we dat de Diamond Weights erg mooie is weggevallen. Let op, dit is van bovenaf gezien! Het Osprey safety system is daarentegen nog steeds zichtbaar maar minder als de eerste keer. Een opvallend detail is ook dat de Kryston Silkworm onderlijn afsteekt tegen de bodem. Nu is ook te zien hoe de Snaggerz tegen de bodem vallen.  De Snagger is nog wel licht zichtbaar maar  de Snagger heeft wel wat weg van een muggenlarve. De Gamakatsu Super in zandkleurige camouflage is mooie weggevallen.

De derde keer droppen

Bij de derde keer droppen zien we dat de Diamond Weights weer beter zichtbaar zijn als de tweede keer. De rand van het glaslood blijft steeds opvallen en steekt steeds af tegen de bodem. Verder is mooie te zien hoe natuurlijke draadalg blijft hangen op de verschillende punten op de montage die verdikt zijn. In de werkelijkheid zullen op deze plaatsen ook sneller vuil en waterplanten blijven hangen. Heel goed is te zien dat vooral bij de Snagger veel draadalg blijft hangen. Dit kan zowel voordelig als nadelig werken (belemmerend voor de inhaking of juist extra camouflage?) ook nu zien we verder weer dat de zware fluocarbon lijn niet zwaar genoeg is om het Osprey safety system genoeg op de bodem te houden waardoor deze zichtbaar is.

Na deze testen op een lichte en vlakke bodem, is het tijd om dezelfde montage te droppen op een onregelmatige steenbodem. Dit zijn mijn bevindingen.

De eerste keer droppen op een onregelmatige steenbodem

Wat we kunnen zien is dat in principe de resultaten niet anders zijn geworden. Het lood is op de randen nog steeds zichtbaar net als dat het Osprey safety system nog steeds afsteekt tegen de bodem. De gehele setup is wel minder zichtbaar maar dit is te wijten aan de draadalg die alles camoufleert. De haak daarentegen is goed gecamoufleerd maar de Snagger valt nog wel op.

De tweede keer droppen

Ook bij een tweede keer droppen zien we dat er qua resultaten in dit geval niet veel veranderd. Wat mij wel opviel was dat de Kyston Silkworm onderlijn steeds omhoog kwam! Een slechte eigenschap. Ook is op te merken dat het Diamond Weights glaslood meer afsteekt tegen de bodem wanneer deze ligt op een onregelmatige bodem. Er komt meer licht van onderaf door waardoor het lood zijn camouflage werking licht verliest.  De reflectie van het glaslood wordt groter.


Conclusies

En dan mijn conclusies na de testresultaten van dit onderzoek. Deze testresultaten geef ik na aanleiding van dit onderzoek op deze bodems. De testresultaten kunnen dus afwijken per water en type en structuur bodem. Doch geloof ik dat ze inzicht kunnen geven in deze camouflerende transparante artikelen.


Osprey Tactical Photo-Chromic range

Het wegvallen van het safetysystem gedurende dit onderzoek viel mij tegen. ondanks het feit camouflage middens transparantie samengaat met het vast pinnen van de montage op de bodem, kan ik concluderen dat er veel voor nodig is om dit te creëren. Een zware fluocarbon leader of voorslag heeft niet voldoende gewicht. Wanneer je handmatig de montage in de bodem kan duwen geloof ik in de kracht van zulke systemen. Aangezien dit in de praktijk meer utopie is dan kunde, durf ik te stellen dat dit soort camouflage zijn kracht verliest omdat je de variabelen niet zodanig kan aanpassen. De montage hoeft maar iets van de bodem te liggen waardoor lichtinval de camouflage verpest.

De tailrubbers van Osprey Tactical


Diamond Weights

De Diamond Weights vielen mij in deze test mee. Zodra deze glasloden vlak op de bodem lagen, waren zij van bovenaf bijna niet meer te zien. Hierachter schuilt dan ook het gevaar dat als de loden op een onregelmatige bodem liggen, zij meer afsteken tegen de bodem en hierdoor weer beter zichtbaar worden. wat we steeds zagen was dat de reflectie van de rand van de loden opviel. Deze randen steken af tegen de bodem. Ik geloof dan ook dat vooral op ondiepe en zonrijke plekken, deze loden teveel licht zullen reflecteren. Doch zijn ze op een regelmatige bodem interessant en geloof ik dat deze manier van camouflage kan werken.  Een verder conclusie die ik wil trekken is dat ik bang ben dat de loden snel verschuiven. Het gewicht van de glasloden is miniem en er is maar een beetje kracht voor nodig om deze loden over de bodem te laten schuiven. Ik geloof wel dat ze genoeg gewicht hebben om de inhaking te creëren. Doch zul je bij het strak draaien van je setup op moeten passen dat je de montage niet meetrekt! Vooral op vlakke bodems is dit een groot nadeel!

Diamond Weights


Snaggerz

Voordat ik conclusies ga trekken over de camouflage van de doorzichtige Snaggerz, moet ik eerst stellen dat ACP niet claimt dat deze Snaggerz onzichtbaar zijn op de bodem. Docht vond ik het interessant om dit eens te testen in dit onderzoek. Ik zelf vond dat ze qua camouflage gelijk stonden aan het Osprey Safetysystem. Bij alle droppings zag je de Snaggerz nog liggen maar staken ze niet heel zichtbaar tegen de bodem af. Wat opviel was dat het geribbelde lijfje van de Snaggerz snel draadalg meepakte. Dit kan voordelig zijn qua haakcamouflage en nadelig zijn voor het indraaiend effect. De Snaggerz waren in ieder geval een van de plaatsen waar snel draadalg bleef hangen. Wat me wel opviel was dat de camou haken van Gamakatsu in combinatie met de Snaggerz, mooie wegviel tegen de bodem. In deze haakcamouflage is mijn vertrouwen gewonnen.


Als laatste wil ik nogmaals concluderen dat deze conclusies zijn getrokken na aanleiding van mijn onderzoeksresultaten. De kans dat deze producten anders reageren op een andere bodem of structuur is dus aanwezig. Doch hoop ik dat ik jullie heb verrijkt met dit artikel! In deel 2. Zullen we ingaan op verschillende onderlijnen die ik wederom zal gaan testen in mijn aquarium.  Stay tuned op Carpfeeling!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.