Baitgrinders, de update 2017

Toen in 2010 op CarpFeeling het artikel ‘De beginnende evolutie van de baitgrinder’ verscheen, hadden we niet kunnen verwachten hoe dit product er vandaag de dag uit zou zien. Ondanks dat we zeven jaar later zijn, is dit product door geëvalueerd maar niet in die mate waarin je zou verwachten. In dit artikel bekijken we de producten die volgden en de verbeteringen van de eerste baitgrinder. Laten we beginnen.

Bait Choppers is waar het allemaal mee begon

Wie zal het niet herkennen, eindeloos boven je voeremmer hangen en met een aardappelschilmesje boilies halveren tot partjes om maar te zorgen voor iets meer variatie in je voermix. Het werd beter toen er speciale boilie choppers op de markt kwamen. Een handig keukenproduct wat evalueerde naar een tool voor de veelzijdige karpervisser. Zo’n chopper was niet heel ideaal te noemen. Je kon maar kleine hoeveelheden boilies in 1 keer choppen en het hakmechanisme, wat eigenlijk bedoeld was voor het hakselen van groente, was niet geschikt voor harde boilies en tijgernoten. Hij was vaak snel kapot.

Toen in 2009/2010 de Krusha van Korda uitkwam was dit een ware revolutie. Deze grinder was ideaal om boilies in een handomdraai te verkruimelen.  Met de komst van de Krusha, kwamen de substituten van andere merken opgang en konden we toentertijd in het artikel al lezen over varianten met metalen hakselpunten (X2 Products) en zelfs volledig metalen baitgrinders (Hinders).Tussen deze innovaties en de baitgrinder van vandaag de dag zit eigenlijk bar weinig verschil. Toch zijn er verbeteringen/veranderingen te melden;

De Krusha van Korda was het begin van een revolutie

Carp Kinetics Boilie Basher

De originele Krusha van Korda kent 9 hakselpunten aan de ene zijde, 16 hakselpunten aan de andere zijde die om elkaar heen draaien. De hakselpunten zijn gehard om ook hardere boilies en tijgernoten te kunnen breken. Het Engelse Carp Kinetics bracht hun Boilie Basher uit waarbij het hakselwerk net even anders werkte. Deze kent namelijk aan beide zijdes van de Boilie Basher maar 1 verticale strip van 7 hakselpunten aan de ene zijde en 8 hakselpunten aan de andere zijde. Het voordeel is dat je met 1 draai wat meer snelheid kan maken en daardoor extreem hard aas ook kan breken. Bij het originele Krusha ontwerp moet je namelijk heel wat draaikracht zetten om de boilies te breken en dat kan voor wat eelt op de handen zorgen.

De Boilie Basher van Carp Kinetics

Baitgrinder met handvat

Over eelt gesproken, wanneer je veel boilies wilt crushen in een Krusha, dan zal je dit al vrij snel merken aan je handen. De constante draaibeweging zal uiteindelijk wat irritatie veroorzaken van de handpalmen. Door een simpele toevoeging van een aantal fabrikanten, werd hun crushers al heel wat handzamer. Zij monteerden namelijk op een zijde van de crusher een handvat. Het budgetmerk Next Generation Tackle (NGT) bracht zo hun Bait Grinder with Handle uit en dat was verdomd handig!

De Baitgrinder with Handle van Next Generation Tackle

Baitgrinder met filler

Naast een handvat was er nog een toevoeging die verdomd handig was en vooral geliefd is bij gebruikers van PVA-zakjes. Het idee komt van het Franse Prologic af die een paar jaar geleden hun Crush ’n Fill Pellet Crusher introduceerde. Een baitgrinder met daarbij een losse filler om je net gecrushte aas direct in een PVA-zakje te gieten. De filler schroef je simpelweg op een gedeelte van de baitgrinder en gieten maar. Ook Next Generation Tackle (NGT) verkocht later hun variant genaamd de Bait Grinder with Funnel.

De Crush 'n Fill Pellet Crusher van Prologic

De Korda Kutter

Naast de baitgrinder introduceerde Korda in 2012 een tweede tool die het halveren van boilies enorm verbeterde. Dit was de Boilie Kutter. Een simpele maar doeltreffende tool bestaande uit een buis voorzien van horizontaal mesje en een plunger om boilies door de buis heen te drukken.  Hiermee was het ellenlange versnijden van je boilies voorgoed verleden tijd. De Kutter is een product wat makkelijk zelf te maken is met een buis van PVC, een los breekmesje en een stuk hout als plunger. De afgelopen jaren zagen we van verschillende vissers zoals Mourad Aviara een stukje huisvlijt.

De Kutter van Korda maakt het mogelijk om boilies snel te halveren

 De voorgecrushte boilie

Een andere tendens die we waar konden nemen was dat fabrikanten al gecrushte boilies voor gepakt gingen verkopen. Het lopen klooien met zo’n baitgrinder was hiermee voorgoed verleden tijd. Martin SB (Crushies), Pioneer Baits (Chopz), Solar Tackle (Bait Wedges), KGB Baits (Tri-Angles), Nash Tackle (Boilie Flakes) en Flevo Baits (Swirley’s) leveren zo een versneden variant van hun standaard boilie ranges. Het gemak dient de mens en dat bleek voor ons karpervissers ook te gelden.

De Chopz van Pioneer Baits

NGT Bait Grinder

Toch zijn lang niet alle aasbedrijven zover en kan ik mij ook voorstellen dat voorverpakte versneden/gecrushte boilies snel hun versheid verliezen doordat, wanneer de zak open is, ze eerder uitdrogen. Daarvoor zijn de laatste jaren verschillende grotere baitgrinders op de markt gekomen in de vorm van een maalmolen met draaihendel. Een voorbeeld hiervan is het Multi Bait Grinder System van Next Generation Tackle (NGT). Een handzame maalmolen met grove RVS hakselpunten en voorzien van hendel om kleine porties boilies te verschoten. Ook het Engelse Mistral Baits verkoopt een soortgelijk product onder de naam Boilie Chopper.

Het Multi Bait Grinder System van Next Generation Tackle

RidgeMonkey Advanced Boilie Crusher

De meest efficiënte baitgrinder die ook gebruik maakt van grove RVS hakselpunten is de Advanced Boilie Crusher van het Engelse RidgeMonkey. Deze van ABS gemaakte Crusher past precies op een 17 liter RidgeMonkey Modular Bucket  en met de Crusher zelf kan je een kilo boilies tegelijk vermalen. Er bestaat zelfs een zogenaamde Hopper Extension waardoor je in een keer 5 kilo boilies door de maler kan draaien! Wil je dus op grote schaal boilies crushen dan is dit de oplossing.

De Advanced Boilie Crusher van het Engelse RidgeMonkey

Kortom,

Het is aan jou of je de producten die na de Krusha kwamen een verbetering vind.  Wel is er kleine innovatie te vinden in de producten van vandaag. Het crushen en versnijden van je aas was nog nooit zo makkelijk Het is de vraag hoe de producten van morgen eruit zullen zien en of echte innovatie nog mogelijk is. De toekomst zal het uitwijzen!

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.