Tips om je rig te blobben

De rigmakers onder ons zullen ongetwijfeld weleens hebben gevloekt toen zij het hete fluorocarbon of gesmolten braid op hun vingers kregen tijdens het ‘blobben’ van hun rigs. Wil je er namelijk zeker van zijn dat alle knopen in je rigje extra gezekerd zijn, dan dienen we de aansteker te gebruiken om een verdikking aan het einde van het onderlijnstuk te creëren waardoor je onderlijn niet zo snel meer uit de knoop kan schieten. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van het blobben, laat ik je de beste tools hiervoor zien en nog veel meer!

De juiste aansteker

Blobben is niets meer of minder dan het smelten van onderlijnmateriaal, fluorocarbon of bait floss. Doordat deze producten gemaakt zijn van polyesters, smelten ze bij verhitting. Door na verhitting je aansteker tegen het einde van het gesmolten onderlijnmateriaal te zetten, creëer je als het ware een kapje. In principe kan je een normale (wegwerp)aansteker gebruiken voor het verhitten van het uiteinde van je onderlijnmateriaal. Zeker als je je rigs binnenshuis maakt. Maak je vaak aan de waterkant je rigs dan kan je het beste kiezen voor een stormaansteker waar de wind geen vat op heeft. Tijdens het verfijnde blobben is het uitslaan van de vlam door de wind, of juist de vlam tegen je vingers krijgen, onprettig te noemen.

Ook rig expert Ton Hogenkamp gebruikt een stormaansteker

Stormaanstekers

Toch zien we dat de echte rig pro’s consequent een stormaansteker gebruiken. Dit heeft ermee te maken dat je hiermee veel secuurder je rigs kan blobben. De vlam van een stormaansteker is een heel stuk feller, vaak gericht in een punt en slaat niet uit naar links of rechts wanneer er wind staat. Aangezien vuur een grote vijand is voor je rig, de hitte van de vlam kan je rig immers flink verzwakken, is een stormaansteker simpelweg een stuk veiliger. In de hengelsport worden nauwelijks speciale aanstekers verkocht voor je rigs en dat is ook eigenlijk niet nodig.

Een zwarte Torjet in een productfoto van de Nash Logix Table Tidy

Torjet & Eurojet

Populaire stormaanstekers die nog weleens worden gebruikt in how to’s van de grote merken zijn bijvoorbeeld een zwarte Torjet (Windproof Jet-Flame) of de fluoro groene Eurojet (Colors series) aanstekers. Torjet aanstekers zijn overigens goed betaalbaar maar lastig te krijgen in Nederland. Een Eurojet Colors koop je bijvoorbeeld hier. Een stormaansteker is in de regel wat duurder dan een standaard wegwerpaansteker. Toch zijn de meeste stormaanstekers hervulbaar en kan je er dus onbeperkt gebruik van maken.

Een fluoro groene Eurojet Colors gebruikt in een Korda BeNeLux Floss Caps howto

Nash Tackle Rig Flame Guard

In feite kan je elk uiteinde van een knoop even verhitten om er zeker van te zijn dat je knoop niet meer los kan schieten. Vooral bij dikkere onderlijnen die je in de regel minder strak kan knopen en/of sneller los gaan, is dit geen overbodige luxe. De meest vervelende blob die we wellicht toepassen in onze visserij is die van de D-rig. Door het terugslaan van de hair door de achterkant van het haakoog, creëer je een D-gevormde geleider voor bait screws of rig rings. Vaak geven we onszelf weinig speling betreft de lengte van de hair die we dienen te blobben. Hierdoor kom je met je aansteker dicht bij de wikkelingen van je Knotless- of whipping knot. Nash Tackle ontwikkelde hiervoor de Rig Flame Guard. Een klein hitteschild om je vingers en de rest van je onderlijn te beschermen wanneer je het uiteinde van je fluorocarbon gaat blobben.

Korda Floss Caps

Naast de bekende D-rig willen we ook nog weleens het bait- of dental floss blobben om op deze manier een pop-up of bottom bait te zekeren aan een rig ring. Doordat floss, mede door de dunne diameter, erg snel wegbrandt en geen echte blob creëert, bracht Korda eind vorig jaar hun Floss Caps uit. Door middel van een Floss Cap heeft de blob op je floss meer houvast en trek je je floss niet meer zo snel door je aas heen. Het voordeel is dat je zeker weet dat bij een verre worp je aas er nog aanzit en dat kleine vissen, wanneer ze met je aas in de weer zijn, niet per ongeluk je aas van de rig aftrekken.

De recent uitgebrachte Floss Caps van Korda 

Kortom

Het verhitten en daarmee laten smelten van je onderlijnmateriaal is een prima methode die erg sterk is. Er bestaat zelfs een rig, de zogenaamde X-Stiff Multirig, waarbij een stukje fluorocarbon enkel doormiddel van een blob bevestigd zit op een wartel. Ondanks dat dit lijkt op een zeer onbetrouwbare bevestiging, is het tegendeel waar. Kijk alleen uit met je vingers en probeer dit klusje niet te snel te doen. Het zou zonde zijn als je weer opnieuw je rig moet knopen door brandschade of op zoek moet gaan naar de Burnshield kompressen!

De bijzondere X-Stiff Multirig

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.