Camouflage

Camouflage en vissen zijn woorden die goed samengaan en waarbij iedere visser instemt. Is het al niet om het feit dat de meeste visspullen worden geleverd in groene en bruine tinten, dan is het wel de fanatieke visser die zelf opzoek is naar camouflage. Camouflage is dan ook een hotitem aan de waterkant. Als visser willen we natuurlijk niet gezien worden door de vis of visser. Ook staat het natuurlijk uber stoer om zo in camo kledij rond te huppelen. Het straalt een beetje professionaliteit uit niet? De hengelsportfabrikanten zagen ook in dat camouflage weleens een goede markt zou kunnen zijn. Daarom klopten enkele aan bij Realtree, Het bedrijf dat camouflage prints ontwikkeld voor onder andere de jacht, en zodoende kunnen wij vissers nu ook genieten van deze prachtige camouflage prints. Het was Shimano die in 2002 de Realtree trend begon en het grappige van de Realtree prints is dat tegenwoordig velen merken deze prachtige camouflage voeren en dat het niet enkel bij kleding of tassen blijft. Alles maar dan ook echt alles is te koop in Realtree uitvoering. Daarom dat het eens goed is om al deze ‘must have’ camouflage eens onder de loep te nemen. Vangt camouflage meer vissen of vangt de commercie meer vissers? Eerst gaan we eens kijken naar de functionaliteit van camouflage en gaan we vervolgens even back to basic.


Camouflage vindt je tegenwoordig niet alleen meer op kleding en tassen!


Functionaliteit?

Wat is het voordeel van camouflage aan de waterkant? De vraag die we eerst moeten stellen alvorens we overgaan tot de orde van de dag. Camouflage heeft het voordeel zoals het woord zelf al zegt, dat je gecamoufleerd bent en anderen je niet zien. Voor sommige vissers betekent dit dat de karpers hen niet kunnen zien en de visser dichtbij de vis in spe kan komen. Ik bedoel hier de struinende visser die bewapent met pen of korst de vis wilt bejagen van dichtbij. Door je kleding aan te passen aan de omgeving, kun je ongezien dichtbij de vis komen zonder dat zij jouw opmerken. Een andere groep vissers camoufleert zichzelf om uit het zicht te blijven van collega vissers. Deze groep vissers houdt ervan om onopvallend te blijven voor anderen. Hun aanwezigheid zou er namelijk weleens voor kunnen zorgen dat anderen hun stek zouden opmerken met alle gevolgen van dien. Een andere groep houdt liever de autoriteit op afstand en camoufleren hun zelf om een dikke boete tegen te gaan. Een laatste groep vissers vist graag op verre afstanden uit de kant maar hebben hun gehele kamp in camo kleuren gestoken. De reden is voor mij een raadsel. Ik gok erop dat ze camo kleuren gewoon mooie vinden!

Denk aan de details! Een vis zou zich weleens helemaal apelazarus
kunnen schrikken van je Jip en Janneke bretels!Groen, zwart en bruin

Het camoufleren van jouw als persoon kan natuurlijk al door je felle en lichte kleding thuis te laten en je te steken in het groen, bruin en zwart. Een lange tijd wisten we niet anders en waren dit de schutkleuren.  Het fijne was dat wanneer je na het vissen weer tussen de mensen kwam, de meeste mensen je donkere kledingstijl nog wel accepteerden. Tegenwoordig loop je als visser al gauw als een commando over straat met nog net geen camo schmink op je gezicht. Naast de net genoemde effen kleuren is ook legerkleding populair onder de vissers. Allereerst is deze kleding voorzien van het bekende camo printje. Ten tweede is deze kleding vaak warm en enorm duurzaam. Zaken die bij het vissen nog wel eens van pas komen. De legerprint is zelfs in de modewereld een tijdje ‘hot’ geweest. Ik denk dat er een ‘wedding boom’ onder de  vissers was die tijd! Momenteel zijn er nog tal van vissers die in legerkleuren aan de waterkant zitten. Het voordeel van legerkleding is dan ook dat deze vaak laag geprijsd te koop zijn bij dumpstores en prima bescherming en camouflage bieden voor de visser.

Een kruik van Army Andy voor de koude nachten in de bekende legerkleurtjes.
Beter dan je snikkel verbranden aan een hete colafles!Realtree

Free Spirit, Trakker, Shimano, All Intentions, Fox, TF Gear, Daiwa Mission, Prologic, Deerhunter, D.A.M. Mad, Carp Kinetics, Native, Muck en Precision Angling, hebben iets gemeen. Ze maken allen gebruik van het populaire Realtree HD patroon wat nog steeds een hotitem is in de hengelsportwereld.  De meeste vissers zijn bekend met onder andere de Hardwoods, de Advantage Timber en AG(P) prints van Realtree. De grote merken rusten al hun kledij en bagagemateriaal uit in deze camo kleuren. Het bedrijf Realtree maakt voor velen takken van sport camouflage prints. Vooral in de jaagwereld is deze print een ‘must have’ op je kleding. Realtree heeft velen soorten prints gecreëerd. Meer dan dat wij vissers kennen. Vooral de Sneeuwprint is super mooie en zeer functioneel bij de jacht in sneeuwrijke gebieden maar niet erg functioneel in ons kikkerlandje. Een andere grote jongen als het gaat om het ontwerpen van camou prints is overigens Fishouflage!

Realtree  HD Advantage timber max 4 en Realtree HD  Hardwoods


Smokey Branch or Chameleon?

Naast de Realtree prints zijn er nog andere prints die wordt gebruikt in de hengelsport. Een van deze is de Smokey Branch print welke wordt gebruikt door Gardner en werd gebruikt door het failliete Ultimate. Hiernaast zijn er tal van merken die hun eigen camouflage patroon hebben ontwikkeld. Een prachtig patroon is onder andere Chameleon van de Engelse firma Nash Tackle. Dit Chameleon patroon was te koop op de legendarische Titan Viper, maar kun je hedendaags alleen nog maar kopen op de bekende Nash baitbuckets. Ook bedrijven als Quantum (de Skyline camouflage print) hebben hun eigen gedachtes over camouflage.

Een bedchair kussen van Gardner met Smokey Branch print

The king of bivvies, gestoken in Chameleon print


Beoordeling

Vooral de grote merken hebben verschillende producten in hun assortiment in Realtree prints gestoken. Voorbeelden zijn onder andere de weegschalen, bivvytafels en F-boxen van het merk Fox. Deze artikelen welke zijn uitgevoerd in de Advantage Timber print, hebben al gretig aftrek gevonden bij menig visser. Vooral de in Realtree uitgevoerde Quatropod is prachtig om te zien. Vooral als je je Fox Eos piepers ook nog even voorziet van de camo frontjes! De grote vraag is alleen of dergelijke camouflage nou echt nut heeft? Daarom dat ik in dit artikel twee gadgets wil beoordelen die gestoken zijn in camouflage. De grote vraag is of een dergelijk product voor meer vis op de kant zal zorgen. Let’s begin!

Een pattern van Fishouflage


Camo Crocs

Je hebt twee soorten mensen. Allereerst de groep die Crocs mooi vinden, De andere groep vindt ze spuuglelijk. Toch worden Crocs geprezen omdat ze zo functioneel zijn en zo lekker lopen. Ook Bij de vissers begint de Croc zich te bewijzen als de ultieme bivvy slipper. Ik moet ook zeggen. Ze zien er minder goedkoop uit dan de Shimano Evian bivvy slippers! Het voordeel van Crocs is dat je makkelijk er in kan stappen, mocht je een acute aanbeet hebben in de nacht, dan ren je tenminste op schoenen naar je hengels in plaats van op je sokken! De vraag is alleen of de camouflage nou je visvangst bevordert of dat de commercie jouw als visser vangt?

Ik zelf ben van mening dat deze Crocs wel een aardige aanvulling kunnen zijn op je uitrusting. Allereerst kleden ze je verdere camo outfit mooi af en kun je je nu geheel in camouflage steken (beter dan je knipperende Sketchers!) . Het grootste voordeel van Crocs is dat ze het mogelijk maken om ook nog eens heel geruisloos te lopen. Gehuld in totale camouflage kun je dus heel dicht bij de vis komen! Voordeel dus voor de pen- en korstvissers! Het andere voordeel van Crocs heb ik net al gesproken en is een voordeel waarbij de camouflage zelf geen rol speelt. Ze stappen namelijk gewoon lekker in! Een redelijk product dus mijn inziens.

De Crocs, zowel in camo print als effen groen (Crocs Kaiman) interessant voor de visserDe camo Zippo

Dan nu een geheel ander product wat ook gestoken is in de Realtree print. De camo Zippo!
Een aansteker aan de waterkant is goed voor meerdere doeleinden. Allereerst heb je natuurlijk de groep verslaafden die graag onder het genot van een shagje zijn geluk afwacht. De tweede groep gebruikt de aansteker als hulpmiddel om bijvoorbeeld de uiteindjes van een knoop weg te schroeien. Verbazend genoeg is in velen viskoffers wel een aansteker te vinden. Een gat in de markt dacht waarschijnlijk de fabrikant van deze camo aansteker. De vraag is alleen hoe groot het aantal mensen is wat gebruik maakt van een Zippo? Het is natuurlijk stoer, het ontsteken van de vlam, de geur van wasbenzine maar vooral het klikje als de Zippo open klikt. Maar heeft een camo Zippo nu ook echt meerwaarde? Daarom begon ik met denken en kwam tot het volgende:

Stel…….Je bent aan het vlokken en je ziet enkele karpers aan je voeten liggen. Geruisloos probeer je dichterbij te komen. Dit lukt doordat je van top tot teen bent gecamoufleerd! Je trekt je camo bretels strak en wilt net ingooien tot dat……Je zin hebt in een sigaret! Je trekt een Marlboro uit je borstzak. De karpers worden nerveuzer. Ze zien een bewegend wit strookje dwarrelen door de lucht. Je trekt je prachtige glinsterende Zippo uit je zak en klikt hem open. Op dat zelfde moment schieten de karpers angstvallig weg. Hoe kon dat nou? Bewegende glinsteren objecten vangen misschien licht en de glinstering heeft de karpers doen schrikken? De karpers hoorden de klik van de Zippo en associeerden dit met gevaar? Wellicht….. we moeten niet doordraven!

Daarom stel ik dat een camo Zippo nou niet echt een meerwaarde heeft. Het is een leuk hebbedingetje. Meer niet!


De camo Zippo, Zo ongelooflijk stoer!Meer camo

Ik kan nog wel even doorgaan met het benoemen van talloze nutteloze producten uitgevoerd in camo uitvoering. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooie kerstsok aan de haard zodat de Kerstman je kan verblijden met prachtige viscadeaus?

De camo kerstsok. Nu maar hopen dat de kerstman hem kan vinden bij de kerstboom!

Of wat dacht je van een in Advantage Timber uitgevoerde Minn Kota electromotor voor de freaks die graag ook hun boot inclusief elektronica willen camoufleren!

Met een camo boot inclusief camo Minn Kota Endura zal geen vis je meer zien aan komen!

Om maar niet te zwijgen over de velen beschikbare (vis)messen die bruikbaar kunnen zijn voor de visser! Nu zul je je afvragen, wat heeft een mes nou te maken met vissen! Ach iedereen gebruikt wel eens een mes toch? Denk eens aan het openen van een verpakking boilies, het doorsnijden van een draad, het openen van een blikje mais, het smeren van een boterham, het scheren van jezelf zoals liefhebbers van Rambo of gewoonweg diehards.  Of wat dacht je van het verwonden van je vismaat als hij weer eens teveel vangt en jij niets?

Een camou mes van Buck

Of wat dacht je van de echte camo diehards die al in het bezit zijn van de Fox Quatropod In Advantage Timber uitvoering inclusief prachtige Shimano Tribal XTR-A stokken waarin zelfs al een camo printje zit verwerkt? Die willen natuurlijk dan ook gecamoufleerde molens toch? Is daar toch even D.A.M. Mad of Shimano 5500 XTB! Toppie toch!

De D.A.M. Mad 7000FS camo molen!


Kortom…

Tja, nu vraag je jezelf af wat nu de meerwaarde is van dit artikel? Tim, Wanneer komt je nu eens tot de moraal van je verhaal? Dat zal ik jullie vertellen! Mijn inziens is camouflage zeker belangrijk binnen de visserij mits je de juiste dingen camoufleert. Het aanpassen van je kleding bij het struinend vissen kan bijdragen tot meer vangsten. Dat je hierbij buiten je kleding ook nog op camo Crocs gaat lopen en een camo zonnebril draagt, kan ik dan nog begrijpen. Koop jij een tent en vis je graag dicht bij de oever, dan is aanschaf van een gecamoufleerde tent geen slecht idee. Het is natuurlijk mooie dat je bijna wegvalt in de beschoeiing achter je. Zo ziet zowel de visser als de vis je niet toch? Ben je gevallen voor de camo molens van D.A.M., dan is dat natuurlijk je goedrecht. De meeste vissers kopen toch het duurdere camo spul omdat het er gewoonweg stoer uitziet! Enfin, vis je dus met de camo molens, dan neem ik aan dat je hengels + molens niet op een grote glimmende en vooral zichtbare rodpod liggen. Zo ja, dan ben je toch gevallen voor commercie.  Hier ligt dan ook de moraal van mijn verhaal. Kopen we camo producten omdat we het mooi vinden? Kopen we camo producten omdat we hierdoor professioneler lijken en we hopen er hiermee meer bij te horen of kopen we camo producten om niet gezien te worden? Heren, ik ga voor het laatste! Doe ik er zelf ook aan mee? Ja ik ben gek op Shimano Tribal spul! Zijn de meeste camo producten overbodig? Ongetwijfeld!  Vangt de commercie de visser? Ja, zeker weten en ze weten dat goed te camoufleren!

De camo zonnebril van Precision Angling is super handig voor de struinende visser

We kunnen dus stellen dat er genoeg producten op de markt zijn die geen meerwaarde hebben. Het hebben van een gecamoufleerde electromotor of GPS zoals die van Garmin is leuk. De meerwaarde is alleen nihil! Beter kun je mijn inziens je geld dan besteden aan onderwater camouflage. Uiteindelijk vangt een camo Croc geen vis. Nu begrijp ik ook wel dat het misschien een hulpmiddel is. Uiteindelijk is het een gecamoufleerde haak zoals een Gamakatsu camo hook of een Fuzz hook die de vis haakt. Mijn inziens een veel betere investering.

Ps. Nog een laatste tip: Mocht je echt een super, super camouflage freak zijn en je de hoeveelheid camouflage artikelen op de markt nog steeds niet toereikend vindt, dan kun je eens overwegen om een rol camouflage tape te kopen. Zo kun je al je spulletjes camoufleren! Denk eens aan de mogelijkheden. Nu kun je ook je auto, je vrouw, het huis, de labrador en nog veel meer camoufleren. Wees creatief!


Tim van Zanten

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.