Carpy Convenience

Vroeger, zo net na de oorlog was een karpervisser nog een bijzondere verschijning aan de waterkant. Waar er heel wat geroofd werd op vooral vissen die voor consumptie geschikt waren, zo was het vissen op karper geen gemeengoed en waren er enkele, verscholen in duister die achter deze mysterieuze krachtpatser aangingen. Hedendag is er veel veranderd. Karpervissen is booming en fabrikanten spelen lustig hierop in. Niet alleen worden materialen beter, ook begint een soort van gemakzucht zich te wortelen in de producten die op de markt verschijnen. Het vangen van een karper is nog nooit zo laagdrempelig geworden. We hoeven ons bijna niet meer te verdiepen in die o zo belangrijke materie als het knopen van een rig, het maken van aas of het gebruik van PVA. In dit artikel enkele voorbeelden van carpy convenience. Kant-en-klaar producten waardoor iedereen kan vissen op karper.

Kant-en-klare chodsrigs van Korda

Kant-en-klare rigs

Als we het over één van de meest technische zaken in onze visserij hebben dan is het uiteraard de laatste meter. Het knopen van een rig hoeft niet lastig te zijn maar vraagt wel wat (knoop)kennis en kunde. De markt van kant-en-klare onderlijnen is de laatste jaren booming geworden. Waar in de jaren ’90 tot 2000 kant-en-klare onderlijnen wel eens waar al wel te koop waren, zo waren ze vaak slecht van kwaliteit en had je weinig keuze aan soorten onderlijnen. Deze niche is de laatste jaren enorm gefloreerd. De kant-en-klare onderlijnen van de grote merken zijn steeds beter geworden maar ook rig experts als Ton Hogenkamp, Gerard Bruinsma en Ferenc van de Vorstenbosch hebben door hun verkoop van handgemaakte onderlijnen een grote schare liefhebbers gecreëerd. 

Korda’s Spinner Hook Sections

Boom-secties, line aligners en gevijlde haken

Gelukkig zijn er ook nog zat diehard rigknopers die graag de controle houden over gebruikte materialen, lengtes en tweeks. Toch is ook de markt van kant-en-klare rig-onderdelen groot aan het worden. Het begon al met simpele toevoegingen als de kant-en-klare line aligners. Het gebruik van het geliefde stukje krimpkous werd daarmee overbodig. Het scheelde je naast tijd ook veel gedoe met het stomen van je krimpkous in een curve. Andere kant-en-klare producten waren leaders, al dan niet voorzien van loodclip en lusjes die al gespliced zijn, complete boom-secties (Gemini Carp Tackle) en de alom bekende markt van, met chirurgische precisie, voorgeslepen haakjes. Ook het laatste concept van Korda, Spinner Hook Sections of de Gyro haken van Nash Tackle zijn voorbeelden. 

Kant-en-klare boom-secties van Gemini Carp Tackle

Kant-en-klare PVA sticks en chopped boilies

De wereld van aas is nog groter dan die van de rigjes. We worden in deze niche al jaren verwend met een enorm overvloed aan smaken, kleuren, vormen en geuren boilies, pellets en additieven. De laatste jaren zien we dat er qua aas veel keuze is bijgekomen. Voor de leek zal het zelfs een naald in een spreekwoordelijke hooiberg zijn om nu te bepalen wat een goed aasje is. We zien in de aaswereld enkele tendensen momenteel. Aan de ene kant zien we steeds meer kant-en-klare pop-up en hard hookbait mixen verschijnen zodat je wel zelf je aas kan draaien maar je niet diverse melen en toebehoren meer hoeft te kopen, een soort Knorr Wereldgerecht van het karperaas zeg maar. Aan de andere kant zien we ook in de aaswereld extreme gemaksproducten als de kant-en-klare PVA sticks die onder andere Proline (PVA Bombs), en Pelzer (PVABomb-A Sticks) verkopen. Ook alle kant-en-klare chopped boilies is een mooie voorbeeld hiervan. Zo hoef je niet meer in de weer met een Choppa om een kilo boilies te versnijden maar koop je gewoon een gesneden zak bollen zo in de winkel. 

Ready made PVA Sticks van Proline

Autopilot brengt je voerboot terug

Niet alleen de endtackle en aaswereld is gemak doorgedrongen. Eigenlijk zien we in velen takken binnen onze visserij dat producten beter zijn geworden of zorgdragen voor een hoog gebruiksgemak. Mooie voorbeelden zijn voerboten met autopilot die vanzelf terugkeren naar de kant en je hem dus niet zelf hoeft terug te begeleiden of de nieuwe RidgeMonkey Vault-C Smart Wireless Powerbank waarbij je gewoon je telefoon erop kan leggen en het laden kan starten. Je hoeft geen moeite meer te doen om je kabel uit je tas te halen om je telefoon op te laden!

De nieuwe RidgeMonkey Vault-C Smart Wireless Powerbank

Kortom,

De drempel om een karper te kunnen vangen lijkt veel lager geworden te zijn. Met de kant-en-klare producten van tegenwoordig hoef je je niet meer te verdiepen in de theorie en werking van endtackle, je aasje koop je ready made uit de viswinkel en ook het knopen van een PVA stick is verleden tijd. Alle lastige klusjes van het maken van ultra korte chods met kleine haken, het splicen van een leader tot het knopen van een PVA stick is uit handen genomen. Het is de vraag wat dit betekent voor onze visserij. Wat we wel kunnen concluderen is dat kennis en kunde wat betreft onderlijnen is onder geschemerd door al deze convenience producten. Het zit hem niet meer in de vraag hoe je iets knoopt maar vooral hoe je die rig nu goed inzet. Watersense wordt belangrijker dan techniek. Momenteel kan je alle tools kopen om te vissen op karper. De kracht van de goede karpervisser zit hem in de constante van vangen en de expertise om materialen juist te combineren met omstandigheden. 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.