De buitengewoon opsporingsambtenaar

Rondom de buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) bestaat nog weleens wat onduidelijkheid. Hieronder een korte toelichting over de boa en een aantal boetes met de bijbehorende bedragen.

Een BOA is een functionaris die bevoegd is tot de opsporing van bepaalde strafbare feiten. Bijvoorbeeld een boswachter of een jachtopziener. Dat is gelijk het grote verschil met een algemeen opsporingsambtenaar. Die is namelijk bevoegd tot de opsporing van alle strafbare feiten. Voorbeeld van een algemeen opsporingsambtenaar is de politieagent.
Wat zijn de bevoegdheden van een BOA?

Sinds januari 2005 is de wet op de identificatieplicht gewijzigd. Dit betekent dat een BOA om een identiteitsbewijs mag vragen (rijbewijs, paspoort, ID-kaart). Kun je je niet legitimeren? Dan mag een BOA hiervoor proces verbaal opmaken. Mocht de ambtenaar in kwestie het nodig vinden, dan is hij/zij bevoegd om je te fouilleren.


Hoe herken je een BOA?

BOA’s die veel contact hebben met burgers, dragen een herkenbare insigne. Dat insigne laat zien dat de persoon in kwestie bepaalde bevoegdheden heeft zoals bijvoorbeeld het uitschrijven van boetes. Er zijn uitzonderingen. BOA’s die bijvoorbeeld bewust onherkenbaar moeten zijn en/of werken bij de douane, politie of Koninklijke Marechaussee dragen geen BOA insigne.

De insigne BOA


De boetes

Voor ons wellicht het meest interessant om te weten. Wat zijn de sancties voor welke overtredingen?

In het geval je niet in het bezit van een vispas bent:
• Vissen met 1 of 2 hengels: €90,-
• Vissen met meer dan 2 hengels: €200,-

In het geval je op verenigingswater vist waar je geen lid van bent zijn de kosten als volgt:
• Vissen met 1 of 2 hengels: €60,-
• Vissen met meer dan 2 hengels: €180,-

Het vissen tijdens de nachtelijk uren wanneer dat niet is toegestaan (2 uur na zonsondergang, 1 uur voor zonsopkomst) kost je €60,-


Je ziet het, de kosten voor bovenstaande overtredingen zijn niet mals. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en het is daarom verstandig om je boeltje in orde te hebben. Al is het er sinds de invoering van de vispas naar mijn idee niet bepaald overzichtelijker op geworden! De regelgeving kan per vereniging en regio verschillen waardoor het dus de moeite waard is de papieren eens goed door te lezen. Karpervissen is voor velen al een enorm dure hobby en met een klein beetje huiswerk (hoe vervelend het ook kan zijn) voorkom je dat een bezoek van een BOA uitloopt op een prijzige aangelegenheid.

Arnold Samsen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.