De kleurplaat

Wanneer je de titel van dit stuk leest, zul je waarschijnlijk eerst denken aan de basisschool tijd die we allemaal beleefd hebben. Krassen met je kleurpotloodje aan een gammel tafeltje in een klas met nog 30 kleine luidruchtige kleuters. Wie herinnert zich deze tijd nou niet? In die tijd toen we allemaal nog klein waren hadden we vast niet aan het feit gedacht dat leren tekenen op de basisschool later in het karpervissen wel eens erg handig kon zijn. Dit artikel gaat net even over iets anders dan onze jonge jaren.
 


Voor veel karpervissers is het een bekend verhaal. Je wilt beginnen met een voor jou nieuw water waar je al tijden over droomt. Er zwemmen de allermooiste, allergrootste en meest bijzondere exemplaren rond. Graag wil je van het specifieke water zoveel mogelijk bruikbare info vergaren. Maar hoe doe je dat? En hoe sla je die info zo slim mogelijk op? Nu heb ik daar een tijdje geleden een oplossing op bedacht. Zelfs wanneer ik het desbetreffende water even niet meer bevis, kan ik via deze oplossing later heel snel de info weer terug zoeken. deze oplossing heet ‘De kleurplaat’.
 


Alles wat je ziet en wat er gebeurt noteer je nauwkeurig in de tekening

 

De tekening staat vol notities. Dit leert je al een heleboel! 


Wanneer je begint met het noteren van wat je ziet en mee maakt, valt eigenlijk na een tijdje op dat de ‘kleurplaat’ vorm krijgt. In deze notities is na een tijdje goed te zien waar de vissen vaak gespot worden en waar ze springen. Geregeld zijn dit plekken waar de vis aast of in elk geval vaak rond hangt. Dit leert je al heel veel en is ontzettend bruikbare info. Het is belangrijk dat je een aantal basis dingen aanhoudt die je noteert in de ‘kleurplaat’. Deze basis dingen zijn voor mij: riet, bossen, watervogels, steile taluds, flauw lopende taluds, het diepste punt van de plas, gespotte karpers, en wat vooral belangrijk is… waar heb je springende karpers gezien?

Al deze gegevens noteer je in de ‘kleurplaat’. Na een tijdje van al die gegevens verzamelen gaat er vanzelf een patroon ontstaan. Dit patroon gebruik je later bij het plan  van aanpak. Zie het maar als het compleet maken van een puzzel. Eigenlijk ben je niets anders aan het doen dan puzzelstukjes verzamelen. Uiteindelijk maken al deze aparte stukjes een complete puzzel. Deze puzzel is je einddoel en is dus eigenlijk het vangen van de vissen waar je het op ‘gemunt’ hebt.
 


Dieptes noteren in vakverdeling

Wanneer je verder gaat met het uitzoeken van het water, kan je gebruik maken van een ‘vakverdeling’ dieptekaart. Deze vakverdeling gebruik je om het bodemverloop in kaart te brengen. Dat kan zoals de manier waarop ik hier boven een tekening heb afgebeeld. In deze tekening heb ik lijnen getrokken. Deze lijnen worden vakken naderhand het hele water vol lijnen staat. Vervolgens vaar ik met de voerboot en dieptemeter het hele water rond. Ondertussen noteer ik de dieptes die het schermpje aangeeft nauwkeurig op het papier. Aan de hand van deze notities heb ik uiteindelijk een papier vol aantekeningen. Wanneer je deze aantekeningen later heel aandachtig en rustig bestudeerd ga je een bodemverloop herkennen.


Vergeet nooit dat notities erg van belang kunnen zijn
 
Deze kennis van het bodemverloop is zeer belangrijk in het plan van aanpak. Dit bepaald uiteindelijk waar de rigs komen te liggen. Je zult zien dat uiteindelijk de volgorde van de aanbeten het patroon van jou tekening weer gaan geven. Bijvoorbeeld: jij hebt genoteerd dat de vissen vaak van rechts een stek in komen zwemmen. Dit heb je gezien met observaties. wanneer jij gaat vissen, en iedere keer als eerste de rechter hengel af loopt, heb je een bevestiging van al je uitgezochte puzzel stukjes. Het patroon dat je ontdekt hebt klopt. Er bestaat toch niets mooiers dan op zo’n manier een water leren kennen en de vissen vangen die je graag hebben wilt?
 

Conclusie

Wees nooit bang om op een voor jou nieuw water aan de slag te gaan. Karpervissen is naar mijn mening niets anders dan vallen en opstaan. Je leert van blanks, maar ook van top sessies. Met dit soort technieken om een water in kaart te brengen kan je het jezelf een stuk makkelijker maken. Hierdoor kan je de vistijd een stuk efficiënter indelen en kom je veel minder vaak voor blanks te staan. 
 


Soms heb je het geluk een groepje vis op ‘half water’ te zien liggen. Ook dat is zeer bruikbare info


Eigenlijk heb je tegelijkertijd een kleine hobby binnen een hobby gevonden. Deze hobby is niets anders dan exact uitzoeken wat je moet doen om die ene vis te vangen. Tof toch? Vergeet niet wanneer je verschijnt aan de waterkant met alle spullen, en je hebt enorm zin om een vis te vangen, even goed wat werk te steken in het onderzoeken van het water. De verleiding is ontzettend groot de hengels er meteen in te kwakken en af te wachten. Iedereen wil graag zo snel mogelijk een karper vangen. Maar vaak zijn de eerste paar uren toch niet zo heel productief. Deze tijd kan ontzettend efficiënt gebruikt worden om onderzoek te doen en je uiteindelijk meer goede stekken te doen vinden. Je zult zien dat het meer oplevert en de voldoening zal uiteindelijk enorm zijn!

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.