De koivijver

Twee hobby’s die veel met elkaar gecombineerd worden zijn karpervissen en het houden van koi’s. Op zich geen verbazende combinatie aangezien beiden gerelateerd zijn aan de karper.  Vandaag ga ik alleen in op het deel houden van koi’s, want dat lijkt zo makkelijk. Grotendeels is het dat ook, vooral als de voorbereidingen goed zijn. De eerste overeenkomst met karpervissen heb je dus al in de pocket, want het klinkt allemaal zo makkelijk. Je graaft een gat in de grond, folie erin, water erin, vis erin en klaar. Het legio aan mogelijkheden qua aanleg van een koivijver worden echter pas duidelijk als je je erin gaat verdiepen.

 
Aangezien ik samen met mijn vriendin Louise recent verhuisd was en al geruime tijd plannen had voor de invulling van de achtertuin, ben ik mij uitgebreid gaan oriënteren in de aanleg van een koivijver.  Een nieuwe wereld gaat voor je open en vele keuzes moeten gemaakt worden. Gaan we een folievijver aanleggen, metselen we hem op of wordt het een kant en klare bak? Wat voor filtersysteem leggen we aan en welke grootte moet de vijver worden? Zo maar een paar vragen die om de hoek komen kijken.

Een belangrijke en bepalende factor daarbij is ook het beschikbare budget. Aangezien wij in mei in onze nieuwe huis zijn gaan wonen, wouden wij in eerste instantie datzelfde jaar de vijver nog af hebben. Sommige dingen kun je echter beter goed afgewogen doen en daarom besloten wij al vrij vlot om de winterperiode te gebruiken voor een goede voorbereiding zodat we de vijver eigenlijk direct naar onze wens zouden hebben in plaats van jaar op jaar weer aanpassingen bij de vijver te doen, wat en voor jezelf frustrerend werkt (de vijver is dan nooit af) en voor de vissen niet werkt.


Het begin is er

De voorbereidingen werden dus opgeschoven en de winterperiode werd besteed aan voorbereiden. Op internet en in de koibladen zijn genoeg voorbeeldvijvers te vinden.

De forums werden afgestruind en ik bekeek meer pagina’s met gevonden zoekopdrachten in de bekende zoekmachines dan ooit tevoren. Daarnaast heb ik met vrienden en bekenden veel gesproken over de aanleg. Leer van andermans fouten en doe er je voordeel mee.


De lucht in

Aangezien wij tuingericht wonen moest de vijver in het verlengde van de glazen achterwand van het huis komen. Wij hebben veel informatie ingewonnen bij koidealers, maar ook op internet en via bladen en boeken. De aanleg van onze vijver is dus niet over 1 nacht ijs gegaan. Het hele proces raakte in stroomversnelling toen mijn maatje Harro mij tipte over een kant en klare HDPE-bak. De bak stond te koop bij Makoi in Hattem (inmiddels zijn ze verhuisd naar een nieuw pand in Hattemerbroek, absoluut een bezoek waard!). Een bezoek aan Makoi maakte wel duidelijk dat dit hem moest worden.

De afmetingen (5 x 2,5 x 1,8 meter) waren perfect voor onze tuin en eigenlijk ook bijna exact de afmetingen die in ons hoofd zaten. Een bijkomend ander voordeel van bak was dat de bak aan 1 kant een groot glazen raam heeft. Een dergelijk raam vergroot de beleving van  de vijver enorm, helemaal omdat wij tuingericht wonen. Dat is echter niet het enige voordeel. Ook de observatie van de vissen gaat zoveel makkelijker door de ruit en de gezondheid van de vissen is juist zo belangrijk bij het houden van (koi)karpers.


Afgekeurd betonvloerplaten zijn ideaal voor de bodem van de filterput

Het eerste obstakel was dus genomen. De vijver stond vast, maar het filtersysteem kiezen werd de volgende stap. Er zijn vele verschillende keuzes te maken qua filtering. Van een goedkopere en bewerkelijkere meerkamerfilter tot RVS trommelfilters van enkele duizenden euro’s. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een beadfilter met een voorfiltering via een zeef. De beadfilter is qua aanschafprijs goed te betalen en groot voordeel is dat de beadfilter eenvoudig schoon te maken is in een relatief kort tijdsbestek.  


De filterlijn - klaar voor montage

Als voorfilter heb ik gekozen voor een zeef. De zeef vangt het grovere vuil op. Tevens heb ik in de zeef de aansluiting gemaakt op de kraan. Als ik bij de garage de kraan opzet, stroomt er vers kraanwater de zeef in en dus de vijver in.


Het begint erop te lijken

Tussendoor dan ook nog een goede tip: maak een overstort in de vijver of in de zeef die je rechtstreeks op het riool aansluit. Ik kreeg deze tip van iemand die dat in eerste instantie niet had gedaan. Een forse regenbui zorgde bij hem echter voor een onaangename verrassing. Een filterput die blank staat is niet grappig, helemaal niet als je je bedenkt dat er ook genoeg elektra in de put ligt. Doe je voordeel ermee.


Kijkglaasjes - een klein simpel detail maar erg handig

Als UVC heb ik de keuze laten vallen op een dompel UVC aangezien die de minste weerstand heeft. Hoe meer weerstand, hoe meer verlies je hebt op het rendement van je pomp. Teveel weerstand zou kunnen betekenen dat je pomp onvoldoende capaciteit kan hebben. Heel eenvoudig betekent dat dus een grotere pomp, maar ook een hogere energierekening.


Een doordachte tekening is hier bijzonder praktisch

Aangezien wij ook graag een plantenfilter erbij wilden hebben, hebben wij in de bak een extra bak laten lassen van 2,5 x 0,5 x 0,5 meter. Voordeel hiervan is dat de planten veel nitrieten uit het water halen. Daarnaast heeft de bak in de bak het voordeel dat de vissen zowel in de winter als in de zomer beschutter kunnen liggen. De waterkers is een mooi voorbeeld van een goedkope plant die in korte tijd enorm kan groeien en als “filter”-plant ook nog eens effectief is.  


De leidingen worden weggewerkt in een nog te storten betonvloer

Aangezien wij de vijver ook graag willen verwarmen in de meest kritieke periode (voorjaar, de vissen zijn tussen de 10-15 graden kwetsbaar) werd ook een warmtewisselaar aangeschaft. Ik heb gekozen voor een warmtewisselaar op gas. Deze warmtewisselaar is aan te sluiten op de CV-ketel van het huis. Ik heb er echter voor gekozen om een extra CV-ketel op te hangen in de garage.


De laatste loodjes aan de filterput

Vergeet niet van tevoren gedetailleerd de leidingen uit te tekenen. Als je PVC-leidingen aan wil schaffen, let er dan wel op dat de prijzen bij de koidealers vaak relatief hoog zijn. Ik heb zelf de PVC-leidingen besteld bij www.vijverstunt.nl. Ik heb met hen ook mijn tekeningen doorgesproken en daar ook nog tips vanuit hun erin kunnen verwerken. Daarnaast was de aflevering snel.


Dompel UVC in werking

Ik heb vanaf de vijver 1 leiding liggen die rechtstreeks naar het riool gaat. Het voordeel bij het spoelen van de filter en het verversen van water hoef ik denk ik niet uit te leggen. Een rechtstreekse aansluiting vanaf de bodemdrain is daarbij ten zeerste aanraden zodat ook de leiding tussen de bodemdrain en de eerste (voor)filter eenvoudig gespoeld kan worden. Er hoopt zich relatief best veel rotzooi op in de buis tussen de bodemdrain en je voorfilter.


Leidingen in overvloed

Na de winterperiode kon het echte werk dan beginnen. De graafmachine werd gehuurd en het gat gegraven. Een zaterdag graven en kruiwagens sjouwen leverde flink spierpijn op. Dagje kruiwagens sjouwen is toch heel wat anders dan de hele dag achter een bureau zitten met een laptop.


Alleen de bestrating moet nog gelegd worden

Het vervoer van de vijverbak werd geregeld en de kraan om de bak over het huis te krijgen werd besteld. Een hele sensatie waarbij menig buurtbewoner kwam kijken. Het gebeurt niet elke dag dat een koivijver met een grote kraan over het huis wordt getild.

Vele zaterdagen later mag het resultaat er zijn. De goede voorbereiding resulteerde in weinig verrassingen en de gerealiseerde vijver verschilt dan ook nauwelijks van de opzet. Inmiddels zwemmen 8 schub- en spiegelkarpers, 7 kois en 2 zeelten hun rondes in de vijver. Door het raam in de vijverbak heb je tevens een beleving aan de normale schub- en spiegelkarpers, die in een vijver zonder raam bijzonder lastig zijn waar te nemen.


Een van de spiegel uit de vijver

Mocht je een vijver aan willen leggen, bedenk je dan heel goed dat een goede voorbereiding meer dan het halve werk is. Een goede voorbereiding zorgt ook als je vijver eenmaal draait voor veel plezier en gemak en daarnaast heb je een stuk minder ergernissen tijdens de aanleg. Ga bij de aanleg van je koivijver dus niet overhaast te werk, maar neem de tijd.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.