De kracht van zout

Vandaag de dag vist bijna iedereen met freezerbaits of diepvriesboilies genaamd. Het overgrote deel van de karpervissers zal dan ook zijn aas gaan invriezen. Ikzelf prefereerde ook altijd om alles in te vriezen, echter had ik daar niet altijd de plaats voor. Zeker wanneer je weet dat de diepvries gedeeld moet worden met de andere gezinsleden van de familie. Ik moest me dan ook meestal beperken tot een 30 tal kg om te kunnen invriezen. Daarom ben ik gaan zoeken naar een alternatief om boilies goed te bewaren. Ik neem je even mee hoe ik het doe zonder diepvries…

Eerst dacht ik eraan om vacuüm te gaan verpakken, maar dit had dan weer als nadeel dat de boilies gaan vervormen en dat je toch met een vrij beperkte houdbaarheid blijft zitten. (3 à 4 tal maanden) Aangezien ik graag bijvoer met de werppijp was vervormde boilies dus een probleem. Ook was het vaak oppassen geblazen met die vacuüm verpakkingen, voor je het wist loste zo’n verpakking. Vacuüm verpakken viel in mijn situatie dus al af.


Hou je boilies goed met zout

Toen ik om een bestelling boilies ging naar The Boilie Factory sprak ik Geert Asselman hierover aan. Geert wist mij te vertellen dat ik zeker zout moest proberen en dat een teamlid hiermee heel goed had uitgepakt op Cassien. Toen ging bij mij een belletje rinkelen en wilde dit meteen ook gaan proberen. Dit kon de ideale oplossing zijn voor mij, zo kon ik een hoeveelheid op zout zetten en hoefde ik dit niet in te vriezen. De extra hoeveelheid zout kon alleen maar voor extra aantrekkingskracht zorgen. En aangezien karper zijn hoeveelheid mineralen nodigt heeft kon dit in mijn voordeel werken. Dus ik wilde dit eens een kans geven en kijken wat het gaf…

Ik doe het als volgt; de boilies hang ik voor 2 dagen te drogen in weegzakken. Dit is noodzakelijk om al het vocht uit de bol te laten. Als je dit niet doet komt je zout te vochtig omdat het zout alle vocht opslorpt. Als je bol zonder extra lang te drogen meteen in zout zet, dan wordt het zout veel te papperig en te kleverig. Dit is niet ideaal om te bewaren. Het zout dat ik gebruik om de boilies in te bewaren is gewoon keukenzout. Ik neem het goedkoopste dat er is en dit doet perfect zijn baan, namelijk je boilies droog houden. Pekelzout kan je hiervoor ook gebruiken. Dit is grover zout van structuur en wordt gebruikt door slagers om vlees te zouten. Grof zeezout is ook ideaal, maar dit is duurder en is dikwijls moeilijker in grotere hoeveelheden te vinden. Maar ik gebruik dus gewoon het traditionele keukenzout die fijn van korrel is.


Laat je boilies goed drogen

Ik gebruik ongeveer 2 kilo zout per 5 kg boilies. Ik zet ze dus niet volledig onder in zout. Wanneer je dit doet worden ze iets te hard na verloop van tijd. Maar dat is dan weer persoonlijke voorkeur. Echter keihard of kogelhard worden ze nooit. Dit zal je met suiker wel hebben. Met suiker worden je boilies kogelhard. Dit heb ik niet graag, ik wil er juist nog door kunnen met een gewone boilie naald. En volgens mijn methode lukt dat net om er door te gaan met een boilienaald zonder problemen. En als je wat problemen zou ondervinden om de boilienaald erdoor te krijgen, dan kan je je boilie eventjes soaken in een dip of in water en je kunt er perfect terug doorheen.

Mijn favoriete aas gaat dan een emmer een ruime emmer in die erg goed af te sluiten is met een stevig deksel. Ik gebruik hiervoor een emmer waar gemakkelijk 15kg boilies inkunnen zonder problemen. Ik leg eerst een laagje zout op de bodem van een cm of vier en doe dan 5kg bollen erop. Dan 2 kg zout en dan weer 5kg bollen. Zo zit alles in het zout en worden de boilies droog gehouden en blijven ze vrij van schimmels en gaan ze niet bederven. Ik gebruiks dus “slechts” een grote 6kg zout op 15kg boilies. Deze emmer zet ik dan op een droge, koele en donkere plaats en klaar is kees. Dit kan gemakkelijk een klein jaar bewaard worden zonder problemen.


Salty squid baits en ongezouten squid baits


Ik zie dan ook alleen voordelen in zoutige boilies:

• Gezouten aas hoeft niet in de diepvries
• Geen elektriciteitskosten
• Vriesplekken bij langdurig invriezen worden vermeden
• Gezouten boilies zijn harder en kunnen bijgevolg langer inliggen
• Lang te bewaren (perfect voor buitenlandse trips)

Ikzelf vis met de monster squids van The Boilie Factory en vind de combinatie met zout echt ideaal. Echter gaat zout ook samen met een fruitboilie, zout op zich gaat met elke aassoort samen.  De squid gaat perfect samen met de zoutige smaak en ik zie het zout als een extra attractor.

Weinig mensen lijken de kracht van zout te waarderen. En dit is echt jammer want ik zie daar meer nut in dan gebruik te maken van eetlustopwekkende poeders die handenvol geld kosten. En niet te vergeten, zout is ook een eetlustopwekker.  Ik ben ervan overtuigd dat gezouten aas meer vis op de kant brengt hierdoor. Het is een klein extraatje die het verschil kan maken met de concurrentie, zeker in waters waar ze al heel veel boilies voorbij zagen komen.

Zo wist vismakker Siebe eens te vertellen dat hij zich werkelijk krom had gevangen op de rechtse hengel, waaraan een anderhalf jaar oude gezouten bol ging. Dit terwijl de linkse met een ongezouten bol niets opleverde. Toeval of niet, dit proces herhaalde zich meerdere malen in een dressuurwatertje waar Siebe viste. Hij is dus ook enorme voorstander om zijn aas te gaan pekelen. Ook ikzelf merkte dat de vissen zeker niet vies zijn van gepekelde boilies, echter had ik nooit meegemaakt wat m’n vismakker had meegemaakt. Namelijk  dat de ene hengel significant meer vis opleverde dan een hengel zonder gezouten aas.

Deze kon het aas niet weerstaan

Ik kan dus iedereen aanraden om dit eens te proberen, je zal merken dat het een kleine moeite is en eenvoudig om te doen. Ik heb dus de ideale methode gevonden om mijn aas ook te bewaren buiten de diepvriezer. Wanneer ik een buitenlandse trip plan, dan hoef ik maar een emmer open te trekken met gezouten boilies en ik vis met vers aas. Ik zou zeggen probeer het en doe je voordeel. Onderschat de kracht van zout niet!

David Deman

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.