De loodrevolutie anno 2013

Als we op CarpFeeling een product op de voet hebben gevolgd de afgelopen jaren, dan was het wel de weg die werplood heeft bewandeld. In zowel 'het kennisdocument: Lood' als in het artikel 'De lood revolutie anno 2012' bespraken we al de trends en ontwikkelingen van een van de belangrijkste onderdelen in een succesvolle eindmontage. In dit artikel gaan we kijken naar de trends en ontwikkelingen anno 2013. Zijn we qua lood een geheel nieuwe weg ingeslagen, zijn we terug bij af of is er eigenlijk heel weinig veranderd? Veel leesplezier gewenst!
 


De substituten

Als we een conclusie konden trekken uit het 'Kennisdocument: Lood' wat we in 2010 hier op Carpfeeling plaatste, dan was het wel dat een waardig loodsubstituut lastiger te vinden was dan men dacht. Qua eigenschappen als dichtheid en grote van het materiaal zouden enkel edelmetalen, wolfraam (tungsten) en staal in de buurt komen. In de praktijk was het vooral wolfraam wat we de afgelopen jaren in gebruik zagen stijgen. Ook het experimenteren met metaal als werpgewicht was in 2010 al aan de orde door de experimenten die Q-Baits samen met Flowmotion en Easycaster deed. Hun Iron Mate Aero Steel was een werpgewicht van metaal welke beschikte over een zogenaamde 'Zigzag strip'. Hierdoor zouden dezelfde werpafstanden overbrugt kunnen worden als met conventioneel lood. Toch zien we nu 3 jaar later weinig meer van dit concept en denk ik dat velen het met mij eens zijn dat lood anno 2013 nog steeds door 99.9% van de karpervissers wordt gebruikt.
 


Experimenteren met staal met Iron Mate Aero Steel


Lood is en blijft onlosmakelijk verbonden met de karpervisserij. De substituten van de afgelopen jaren als de bovenstaande Aero Steel loden, glaslood of steenlood, leverden allen niet het juiste effect op. De prijs van lood per kilo zit op het moment van schrijven zelfs onder de 1,57 euro per kilo die we in het kennisdocument van 2010 noteerden en ondanks dat de loodprijs enorm fluctueert, kunnen we stellen dat met een juiste inkoop de loodfabrikanten nog steeds goede zaken doen. Lood blijft daarmee het beste alternatief als het gaat om werpgewichten. Ook het toxische vraagstuk wordt mijn inziens steeds minder wat mede komt doordat loodcoatings anno 2013 beter zijn dan ooit. Toch leven we in een wereld waarbij het ecologische vraagstuk na het financiële vraagstuk komt en moeten we denk ik concluderen dat het niet vreemd is dat lood nog steeds wordt gebruikt. De ontwikkelings- en fabricagekosten van loodsubstituten zijn hoog en staan niet in verhouding tot het goedkope lood. Toch zijn er op dit moment van schrijven wel degelijk nog bedrijven bezig met een waardige loodvervanger. Hier zal ik in een later stadium op terugkomen.
 


Een kelderende loodprijs anno 2013 (bron: www.lood.nu)
 

Glow in the Dark & Patrick Crols Pellet Leads

Het tevens uit 2010 stammende Fluoro lood was een vreemde eend in de bijt als het gaat om camouflage.Waar we decennia hebben getracht om lood zodanig te camoufleren dat de karper er geen argwaan bij kreeg, zo was het een verrassend artikel in Spiegel Magazine die een geheel andere tactiek liet zien en waarbij fel gekleurd lood werd gebruikt om karper te triggeren. Fluoro lood was echter enkel een kleine hype en anno 2013 zien we ook hier weinig meer van terug. Het feit dat er geen fabrikanten op in hebben gespeeld zou hier funest voor zijn geweest. Toch kwam het Engelse Custom Angling Solutions dit jaar met een type lood wat dezelfde eigenschap bezitten als het fluoro lood van toen en dat waren hun Glow in the Dark loden. Loden met een lichtabsorberende coating die in de nacht oplichtte en nieuwsgierige karpers zou aantrekken. Lood als attraktor zagen we tevens bij de Pellet Loden van Patrick Crols. Deze loden, welke voorzien waren van een dun laagje pellets, waren bedoeld om karper aan trekken. Ondanks dat deze Pellet Loden uniek te noemen zijn, zagen we eerder al poreuze loden die flavours absorbeerden. De loden van Patrick Crols waren enkel een nieuwe benadering en dat kan zijn vruchten afwerpen!
 


Glow in the Dark loden van Custom Angling Solutions
 

Van Centerpoint naar COG

Het type centerpoint lood is op CarpFeeling al vaker besproken. Dit type lood heeft als grote voordeel dat zodra de rig strak wordt getrokken door een karper, hij stuit op het volle loodgewicht. Centerpoint loden kwamen we als eerste tegen in Frankrijk en Italië en waaiden onder andere door Indyline en Red Label Baits over naar Nederland. In 2012 stelde ik nog dat dat jaar het centerpoint jaar zou zijn en ik zat er niet naast. Zo kwam Pro Line met hun SF-Leads en Korda met hun COG (Centre of Grafity) loden. Niets bijzonders op dat moment maar de gevolgen van deze ontwikkelingen waren groot. Vooral de COG loden van Korda werden het afgelopen jaar veelvuldig gekopieerd door andere loodfabrikanten. Denk aan de COG Leads van Pellet Shack, de JEM Leads van Spartan Leads en de POM Leads van CarpyChris. Ondanks dat centerpointloden op het vaste land niet heel bijzonder meer waren, zo was het zowaar een innovatie op Engelse bodem! 
 


COG (Centre Of Grafity) Leads van het Engelse Pellet Shack
 

Loodontwerp & PVA

De afgelopen jaren heeft PVA (Polyvinylalcohol) een ware toevlucht genomen zoals we ook al stelden in het 'Kennisdocument: PVA'. Lood heeft een steeds prominentere rol ingenomen bij effectieve PVA montages. Denk aan de vele soorten loden die speciaal hiervoor zijn ontworpen als DAM Mad Solution PVA Leads of het B.D.S. System van het Engelse Anchor Tackle. Ook het gebruik van speciaal gevormde Distance Leads zagen we begin 2013 onstaan bij Ace Carp met hun D-Solve PVA Bags. Speciale 'puntzakken' van PVA waarin in de punt een spitsgevormd loodje pastte wat de aerodynamica enorm bevorderde. Ondanks dat deze 'innovatie' niet van Ace Carp was maar van het Engelse The Fishing Bag, werden lood en PVA in een zeer effectieve combinatie ingezet. De mogelijkheden met PVA en lood worden steeds groter. Hier zal ongetwijfeld dit jaar verder op voortgeborduurd worden!
 


Distance Bag Leads van het Engelse The Fishing Bag
 

Angletec Dynamic Lead System

De loodinnovatie van dit moment is ongetwijfeld het Dynamic Lead System van het nog relatief onbekende Engelse Angletec. Eind april hadden we het al even over dit interessante systeem in het 4e deel van het Random nieuws. Het Dynamic Lead System kenmerkt zich door zijn inzetbaarheid en is eigenlijk een combinatie van diverse loodinnovaties van de afgelopen jaren. Zo heeft het Dynamic Lead System de kenmerken van Ultracast en Centerpoint lood daar bij het straktrekken van de rig de insert kantelt en de karper te maken krijgt met de volle weestand van het loodgewicht. Daarnaast loopt de onderlijn via de zijkant weg wat we ook kennen bij Ultracast loden. Dit systeem heeft verder enkele voordelen voor liefhebbers van Running Rigs en obstakelvisserij daar dit systeem bij beide prima tot zijn recht komt. Dit lood kan vrij snel worden vrijgespeeld en is zo inzetbaar dat deze fungeert als 'vrij' lood voor een perfecte Running Rig. Het Dynamic Lead System zal het komende jaar ongetwijfeld de waardering krijgen die zij verdient!
 


Angletec Dynamic Lead System
 

Lood anno 2013?

En dan natuurlijk mijn visie op lood anno 2013. Ik kan vrij kort erin zijn dat het nog steeds toekomstmuziek is als we het hebben over een waardige loodvervanger. Ondanks dat er nog steeds bedrijven mee bezig zijn, vertelt alleen het Random nieuws ons al dat het aanbod aan prachtige loden groter is dan ooit tevoren. Het afgelopen jaar hadden we bijna wekelijks wel een nieuwe loodfabrikant in het nieuws en dat vertelt ons dat lood blijkbaar nog steeds booming business is. Nu is het zo dat eigenlijk 99% van al het lood wat verkrijgbaar is, niet van elkaar verschilt. Echte loodinnovaties hebben we weinig gezien. Wel zien we verschuivingen op de markt zoals de populariteit van centerpoint loden in Engeland. In Nederland en België zal het Dynamic Lead System van Angletec juist weer hoge ogen gooien daar het er zeer gelikt uitziet. Is er dan veel veranderd op de loodmarkt? Niet echt! Het aanbod is groter geworden en er is voortgeborduurd op bestaande ideeën. Toch moeten we niet vergeten waarom we lood nodig hebben. Hoe mooi we het soms ook kunnen maken en brengen, uiteindelijk is het de ongeschonden karper op de mat die telt!
 


Lood met ballen uit Italie!

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.