De loodrevolutie anno 2014

Het zal niemand verbazen dat er geen echt grote veranderingen zijn geweest sinds mijn vorige update over lood. We vissen nagenoeg nog steeds allemaal met lood als werpgewicht en echt gek is dat niet te noemen. Er is nog steeds geen loodverbod van kracht en dat zal zeker nog wel tot 2015 duren. Toch hoeven we niet te wachten op dat dreigende loodverbod. Vooral nu is de tijd om bewustwording te creëren over de gevolgen van lood op de korte en lange termijn en kunnen we tevens zoeken naar substituten die er echt toe doen. In het eerste deel van het kennisdocument 'The footprint of a Carpangler' heb ik al enorm veel uit gewijd over de gevaren van lood. In deze update borduur ik hierop verder. Verder gaan we kijken naar hoe de markt manifesteert en welke noviteiten we konden zien de afgelopen tijd.
 


Hoe staan we ervoor?

In het kennisdocument 'The footprint of a Carpangler deel 1.' vertelde ik al dat een loodverbod in 2015 zal worden afgegeven. Echter vertelde het jaarverslag van 2009 van Sportvisserij Nederland ons ook dat een algemeen Europees loodverbod nog niet echt hoog op de agenda staat. Dit betekent dat als er een loodverbod wordt afgegeven in Nederland, deze pas echt van kracht is als hij Europees ook is doorgedrukt. Dit betekent vervolgens weer dat het nog langer dan 2015 kan duren voordat we niet meer mogen vissen met lood. Tot die tijd kunnen we 2 dingen doen. Lekker stug doorgaan hoe we nu ook vissen of keihard experimenteren en ontwikkelen om ervoor te zorgen dat we ook na het loodverbod nog gewoon kunnen vissen zoals we gewend zijn. Het meest opmerkelijke is dat velen van ons denken dat iets simpels als een loodverbod hen niet zal treffen. Een veel gehoorde opmerking is dat vissers gewoon een enorme voorraad lood zullen inslaan als dat loodverbod er echt komt. Welke autoriteit gaat jouw immers controleren op bezit en gebruik?
 


De innovatieve Boheim Leads van het Oostenrijkse Aquaborne


Toch blijkt uit een rapport van de Europese gemeenschap dat er in Nederland op jaarbasis 65 ton aan lood over de toonbank gaat. Ook is in het loodonderzoeksrapport 2009 van Sportvisserij Nederland te lezen dat we per persoon 66 gram per jaar verliezen (gezien over alle visdisciplines). Dat lijkt heel erg weinig maar als je alleen al bedenkt dat we 1.1 miljoen sportvissers hebben, dan betekent dit ook 66 ton aan loodverlies! Ondanks de Loodcode van Sportvisserij Nederland die bestaat uit simpele zaken als 'ga bewust om met de aankoop van lood' en 'Voer oud lood af als chemisch afval', is er nog te weinig informatie beschikbaar over dit probleem.
 


Innovatie van Nash Tackle: vloeibaar wolfraam met de Cling-on Liquid
 

Toename gebruik wolfraam

We kunnen blijven roepen dat lood giftig is. Echt goede alternatieven zijn er nog steeds niet. Toch hebben we het afgelopen jaar kleine stappen gemaakt die naar de goede kant neigen. Zo kunnen we door de markt zien dat de toename van wolfraam (tungsten) flink is toegenomen. Wolfraam is in tegenstelling tot lood een veilig metaal. Er zijn geen speciale voorzorg- en veiligheidsmaatregelen benodigd bij het gebruik en verwerken van wolfraam wat bij lood wel anders is. Het nadeel van wolfraam blijft alleen die torenhoge prijs per kilo. Desondanks zien we dus op de markt steeds meer tungsten verschijnen. Wat ooit begon met het bekende putty en leaders, is anno 2014 uitgebreid naar hele endtackle ranges voorzien van tungsten. Denk aan de Baseline range van het Engelse Taska Tackle of endtackle producten van tungsten van Ace Carp, Korda en Atomic Tackle! Het Engelse Thinking Anglers bracht zelfs onlangs het eerste onderlijnmateriaal uit voorzien van een coating met tungsten erin. Het zogenaamde Tungskin. Op de markt zien we steeds meer en meer tungsten in de producten terug. Het zal mij niet verbazen of de eerste werpgewichten zullen snel hun opmars maken. Het grote voordeel van het gebruik van steeds meer tungsten is immers dat de prijzen dalen en daarmee worden werpgewichten toch interessant!
 


Tungskin, het eerste onderlijnmateriaal met wolfraam in de coating
 

Supertac, het substituut voor putty

Ondanks dat ik net stelde dat er steeds meer tungsten wordt gebruikt en dit een goede zaak is, is het nog veel beter om geen metalen meer het water in te gooien. Het wordt alleen lastig om een substituut te vinden wat gewicht heeft en dus zinkt zonder dat er metalen in zitten. Een innovatie die aan deze eisen voldoet is Supertac van het Engelse Mosquito Angling. Een putty waar geen wolfraam in zit maar toch nagenoeg dezelfde eigenschappen heeft. Supertac heeft iets minder soortelijk gewicht als tungsten putty maar voldoet prima aan de eisen die wij stellen aan dit soort producten. Supertac is daarmee de eerste eco-vriendelijke putty op de markt. Het is de vraag in hoeverre we volgend jaar nog wat gaan horen van deze innovatie.
 


Supertac, eco-vriendelijke putty
 

Stijging Europese populariteit Fluoro Leads

We gaan verder met de markt en de meest opmerkelijke loodnieuwtjes van het afgelopen jaar. Een opmerkelijk nieuwtje is toch wel dat het Fluoro lood steeds meer in opmars is in Europa. Het gehele fluoro lead principe kwam in 2010 in de aandacht door een artikel in Spiegel Magazine. Het idee is dat het lood kan werken als een visuele attraktor. Een gedachtegang die haaks stond op de camouflage gedachte die eigenlijk werd gepreekt door de grote fabrikanten. Anno 2014 horen we in Nederland eigenlijk weinig meer van het fluoro lood. In Duitsland, Oostenrijk en Engeland echter, zien we dit soort producten heel langzaam stijgen. Denk aan de fluoro loden van het Engelse Spartan Leads, de Pink Bombs van het Engelse Monster Leads of de Neon Range van het Duitse Carpspots. Ook de Oostenrijkse fabrikant Aquaborne bracht vorig jaar nog hun Boheim Leads uit in diverse kleuren als rood, geel en blauw. In hoeverre het fluoro lead principe weer zal gaan opkomen in Nederland, is nog maar de vraag.
 


Pink Bombs van het Engelse Monster Leads
 

Loodinnovatie: Mahin Leads

De afgelopen jaren is het centerpoint principe vooral in Engeland goed doorgedrongen. Daar worden anno 2014 door talloze loodfabrikanten die soort loden onder de noemer COG ( Centre of Gravity) verkocht. Vooral door de versie van Korda, is dit type lood in de populariteit gekomen. Fabrikanten als Carpballs.uk, Pellet Shack, Mark Payne en Spartan Leads, brengen op dit moment dit soort loden op de markt. We zagen in 2013 een 'nieuw' type lood op de markt verschijnen wat toch weer even anders in elkaar zat. De zogenaamde Mahin Leads van het Franse Starbaits.
 


Mahin Leads van het Franse Starbaits


Nu zal bij sommige bij de naam Mahin een belletje gaan rinkelen. De Franse gebroeders Mahin zijn namelijk de bedenkers van velen innovaties in de hengelsport. Denk alleen al aan de Mahin knoop. De Mahin Leads zijn ontworpen door Michel Mahin in de late jaren '90. Doel was om een lood te ontwerpen wat in lijn bleef bij verre worpen. Hierdoor had het lood simpelweg een anti-tangle werking. In 2013 bracht Starbaits de vernieuwde versie uit van het Mahin lood. Loden van 90 tot 150 gram en speciale Lead Pins/Clips. Het idee is dat je je hoofdlijn knoopt op de Lead Pin. Vervolgens prik je de Lead Pin door het centrale gat van het lood. Aan de andere kant van het lood steekt de pin uit. Door de lengte van de pin in te korten, los je het lood sneller. Hoe korter de pin, hoe sneller je je lood kwijtspeelt. Ondanks dat dit ontwerp dus bedacht was voor zijn anti-tangle werking en het snel kwijtspelen van lood door bijvoorbeeld obstakels, heeft dit lood nog een groot voordeel en dat is de centerpoint werking. De gebroeders Mahin waren hun tijd dus echt ver vooruit! Nu wisten we natuurlijk al dat het centerpoint idee van Franse bodem was!
 


Het Mahin concept in vol ornaat
 

Discharge Baits Lead Stick Concept

Waar Fluoro Leads al bedoeld waren om je aaspresentatie extra aantrekkingskracht mee te geven, zo zijn we al decennia bezig om lood naast werpgewicht nog meer features mee te geven. Denk aan de loden waar PVA capsules in konden worden geklikt of producten als Aroma Leads van Catmaster die een poreuze strip hadden die flavours kon opnemen. Daarnaast had je nog van diverse merken speciale loden met een poreuze coating welke flavours konden opnemen. Denk aan de poreuze coatings van het Amerikaanse Excalibur of het Nederlandse Red Label Baits toentertijd. Ook de Pelletloden van Patrick Crols zijn een mooie voorbeeld hiervan! In april dit jaar behandelde ik een nieuw concept van het Engelse Discharge Baits genaamd de Lead Sticks. Speciale loden met een gat in het midden waarin een geflavoured staafje paste wat je kon bijknippen. Dit soort ideeën zijn eigenlijk nooit van de grond gekomen. Het is dan ook de vraag of de  Lead Sticks van Discharge Baits zullen aanslaan. Kunnen dit soort producten de vis niet afschrikken als ze het lood proberen op te pakken in plaats van het nabij gelegen haakaasje?
 


Het Lead Stick concept van het Engelse Discharge Baits
 

Kortom

Loodinnovatie gaat nog steeds gestaag door en ondanks dat veel nieuwe ideeën gestoeld zijn op oude ideeën van toen, worden deze ideeën wel beter uitgevoerd. Het Mahin principe van Starbaits is hier een goed voorbeeld van. Ook qua materiaalgebruik denken we beter na en is de toename van wolfraam in producten alleen maar interessant te noemen. We bouwen kennis op met dit metaal en zorgen ervoor dat de prijzen van dit materiaal door bulkaankoop zullen dalen. Ook is het goed om te zien dat fabrikanten als een Mosquito Angling al verder kijken dan wolfraam. Loden worden steeds doeltreffender en veelzijdiger. Bovenstaande vertelt ons dit al maar als we ook kijken naar andere concepten als het steeds verder uitbreidende Angletec, dan kunnen we zien dat er steeds effectiever en efficiënter wordt gewerkt.
 


Coming soon: Snare Lead System van Vardis Tackle


Natuurlijk neemt dit alles niet weg dat we nog steeds met het loodprobleem zitten. Dat we ontwikkeling zien in wolfraam is een goede stap op een lange weg. Ik stelde in het kennisdocument 'The footprint of a Carpangler deel 1.' al dat we nu al zaken kunnen veranderen om de loodvergiftiging van ons viswater tegen te gaan of uit te stellen. Denk alleen al aan het kopen van loden met een dikke coating. Om even een ontwikkeling te noemen, het Engelse Mosquito Angling verkoopt al loden met coatings van 2/3mm dik! Ondanks dat wij karpervissers een koppig volkje zijn, moeten we toch eens bewust worden van de loodproblematiek. Wat jouw mening hierin is, is een andere vraag.
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.