De paden: De start van een nieuw seizoen

Het is alweer zes jaar geleden dat ik mijn eerste artikel instuurde bij CarpFeeling en sindsdien is er veel veranderd. Van een enkel artikel in de zoveel tijd na eigen rubrieken waarvan het Random nieuws elke week wordt geplaatst. Niet alleen het schrijven zag er zes jaar geleden anders uit. Ook het vissen zelf was van een ander kaliber. De glorietijden van toen zal ik nu niet meer zo snel behalen en de kostbare vistijd is alleen maar kostbaarder geworden doordat het leven soms andere aandacht van je vraagt. 2011 was voor mij een echt topjaar en misschien zelfs wel mijn beste jaar ooit. Niet alleen vind ik na twee jaar die zo felbegeerde target genaamd De Heilige. Frankrijk bracht mij drie dertigers tot 18.1 kilo en ook op de Schammer  pakte ik de topvissen. Daarnaast wist ik nog twee vissen te vangen op andere wateren die hoog op mijn verlanglijstje stonden. 

Een van de grootste uitdagingen uit mijn visserij: De Heilige in 2011
Een van de grootste uitdagingen uit mijn visserij: De Heilige in 2011
Foto: Tim van Zanten

Toch veranderen tijden en na 2011 kwamen er andere zaken op mijn pad die de vistijd gewoonweg opslokte. Ik startte bij een nieuwe werkgever, kreeg een relatie en de vistijd verdween als sneeuw onder de zon. De hoeveelheid visuren werd met de week minder totdat ik meer op papier bezig was met vissen dan dat ik buiten er probeerde eentje te vangen. De sneltrein denderde voort en voordat ik het wist was het eind september 2014. De afgelopen jaren hadden mij een handvol vissen opgeleverd, veel wateren waren kapot door ziektes, sterfte en diefstal en ook mijn vismaten zag ik nauwelijks meer. Het zag er allemaal treurig uit. Door het besef probeer ik de staart van 2014 meer te gaan vissen maar wist op het kanaal 9 korte priksessies achter elkaar op nul te houden. 2015 moest het gaan worden dan maar.

Juichend in mijn eentje. 2015 is ingeluid
Juichend in mijn eentje. 2015 is ingeluid
Foto: Tim van Zanten

Nu was het begin van 2015 niet bepaald een topperiode. In februari draaide ik mijn eerste sessie wat op niets uitliep. Het kanaal bracht niets. De 2e sessie was al evenmin een succes. Geen vis en een kapotte dieptemeter en trolley rijker. Het pad was iets minder toegankelijk dan ik dacht, de trolley vouwde dubbel en de dieptemeter gaf geen beeld meer. Later bleek dit toch erg uniek te zijn. Een RF15e met kapot scherm had Henk van Fishfun slechts 2 maal in 15 jaar meegemaakt. Dat heb ik dan weer. Na een paar honderd euro armer te zijn en 2 blanks rijker, besluit ik op een koude dag in maart het plaatselijke kanaaltje eens te proberen. 

Het is nog fris buiten maar de prille zon zorgt ervoor dat het te doen is buiten. Ik had het stuk al via Maps uitgeplozen en er waren maar 2 plekken waar ze in het toen nog koude water konden zitten. Ik besluit 2 bruggen af te vissen die ik vanaf een punt beide kan bevissen. De linker hengel leg ik op de chod met een Northern Special eraan en de andere op een fruitbol die ik dit jaar op eigen recept heb laten draaien door Ka Baits. Ik vaar met de voerboot beide lijntjes uit tot midden onder de bruggen. De hengels liggen er net een 15 minuten in als er een piep uit mijn rechter verklikker komt. De lijn spant strak en compleet overdonderd pak ik de hengel op. Wat was lang geleden dat ik een run had gehad. Vrij snel ligt hij op de mat. De eerste karper van 2015 is een feit en in mijn eentje dans ik de polonaise. 

De tactiek herhaald zich
De tactiek herhaald zich
Foto: Tim van Zanten

Wat mij enorm heeft geholpen om de motivatie terug te vinden was wel het feit dat ik mijn vismaten weer sprak begin 2015. We starten met zijn vieren Project C(arp) op. Een onofficieel project waarbij we onze gezamenlijke vangsten delen op de gelijknamige gesloten Facebook pagina. Vol trots plaats ik de eerste karper van 2015 waarna we met zijn allen plannen maken voor komend jaar. Die week daarna zit ik met een van de jongens wederom op het kanaaltje onder de brug te vissen. Ik krijg een zakker, span de lijn en voel weerstand. Niet lang daarna ligt ook de tweede karper op de mat. Het zijn stuk voor stuk geen reuzen maar ik ben als een kind zo blij. 

Het spiegeltje wat mij eerder te slim af was
Het spiegeltje wat mij eerder te slim af was
Foto: Tim van Zanten

Een week later staat de volgende vissessie gepland samen met vismaat Zowi. Het weerbericht voorspeld alleen weinig goeds. Het zou de hele dag gaan regenen. Toch besluiten we de bruggen weer op te zoeken om ons geluk te beproeven. Zowi onder de lange brug en ik kiesmijn vertrouwde korte brug als stek. Na een uur in de regen te hebben gestaan zijn we beide doorweekt. Het wilde maar niet ophouden met regenen en de waterafvoer van mijn regenjas zorgt voor natte bovenbenen. Opeens klinken daar een paar piepen die doorgaat in een run. Mijn hengel is er vandoor gegaan en niet veel later ben ik alle regen vergeten. De vangst blijkt ook nog eens een target te zijn op dit watertje. Het betreft een spiegelkarper die mij vorig jaar de slim af was tijdens het korstvissen. Een glimlach kan ik niet onderdrukken.  

De andere zijde
De andere zijde
Foto: Tim van Zanten

Na de vangst van de spiegel laat ik dit water met rust en probeer nog een paar maal op het kanaal een karper te vangen maar tevergeefs. Na 6 dagen een strook van 100 meter licht te hebben aangevoerd, kom ik op de 7e dag erachter dat het stuk wat ik bevoer ook door 2 andere vissers wordt bevoerd voor een aankomende karperwedstrijd. Ik probeer de stekken de 7e dag af te romen maar zonder resultaat. Wanneer ik de resultaten van de karperwedstrijd verneem hoor ik al snel dat in de sectie waarin ik voerde geen vis op de mat is gekomen en de karpers elders zaten. Niet gek dus dat ik geen vis ving. Na deze blamage vis ik nog een aantal sessies met de jongens op cultuurwater waar ik op een dag mijn eerste karper op de korst pak. Het betreft een schubkarper in de 15 ponds klasse die mijn dag weer goed maakte.

De eerste op de korst voor 2015
De eerste op de korst voor 2015
Foto: Tim van Zanten

En met de vangst van deze schub zitten we alweer bijna in het heden. De afgelopen twee priksessies op het kanaal leverden wederom geen vis op. Toch staan de vistrips alweer gepland en denderen we gewoon door. Door middel van deze blogs zal ik voortaan proberen mijn visserij wat meer bij te gaan houden. Verwacht geen wekelijkse update maar gewoon een relaas als er wat te melden valt. Met een aankomende trip eind mei naar Frankrijk en de verdere plannen voor 2015 moet dit zeker goed gaan komen!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.