De weg van gel aas

Als we denken aan gel aas dan zullen de meeste van ons gelijk dit type aas refereren aan de Gelbaits die Frank Warwick en Jason Cann een aantal jaar geleden op de markt brachten. Gelbaits was een enorm verkoopsucces en men deed vermoeden dat het hierbij om een geheel nieuw type aas ging. Toch bestaat gelachtig aas al heel wat langer dan de Gelbaits van Warwick. Zo was het Kevin Maddocks in de jaren '80 die al speelde met gelachtig aas.  In dit artikel gaan we kijken naar de weg van gelachtig aas, de werking en de ingrediënten waarvan dit aas gemaakt wordt. Veel leesplezier gewenst!
 


De wereld van gel

Gel aas is een vrij ruim begrip wat diverse toepassingen kent in de hengelsport. Naast de bekende Gelbaits uit de karpervisserij, kennen we van diverse fabrikanten voor zowel de match- als karpervisserij ook gelpellets en gelpoeders voor het coaten van je bottombait. Daarnaast wordt in de forelvisserij ook vaak gebruik gemaakt van feromonen houdende gels als TriggerX Ultrabite en verkoopt het Duitse Fritz Germany speciale doe-het-zelf kitjes waarmee je je eigen kunstaas kan maken van jawel, gel! De redenen waarom gel in diverse visdisiplines gebruikt wordt zijn divers maar enkele eigenschappen blijven gelijk. Zo is gelachtig aas bijna altijd 100% milieuvriendelijk, heeft gel een hoog absorptievermogen, is het wateroplosbaar en is de substantie zacht en flexibel. 
 


Gel aas met de JPZ Pellets van Marukyu Baits
 

De ingrediënten

Gelachtig aas is op diverse manieren te maken. Vooral visaas is afgekeken uit de gastronomie. Vooral na de komst van Gelbaits kwamen de discussies opgang waarvan Gelbaits gemaakt zouden zijn. Voor de hand liggende producten als gelatine en zetmeel werden genoemd. De culinaire vissers onder ons gokten meer op Algin in combinatie met Calcic (Calium Chloride), Tapioca, Arabische gom of Agar Agar. Welk van bovenstaande natuurlijke producten ook gebruikt wordt, ze zijn allen milieuvriendelijk en belangrijker, ze zijn allen op waterbasis en dus in meer of mindere mate wateroplosbaar. Het meest voor de hand liggende product is Agar Agar (zeewier gelatine). Een natuurproduct verkregen uit rode zeerwieren wat met koud water vermengt moet worden. Na opwarming van het mengsel zal deze opstijven waardoor een gelsubstantie wordt gecreëerd. Deze gel substantie is in staat om vloeistoffen op te nemen. Helemaal als bij de Agar Agar ook nog calcium is toegevoegd waardoor de gel poreuzer wordt en dus sneller vloeistoffen opneemt.
 


Jelly Pellets van het Engelse Carp Vader


Andere methodes als Algin in combinatie met Calcic, Tapioca en Arabische gom zijn veel instabieler als Agar Agar. Algin en Calcic behoren tezamen met Agar Agar tot de Texturas. Texturas is een verzamelnaam voor diverse producten die een bindende en gelerende werking hebben. Ze zijn ontwikkeld door topchef Ferria Adria van het wereldbekende restaurant El Bulli. Hij gebruikte deze producten in het moleculaire koken. Alle Texturas zijn 100% milieuvriendelijk maar hebben allen hun eigen eigenschappen. Zo worden Algin en Calcic voornamelijk gebruikt om een dun gel laagje te creëren om een vloeistof en is dit product te zacht/instabiel om gel aas mee te maken. 

Producten als Tapioca en andere doorzichtige zetmelen zijn tevens te instabiel en Arabische Gom heeft het nadeel dat het product te plakkerig is en bij uitdroging enorm hard wordt. 

Concluderend kunnen we zeggen dat gel aas slechts bestaat uit water met flavours en een sterke binder die geleert. Agar Agar is het meest voor de hand liggend maar het is natuurlijk tevens mogelijk dat het gelpoeder wat gebruikt wordt voor gel aas een hybride is van diverse Texturas. 
 


Het Duitse Jelly Baits
 

Geschiedenis

Waar gel aas ook van wordt gemaakt, een feit is dat de Gelbaits van Warwick absoluut niet de eerste gelachtige aasjes waren. In de jaren '80 was het onder andere Kevin Maddocks die al speelde met gelachtig aas. Ook andere Engelse bedrijven als het bijna failliete Carp Vader verkocht gelpellets. Een decennia geleden werden zelfs zakken vol met gelpellets verkocht op de Nederlandse beurzen. Een feit dat we hieruit kunnen vaststellen is dat gel aas nooit weg is geweest maar het wel opmerkelijk is dat het om de zoveel jaar als nieuw product wordt bestempeld. Het product gel aas lijkt niet stabiel te zijn en de meningen omtrent dit type aas zijn dan ook verspreid. Gel aas leeft vaak op een hype en lijkt meer vissers dan vissen te vangen. Toch is gel aas een product waar je enorm mee kan variëren. Het is milieuvriendelijk, het absorbeert vloeistoffen, en dus ook flavours, en het heeft een ander mondgevoel dan die harde boilie. 
 


Aqua-Spawn van Laguna Pristex


Feit blijft ook dat de meeste karpervissers gelijk Gelbaits noemen als je het over gel aas hebt. De gelpellets van vroeger doen er niet meer toe. De in 2010 geïntroduceerde Gelbaits van Warwick blijven des te meer hangen. Ondanks dat velen geloven dat deze Gelbaits vooral een commerciele zet was van Warwick, is het zo dat hij en zijn kompanen veel werk hebben gehad om dit product stabiel te krijgen. De eerste generatie Gelbaits en iGelbaits was op alcoholbasis en hadden het probleem dat er derving plaatsvond. Daarnaast was het jammer dat deze Gelbaits niet goed inzetbaar waren. Door de alcoholbasis waren ze niet PVA vriendelijk en ze waren te zacht om op de haak te bevestigen. De tweede generatie Gelbaits was al een stuk beter. Naast dat ze op oliebasis waren en daarmee PVA vriendelijk, waren de formaten, de samenstelling en de structuur al beter te noemen. Helaas hadden de oude Gelbaits op alcohol basis wel het voordeel dat ze veel sneller uitlekte. Dit gewoon door de viscositeit van de alcohol.
 


De eerste generatie Gelbaits van Frank Warwick


Een feit is ook dat er enorm veel bedrijven hebben mee geprofiteerd van de Gelbaits. Niet lang daarna kwamen er zowel uit Engeland als Nederland substituten als Gelly Baits, Jelly Baits en een nieuwe generatie Gelbaits van Laguna Pristex genaamd Aqua Spawn en Sea Spawn. Ook kwamen er nieuwe ideen opgang als het Freshbait concept van het Duitse Fritz Germany of Big Fish Split van Quality Flavours. Vooral Big Fish Split is hierin een bijzonder product. Ondanks dat de werking van deze 'kiezels' hetzelfde is als hoe de Gelbaits bedoeld waren, is dit product juist enorm hard maar lekt het wel in hoge mate flavours uit.
 


Big Fish Split van Quality Flavours


Concluderend kunnen we dus stellen dat gelachtig aas nooit vernieuwend is geweest maar er eens in de zoveel tijd een fabrikant opstaat die dit 'concept' in een nieuw jasje giet. Het mooie hiervan is dat er hierdoor toch innovatie plaatsvindt. Het Freshbait concept van Fritz Germany is wellicht het meest actuele voorbeeld hiervan. Ik ben dan ook van mening dat gelachtig aas een toevoeging kan zijn in je visserij. Vooral voor de instantvisserij geeft gel aas immers een hoge attractie. We moeten gel aas mijn inziens dan ook niet zien als een haakaas maar meer als een methode om een vloeibare attraktor in het water te brengen en dan ook nog eens in een dusdanige vorm dat het over een afstand te werpen is. 
 


Latere producten van Gelbaits die de Nederlandse markt niet hebben gehaald


Het mooie van gel aas is dat je het in diverse vormen kan gieten en talloze additieven kan toevoegen waardoor je steeds weer een nieuw type aas kan maken. De kans dat we klaar zijn met gel aas in de karpervisserij acht ik dan ook klein. We staan mijn inziens dan ook in het begin van een lange zoektocht naar het perfecte gel aasje.
 


Het einde van gelachtig aas is nog niet in zicht

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.